Gestiunea informatizată în administrația publică

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 8735
Mărime: 88.26KB (arhivat)
Publicat de: Virgil Costin Voicu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marin Fotache

Extras din proiect

Gestiunea Informatizata in administratia publica

Introducere

Tehnologia şi modul de gestionare al informaţiei reprezintă noul motor al dezvoltării economice şi sociale a societaţii actuale.

Esenţa societăţii informaţionale constă în folosirea integrată, masivă şi generalizată a tehnologiilor informaţiilor şi comunicaţiilor în toate domeniile vieţii economice şi sociale, incluzând administraţia publică, producţia materială şi artistică, serviciile, petrecerea timpului liber etc.

Societatea informaţională integrează obiectivele dezvoltării durabile, bazată pe dreptate socială şi egalitatea şanselor, protecţie ecologică, libertate, diversitate culturală şi dezvoltare inovativă, restructurarea industriei şi a mediului de afaceri.

Informatizarea societăţii poate fi realizată cu succes numai în condiţiile unei infrastructuri informaţionale bine organizate şi eficient dirijate.

Motivul alegerii acestei teme de licenta deriva din tendinţa de a oferi o prezentare în detaliu a modului de gestionare a informaţiilor în administraţia publică, proces primordial în organizarea şi dezvoltarea instituţiilor publice.

Pentru ca societatea informaţională să aduca beneficii tuturor, ea trebuie să se dezvolte într-un cadru naţional care să răspunda cerinţelor locale, în corelaţie cu mediul naţional şi internaţional.

Convergenţa digitală a ajuns în etapa de maturitate. Deşi procesul nu este încă finalizat, convergenţa este în prezent o realitate. Factorii de decizie trebuie să vegheze ca legislaţia are efecte asupra sectoarelor convergente să ofere siguranţa juridică necesară pentru a permite părţilor interesate să inoveze. Obiectivul este de a răspunde schimbărilor tehnologice într-un mod care să promoveze concurenţa, să consolideze piaţa internă şi să fie în beneficiul utilizatorilor.

1.Sistemul informatizat din administraţia publică

Una din caracteristicile şi perspectivele societaţii moderne este vehicularea unei cantitaţi cât mai mari de informaţii de natura diferită. Experţii tind să acrediteze ideea că, în prezent, ne aflăm în stadiul unei societăţi informaţionale în plina dezvoltare. Nivelul de organizare socială şi gradul de agregare al informaţiei, condiţioneaza exactitatea şi viteza de reacţie a subsistemelor sociale, precum şi a componentelor lor organizaţionale la schimbările rapide de stare ale societăţii. Ca urmare, preocupările pentru optimizarea continuă a comunicării constituie un obiectiv principal al proceselor de conducere macro şi microeconomica.

O organizaţie sau o instituţie, privită ca un sistem dinamic şi complex, se caracterizează prin trei componente:

• un sistem conducător, care este orientat către luarea deciziilor şi repartitia resurselor necesare pentru îndeplinirea, la un nivel de performanţă aşteptat, a obiectivelor organizaţiei;

• un sistem informaţional, care are ca principală atribuţie dirijarea fluxului de informaţie, în conformitate cu nevoile procesului de conducere; el se mai numeşte şi sistem informaţional pentru conducere ;

• un sistem de execuţie sau sistem condus, care este subordonat primului sistem şi îsi subsumează eforturile sale cerinţelor sistemului conducător.

1.1.Scopul şi obiectivele urmărite în alegerea temei „Gestiunea Informatizată în Administraţia Publică.

Ţinând cont de avantajele oferite ,in scopul asigurării unor condiţii favorabile de creştere economică şi prosperitate socială, toate ţările economic dezvlotate , dar şi foarte multe tări în curs de dezvoltare au aprobat atât strategii speciale de informatizare a societăţii de ansamblu, cât şi programe concrete pentru domenii aparte cum ar fi e-instruirea , e-afacerile, e-guvernarea etc. În România, pentru susţinerea orientată a dezvoltării domeniului, in 2001 este lansat Programul naţional de cercetare INFOSOC (Societatea Informationala).

Proiectele din aceasta categorie susţin activităţi de cercetare şi dezvoltare tehnologică de mare complexitate, care pot include cercetare fundamentală, aplicativă şi de nivel precompetitiv şi care sunt desfăşurate în comun de consorţii/ reţele reprezentative la nivel naţional pentru domeniile S/T specifice serviciilor şi tehnologiilor de vârf.

