Marea Britanie - integrare monetară

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3668
Mărime: 21.03KB (arhivat)
Publicat de: Iancu Croitoru
Puncte necesare: 8
Universitatea din Craiova Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor Specializarea Economie si Afaceri Europene

Extras din proiect

1.Situatia economica a tari

A.Structura economiei(serviciile din PIB) :

Economia din Marea Britanie este a 5-a din lume şi a două ca mărime din Europa, cu PIB-ul 2279 miliarde dolari (a sasea cea mai mare in functie de PPP PIB). Creşterea PIB a fost de 1,1 la suta in 2008, dar este de aşteptat să contracte în anii următori, cu previziunile privind creşterea PIB-ului de -3.2 la sută în 2009 şi -1.1 la suta in 2010.

Marea Britanie PIB-ul de sector industrial:

- Servicii - 76.2 la sută din PIB, Marea Britanie

- Industrie & Manufactura- 22,8 la suta din PIB, Marea Britanie

- Agricultura - 0,9 la sută din PIB, Marea Britanie

Ponderea principalelor ramuri de activitate :

- Sectorul imobiliar (constructii, inchirieri) 24,9%

- Sectorul manufacturier 16,0%

- Comert cu ridicata si amanuntul 13,0%

- Transport, depozitare, comunicatii 7,7%

- Sanatate si activitati sociale 7,3%

- Servicii de intermediere financiara 5,3%

- Constructii 6,3%

- Agricultura 1,0%

Structura consumului :

- Bunuri de folosinta indelungata 12,6%

- Bunuri de scurta utilizare 37,0%

- Servicii 48,7%

Structura Economica a Marii Britani şi profilul economic al Marii Britani.

Ca şi în majoritatea ţărilor dezvoltate, cota de producţie în economia Marii Britanii a scăzut în raport cu sectorul serviciilor. Conturile sectorului de servicii reprezinta două treimi din PIB, în timp ce productia reprezintă mai puţin de 20% din producţia naţională. Marea Britanie a fost prima ţară care a început revoluţia industrială, iar acum scaderea în cota de producţie a fost mai pronunţată decât în majoritatea celorlalte ţări industrializate.

Producţia din necesarul de produse alimentare a fost de aproximativ 60%, 1% din forţa de muncă indică faptul că agricultura este intensivă, puternic mecanizată şi eficientă.

Regatul Unit este cea mai mare puterea a lumii in conducere tranzacţiilor şi cel mai mare centru financiar. Sectorul serviciilor financiare şi de afaceri ca un ansamblu de conturi reprezinta peste 70% din PIB, o reflectare atât a puterii tradiţionale a oraşului Londra şi de creşterea rapidă a serviciilor de afaceri în ultimii zece ani.

Sectorul comunicaţiilor a avut de asemenea o creştere rapidă, dar preţurile în sector au scăzut ca urmare a creştere rapidă a productivităţii (deci cota sa din PIB la preţurile curente a rămas stabilă).

Economia Regatului Unit este cea mai puternică în Europa şi această performanţă relativ buna a economiei au complicat eforturile guvernului de a se alătura Economic European şi Uniunii Monetare (UEM).Majoritatea britanicilor inca se opun monedei unice pentru ca ei simt case descurca bine, fără nici o alianţă. Astfel, Marea Britanie continuă cu vechea moneda lira sterlina (GBP), în timp, alte tari europene au adoptat o euro ca monedă unică inca de la 1 ianuarie 2002.

Economia britanica este una dintre cele mai globalizate economii din lume, datorită în mare parte Londrei, considerat a fi cel mai mare centru financiar din lume.

Marea Britanie are o populaţie de 61.792.000 milioane şi un PIB pe cap de locuitor de 35.200$, situandu-se pe locul 34, peste media Uniunii Europene de 32.600$.

