Politici și Strategii Turistice în Jamaica

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 4813
Mărime: 1.08MB (arhivat)
Publicat de: Fabia Macovei
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: CONF. UNIV. DR. IONEL MARIAN
UNIVERSITATEA “OVIDIUS” CONSTANŢA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA AATCS

Extras din proiect

Introducere

Turismul este o activitate din timpul liber care constă în a voiaja sau locui departe de locul de reşedinţă, pentru distracţie, odihnă, îmbogăţirea experienţei şi culturii datorită cunoaşterii unor noi aspecte ale activităţii umane şi a unor peisaje necunoscute. Conform observaţiilor OMT, principalul mobil al deplasărilor turistice internaţionale este „vacanţa”, care motivează circa 70% din totalul sosirilor în turismul internaţional. „Afacerile” determină 13 – 14% din totalul sosirilor internaţionale, restul fiind atribuit voiajelor din motive religioase, familiale şi sportive.

Turismul joacă un rol important în economia statelor lumii, reprezentând o sursă de venit pentru zonele gazdă, de aceea trebuie elaborată o strategie de management şi planificare, pentru a îmbina interesele de afaceri, preocupările pentru mediul înconjurător şi pentru cultură.

În Jamaica turismul este unul dintre pilonii principali ai economiei, deşi acesta este ameninţat de dezastrele produse de găştile violente din zonă, care au început să capete amploare în ultima perioadă.

Date generale

Istoric

Jamaica este un stat insular în America Centrală, cu o istorie uluitoare, făcând parte din Arhipelagul Antilele Mari, localizat în Marea Caraibelor, la sud de Cuba, în apropierea Republicii Dominicane şi a insulei Haiti.

Insula a fost prima colonie în care a fost construită o cale ferată, cu mult înaintea Statelor Unite ale Americii, la doar 18 ani după ce asemenea facilităţi luaseră naştere în Marea Britanie. Tot aici s-au construit primele conducte de apă, prima catedrală şi primul serviciu poştal.

Primii locuitori ai Jamaicăi au fost indienii Taino si Arawak, triburi care s-au stabilit pe această insulă încă de acum 7000 de ani.

În anul 1494, în cea de-a doua călătorie a lui Cristofor Columb spre Lumea Nouă, Jamaica a fost prima insulă pe care acesta a observat-o şi pe care a revendicat-o în numele Spaniei, descriind-o ca fiind "cea mai frumoasă insulă din câte a văzut până atunci".

Jamaica a fost prima colonie din emisfera vestică în care englezii au folosit forţa armelor pentru a-i îndepărta pe spanioli, lucru ce se întâmplă în anul 1655. În urma spaniolilor au rămas mii de sclavi aduşi din Africa pentru a lucra pe plantaţiile de trestie de zahăr, bananieri sau în distileriile în care se producea faimosul rom.

În 1962 Jamaica işi câştiga independenta fata de coroana britanica, iar deceniile care au urmat au fost marcate de o creştere economică suprinzatoare, circa 6% pe an, turismul devenind unul dintre principalele motoare ale economie jamaicane.

Prezentarea geografica si economica

Jamaica este a treia insulă ca mărime din Marea Caraibelor, având forma unui sâmbure de migdală. Cu o suprafaţă de 10.990 km², insula măsoară 235 km de la Est la Vest, 82 km pe lungime şi 32 km pe lăţime si are o populatie de 2,69 milioane locuitori.

Jamaica este divizată în 3 regiuni: Cornwall, Middlesex şi Surreys. Acestea, la rândul lor sunt divizate în 14 parohii : Kingston –ul, capitala insulei este cea mai mare dintre ele, Clarendon, Hanover, Manchester, Portland, Saint Andrew, Saint Ann, Saint Catherine, Saint Elizabeth, Saint James, Saint Mary, Saint Thomas, Trelawny, Westmoreland.

Cel mai înalt vârf este Blue Mountain Peak – 2256 m. În afară de munţi, interiorul Jamaicăi este sculptat în văi şi câmpii. Cele cinci câmpii principale sunt: Vere, St. Jago, George’s, Liguanea şi Pedro.

Jamaica abundă în ape curgătoare şi stătătoare; există mai mult de 120 de râuri în ţară, dintre acestea, cele cu debitul cel mai mare sunt Râul Negru, Râul Laptelui, Râul Mare şi Martha Brae.

Jamaica are un climat tropical, în apropierea mării Caraibelor, şi moderat în interiorul ţării şi în apropierea munţilor. În mare parte a timpului, ploile nu reprezintă decât o pauză agreabilă după căldura de după-amiază.

Temperatura medie anuală este de 27ºC, sezonul cald fiind între mai şi septembrie. Sezonul de iarnă, care durează din decembrie până în martie, este şi cel mai “friguros”: de exemplu, pe Blue Mountain Peak, temperatura medie în acest sezon este de 13ºC.

Bibliografie

http://www.travelers-way.com/Caraibe/jamaica.html

http://www.visitjamaica.com/

http://tourismja.com/

http://www.jtbonline.org/statistics/Annual%20Travel/Forms/AllItems.aspx

http://www.discoverjamaica.com/

http://caribbeanhotelandtourism.com/downloads/TEOxford-TravelTourismJamaica032112.pdf

http://www.jamaicatourist.net/

http://www.wttc.org/site_media/uploads/downloads/WTTC_Sectors_-_Jamaica.pdf

Preview document

Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 1
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 2
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 3
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 4
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 5
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 6
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 7
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 8
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 9
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 10
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 11
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 12
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 13
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 14
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 15
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 16
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 17
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 18
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 19
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 20
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 21
Politici și Strategii Turistice în Jamaica - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Politici si Strategii Turistice in Jamaica.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Strategii și Politici de Marketing în Cadrul Agenției Marshal Turism

INTRODUCERE Tranziţia la economia de piaţă aduce schimbări substanţiale în modul de desfăşurare a activităţii agenţilor economici; agenţii...

Mixul de marketing al agenției Marhal Turism

Capitolul 1. MEMORIU JUSTIFICATIV Cercetarea de marketing,cât şi promovarea vânzărilor în România se afla într-un punct în care pentru a avea...

Politica de marketing la societatea de turism Atlantic Tour

CAPITOLUL I PREZENTAREA SOCIETATII „SC ATLANTIC TOUR SRL” 1.1. Scurt istoric Organizarea activitatilor turistice se realizeaza de catre diversi...

Ai nevoie de altceva?