Scopul şi motivul de care am ales aceasta tema ţine de dorinta mea de a mă informa în legatură cu modul de organizare şi gestionare a datelor şi informaţiilor într-o instituţie publică cum ar fi Agentia Nationala de Administratie Fiscala dar nu în ultimul rând şi o posibilă carieră în instituţie.

Informatizarea administraţiei publice reprezintă un proces amplu de apropiere de cetăţean a administraţiei de la toate nivelurile, astfel incât acesta să devină participant la procesele interactive care îl privesc direct.

1.2. Particularităţi ale informatizării administraţiei publice

Datorita faptului că economia din România este pusă la grea încercare în momentul de faţă putem afirma, fără nici o umbră de îndoială, că toate aspectele care caracterizează ţara noastră sunt în faza de stagnare, inclusiv cel legat de tehnologia informaţiei chiar daca in ultima perioada a avut o accelerare impresionanta . Deşi este probabil cea mai importantă componentă a administraţiei publice, eficienta sa este încă subiect de discuţie pentru cetateanul roman.

În administraţia publică informaţiile, calitatea acestora şi a prelucrărilor

sunt deosebit de importante pentru procesul decizional.

Înlănţuirea tipurilor de informaţii caracteristice administraţiilor publice sunt

prezentate în figura de mai jos:

Figura 1.1.

Industria IT este ”somată“ prin prisma renumelui sau să îmbunătăţească procesele care implică instituţii ale statului. Fără îndoială cei care contribuie la bugetul statului simt nevoia justificata de a vedea o schimbare în bine a modului în care statul îi serveşte, o schimbare care să reflecte proporţional costurile investiţiilor făcute în acest sens. Proiectele IT din sectorul public prezintă o serie de caracteristici comune ce îngreunează sarcina celor ce le administrează precum şi a celor ce le implementează. Între aceste trăsături, reţinem:

• Proiectele pot fi extrem de mari: spre exemplu, implementarea unui sistem informatic într-o primărie sau instituţie publică poate atrage cheltuieli de sute de mii, chiar milioane de euro. Pe de altă parte durata procesului se poate întinde în decursul câtorva luni.

• Există sisteme IT vechi de câţiva ani, care trebuie unite între ele pentru a oferi servicii centralizate pentru cetăţeni şi pentru a creste performanţele legate de raportare necesitate de diferite straturi ale administraţiei.

Preview document

Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 1
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 2
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 3
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 4
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 5
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 6
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 7
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 8
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 9
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 10
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 11
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 12
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 13
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 14
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 15
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 16
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 17
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 18
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 19
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 20
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 21
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 22
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 23
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 24
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 25
Gestiunea informatizată în administrația publică - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Gestiunea Informatizata in Administratia Publica.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Caracterizarea județului Sibiu

I. ANALIZA SOCIO-ECONOMICĂ 1. DESCRIERE GENERALĂ Localizare Judeţul Sibiu, situat în centrul României, în partea de sud a Transilvaniei,...

Elaborarea Locației Web - Edificarea iSocietății în Republica Moldova

Introducere Crearea unui suport informaţional în baza tehnologiilor informaţionale avansate a devenit o problemă de primă importanţă în Republica...

Proiect de Specialitate Privind Organizarea și Funcționarea unei Instituții Publice

Cap.I. Locul și rolul instituției publice în cadrul sectorului public 1.1. Scurt istoric privind înființarea instituției publice Istoricul...

Guvernarea Electronica și Implicațiile Sale în Instituțiile Administrației Publice din România

INTRODUCERE Administraţia publica reprezintă acea activitate care constă în principal în organizarea şi executarea prevederilor Constituţiei, a...

Starea Civilă

ARGUMENT Starea civilă a persoanei fizice, reprezintă un ansamblu de elemente prin care, aceasta se individualizează ca subiect de drepturi și...

Monografie Primăria Iași

CAPITOLUL I ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA PRIMARIEI MUNICIPIULUI IASI I.1. Localizarea institutiei în sistemul organizational Studiul de caz de...

Analiza organizațională

I. Sectorul public din Romania  analiza S.W.O.T. 1.1. Prezentarea factorilor S.W.O.T. A. Factori S (puncte forte): ! Existenta unei structuri...

Fundamentarea și finanțarea cheltuielilor bugetare la Primăria Municipiului Roman

1.1 Scurt istoric Constituţia României, Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, Legea nr.70/1991 privind alegerile locale,...

Ai nevoie de altceva?