Cimentarea Sondelor

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 100 în total
Cuvinte : 26846
Mărime: 3.09MB (arhivat)
Publicat de: Dominic Farcaș
Puncte necesare: 11

Extras din proiect

Introducere

Cimentarea sondelor de petrol dar şi a celor de gaze se execută în următoarele scopuri: îmbunătăţirea consolidării prin tubare; împiedicarea circulaţiei nedorite a fluidelor prin spatele coloanei; transmiterea sarcinilor axiale ale coloanei masivului de roci, în urma aderenţei coloană-ciment-strat etc.

Altfel spus, o bună cimentare înseamnă o bună rezistenţă mecanică a pietrei de ciment şi o bună etanşare de aceasta, a spaţiului inelar. Dar aceste obiective nu au întotdeauna aceeaşi importanţă. De cele mai multe ori este necesară o bună etanşare a spaţiului inelar; alteori se cere o rezistenţă ridicată a pietrei formate, determinante fiind condiţiile geologice, rolul coloanei tubate, scopul sondei etc.

În general, natura şi proprietăţile fluidelor de foraj folosite influenţează într-un mod hotărîtor reuşita unei sonde şi costul ei. Printr-o alegere adecvată, în concordanţă cu rocile, fluidele, presiunea întâlnie, se scurtează durata forajului, sunt prevenite numeroase dificultăţi şi accidente acre pot compromite sonda(prinderi de garnitură sau coloană, erupţii libere etc.) se micşorează numărul de coloane tubate, se preîntâmpină scăderea permeabilităţii şi a productivităţii stratelor productive. De remarcat că 70-80% din energia consumată l ao sondă de foraj este cheltuită pentru pomparea fluidului de foraj. Am amintit aici şi de fluidele de foraj deoarece, chiar dacă rolul lor în foraj nu este acelaşi, totuşi ele au unele puncte de convergenţă cu pastele de ciment: ambele sunt pompate în sondă, au o structură complexă, uneori asemănătoare, reclamă unele cunoştinţe de chimie şi de reologie, de comportare la temperaturi şi presiuni ridicate, necesită unii aditivi li materiale comune.

În acelaşi timp, pastele de ciment sunt folosite de regulă pentru fixarea coloanelor de burlane de pereţii sondei şi etanşarea spaţiului dintre burlane şi roci, dar şi în alte situaţii, tot pentru etanşare. Sunt necesare paste pompabile, dar stabile, cu densităţi variind în limite largi în funcţie de presiunea fluidelor din pori sau fisuri, care să nu prizeze înainte de încheierea operaţiei de cimentare şi să formeze pietre impermeabile şi rezistente. Aceste deziderate impun anumite condiţii cimenturilor de sondă, aditivilor şi pastelor preparate cu ele. Altminteri, întreaga operaţie poate fi o nereuşită.

Aşadar reuşita unei cimentări este deplină dacă inelul de ciment din spaţiul inelar este etanş, rezistent şi aderent la roci şi la burlane. Factorii de care depinde reuşita unei cimentări sunt:naturali, tehnici şi tehnologici.

Dintre factorii naturali cităm: natura fluidelor cantonate în formaţiunile traversate; mineralizaţia apelor subterane; condiţiile de temperatură şi presiune. Referitor la efectul exotermiei cimentului, trebuie specificat că, în perioada prizării are loc un proces de dilatare-contracţie a coloanei, în cursul căruia deformaţiile pot influenţa decisiv calitatea cimentării.

Factorii tehnici se referă atât la geometria spaţiului inelar(mărimea jocului radial coloană-sondă, excentricitatea coloanei, prezenţa găurilor de cheie, înclinarea sondei) cât şi la echiparea coloanei de burlane(utilizarea centrorilor, scarificatorilor, etc.)

Factorii tehnologici se referă la natura şi proprietăţile fluidului de foraj dezlocuit şi ale pastei de ciment, natura fluidului de separare, regimul de curgere în spaţiul inelar, metoda şi tehnologia de cimentare etc. Ca idee generală, se admite că o bună dezlocuire a noroiului de către pasta de ciment în spaţiul inelar, se obţine cu ajutorul regimului de curgere turbulent, iar evaluarea eficienţei cimentării se face în principal prin carotaj termic, carotaj acustic, carotaj radiactiv şi probe de etanşeitate.

1. Descrierea geologică a structurii

1.1. Cadrul geologic natural

Depresiunea Transilvaniei s-a individualizat şi a evoluat ca atare după paroxismul laramic (începutul Paleogenului). După mişcările stirice, apele mării badeniene s-au întins peste zonele marginale mai afundate, transformându-le în arii de acumulare.

