Sisteme de producție asistate de calculator

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Electronică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 10270
Mărime: 169.88KB (arhivat)
Publicat de: Maxim Gal
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1. Prezentarea generală a firmei

Istoric

Secolul al XIX-lea a marcat începutul istoriei Căilor Ferate din România, a căror tradiţie solidă este demonstrată şi atestată de documente şi imagini de arhivă. Căile Ferate din Romania au o istorie de mai bine de 125 de ani. De-a lungul acestora, calea ferată a fost un motor al progresului tehnic şi uneori, chiar economic al societăţii.

Începutul secolului al XIX-lea marchează naşterea căii ferate, adevarata aventură tehnică feroviară schimbând viaţa şi condiţiile existenţiale ale locuitorilor planetei.

Apariţia căii ferate a înlăturat un concurent: tracţiunea animalelor, nu după mult timp de la primul drum făcut de locomotiva cu abur.

Inevitabil căile ferate vor lupta din greu cu un concurent puternic: transportul auto, pentru a-şi menţine importanţa transportatorilor.

Construcţia de căi ferate cât şi întreţinerea acesteia în zona Banatului-Transilvaniei, este o activitate cu tradiţie. Astfel, între anii 1846 şi 1856, cu întrerupere între anii 1848 - 1949 s-a construit linia Oraviţa – Racăjdia - Biserica Albă (azi Iugoslavia) - portul dunărean Baziaş (62 km), pentru transportul cărbunelui de la Anina la Dunăre; este cea mai veche linie de pe reţeaua CFR. Preluată la 12 ianuarie 1855 de către "Societatea Cezaro - Crăiască Privilegiată a Căilor Ferate Austriece" (S.T.E.G.), după unele îmbunătăţiri, la 1 noiembrie 1856 a fost deschisă şi pentru transportul călătorilor. Azi este în funcţie numai porţiunea Oraviţa-Iam.

În 1863, pe acest traseu s-a dat în folosinţă linia ferată cu tracţiunea vagoanelor cu locomotive (linie îngustă, 33 km cu declivitate până la 32% şi raze de curbură chiar şi de 102 m; linia a fost normalizată în 1913, dar elementele geometrice principale au rămas aceleaşi).

Aceeaşi firmă austriacă STEG care a terminat linia Oraviţa-Baziaă, a mai construit liniile Seghedin – Jimbolia - Timişoara (114 km, 1857) şi Timişoara - Stamora - Moraviţa - Jasenovo (94 km, 1858). Tot în Banat s-au mai construit în perioada 1870-1878 liniile Valcani - Periam, Arad - Timişoara, Voiteg - Bocşa Vasiovei, Timişoara - Caransebeş, Caransebeş - Orşova, iar în perioada 1895 - 1898 liniile Timişoara - Sânnicolaul Mare, Timişoara - Buziaş, Timişoara - Radna, Timişoara - Cruceni, Gătaia - Lugoj, Lugoj - Ilia, ajungându-se astfel ca reţeaua feroviară bănăţeană să aibă cea mai mare densitate din ţară.

Este de remarcat faptul că prima staţie de călători din Timişoara (1857) a fost şi prima staţie din Europa iluminată electric (1884), înaintea staţiilor de cale ferată din Paris sau Viena.

La finele anului 1998, prin reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române s-a creat cadrul juridic necesar separării instituţionale a activităţii de exploatare şi întreţinere a infrastructurii feroviare de activitatea de operare a serviciilor de transport feroviar. Pentru realizarea acestei reorganizări, s-a elaborat şi aprobat Hotărârea Guvernului 581/1998, prin care s-a creat ca entitate cu personalitate juridică, organizată ca societate comercială pe acţiuni, Compania Naţională de Căi Ferate - CFR SA care administrează şi asigură funcţionarea infrastructurii feroviare publice şi private.

Capitalul social iniţial al CFR este de 1.287.991.500.383 lei şi se constituie prin preluarea, corespunzător obiectului său de activitate, a unei părţi din patrimoniul Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, în baza balanţei de verificare şi a situaţiei patrimoniului, întocmite la data de 30 iunie 1998. Capitalul social iniţial este subscris şi integral vărsat de statul român, în calitate de acţionar unic, care îşi exercită drepturile şi obligaţiile prin Ministerul Transporturilor.

CFR desfăşoară activităţi de interes public naţional, în scopul realizării transportului feroviar public şi a satisfacerii nevoilor de apărare a ţării şi are, în principal, ca obiect de activitate:

• gestionarea infrastructurii feroviare şi punerea acesteia la dispoziţia operatorilor de transport feroviar, în condiţiile legii;

• dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii feroviare din România în concordanţă cu standardele europene, în scopul asigurării compatibilităţii şi interoperabilităţii cu sistemul de transport feroviar european;

• conducerea, organizarea, planificarea, coordonarea şi controlul activităţilor de exploatare, întreţinere şi reparare a infrastructurii feroviare;

• exploatarea comercială a patrimoniului auxiliar feroviar.

CFR SA are în administrare infrastructura feroviară publică. Administrarea se face pe baza unui contract de concesiune cu statul român.

CFR SA deţine în proprietate privată elemente de infrastructură feroviară, altele decât cele care constituie infrastructura feroviară publică, clădiri, terenuri, unităţi de productie etc.

Principala marfă pe care o vinde CFR SA este capacitatea de trafic a reţelei feroviare. Clienţii noştri sunt operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă, care plătesc pentru aceasta tariful de acces pe infrastructură.

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA este organizată pe trei nivele şi anume: nivelul central al companiei prin care se asigură conducerea centrală de sinteză, nivelul regional şi subunităţile de bază.