B.Indicatori economici

Creşterea PIB a fost de 1,1 la suta in 2008. În 2009 şi 2010, economia este de aşteptat să se contracte, cu previziunile privind creşterea PIB-ului de -3.2 la suta si -1.1 la suta. Banca Angliei a redus ratele dobânzii la 1,0 la sută până la sfârşitul anului 2008, şi că este de aşteptat să scadă la 0,5 la sută pentru cele mai multe dintre 2009 şi 2010.

Deficitul bugetar din Marea Britanie a fost de 5,3 la suta din PIB în 2008.

Banca Angliei (BoE) in 2010 se pregateste sa mentina nemodificata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5 procente, la sedinta de politica monetara, si sa nu activeze programul de relansare cantitativa, prin care a pompat in economie 200 miliarde de lire sterline (241 miliarde de euro), transmite AFP.

In luna martie 2009, BoE a lansat programul de relaxare cantitativa, care consta in principal in cumpararea de obligatiuni guvernamentale, in incercarea de a da un impuls economiei afectate de criza globala a creditului, iar in luna februarie 2010 a oprit acest program.

Decizia Comitetului de politica monetara a BoE de mentinere a nivelului scazut al ratei dobanzii este una asteptata de majoritatea analistilor, in pofida ingrijorarilor legate de inflatia peste asteptari."Conform opiniei majoritatii analistilor, ne asteptam la pastrarea ratei dobanzii la 0,5 la suta si la mentinerea obiectivului programului de relansare cantitativa la 200 miliarde de lire sterline", a declarat analistul Philip Shaw, de la Investec Securities.

Desi datele recente arata ca inflatia anuala in Marea Britanie a ajuns in aprilie la cel mai ridicat nivel din ultimele 17 luni, guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, considera ca inflatia ridicata a fost cauzata de factori temporari si a estimat reducerea ei in acest an. Luna trecuta, indicele preturilor de consum in Regatul Unit a urcat la 3,7 la suta, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008, mult peste tinta de doi la suta fixata de Guvern.

Preview document

Marea Britanie - integrare monetară - Pagina 1
Marea Britanie - integrare monetară - Pagina 2
Marea Britanie - integrare monetară - Pagina 3
Marea Britanie - integrare monetară - Pagina 4
Marea Britanie - integrare monetară - Pagina 5
Marea Britanie - integrare monetară - Pagina 6
Marea Britanie - integrare monetară - Pagina 7
Marea Britanie - integrare monetară - Pagina 8
Marea Britanie - integrare monetară - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Marea Britanie - Integrare Monetara.doc

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană

La începutul secolului XXI, largirea Uniunii Europene este considerata una dintre cele mai mari sanse de unificare pasnica a continentului...

Instituțiile financiare bancare internaționale și influențele exercitate asupra economiilor naționale

Introducere România urmează o strategie ce vizează, pe de o parte, menţinerea stabilităţii macroeconomice şi stabilirea unei creşteri economice...

Sistemul monetar european - geneză, esență și evoluție

CAP.I.Sistemul Monetar European: I.1.Etape premergatoare Inceputurile procesului de integrare europeana se plaseaza in deceniul al VI-lea, cand...

Doamna de fier - Margaret Thatcher

Triumful capitalismului, acceptarea universală a pieţei ca indispensabilă prosperităţii, prăbuşirea imperialismului sovietic, scăderea influenţei...

Procesul de Integrare Politică în Europa

Introducere Crearea Uniunii Europene a urmărit ca integrarea economică să fie asociată cu o integrare politică ce se baza pe o reformă a...

Uniunea monetară europeană

In economie, o uniune monetara este o situatie in care mai multe tari au fost de acord sa imparta o singura moneda intre ele. Uniunea Economica si...

Uniunea economică și monetară

INTRODUCERE Uniunea Economică şi Monetară (UEM) este o înţelegere între naţiunile europene participante în vederea de a împărtăşi o monedă unică,...

Cadrul politicii monetare unice - instrumente de politică monetară ale BCE

Cap 1. Cadrul politicii monetare unice “Noi, europenii, trebuie să ne considerăm călători îmbarcaţi pe una şi aceaşi corabie” – Comenius,...

Ai nevoie de altceva?