Studiu Comparativ România cu Ungaria

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 5425
Mărime: 432.17KB (arhivat)
Publicat de: Leordean Marinescu
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

1.Scurtă prezentare a țărilor

România

România este situată în partea de sud-est a Europei, în Peninsula Balcanică, pe tărmul vestic al Mării Negre. Vecinii României sunt Ucraina (la nord si est), Republica Moldova (la est), Marea Neagra (la sud-est), Bulgaria (la sud), Serbia (la sud-vest) si Ungaria (la vest).

Din punct de vedere administrativ, teritoriul tării este împărtit în 41 de judete, plus municipiul Bucuresti. La nivel local, fiecare judet este administrat de către un prefect si un consiliu judetean. Împărtirea teritoriului pe judete este dublată de o împărtire pe 8 regiuni de dezvoltare, folosite pentru o mai bună coordonare a proiectelor de dezvoltare regională.

Relieful tării noastre este foarte variat si se caracterizează prin patru elemente: varietate, proportionalitate, complementaritate si dispunere simetrică. Câmpiile, dealurile si muntii sunt răspândite în proportii aproape egale pe teritoriul României - 35% munti, 35% dealuri si podisuri, 30% câmpii.

Partea muntoasă a tării este reprezentată de Muntii Carpati, care formează un "arc" având în centru Depresiunea Transilvaniei. Pe teritoriul României, din punct de vedere al modului de formare, Carpatii se împart în 3 mari grupe muntoase si anume: Carpatii Orientali, Carpatii Meridionali si Carpatii Occidentali. Altitudinea maximă este de 2544 m (Vârful Moldoneanu) situat în grupa Făgăras, parte a Carpatilor Meridionali.

La exteriorul arcului carpatic se întind Subcarpatii si Dealurile de Vest, zone în care si concentrarea populasiei este mai mare datorită conditiilor favorabile cultivării pomilor fructiferi si a vitei de vie, cresterii animalelor si concentrării resurselor minerale de subsol: sare, petrol, cărbuni. În afară de cele 2 formatiuni de podis, în partea estică a tării se mai află Podisul Moldovei, în sud-est Podisul Dobrogei.

După "etajul" reprezentat de dealuri si podisuri, urmează câmpiile, dintre care cele mai cunoscute sunt Cîmpia Română, în partea de sud a tării si Câmpia de Vest, o fâsie de verdeată în partea occidentală a teritoriului.

Rețeaua hidrografică a tării este extrem de variată, râurile cu numerosi afluenti si lacurile putând fi întâlnite în toate colturile tării. Dunarea, al doilea fluviu ca lungime din Europa, străbate Romania pe o portiune de 1075 km, între Bazias si Sulina. Fluviul izvorăste din Muntii Pădurea Neagră (Germania) si străbate 10 tări europene si 4 capitale: Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad. La vărsarea în Marea Neagră, Dunărea ne-a "răsfătat" cu una dintre cele mai frumoase delte de pe glob, o bogatie inestimabilă a naturii - Delta Dunării. Dunarea formează în zona Portile de Fier un defileu superb.

Alte râuri importante care izvorăsc sau tranzitează teritoriul României sunt: Somesul, Prutul, Muresul, Oltul, Tisa, Jiul, Bega, Cerna. Caracteristic celor mai multe dintre râuri este faptul că ele străbat în general toate zonele de relief, oferind peisaje deosebite si defilee superbe - în zona muntoasă, firul de apa este îngust si apa curge cu viteze mari printre stânci si pietre, în zonele deluroase, cursul este mai lin, în timp ce în zona de câmpie lătimea este mult mai mare, iar solul este fertil, excelent pentru culturi agricole.

În România, putem întâlni o sumedenie de lacuri. Carpatii Meridionali (în special grupele Făgăras Retezat si Godeanu), dar si Carpatii Orientali (Muntii Rodnei) sunt cunoscuti pentru lacurile glaciare care s-au format în decursul timpului. Amintim aici Lacul Bâlea, Lacul Bucura - cel mai mare lac glaciar din România, Lacul Zănoaga, Lacul Gâlcescu, Lacul Capra si multe altele.

Clima tării este deterimantă de pozitia pe glob si pe continentul european. Clima este temperat continentală, caracteristice fiind cele 4 anotimpuri si temperaturi medii anuale de circa 11 grade Celsius. Relieful influențează într-o măsură importantă temperaturile si precipitatiile. Zona Dobrogei este cunoscută ca zona cu cele mai sărace precipitatii de pe teritoriul tării, aproximativ 400 mm anual. Urmează Câmpia Română cu 500 mm anual, însă o dată cu cresterea în altitudine, precipitațiile sunt mai frecvente, ajungând la peste 1000 mm anual în zona muntoasă.

Fauna si flora sunt foarte variate, fiind determinate într-o mare măsură de varietatea reliefului. Dintre cele aproximativ 3700 de specii de plante identificate pe teritoriul României, 23 au fost declarate monumente ale naturii.

