Protecționismul la Export

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 7197
Mărime: 229.07KB (arhivat)
Publicat de: Septimiu Olariu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihei Ana
In acest referat se descrie protectionismul de la aparitie, inclusiv legea protectionista si protectionismul economic in conceptia lui Friedrich List etc.

Extras din proiect

1. Introducere

Definitie,concepte.

Protectionismul este o doctrina economica ce consta in protejarea economiei nationale prin limitarea sau interzicerea importului de produse straine.

O tara poate filtra schimbul cu exteriorul prin intermediul a diferite modalitati protectioniste, tarifare (presupune utilizarea barierelor vamale) si netarifare (utilizand bariere ca: contingente, norme tehnice, formalitati administrative,etc)

Liberul schimb este o doctrina economica liberala caracterizata prin libera circulatie a marfurilor, capitalului si persoanelor, respectiv prin absenta barierelor in calea relatiilor economice internationale. Acesta are efect maxim de bunastare doar in cazul unei distributii date a venitului pe plan mondial, orice modificare a respectivei distributii atenuand vizibil meritele liberului schimb.

Dintre argumentele “pro” protectionism si “pro” liber schimb sunt puse in lumina prezentului urmatoarele idei de ansamblu:

- regimul comercial al fiecarei tari nu a fost abordat in mod abstract de catre cercetatorii economisti, ci potrivit situatiei particulare intereselor tarii respective.

- protectionismul a degajat “o mare putere de contagiune” indiferent de formele lui de manifestare.

- un stat are acces la suprematie sau la o pozitie de frunte in ierarhia industriala a lumii, nu neaparat prin protectionism sau liber schimb.

Cu toate acestea un argument esential “pro” protectionism il reprezinta “sustinerea productiei nationale”. Acoperind piata interna la un produs, din productia nationala, in conditiile in care exista o paleta larga de producatori interni, se poate oferi posibilitatea intrarii pe piata a produselor straine accentuandu-se astfel concurenta si implicit scaderea preturilor De asemenea sunt necesare produsele straine atunci cand ele sunt superioare produselor interne, acoperind o cerere acuta sau cand aceasta nu exista. Insa nu sunt deloc utile situatiile in care productia interna este obstructionata pentru a se face loc, pe piata a unor produse de import mai scumpe

Este firesc ca orice tara sa isi intareasca puterea economica, prin masuri protectioniste, pentru ca astfel sa-si dezvolte o productie interna, capabila sa genereze produse si servicii competitive, pe piata mondiala a liberului schimb si in final sa-si asigure o oarecare independenta economica si implicit politica.

2. Fundamentele comertului international

2.1 Legea protectionistă - Pachete de legi protectioniste între 1878-1911.

Cucerirea independentei de stat de la 1877 va conferi o pozitie favorabila afirmarii internationale a tarii si a economiei nationale. Se deschid perspective noi pentru modernizarea structurii economice, sociale, politice, culturale, pentru organizarea lor pe temelii moderne si practicarea unei politici economice independente, iar Principatele Unite nemaifiind legate de capitulatii.Intreprinzatorii si burghezia erau interesati de dezvoltarea unei industrii nationale.

Dupa o perioada de pasivitate, Guvernul se straduieste sa sprijine cu legi protectioniste statul pentru a proteja sau pentru a veni in ajutorul industriei nationale.

In anul 1884- la Iasi are loc un congres economic unde s-a cerut denuntarea Conventiei cu Austro-Ungaria si propagarea protectionismului pentru intreaga industrie.

In 1885-printr-o lege protectionista se incurajeaza fabricarea tesuturilor,sacilor de iuta, de asemenea se incurajeaza tabacariile si industria pielariei.

