Definirea Sistemelor Adaptive Compleze

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2129
Mărime: 53.10KB (arhivat)
Publicat de: Claudia A.
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Introducere

Teoria complexitatii e un domeniu relativ nou care a inceput a fi stusiat la mijlocul anilor ’80 la Institutul Santa Fe din Mexic.Cercetarile de la Institut sunt adesea prezentate ca si studiul despre Sistemele Adptive Complexe(CAS).Conceptul de CAS e predominant Americii,opus ideii europene de stiinta naturala in domeniul ciberneticii si sistemelor.Ca si in teoria ciberneticii si a sistemelor ,CAS studiaza proprietatile generale a sistemelor complexe peste traditionalele limite ale disciplinei.

Ce este complexitatea?Aceasta rezulta din inter-relatiile ,interactiunile si conectivitatea de elemente dintr-un sistem si intr-un sistem si mediu.Plexus inseamna impletit de unde deriva cuvantul complexus,insemnand impletite impreuna ,iar cuvantul complex deriva din limba latina.Asadar complexitatea e asociata cu interactiunile intr-un sistem sau dintre un sistem si mediul exterior.

Sistemele adaptive complexe sunt cazuri speciale de sisteme complexe,adesea definite ca si o colectie complexa macroscopica de microsctructuri similare si partial conectate,formate cu scopul de a se adapta la mediul care se schimba si de a ii creste durata de supravietuire ca o macrostructura.

Acestea sunt considerat complexe deoarece sunt retele dinamice de interactiune ,ele nefiind formate dintr-o aglomerare de unitati individuale de entitati.Ele sunt adaptive deoarece comportamentul lor individual si colectiv se modifica,corespunzand cu schimbarea evenimentului sau colectiei de evenimente.

Termenii de sistem adaptiv complex sau complexitatea stiintei sunt adesea folositi sa descrie in sens larg campul academic organizat care a luat forma in jurul studiului unor asemenea sisteme.Complexitatea stiintei nu contine o singura teorie;inglobeaza mai multe contexte teoretice interdisciplinare,incercand sa raspunda la intrebari fundamentale despre modul de viata,adaptare,sisteme care sufera modificari.

Exemple tipice de sisteme adaptive complexe ar fi:reteaua macroeconomica globala a unei tari sau a unui grup de trai,insecte si colonii de furnici,biosfera si ecosistemul,creierul si sistemul imunitar,celula si embrionul,orice grup de oameni care au o ideologie proprie si sistemele sociale precum comunitatile,organizatiile geopolitice,retelele teroriste.Internetul si spatiul virtual,creat si administrat de oameni cu ajutorul computerelor e de asemenea privit ca un sistem adaptiv complex.

Exista o relatie stransa intre sistemele adaptive complexe si viata artificiala,in ambele cazuri propria organizare fiind foarte importanta.Ideile si modelele de sisteme adaptive complexe sunt in stransa legatura cu chimia moderna,capacitatea biologica de adaptare,evolutia si simularea modelelor in economie si sistmele sociale.

Definirea sistemelor adaptive complexe

Un sistem adaptiv complex e o colectie de agenti care interactioneaza si se adapteaza mediului.

Ce deosebeste un sistem adaptiv complex de un sistem de agenti este preocuparea pentru asemanari,complexitate,manifestare si organizare proprie.

Multi ani,oamenii de stiinta au vazut Universul ca un loc linear,ca un intreg si s-au gandit ca ,daca vor intelege componentele acestuia,il vor intelege in intregime.Totodata,au considerat ca daca vor vedea componentele acestuia ca si masinarii,si vor incerca sa le imbunatateasca,intregul va functiona mai bine.Au crezut ca Universul si tot ce acesta cuprinde va putea fi controlat.

Cu cat au incercat mai mult sa gaseasca componentele lipsa au ajuns sa dea gresi.Desi au folosit cele mai puternice computere ,vremea a ramas imprevizibila;desi au analizat foarte mult ecosistemele ,acestea nu s-au comportat cum se asteptau.Dar lumea fizicii cuantice a facut cele mai stranii descoperiri si s-a ajuns la concluzia ca particulele nucleare actioneaza dupa seturi diferite de reguli in cazul cauzelor si efectelor.

Cele mai importante caracteristici ale CAS-ului sunt:

• Numarul de elemente cuprinse este destul de mare si interactioneaza dinamic.Interactiunea poate fi fizica sau sa implice schimbul de informatii.

• Astfel de interactiuni sunt bogate,orice element influenteaza alte elemente ,iar la randul sau este influentat de alte elemente ale sistemului.

• Interactiunile nu sunt liniare;cauze minore pot avea efecte mari.

• Interactiunile apar intre elemente vecine si nu numai si sunt esentiale pentru supravietuirea sistemului.

• Sistemele sunt deschise ,de aceea este greu sa ii definesti limitele.

• Toate sistemele complexe au o istorie,ele evoluand iar trecutul acestora este responsabil pentru comportamentul din prezent.

• Un CAS nu trebuie sa fie perfect,ci mai bun decat competitorii si orice energie folosita pentru a depasi acest lucru este considerata ca fiind utilizata fara folos.

Bibliografie

Casti,J.,”The simply complex”

Delorme,R.,”Theorising complexity”,1999

Gershenson,C. & Heylighen,F., “How can we think the complex?”

Gros,C.,”Complex adaptive systems-A lecture course”,2007

Levin,S.,”Complex adaptive systems:exploring the known,the unknown and the unknowable”,2002

Sanjay,J.,”Complex adaptive systems :some research issues”

Walby,S.,”Complexity theory,globalisation and diversity”,200

Preview document

Definirea Sistemelor Adaptive Compleze - Pagina 1
Definirea Sistemelor Adaptive Compleze - Pagina 2
Definirea Sistemelor Adaptive Compleze - Pagina 3
Definirea Sistemelor Adaptive Compleze - Pagina 4
Definirea Sistemelor Adaptive Compleze - Pagina 5
Definirea Sistemelor Adaptive Compleze - Pagina 6
Definirea Sistemelor Adaptive Compleze - Pagina 7
Definirea Sistemelor Adaptive Compleze - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Definirea Sistemelor Adaptive Compleze.docx

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Managementul și Stilul de Management

Cărţile de specialitate tind să pună accent pe funcţia pe care managerii o îndeplinesc în interiorul organizaţiilor, fiind doar foarte puţine care...

Ai nevoie de altceva?