Formaţiunile geologice ale Depresiunii Transilvaniei sunt reprezentate prin: fundamentul cristalino-mezozoic (alcătuit dintr-un fundament cristalin şi un înveliş sedimentar prelaramic) şi formaţiunile proprii depresiuni, Paleogen(reprezentat prin Eocen şi Oligocen) şi Neogen (Miocen şi Pliocen).

Structura Nadeş-Prod-Seleuş este situată în unitatea tectonică majoră Bazinul Transilvaniei şi face parte din grupul central al structurilor gazeifere. Se învecinează cu structurile: Deleni-Haranglab, Filitelnic, Laslău, Şoimuş şi Eliseni.

1.2. Stratigrafia zăcămintelor

Cercetarea prin lucrări de foraj începută în 1929 a permis punerea în evidenţă a succesiunii sedimentare mio-pliocene, având numeroase colectoare saturate cu gaze în zona boltirii Nadeş.

Prin prospecţiunile seismice executate în perioada 1960-1969, completate cu lucrări de foraj s-a pus în evidenţă la nivelul Buglovianului şi Badenianului din zona Prod-Seleuş existenţa unei boltiri anticlinale de adâncime, având de asemenea numeroase zăcăminte de gaze libere.

Succesiunea stratigrafică şi litologică, prezenta în zona Nadeş-Prod-Seleuş este următoarea:

Pliocenul – cu grosimi de 500-600m, acoperă în totalitate regiunea, fiind dispus discordant peste Sarmaţian, caracterizat prin prezenţa formaţiunilor nisipoase, cu intercalaţii subordonate de marne şi argile.

Sarmaţianul – având grosimi de 1400-1600m, este constituit dintr-o alternanţă de nisipuri argiloase, marne nisipoase şi rare intercalaţii de gresii. În Sarmaţian sunt prezente numeroase colectoare saturate cu gaze care au fost grupate în 15 complexe gazeifere (II’-XV).

Buglovianul – are o grosime de cca. 400m şi este alcătuit din nisipuri, marne nisipoase şi gresii. Colectoarele saturate cu gaze au fost departajate în 4 complexe gazeifere (XV-XVI; XVI; XVII şi XVIII).

Badenianul – investigarea întregii cuverturi sedimentare până la formaţiunea cu sare(3494m în sonda 100 Nadeş), a permis deschiderea Badenianului pe o grosime de cca. 1100m. Este alcătuit din marne compacte, marne grezoase, cu frecvente intercalaţii de gresii şi nisipuri argiloase, bine presate. La nivelul colectoarelor grezoase şi nisipoase saturate cu gaze s-au departajat 3 complexe gazeifere (XIX; XX; XXI).

