Investiții

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 26583
Mărime: 544.31KB (arhivat)
Publicat de: Octaviana Anghel
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

1.1. Conceptul de investitie pe piata de capital

Notiuni generale asupra termenului de investitie

Investiţiile pe piata de capital reprezintă suportul material al dezvoltării economice. Investiţiile, privite ca sumă a cheltuielilor făcute pentru realizarea de noi obiective, dezvoltarea sau modernizarea celor existente, reprezintă o cheltuială certă pentru un viitor ce conţine elemente de incertitudine, generate de obicei de evoluţia pieţei. Rolul important pe care îl ocupă strategia investiţională în cadrul strategiilor şi politicilor firmei, reiese şi din faptul că toate celelalte activităţi ale firmei sunt dependente de politica de investiţii adoptată. Investitiile pe piat a financiara sunt capitalurile temporar disponibile la persoanele fizice si juridice utilizate pentru cu mpararea activelor

financiare. Din acest motiv, capitalurile poarta denumiri specifice (capital de împrumut, capital social, etc.). Daca capitalul este investit pe piat a de capital obiectul îl constituie activele de capital

incluse în categoria mare de active financiare.

Procesul investiţional a fost şi rămâne un proces complex, care înglobează toate activităţile şi operaţiunile întreprinse pentru plasarea unor capitaluri proprii sau atrase, cu scopul realizării şi punerii în funcţiune a unor obiective economice, sociale sau de altă natură, precum şi fructificarea resurselor băneşti plasate la alţi întreprinzători (cu titlul de acţiuni, obligaţiuni etc.).

În sens financiar, investiţia reprezintă schimbarea unei sume de bani prezentă şi certă pe speranţa obţinerii unor venituri superioare, dar probabile, (achiziţionarea unei maşini pentru creşterea productivităţii muncii, construcţia unei uzine pentru creşterea producţiei, asimilarea unui brevet pentru fabricarea de produse noi etc.).

În sens contabil, aceeaşi investiţie desemnează alocarea unei resurse disponibile pentru procurarea unui activ, care va determina fluxuri financiare de venituri şi cheltuieli.

Conceptul de investiţii poate avea astfel două sensuri:

1. un sens larg, conform căruia investiţiile cuprind toate cheltuielile sau alocările de fonduri de la care se aşteaptă nişte venituri viitoare;

2. un sens restrâns, conform căruia investiţiile reprezintă cheltuieli ce se efectuează pentru obţinerea de active fixe (pentru construirea, reconstruirea, lărgirea, modernizarea şi achiziţionarea de active fixe de natura maşinilor, utilajelor, instalaţiilor, clădirilor, mijloacelor de transport şi a altor mijloace de muncă). Se asimilează investiţiilor şi cheltuielile referitoare la lucrările de proiectare, prospecţiuni şi explorări geologice, achiziţionarea de titluri de valoare, etc. Investiţia reprezintă o alocare permanentă de capitaluri, în achiziţia de active fixe şi / sau financiare, care să permită desfăşurarea unor activităţi rentabile, superioare ratei actuale de rentabilitate a întreprinderii şi acoperitoare pentru riscurile asumate. Principalul risc asumat este alocarea azi a unui capital, în speranţa obţinerii viitoare a unor fluxuri de beneficii.

Privind rolul procesului investitional in angrenajul general al dezvoltarii economice si sociale, problematica investitiilor se inscrie in ansamblul cerintelor care se urmaresc atunci cand se stabilesc destinatiile resurselor acumulate de societate, respectiv cand se stabileste raportul dintre resursele destinate dezvoltarii si cele pentru consum.

Pentru a evalua si a sintetiza rolul procesului investitional s-au conceput doi indicatori de ordin general :

- multiplicatorul, care semnifica, in esenta, plusul de venituri ( profitul ), pe care il genereaza investitia, ca sursa de finantare a dezvoltarii;

- acceleratorul, care reprezinta presiunea care o face consumul suplimentar generat de efectele investitiilor asupra procesului investitional.

In opinia unor specialisti, cum ar fi Pierre Mosse, investitiile reprezinta o renuntare la o satisfactie imediata si sigura, in schimbul unei sperante al carui suport sunt tocmai resursele investite.Pe scurt, investitia trebuie privita ca o cheltuiala certa pentru un viitor incert.