Capitala tării este municipiul București, situat în partea centrală a Câmpiei Române. În functie de numărul de locuitori, următoarele orase importante ale tării sunt Iasi, Cluj Napoca, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati, Brasov, Ploiesti, Brăila si Oradea, toate având peste 200.000 de locuitori.

Ceea ce este însă important în această descriere este valoarea inestimabilă a bogătiilor de care dispune tara noastră. Pe lângă multitudinea de resurse naturale de care dispunem (dar care nu sunt exploatate eficient), avem zone în care peisajele încântă cu adevarat privirile celor care le pătrund. Natura este cea mai mare bogătie pe care o avem si de care trebuie sa ne îngijim asa cum se cuvine. Multe zone ale tării sunt extrem de rar pătrunse de turisti, iar promovarea lor este o problemă care trebuie să-si găsească o solutie cât mai rapidă.

Ungaria este situata in bazinul carpatic, raul cel mai important este Dunarea. Forma de relief cea mai vasta este Alfold (Campia Mare) care reprezinta aproape jumatate din suprafata totala, apele ei sunt adunate de Tisa si afluentii Tisei. Altitudinea maxima nu depaseste 200 m , si in mare parte tara este alcatuita din soluri de loess.Inundatiile sunt dese in zona Dunarii si a Tisei. In Matra, masivul apartinand lantului central- nordic, se afla cel mai inalt al tarii, Kebes (1015 m). Marea parte a regiunii de dincolo de Dunare, Dunantul, este alcatuita din dealuri, dar gasim si munti de inaltime medie si zone de ses. Intre limita sudica a Bakony-ului si Dealurile Somogy se afla cel mai mare lac al Europei Centrale, Balaton (595 km2). Desi terenul arabil ocupa suprafete intinse, padurile acopera si ele vaste teritorii, indeosebi in zonele montane - aproximativ 18% din suprafata tarii.suprafete intinse, padurile acopera si ele vaste teritorii, indeosebi in zonele montane - aproximativ 18% din suprafata tarii.

Clima Ungariei este continentala, cu veri calduroase. Aversele sunt frecvente vara,dar in a doua jumatate a anotimpului adesea pamanturile sunt afectate de seceta. La Budapesta temperatura medie a lunii iulie este de 22° C , cea a lunii ianuarie este de -1° C, cantitatea de precipitatii anuale este de cca. 600 mm. Frigul iernii este rareori intrerupt de mase de aer mai calde, si se intampla ca zapada cazuta sa se mentina fara sa se topeasca 30-40 zile.

Preview document

Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 1
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 2
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 3
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 4
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 5
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 6
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 7
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 8
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 9
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 10
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 11
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 12
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 13
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 14
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 15
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 16
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 17
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 18
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 19
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 20
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 21
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 22
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 23
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 24
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 25
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 26
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 27
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 28
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 29
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 30
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 31
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 32
Studiu Comparativ România cu Ungaria - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Studiu Comparativ Romania cu Ungaria.doc

Alții au mai descărcat și

Mediul extern al SC Agdesy SRL - oportunități și restricții

Analiza macro-mediului intreprinderii Studiul macro-mediului intreprinderii permite depasirea orizontului mediului concurential deoarece...

Întreprinderea în era globalizării

In era globalizarii, specialitii in domeniu vorbesc despre “intreprinderea digitala”, “intreprinderea virtuala” sau “intreprinderea mileniului...

România în ecuația integrării europene

Reforme institutionale si politice in U.E. inaintea procesului de largire. Actuala forma de organizare ce cuprinde 15 tari membre nu mai...

Te-ar putea interesa și

Bursele din Europa de Est

I N T R O D U C E R E Tema acestei lucrări de licenţă se intitulează:”BURSELE DE VALORI DIN EUROPA DE EST”. Prin tema aleasa mi-am propus să...

Studiu comparativ privind statutele funcționarilor publici din Ungaria și România

Ungaria, ca formă de guvernământ, este o republică independentă, un stat democratic care se organizează potrivit principiului separaţiei puterilor...

Reglementări și raportări financiare potrivit IAS-IFRS, în România și Statele Unite ale Americii

Capitolul I. Noţiuni privind convergenţa şi normalizarea contabilă Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (cunoscute sub acronimul...

Evoluția Procesului de Descentralizare și Aplicarea Acestuia în Cadrul Serviciilor Publice de Sănătate

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să dezbată modul în care s-a derulat procesul de descentralizare la nivel general şi cum anume a fost...

Importanța fiscalității și reformelor din acest domeniu pentru dezvoltarea economică

Actualitatea temei rezidă în importanţa pe care o are fiscalitatea şi reformele din acest domeniu pentru dezvoltarea economică a oricărui stat....

Turismul balnear - oportunitate de relansare pentru România

INTRODUCERE Prin poziţia sa geografică, România dispune de o mare varietate de resurse naturale, care dau posibilitatea practicării unei game...

Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013

Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 continuă programele de cooperare transfrontalieră implementate în trecut în...

Monedă și credit

1. Tranzitia la economia de piatÎ A trecut mai bine de un deceniu si jumÎtate de tranzitie postcomunistÎ. Starea tranzitiei obligÎ la o analizÎ...

Ai nevoie de altceva?