Rolul Sectorului Bancar în Economie

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4829
Mărime: 566.87KB (arhivat)
Publicat de: Petronela C.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dragomir Georgeta
Proiect din 2013, in cadrul Danubius Galati

Cuprins

  1. SURSE BIBLIOGRAFICE 2
  2. ROLUL SECTORULUI BANCAR ÎN ECONOMIE. STUDIU DE CAZ – ROMÂNIA 3
  3. ANALIZA COMPARATIVĂ A SECTORULUI BANCAR AUTOHTON CU ALTE STATE EUROPENE 7
  4. CONCLUZII ȘI PROPUNERI 10
  5. BIBLIOGRAFIE 12

Extras din proiect

SURSE BIBLIOGRAFICE

1. BNR, Raport asupra stabilității financiare, 2012, http://www.bnr.ro/Publicatii-periodice-204.aspx - publicația Băncii Naționale a României care apare în fiecare an tratează pe larg anumite aspecte economice privind sistemul financiar, mai ales sub aspectul stabilității financiare. Lucrarea tratează pe larg contextul economic internațional, trecând apoi în revistă sistemul financiar în ansamblu, riscurile aferente acestui sistem, sectorul bancar, cel al companiilor și cel al populației. Este tratată, de asemenea, infrastructura sistemului financiar sub aspectul stabilității, în final fiind abordate anumite perspective asupra subiectelor abordate. Cu alte cuvinte, pentru că abordează în această manieră sistemul financiar, aproape fiecare capitol amintit mai sus din lucrare evidențiază, într-un fel sau altul, rolul sectorului bancar în economia autohtonă și nu numai, ca și element fundamental al sistemului financiar. Mai mult decât atât, raportul tratează rolul sectorului bancar în economia unui stat prin faptul că sunt prezentate structura sistemului financiar cu accentuarea rolului sectorului bancar, evoluția sectorului bancar (care demonstrează creșterea rolului băncilor odată cu tendința de creștere a numărului unităților bancare), dinamica activelor bancare, adecvarea capitalului, analiza solvabilității sectorului bancar și a profitabilității acestuia. De asemenea, intermedierea financiară, cel mai important rol al băncilor, este tratată, prin analiza creditelor și a calității acestora în evoluție.

2. Consiliul Concurenței, Evoluţia concurenţei în sectoare cheie, 2012, http://www.consiliul concurentei.ro/uploads/docs/items/id8081/consiliul_concurentei_raport.pdf - lucrarea prezintă evoluția concurenței în sectoarele cheie ale economiei (sectorul energiei electrice, sectorul transporturilor feroviare de marfă, sectorul telecomunicaţiilor, sectorul de retail alimentar, sectorul asigurărilor și cel bancar). Cu privire la rolul sectorului bancar în economie, apreciem că cercetarea este una competentă asupra calității creditelor bancare, asupra ratelor de rentabilitate, precum și cu privire la repartiția instituțiilor bancare raportată la un anumit număr de locuitori. În plus, lucrarea tratează și dinamica tranzacțiilor intermediate de către sectorul bancar, care accentuează, o dată în plus, rolul sectorului bancar în sistemul financiar. În același timp, în cele mai importante aspecte care demonstrează importanța instituțiilor bancare în economie, lucrarea prezintă și anumite comparații ale unor indicatori, mai ales cu statele cu care România are o economie asemănătoare sau cu țările aparținând UE (media UE).

3. Isărescu Mugur, Raport asupra inflației, 7 noiembrie 2012, București, http://www.bnr.ro/PublicationDocuments.aspx?icid=6885 – documentul prezintă importanță pentru cercetarea de față pentru că sunt relevate comparații între rata inflației și rata dobânzii de politică monetară între România și alte state europene cu o economie asemănătoare ca structură. Acest aspect este fundamental, pentru că întreg sectorul bancar și sistemul economic sunt afectate direct de aceste măsuri ale BNR și ale celorlalte bănci centrale.