In 1887- este data legea intitulata “Masurii generale pentru a veni in ajutorul industriei nationale”. Aceasta prevedea ca orice persoana din tara sau strainatate putea sa infiinteze o intreprindere industriala care sa beneficieze de avantajele create de lege. Astfel aceasta lege ofera conditii pentru dezvoltarea industriei de fabrica, masiniste in care sa fie folosita forta de munca calificata.Prin aceasta lege sunt acordate avantaje tuturor categoriilor de intreprinzatori prin:

-acordarea cu titlu de proprietate, a unei suprafete de pamant din proprietatea statului, scutiri de impozite directe de catre stat, judet sau comuna pentru importul de masini, reduceri de taxe pe caile ferate pentru transportul marfurilor de la fabrica la destinatie, prioritate la furniturile statului pentru intreprinderile astfel create. S-au dezvoltat astfel puternic intreprinderile nationale, iar aceste pachete de masuri protectioniste au fost adoptate si pe plan mondial.

In 1890-o lege protectionista va asigura fabricantilor o serie de avantaje care vor fi considerabil amplificate dupa 1900.

Preview document

Protecționismul la Export - Pagina 1
Protecționismul la Export - Pagina 2
Protecționismul la Export - Pagina 3
Protecționismul la Export - Pagina 4
Protecționismul la Export - Pagina 5
Protecționismul la Export - Pagina 6
Protecționismul la Export - Pagina 7
Protecționismul la Export - Pagina 8
Protecționismul la Export - Pagina 9
Protecționismul la Export - Pagina 10
Protecționismul la Export - Pagina 11
Protecționismul la Export - Pagina 12
Protecționismul la Export - Pagina 13
Protecționismul la Export - Pagina 14
Protecționismul la Export - Pagina 15
Protecționismul la Export - Pagina 16
Protecționismul la Export - Pagina 17
Protecționismul la Export - Pagina 18
Protecționismul la Export - Pagina 19
Protecționismul la Export - Pagina 20
Protecționismul la Export - Pagina 21
Protecționismul la Export - Pagina 22
Protecționismul la Export - Pagina 23
Protecționismul la Export - Pagina 24
Protecționismul la Export - Pagina 25
Protecționismul la Export - Pagina 26
Protecționismul la Export - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Protectionismul la Export.docx

Te-ar putea interesa și

Protecționismul Netarifar în Etapa Actuală

I.POLITICA COMERCIALĂ 1.1. Noţiunea de politică comercială Politica comercială a apărut odată cu constituirea statelor independente şi este un...

Liberalism versus Protecționism în Relațiile Comerciale Contemporane

CAPITOLUL I: MODELE DE LIBERALISM Care este motivul pentru care există comerţul? Producătorii naţionali câştigă enorm de pe urma comerţului. Pot...

Efecte ale Noii Economii Asupra Comerțului Internațional

CAP. I - Derularea tranzacţiilor internaţionale de tip comercial 1.1. Tranzacţiile comerciale - element al economiei deschise Categoria...

Globalizarea și impactul asupra vieții economice

Introducere Globalizarea, pe lângă faptul că este discutată şi tratată sub diferite forme din prisma tuturor treptelor societăţii în care trăim,...

Consecințele Protecționismului Netarifar

I. Protectionismul. Definitie si clasificare Statele lumii recurg, în afara taxelor vamale, la un mare numar de instrumente si masuri cu caracter...

Regimuri vamale în Uniunea Europeană

Formarea Uniunii Europene Gândirea promotoare a unei Europe unite este veche şi a fost exprimată prin diverse idei. În secolul trecut, marele...

Caracterizarea de ansamblu a protecționismului netarifar

Prezentare generala Instituirea GATT a fost un prim pas spre reducerea protectionismului si anume a taxelor vamale, care au scazut considerabil in...

Dinamica și Structura Comerțului Exterior al Romaniei

1 Evoluţia comerţului exterior al României in perioada 1863-1913 Comerţul a apărut încă din cele mai vechi timpuri, evoluând si îmbunătăţindu-şi...

Ai nevoie de altceva?