Preview document

Cimentarea Sondelor - Pagina 1
Cimentarea Sondelor - Pagina 2
Cimentarea Sondelor - Pagina 3
Cimentarea Sondelor - Pagina 4
Cimentarea Sondelor - Pagina 5
Cimentarea Sondelor - Pagina 6
Cimentarea Sondelor - Pagina 7
Cimentarea Sondelor - Pagina 8
Cimentarea Sondelor - Pagina 9
Cimentarea Sondelor - Pagina 10
Cimentarea Sondelor - Pagina 11
Cimentarea Sondelor - Pagina 12
Cimentarea Sondelor - Pagina 13
Cimentarea Sondelor - Pagina 14
Cimentarea Sondelor - Pagina 15
Cimentarea Sondelor - Pagina 16
Cimentarea Sondelor - Pagina 17
Cimentarea Sondelor - Pagina 18
Cimentarea Sondelor - Pagina 19
Cimentarea Sondelor - Pagina 20
Cimentarea Sondelor - Pagina 21
Cimentarea Sondelor - Pagina 22
Cimentarea Sondelor - Pagina 23
Cimentarea Sondelor - Pagina 24
Cimentarea Sondelor - Pagina 25
Cimentarea Sondelor - Pagina 26
Cimentarea Sondelor - Pagina 27
Cimentarea Sondelor - Pagina 28
Cimentarea Sondelor - Pagina 29
Cimentarea Sondelor - Pagina 30
Cimentarea Sondelor - Pagina 31
Cimentarea Sondelor - Pagina 32
Cimentarea Sondelor - Pagina 33
Cimentarea Sondelor - Pagina 34
Cimentarea Sondelor - Pagina 35
Cimentarea Sondelor - Pagina 36
Cimentarea Sondelor - Pagina 37
Cimentarea Sondelor - Pagina 38
Cimentarea Sondelor - Pagina 39
Cimentarea Sondelor - Pagina 40
Cimentarea Sondelor - Pagina 41
Cimentarea Sondelor - Pagina 42
Cimentarea Sondelor - Pagina 43
Cimentarea Sondelor - Pagina 44
Cimentarea Sondelor - Pagina 45
Cimentarea Sondelor - Pagina 46
Cimentarea Sondelor - Pagina 47
Cimentarea Sondelor - Pagina 48
Cimentarea Sondelor - Pagina 49
Cimentarea Sondelor - Pagina 50
Cimentarea Sondelor - Pagina 51
Cimentarea Sondelor - Pagina 52
Cimentarea Sondelor - Pagina 53
Cimentarea Sondelor - Pagina 54
Cimentarea Sondelor - Pagina 55
Cimentarea Sondelor - Pagina 56
Cimentarea Sondelor - Pagina 57
Cimentarea Sondelor - Pagina 58
Cimentarea Sondelor - Pagina 59
Cimentarea Sondelor - Pagina 60
Cimentarea Sondelor - Pagina 61
Cimentarea Sondelor - Pagina 62
Cimentarea Sondelor - Pagina 63
Cimentarea Sondelor - Pagina 64
Cimentarea Sondelor - Pagina 65
Cimentarea Sondelor - Pagina 66
Cimentarea Sondelor - Pagina 67
Cimentarea Sondelor - Pagina 68
Cimentarea Sondelor - Pagina 69
Cimentarea Sondelor - Pagina 70
Cimentarea Sondelor - Pagina 71
Cimentarea Sondelor - Pagina 72
Cimentarea Sondelor - Pagina 73
Cimentarea Sondelor - Pagina 74
Cimentarea Sondelor - Pagina 75
Cimentarea Sondelor - Pagina 76
Cimentarea Sondelor - Pagina 77
Cimentarea Sondelor - Pagina 78
Cimentarea Sondelor - Pagina 79
Cimentarea Sondelor - Pagina 80
Cimentarea Sondelor - Pagina 81
Cimentarea Sondelor - Pagina 82
Cimentarea Sondelor - Pagina 83
Cimentarea Sondelor - Pagina 84
Cimentarea Sondelor - Pagina 85
Cimentarea Sondelor - Pagina 86
Cimentarea Sondelor - Pagina 87
Cimentarea Sondelor - Pagina 88
Cimentarea Sondelor - Pagina 89
Cimentarea Sondelor - Pagina 90
Cimentarea Sondelor - Pagina 91
Cimentarea Sondelor - Pagina 92
Cimentarea Sondelor - Pagina 93
Cimentarea Sondelor - Pagina 94
Cimentarea Sondelor - Pagina 95
Cimentarea Sondelor - Pagina 96
Cimentarea Sondelor - Pagina 97
Cimentarea Sondelor - Pagina 98
Cimentarea Sondelor - Pagina 99
Cimentarea Sondelor - Pagina 100

Conținut arhivă zip

  • Cimentarea Sondelor.doc

Alții au mai descărcat și

Curbă zilnică de sarcină

Curba zilnica de sarcina -este o reprezentare grafica a modului de variatie a puterii electrice consummate pe parcursul unei zile Forma curbei de...

Selectarea și Dimensionarea Transformatoarelor

La transformatoarele de putere, principala consecinta a curentilor armonici este cresterea pierderilor, în principal în înfasurari, datorita...

Mărimi și unități de măsură

AMPER (A) - unitate (fundamentala) de intensitate a curentului electric - Amperul este intensitatea unui curent electric constant, care mentinut in...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea unei Sonde de Foraj Petrolier

INTRODUCERE Necesitatea acoperirii consumului de gaze, dar mai ales de petrol, a determinat declansarea unor operatii de prospectare intensa,...

Calculul Garniturii de Foraj

Cap. 1 Geologia structurii Valea Seacă Est Sonda 4 Valea Seacă Est – Explorare – Deschidere Structura Valea Seacă Est este situată în sectorul...

Înmagazinarea Gazelor Naturale

INTRODUCERE Înmagazinarea gazelor naturale în rezervoare speciale (supraterane sau subterane), acceptată ca soluţie unică, este necesară pentru...

Evaluarea performanțelor individuale în cadrul SC Lafarge-Romcim SA

Introducere In teoria traditionala a inteprinderii, salariatii erau priviti prin prisma modului in care acestia executau , in mod “disciplinat”...

Proiect Foraj

INTRODUCERE Necesitatea acoperirii consumului de gaze , dar mai ales de petrol a determinat declanşarea unor operaţii de prospectare intensă,...

Stabilirea Arhitecturii Sondei

TEMĂ PROIECT STABILIREA ARHITECTURII SONDEI În esenţă, arhitectura unei sonde reprezintă programul de construcţie pentru realizarea sondei...

Efecte negative în exploatarea gazelor de șist

INTRODUCERE Începând cu anul 1990, s-a constatat că majoritatea țărilor în tranziție se confruntă cu grave probleme de mediu, cu o ecomomie bazată...

Proiectarea programului de construcție al unei sonde în foraj pe structura Moreni

Tema proiectului este realizarea unui program de constructie a unei sonde ,pe structura Moreni, in scopul extractiei de hidrocarburi. Se va...

Ai nevoie de altceva?