Alti specialisti, cum ar fi Margerin I. Si Ausset G. sunt de parere ca notiunea de investitii implica trei elemente definitorii : durata, risc, eficienta.Pentru a avea o imagine completa trebuie studiata imaginea ei tridimensionala : contabila, economica, financiara.

Analizand, recapituland, sintetizand aceste opinii si completandu-le, putem formula urmatoarea definitie generala a investitiei : “Investitia este efortul financiar actual facut pentru un viitor mai bun, creat prin dezvoltare si modernizare, avand ca sursa de finantare renuntarea la consumuri actuale sigure, dar mici si neperformante, in favoarea unor consumuri viitoare mai mari si intr-o structura moderna, mai aproape de optiunile utilizatorilor, dar probabile”

In concluzie piata de capital reprezintă ansamblul relaţiilor şi mecanismelor prin care se realizează transferul fondurilor de la cei care au un surplus de capital -investitorii - către cei care au nevoie de capital, cu ajutorul unor instrumente specifice (valorile mobiliare emise) şi prin intermediul unor operatori specifici (societăţile de servicii de investiţii financiare).

Se poate afirma despre piaţa de capital că este specializată în efectuarea de tranzacţii cu active financiare cu scadenţe pe termene medii şi lungi. Prin intermediul ei, capitalurile disponibile sunt dirijate către agenţii economici naţionali sau sunt atrase de pe pieţele altor ţări, unde resursele de capital depăşesc necesităţile financiare interne de acoperit sau autorităţile monetare impun anumite restricţii privind accesul la resursele financiare-interne.

Aceste definiţii nu acoperă în întregime plafonul investitiilor de pe piaţa de capital, ţinând cont de locul şi rolul pieţei de capital în ansamblul, mecanismelor economice, deoarece nu se poate face o delimitare strictă între piaţa de capital şi piaţa financiară, cele doua noţiuni fiind interdependente, prin includerea sau completarea reciprocă, în funcţie de reglementările fiecărei ţări în parte.

In lucrarea de fata vom incerca aprofundarea investitilor pe piata de capital, dezbaterea teoriilor referitoare la aceste investitii, analiza acesteia si caracterizarea formelor sale.

Cum poti investi pe piata de capital din Romania:

Actiunile tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sunt cele mai populare plasamente pe piata de capital deoarece acestea reprezinta un echilibru optim intre riscul si castigul potential a fi obtinut. Actiunile sunt titluri ce reprezinta o fractiune din capitalul social al unei companii.

Cele mai intalnite tipuri de actiuni sunt actiunile comune si actiunile preferentiale. Actiunile societatilor tranzactionate la BVB sunt actiuni comune.

Actiunile comune confera titularului urmatoarele drepturi: drept de proprietate asupra patrimoniului companiei proportional cu numarul de actiuni detinute, dreptul de a fi informati cu privire la activitatea companiei, drept de vot in Adunarea Generala a Actionarilor si dreptul de a incasa dividende daca societatea incheie exercitiul financiar anual cu profit si in AGA se hotaraste repartizarea de dividende.

Actiunile au o valoare nominala egala cu suma pe care ele o reprezinta in capitalul social al companiei.Potentialul investitor, inainte de a cumpara actiuni intr-o societate trebuie sa se informeze cu privire la domeniul in care aceasta activeaza, structura actionariatului, performantele financiare, cadrul legislativ.Castigurile din investitiile in actiuni se obtin, in general, din cresterea pretului la Bursa al actiunilor cumparate cat si din dividendele incasate. Pretul de tranzactionare al actiunilor poate fi influentat de o larga gama de factori: evolutia generala a economiei si a pietei de capital, stirile oficiale transmise de companie cu privire la patrunderea pe noi piete zonale, investitii, modificarea structurii actionarilor semnificativi, profiturile obtinute, etc., estimarile analistilor, articole de presa, semnale de analiza tehnica, etc.

Investitia in instrumente financiare derivate

Un produs derivat este un instrument financiar a carui valoare depinde de pretul unui alt bun (activ financiar, marfa, valuta, rata dobanzii), denumit activ suport. Caracteristica principala a produselor derivate este ca valoarea acestora nu este data doar de atributele specifice fiecarui instrument dar si de activul suport pe baza caruia se formeaza produsul derivat.La Bursa de Valori Bucuresti se pot tranzactiona contracte futures care au ca activ suport: indici bursieri, actiuni listate pe piata reglementata la vedere administrata de catre BVB si cursuri de schimb valutar. Printr-un contract futures se intelege un acord contractual ferm intre un cumparator si un vanzator pentru un activ determinat, la o data fixa in viitor.Contractele futures sunt instrumente financiare derivate

tranzactionate exclusiv pe o piata bursiera reglementata. Contractul futures reprezinta obligatia de a cumpara sau de a vinde un activ suport la un pret si o cantitate negociate la momentul incheierii tranzactiei ("astazi"), urmand ca livrarea si plata activului suport sa se efectueze la data scadentei ("in viitor").