În conformitate cu prevederile HG 581/1998, conducerea CFR SA este asigurată de Adunarea Generală a Acţionarilor. Atribuţiile şi componenţa AGA sunt prevăzute în statutul C.F.R. AGA alege consiliul de administratie al C.F.R. Cât timp statul este acţionar majoritar al CFR, reprezentanţii statului în consiliul de administratie şi preşedintele consiliului de administraţie sunt numiţi prin ordin al ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului. Preşedintele consiliului de administraţie al C.F.R. este şi directorul general al acesteia. Atribuţiile consiliului de administraţie, precum şi cele ale preşedintelui acestuia sunt stabilite prin statutul C.F.R.

Regionala de Transport Feroviar de Călători Timişoara cu sediul în str. Gării nr. 2 este subunitate a "CFR CĂLĂTORI" - SA, cu statut de sucursală, fără personalitate juridică proprie şi este organizată şi funcţionează potrivit HGF nr. 584/ 15.09.1988, privind înfiinţarea Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "CFR CĂLĂTORI" - SA, modificată prin HGR nr. 274 /22.02.2001 şi a Regulamentului privind structura organizatorică a "CFR CĂLĂTORI" - SA .

Conducerea Regionalei de Transport Feroviar de Călători este asigurată de către director şi are competenţe stabilite în conformitate cu art. 19, pct. 2 din anexa la HGR nr. 584 /15.09.1998.

Profil de activitate

Regionala de Transport Feroviar de Călători Timişoara desfăşoară activităţi de interes public, naţional, social şi pentru satisfacerea nevoilor de apărare a ţării în zona sa de acţiune şi are, în principal, ca obiect de activitate:

• efectuarea transportului feroviar public de călători;

• efectuarea de transporturi în vagoane specializate;

• lucrări de întreţinere şi reparaţii, investiţii, dezvoltări, automatizări şi retehnologizări pentru activitatea de transport feroviar public de călători;

• alte activităţi conexe sau adiacente transportului feroviar public de călători, cum ar fi: producţie industrială, consultanţă, turism, prestări servicii, transport bazat pe alte tehnologii decât cea feroviară, publicitate, reclamă, editare, tipărire şi difuzare, închirieri de mijloace de transport, exploatare comercială a patrimoniului propriu, comerţ, operaţiuni în valută, depozitarea şi declararea expediţiilor de bagaje şi mesagerii, în calitate de comisionar în vamă, orice alte servicii executate pe bază de contracte sau convenţii în numele terţilor, legate direct sau indirect de activitatea societăţii regionale;

• dezvoltarea şi eficientizarea reţelei proprii de vânzare a legitimaţiilor de călătorie şi a reţelei mandatare.

În scopul realizării obiectivului său de activitate, regionala desfăşoară următoarele activităţi:

• asigură exploatarea materialului rulant în condiţii de siguranţa circulaţiei şi de confort;

• face propuneri privind tipul, forma şi felului legitimaţiilor de călătorie, valabile la calea ferată şi realizarea tipăririi acestora, asigurând totodată solicitarea necesarului de legitimaţii pentru toate punctele de vânzare;

• vinde legitimaţii de călătorie prin unităţile şi agenţiile proprii sau prin alţi agenţi pe bază de contract;

• participă la stabilirea şi adaptarea în condiţiile legii a tarifelor pentru transporturile feroviare publice de călători precum şi pentru alte prestaţii şi servicii din domeniul său de activitate;

• elaborează prescripţii, tehnologii, normative şi norme de muncă specifice activităţii proprii;

• asigură examinarea şi avizarea în CTE-ul propriu a studiilor şi proiectelor pentru lucrări de dezvoltare, modernizare şi reparaţii;

Preview document

Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 1
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 2
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 3
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 4
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 5
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 6
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 7
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 8
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 9
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 10
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 11
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 12
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 13
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 14
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 15
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 16
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 17
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 18
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 19
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 20
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 21
Sisteme de producție asistate de calculator - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Sisteme de Productie Asistate de Calculator.doc

Te-ar putea interesa și

Integrarea Sistemelor ERP în Managementul Firmei

INTRODUCERE În prezent se manifestă o creştere semnificativă a cantităţii de informaţii, obţinute şi manipulate în firme, tendinţă accentuată şi...

Proiectare și verificarea unui sașiu spațial folosind programe soft dedicate

Memoriu justificativ Tema lucrării de diplomă este “Proiectarea şi verificarea unui şasiu spatial sudat utilizând pachete software dedicate”. Ea...

Studiu de fezabilitate a investiției la S.C. Embro S.R.L.

Într-o accepţiune largă, financiară, noţiunea de investire este sinonimă cu orice acţiune de alocare şi plasare a unui capital în vederea obţinerii...

Sistemul Decizional al Firmei

1. Decizia si procesul decizional în management Pentru o buna perioada de timp managementul a fost considerat o adevarata arta, talent însusit...

Sistemele Expert

Introducere Odată cu trecerea timpului, companiile se confruntă cu cantităţi tot mai mari de date. De fiecare dată când o persoană extrage numerar...

Studiul de fezabilitate al investiției SC Benea SRL

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA INTREPRINDERI 1.1.Elemente de Identificare Denumirea societăţii Denumirea societăţii este “BENEA CENTER” S.R.L. având...

Analiza statică a unui suport solicitat termic

INTRODUCERE Activitatea inginerească, în general, are ca finalizare realizarea de obiecte tehnice, care se materializează în urma unor procese de...

Management financiar - Investiții

CAPITOLUL 1. PREZENTAREA INTREPRINDERII 1.1. Elemente de identificare - Denumirea societății Denumirea societății este S.C. IMUT S.A. având ca...

Ai nevoie de altceva?