Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Energetică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 8281
Mărime: 248.86KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Instalatii de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice

INTRODUCERE

Dintre toate formele de existenţă a energiei, energia electrică s-a dovedit a fi cea mai eficientă şi economică pentru alimentarea diferiţilor consumatori. Sursele regenerabile de energie pot sa contribuie prioritar la satisfacerea nevoilor curente de energie electrica.

Energia, este definită in Dicţionarul Explicativ al Limbii Romane, in literatura de

specialitate din ţară si din străinătate, ca si pe numeroase site-uri web, in diverse limbi de

circulaţie internaţională, ca fiind capacitatea unui sistem fizic de a produce lucru

mecanic. Uneori se menţionează in definiţia energiei si capacitatea unui sistem fizic de a

produce căldură. Cu toate acestea, noţiunea de energie este mult mai complexă, fiind

evident, asociată si cu alte sisteme in afară de cele fizice si anume sisteme biologice,

chimice, etc. Unele menţiuni din literatura tehnică de specialitate, consideră că energia

este implicată în toate procesele care presupun orice fel de schimbare sau transformare,

fiind responsabilă de producerea acestor schimbări sau modificări. Se poate considera

chiar că material în sine, reprezintă o formă “condensată” de energie, iar această energie

este inmagazinată in atomii si moleculele din care este alcătuită materia.

Legătura dintre cele două forme de manifestare, energia si materia, este

reprezentată de celebra ecuaţie a lui Albert Einstein:

E = m ・ c²

unde:

- E este energia;

- M este masa;

- c este viteza luminii

Una din modalitatile de producere a energiei electrice fara urmari negative asupra mediului inconjurator este cea produsa cu ajutorul celulei fotovoltaice.

O celulă fotovoltaica constă din două sau mai multe straturi de material semiconductor, cel mai întâlnit fiind siliciul. Aceste straturi au o grosime cuprinsă între 0,001 și 0,2 mm și sunt dopate cu anumite elemente chimice pentru a forma joncțiuni „p” și „n”. Această structură e similară cu a unei diode. Când stratul de siliciu este expus la lumină se va produce o „agitație” a electronilor din material și va fi generat un curent electric.

Celulele fotovoltaice , au de obicei o suprafață foarte mică și curentul generat de o singură celulă este mic dar combinații serie, paralel ale acestor celule pot produce curenți suficient de mari pentru a putea fi utilizați în practică. Pentru aceasta, celulele sunt încapsulate în panouri care le oferă rezistență mecanică și la intemperii.

CAPITOLUL 1

1.1. Istoric

Deja și în Grecia antică se știa că energia luminii se poate utiliza, astfel se pare că la asediul Siracuzei în anul 212 înaintea erei noastre grecii au concentrat lumina solară cu oglinzi și au îndreptat-o către flota asediatoare a romanilor, incendiind-o. Tot grecii au fost și cei care au utilizat energia luminoasă în scop pașnic aprinzând cu ea flacăra olimpică. În 1839 Alexandre Edmond Becquerel a descoperit că o baterie expusă la soare produce mai mult curent electric decât una neexpusă. Pentru acest experiment a măsurat diferența de potențial dintre doi electrozi de platină situați unul pe fața luminată și celălalt pe fața umbrită a recipientului și scufundați într-o baie de soluție chimică acidă . Când a expus această construcție la soare a observat trecerea unui curent printre electrozi. Așa a descoperit efectul fotoelectric pe care însă nu îl putea explica încă. Mărirea conductivității seleniului a fost demonstrată în 1873. Zece ani mai târziu a fost confecționat prima celulă fotoelectrică “clasică”.

După încă zece ani în 1893 a fost confecționat prima celulă solară care producea electricitate. În 1904 fizicianul german Philipp Lenard a descoperit că lumina incidentă pe anumite suprafețe metalice eliberează electroni din suprafața acestuia și astfel a oferit prima explicație referitoare la efectul fotoelectric. Totuși el nu știa încă de ce și la care metale se produce acest efect. Cu toate acesta pentru această descoperire el a obținut premiul Nobel pentru fizică în anul 1905. Rezolvarea problemei a venit de la Albert Einstein în 1905 când cu ajutorul teoriei cuantice a explicat dualitate luminii ea fiind prezentă în același timp și ca particulă și ca undă. Până atunci se credea că lumina este doar energie cu diferite lungimi de undă.