Preview document

Investiții - Pagina 1
Investiții - Pagina 2
Investiții - Pagina 3
Investiții - Pagina 4
Investiții - Pagina 5
Investiții - Pagina 6
Investiții - Pagina 7
Investiții - Pagina 8
Investiții - Pagina 9
Investiții - Pagina 10
Investiții - Pagina 11
Investiții - Pagina 12
Investiții - Pagina 13
Investiții - Pagina 14
Investiții - Pagina 15
Investiții - Pagina 16
Investiții - Pagina 17
Investiții - Pagina 18
Investiții - Pagina 19
Investiții - Pagina 20
Investiții - Pagina 21
Investiții - Pagina 22
Investiții - Pagina 23
Investiții - Pagina 24
Investiții - Pagina 25
Investiții - Pagina 26
Investiții - Pagina 27
Investiții - Pagina 28
Investiții - Pagina 29
Investiții - Pagina 30
Investiții - Pagina 31
Investiții - Pagina 32
Investiții - Pagina 33
Investiții - Pagina 34
Investiții - Pagina 35
Investiții - Pagina 36
Investiții - Pagina 37
Investiții - Pagina 38
Investiții - Pagina 39
Investiții - Pagina 40
Investiții - Pagina 41
Investiții - Pagina 42
Investiții - Pagina 43
Investiții - Pagina 44
Investiții - Pagina 45
Investiții - Pagina 46
Investiții - Pagina 47
Investiții - Pagina 48
Investiții - Pagina 49
Investiții - Pagina 50
Investiții - Pagina 51
Investiții - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Influenta Factorilor Psihologici asupra Investitiilor pe Piata de Capital.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția Pieței de Capital

EVOLUTIA PIETEI DE CAPITAL Piata capitalului o definim ca loc de întâlnire între nevoile de resurse banesti ale întreprinzatorilor si...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Piețe de capital

CAPITOLUL I : PIAŢA DE CAPITAL – PREZENTARE GENERALĂ 1.1. Definire. Structură. Funcţii 1.2. Istoric şi evoluţie 1.3. Piaţa de capital din...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Abordarea Sistemelor Energocibernetice în Concepție Arhemică în Vederea Creșterii Eficienței Investițiilor

Data fiind importanta strategica a Sectorului Energetic National în dezvoltarea pe baze durabile a economiei românesti, evolutia acestuia trebuie...

Analiza financiară a unui proiect de investiții

Firma Geosef Levicom SRL cu adresa in localitatea Reghin, str. Pandurilor nr.49/A, jud. Mures, cod fiscal R 6564912 a fost infiintata in decembrie...

Analiza fluxurilor de investiții străine directe în Franța

Capitolul 1.Fluxul de investitii directe In 2009, fluxul investitiilor directe sunt soldate de iesirile nete de capitaluri de 63 miliarde de euro...

Fundamentarea planului de finanțarea a investițiilor întreprinderii

INTRODUCERE Am ales ca temă de licentǎ „ Fundamentarea planului de finantarea a investitiilor intreprinderii” deoarece consider că în economia...

Evoluția și implicațiile investițiilor străine în România

CUVÂNT ÎNAINTE Acum, când, calendaristic, omeirea se găseşte în pragul unui nou mileniu,atât din bilanţurile cât şi din prognozele care se fac...

Eficiență Economică a Investițiilor

1. EFICIENŢA ECONOMICĂ 1.1. Conceptul de eficienţă economică a investiţiei Pentru realizarea unui obiectiv de investiţii, în practică există mai...

Investițiile străine directe și problema protecției mediului

1. INVESTIŢIILE STRĂINE DIRECTE Din punct de vedere al destinaţiei investiţiile pot fi de două feluri: interne şi externe. Cele interne se...

Investițiile în inovații - rolul și necesitatea lor pentru Republica Moldova

Introducere Globalizarea și dezvoltarea accelerată a prograsului tehnico-științific, creșterea competivității statelor impune trecerea la...

Ai nevoie de altceva?