4. Roman Angela, Politici monetare, Ed. Universităţii “Al. I. Cuza”, Iaşi, 2009 – cercetarea ne-a oferit explicarea conceptelor teoretice pe care le-am tratat în lucrarea de față, tratând în mod explicit mai ales atribuțiile BNR cu privire la politicile monetare și rolul BNR (ca parte componentă a sectorului bancar) în sistemul financiar autohton și nu numai.

5. Stoica Ovidiu (coordonator), Cǎpraru Bogdan, Filipescu Dragoş, Efecte ale integrǎrii europene asupra sistemului bancar românesc, Ed. Universitǎţii “Al. I. Cuza”, Iaşi, 2005 – sunt explicate toate consecințele integrării din punct de vedere bancar. Relevante pentru cercetarea de față au fost măsurile luate de BNR pentru ca integrarea sistemului bancar (legislativă, juridică etc) în cel european să se realizeze cu succes.

6. Turliuc Vasile, Cocriş Vasile, Boariu Angela, Stoica Ovidiu, Dornescu Valeriu, Chirleşan Dan, Monedǎ şi credit, Ed. Economicǎ, Bucureşti, 2005 – lucrarea prezintă toate conceptele importante pentru cercetarea de față, din punct de vedere teoretic. Rolul BNR este explicat concret, prin funcțiile BNR ilustrate.

7. Dănilă Nicolae, Rolul băncilor centrale în creşterea economică, 5 septembrie 2012, Constanţa, http://www.bnr.ro/Rolul-bancilor-centrale-in-cresterea-economica-8492.a spx - cercetarea tratează mai ales rolul BNR în sectorul economic, fiind analizate rolul și efectele politicii monetare asupra sistemului băncilor comerciale și financiar în ansamblu.

ROLUL SECTORULUI BANCAR ÎN ECONOMIE. STUDIU DE CAZ – ROMÂNIA

Economia actuală solicită existența unui sistem bancar care să facă posibilă mobilizarea resurselor financiare ale economiei și utilizarea lor cu scopul de a întreprinde anumite procese financare avantajoase și eficiente.

Sistemul bancar autohton este format pe două nivele, reprezentate de Banca Naţională a României şi instituţiile de credit.

În acord cu Legea nr. 312/2004 referitoare la Statutul BNR, rolul BNR constă în :

- emiterea şi punerea în practică a politicii monetare şi a cursului de schimb;

- autorizarea, reglementarea şi controlul preventiv a băncilor comerciale, dezvoltarea şi supravegherea eficienței a sistemelor de plăţi cu scopul păstrării stabilităţii financiare;

- emiterea bancnotelor şi a monedelor ca mijloace legale de plată pe teritoriul țării;

- reglementarea regimului valutar şi controlul respectării acestuia;

- gestionarea rezervelor internaţionale ale țării.

BNR ocupă un rol fundamental în cadrul oricǎrui sistem bancar actual, fapt ce se explică prin procesele întreprinse. Activitatea BNR susține numeroase relații în cadrul sistemului bancar fiind astfel justificată denumirea de “bancǎ a bǎncilor”, “bancǎ centralǎ” sau “placǎ turnantǎ” a sistemului bancar , precum și bancǎ de depozit” pentru celelalte bǎnci.

În mod concret, BNR are ca rol primordial implementarea politicii monetare, despre care putem aprecia că are o orientare generală spre menținerea stabilității prețurilor.

Evoluția unor indicatori relevanți pentru rolul BNR cu privire la implementarea politicii sale monetare este redată în graficul de mai jos.

Figura nr. 1. Rata dobânzii de politică monetară și rata inflației, 2007- mai 2012

Conform graficului de mai sus, apreciem că politica monetară a fost îndeajuns de flexibilă (variaţia ratei dobânzii a fost şi de 175 de puncte de bază într-un an). BNR a prevăzut şocurile în ceea ce privește inflația, pentru că, după cum se observă în figură, graficul ratei dobânzii are punctele de inflexiune înainte de punctele de inflexiune ale ratei inflaţiei.