Einstein în experimentele sale a constatat că lumina în unele situații se comportă ca o particulă, și că energia fiecărei particule sau foton depinde doar de lungimea de undă. El a descris lumina ca o serie de gloanțe ce ating suprafața materialului. Dacă aceste gloanțe au suficientă energie, un electron liber din metalul atins de foton se va elibera din structura acestuia. Totodată a constatat că energia cinetică maximă a electronului este independentă de intensitatea luminii și depinde doar de energia fotonului care l-a eliberat. Această energie depinde totodată numai de lungimea de undă respectiv frecvența luminii. Pentru lucrările sale privind fenomenul fotovoltaic, a obținut premiul Nobel pentru fizică în anul 1921. Descoperirea în anul 1949 a joncțiunii p-n de către William B. Shockley, Walther H. Brattain și John Bardeen a fost încă un pas mare în direcția celulelor. După această descoperire fabricării celulei solare în forma cunoscută astăzi nu îi mai sta nimic în cale. Fabricarea primei celule solare în 1954 în laboratoarele firmei americane Bell se datorează totuși unei întâmplări fericite.

Angajații firmei sub conducerea lui Morton Price au observat cînd cercetau un redresor cu siliciu, că acesta producea mai mult curent cînd era expus la soare.

Ca urmare firma Bell prin contribuția domnilor Chapin, Fuller (Fig. 1.1) și Pearson a dezvoltat în 1953 primele celule solare din siliciu impurificate cu arsen dar care aveau un randament de doar 4 % care a fost mărit la 6 % prin schimbarea impurificării. În 1958 au fost testate celule solare pentru prima dată pe sateliul Vanguard I dotat cu un panou solar având 108 celule solare pe bază de siliciu (Fig. 1.2).

Callvin S. Fuller si prima celula solara creata (Fig. 1.1)

Rezultetele obținute au fost peste așteptări – până în ziua de azi sondele spațiale până dincolo de marte sunt alimentate cu curent produs de celulele solare, iar în anul 2011 se va lansa sonda spațială Juno care va fi prima sondă spațială spre Jupiter alimentată cu curent produs de celule solare. S-au atins în spațiu randamente de până la 10,5 %. Aceste rezultate nu se puteau realiza pe pămînt și datorită condițiilor diferite din spațiu unde nu se regăsește ritmul zi-noapte și lumina naturală nu este absorbită parțial de atmosferă și nori, totodată radiațiile cosmice conduc la o îmbătrânire mai rapidă a celulelor solare decât pe pământ.

Primul panou solar, montat pe Vanguard I (Fig. 1.2)

De aceea industria și cercetarea încearcă obținerea unor randamente tot mai mari în paralel cu prelungirea duratei de viață. Randamentul teoretic pentru celule solare pe bază de siliciu se consideră a fi de 29 % pentru condițiile de iradiație pe spectrul din zona de mijloc. Mandelkorn și Lamneck au mărit durata de viață a celulelor solare în 1972 printr-o reflectare a purtătorilor de sarcină minoritari după ce au introdus un strat numit black surfaces field (BSF) în stratul impurificat “p”. În 1973 Lindmayer și Ellison au confecționat așa numita celulă mov ce avea un randament de 14 %.

Prin reducerea reflexiei în 1975 s-a mărit randamentul la 16 %. Aceste celule s-au numit celule CNR (Comsat Non Reflection; Comsat = Telefonsatelit ) și au fost concepute pentru sateliți Criza de la începutul anilor 70 a condus la creșterea prețurilor produselor petroliere având ca rezultat creștere prețului energiei. Acest lucru a impulsionat cercetările în domeniul celulelor solare. În 1980 s-a început organizarea de concursuri de automobile acționate cu energie electrică obținută de la module solare. În 1981 un avion acționat de energie solară a traversat Canalul Mânecii. Între timp Green precum și specialiștii de la Universitatea Stanford și cei de la Telefunken au dezvoltat celule solare cu un randament în jur de 20 %.

Preview document

Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 1
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 2
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 3
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 4
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 5
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 6
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 7
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 8
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 9
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 10
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 11
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 12
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 13
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 14
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 15
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 16
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 17
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 18
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 19
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 20
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 21
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 22
Instalații de producere a energiei electrice cu celule fotovoltaice - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Instalatii de Producere a Energiei Electrice cu Celule Fotovoltaice.doc

Alții au mai descărcat și

Energie Eoliană

ENERGIA EOLIANA I.Introducere Vântului este rezultatul activitatii energetice a soarelui si se formeaza datorita încalzirii neuniforme a...

Establishing Local Solar Resource

The deplection of fossil fuel resouces on a wordwide basis has necessitated an urgent search for alternative energy sources to meet up the present...

Energia fotovoltaică

Cum functioneaza panourile fotovoltaice? Pentru a avea energie electrica de la soare, aveti nevoie de un panoul solar ce are o celula solara sau...

Curbă zilnică de sarcină

Curba zilnica de sarcina -este o reprezentare grafica a modului de variatie a puterii electrice consummate pe parcursul unei zile Forma curbei de...

Studiu Fezabilitate Panouri PV

CAPITOLUL I INTRODUCERE 1.1. Oportunitatea lucrării de disertaţie În prezent omenirea se confruntă cu o criză energetică datorată epuizăriii in...

Selectarea și Dimensionarea Transformatoarelor

La transformatoarele de putere, principala consecinta a curentilor armonici este cresterea pierderilor, în principal în înfasurari, datorita...

Mărimi și unități de măsură

AMPER (A) - unitate (fundamentala) de intensitate a curentului electric - Amperul este intensitatea unui curent electric constant, care mentinut in...

Te-ar putea interesa și

Îmbunătățirea calității energiei electrice într-un punct comun de cuplare a surselor de energie electrică neconvențională la sistemul de distribuție a energiei electrice

CAPITOLUL 1. INTRODUCERE. ASPECTE GENERALE PRIVIND CALITATEA ENERGIEI ELECTRICE. Tema acestui proiect este actuală și pune în evidență efectele...

Conectarea la rețeaua electrică a instalațiilor de generare distribuită pe baza energiei solare

Capitolul 1. INTRODUCERE. ACTUALITATEA TEMEI DE CERCETARE Tendinte generale. În conditiile unei cresteri substantiale a preturilor mondiale la...

Instalație Solară Hibridă și Simulare prin Soft Specializat

Capitolul 1 Energiile regenerabile – surse alternative de energie 1.1. Generalităţi Dintotdeauna s-a căutat înlocuirea sau mai exact suplinirea...

Proiectarea unei centrale electrice hibride de foarte mică putere

I. CONVERTOARE FOTOELECTRICE 1. Lumina Lumina, cea care a reprezentat o mare necunoscută mii de ani, pentru om reprezintă o permanentă necesitate...

Energii Alternative

Energii alternative Energia alternativă este un termen folosit pentru unele surse de energie şi tehnologii de stocare a energiei. În general el...

Energia eoliană - analiză cost-beneficiu

1. INTRODUCERE 1.1. Definitie Energia eoliana este energia continuta de forta vantului ce bate pe suprafata pamantului. Exploatata, ea poate fi...

Energia verde - panourile fotovoltaice din Județul Olt

Surse de energie regenerabilă Condiţii energetice actuale care impun utilIzarea energiilor regenerabile Progresul rapid al tehnologiei reprezinta...

Energia Eoliană

1. Principiul energiei eoliene Vântul este mişcarea aerului datorată maselor de aer cu temperaturi diferite. Temperaturile diferite sunt cauzate...

Ai nevoie de altceva?