BNR se caracterizează, de asemenea, prin diverse funcţii prin care își duce la îndeplinire rolul său (de emisiune de monedǎ, creditarea bǎncilor comerciale, gestionarea execuţiei de casǎ a bugetului de stat, pǎstrarea rezervelor de aur şi de valutǎ ale ţǎrii) , în timp ce politica monetarǎ este instrumentul prin care sunt recunoscute caracteristiciile cererii şi ofertei din economie. Tot politica monetară dă posibilitatea de a “acţiona prin monedǎ asupra monedei” .

În timpul contemporan, în contextul crizelor economice mondiale și regionale, putem aprecia un rol fundamental al băncilor centrale pentru promovarea unei politici de comunicare în materie de stabilitate financiară . Pe de altă parte, rolul BNR în economie românească poate fi urmărit și prin evoluția cursului de schimb, redată grafic mai jos.

Preview document

Rolul Sectorului Bancar în Economie - Pagina 1
Rolul Sectorului Bancar în Economie - Pagina 2
Rolul Sectorului Bancar în Economie - Pagina 3
Rolul Sectorului Bancar în Economie - Pagina 4
Rolul Sectorului Bancar în Economie - Pagina 5
Rolul Sectorului Bancar în Economie - Pagina 6
Rolul Sectorului Bancar în Economie - Pagina 7
Rolul Sectorului Bancar în Economie - Pagina 8
Rolul Sectorului Bancar în Economie - Pagina 9
Rolul Sectorului Bancar în Economie - Pagina 10
Rolul Sectorului Bancar în Economie - Pagina 11
Rolul Sectorului Bancar în Economie - Pagina 12
Rolul Sectorului Bancar în Economie - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Rolul Sectorului Bancar in Economie.doc

Alții au mai descărcat și

Evoluția Sistemului Monetar în România

1. Introducere Moneda şi circulaţia monetară au jucat un rol crucial astfel încât modificările monetare au influenţat relaţiile economice şi...

Sistemul Bancar Românesc - Prezent și Perspective

Sistemul bancar românesc – prezent și perspective I. Scurt istoric al sistemului bancar românesc În România, activitatea bancară și-a făcut...

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

Operațiunile instituțiilor de credit

Caracteristicile procesului de creditare Principalele categorii de credit Activitatea de creditare se desfasoara sub forma de procese, etape. O...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Creditul Pentru Persoane Fizice cu Studiu de Caz pe Raiffeisen Bank

Capitolul 1 Rolul şi funcţiile instituţiilor de credit în economia de piaţă 1.1. Banca - definiţie 1.2.Rolul şi funcţiile instituţiilor de credit...

Practică bancară - BRD

CAPITOLUL 1 Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1 Scurt istoric al Bancii Romane pentru Dezvoltare Istoria sistemului bancar...

Tehnica operațiunilor bancare - BRD

Capitolul I Prezentarea societatii bancare. Istoric si evolutie 1.1.Scurt istoric al Bancii Române pentru Dezvoltare Istoria sistemului bancar...

Proiect BRD

1.1. Denumirea, sediul, durata şi emblema. BRD – Groupe Société Générale SA este societate pe acţiuni admisă la tranzacţionare pe o piaţă...

Rolul sistemului bancar în finanțarea economiei - mutații și perspective pentru România

INTRODUCERE Funcţia principală a creditului, în condiţiile principale actuale pe care le parcurge economia României, o constituie finanţarea...

Contabilitatea Surselor și Plasamentelor unei Societăți Bancare

1.1. Noţiuni generale privind sistemul bancar românesc România are o economie relativ deschisă, cu exporturi reprezentând 25,7% şi importuri 34,2%...

Piața Bancară Europeană în Condițiile Monedei Unice

I. Moneda euro şi impactul implementãrii sale 1.5. Actul Unic şi Tratatul de la Maastricht – instrumente premergãtoare uniunii economice şi...

Riscul creditării persoanelor fizice

Capitolul 1 Activitatea de creditare realizată de băncile comerciale 1.1 Creditarea – activitatea specifică băncilor comerciale şi formele...

Ai nevoie de altceva?