Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 6292
Mărime: 153.65KB (arhivat)
Publicat de: Morțun I.
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. 1. Anton Sorin Gabriel, Gestiunea riscurilor financiare, Editura Universității “Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2002.
  2. 2. Brezeanu Petre, Gestiunea financiară a portofoliului, Editura Economică, București, 2002.
  3. 3. Filip Gheorghe, Modelarea activităților financiare în contextul societăților informaționale, Editura Performatica, 2004.
  4. 4. Maria Prisacaru, Silviu Ursu, Alin Andries, Piețe și instrumente financiare, Editura Universității “Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2009.
  5. 5. Paul Gabriel Miclăuș, Radu Lupu, Piața instrumentelor financiare derivate, Editura Economică, București, 2008.
  6. 6. Stancu Ion, Finanțe - piețe financiare și gestiunea portofoliului. Investiții reale și finanțarea lor. Analiza și gestiunea financiară a întreprinderii, Editura Economică, București, 2002.
  7. 7. https://www.piatafinanciara.ro
  8. 8. https://www.bnr.ro

Extras din proiect

CAPITOLUL 1. DEFINIREA RISCULUI RATEI DOBÂNZII ȘI IMPORTANȚA GESTIONĂRII SALE

Riscul ratei dobânzii reprezintă un concept omniprezent zilelor noastre, cu care se confruntă persoane fizice și juridice prin intermediul operațiunilor pe care le realizează, cum ar fi spre exemplu: contractarea unui credit, realizarea unui depozit, adoptarea unei poziții long/short în contracte specifice instrumentelor financiare derivate.

Riscul de rata a dobanzii poate fi definit drept probabilitatea de a înregistra o pierdere sau o diminuare a profiturilor, din cauza variației nefavorabile a ratei dobânzii pe piață.

În literatura de specialitate de pe plan național diverși autori au încercat să formuleze definiții cât mai precise ale riscului ratei dobânzii, care să delimiteze concret limitele acestuia. În acest sens, profesorul universitar doctor Ion Stancu a definit conceptul într-una dintre lucrările sale drept „posibilitatea deținătorului unei creanțe și/sau a unei datorii prezente și viitoare, la dobândă fixă sau la dobândă variabilă, de a înregistra o pierdere din soluția ulterioară a ratei dobânzii de piață (scădere, creștere sau modificare a structurii ratelor la vedere și la termen)” .

Într-o variantă mai simplificată, omul politic Filip Gheorghe a afirmat faptul că riscul ratei dobânzii “reprezintă senzitivitatea capitalului și a veniturilor băncilor la variația ratei dobânzii, fluctuația ratei dobânzii punând în pericol atât câștigurile, dar și întreg portofoliu bancar” .

Riscul ratei dobânzii afectează atât companiile finaciare, cât și pe cele nefinanciare. O entitate se expune riscului ratei dobânzii în momentul în care are loc o deplasare a curbei pentru structura la termen a ratelor de dobândă. De asemenea, expunerea la riscul ratei dobânzii este determinată de gradul dependenței dintre sensibilitatea la rata dobânzii a activelor și pasivelor, iar în acest sens, scopul primordial la managementului riscului ratei dobânzii este reprezentat de atingerea echilibrului acestor două sensibilități la rata dobânzii, și prin urmare să se asigure imunizarea valorii companiei împotriva acestor oscilații ale ratei dobânzii.

Valoarea companiilor nefinanciare este influențată de riscul ratei dobânzii in intermediul volatilității cash-flow-urilor și valorii activelor și pasivelor de natură financiară de care dispun acestea. Din cauza legăturii strânse între evoluția ratelor dobânzii și ciclul economic, comportamentul investițional al firmei este afectat și prin intermediul costului finanțării din resurse împrumutate (obligațiuni, credite bancare, leasing, credit-furnizor, credit-cumpărător). În consecință, riscul de dobândă poate afecta poziția competitivă a firmei pe piață și, în cele din urmă, averea acționarilor companiei.

Acțiunea unor factori diverși (inflația, politica monetară a statului, fiscalitatea, evoluția piețelor financiare internaționale) sunt consecința volatilității ratei dobânzii.

Literatura de specialitate a conturat două mari categorii de riscuri de dobândă cu care se pot confrunta companiile: riscul de bază și riscul de diferență. Riscul de bază mai este cunoscut și sub denumirea de risc al marjei și apare atunci când activele și pasivele asociate lor au prețurile situate pe diferite curbe de randament, iar diferența dintre aceste curbe se modifică. Riscul de bază este specific companiilor financiare și derivă din nepotrivirea bazelor de rată a dobânzii pentru activele și pasivele asociate lor. Pe de altă parte, riscul de diferență este caracteristic companiilor nefinanciare și rezultă din neconcordanța existentă între momentul reevaluării activelor și momentul reevaluării pasivelor.

Expunerea la riscul ratei dobânzii se identifică mai ușor în cazul companiilor industriale, decât în cazul instituțiilor financiare, acest aspect fiind clarificat de faptul că valorile activelor și pasivelor se caracterizează prin sensibilități mai scăzute la rata dobânzii.

Utilizarea intensivă a instrumentelor financiare derivate face posibilă o separare a riscurilor de lichiditate și de dobândă și în cazul managementului riscului ratei dobânzii în companiile industriale, prin care gestiunea riscului ratei dobânzii poate deveni o sursă de profit independentă a companiei industriale. O gestiune a riscurilor dobânzii trebuie să se refere nu numai la o examinare izolată a investițiilor financiare și a surselor de finanțare, ci trebuie să cuprindă suplimentar contribuția finală rezultată din combinația de active și pasive de diferite scadențe.

Bibliografie

1. Anton Sorin Gabriel, Gestiunea riscurilor financiare, Editura Universității “Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2002.

2. Brezeanu Petre, Gestiunea financiară a portofoliului, Editura Economică, București, 2002.

3. Filip Gheorghe, Modelarea activităților financiare în contextul societăților informaționale, Editura Performatica, 2004.

4. Maria Prisacaru, Silviu Ursu, Alin Andries, Piețe și instrumente financiare, Editura Universității “Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2009.

5. Paul Gabriel Miclăuș, Radu Lupu, Piața instrumentelor financiare derivate, Editura Economică, București, 2008.

6. Stancu Ion, Finanțe - piețe financiare și gestiunea portofoliului. Investiții reale și finanțarea lor. Analiza și gestiunea financiară a întreprinderii, Editura Economică, București, 2002.

7. https://www.piatafinanciara.ro

8. https://www.bnr.ro

Preview document

Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 1
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 2
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 3
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 4
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 5
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 6
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 7
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 8
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 9
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 10
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 11
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 12
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 13
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 14
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 15
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 16
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 17
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 18
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 19
Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Acoperirea riscului ratei dobanzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate.docx

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Riscul pe Piața Valorilor Mobiliare

Cap.1. VALORILE MOBILIARE ŞI RISCUL Întotdeauna înainte de efectuarea unei investiţii, şi mai ales dacă este vorba de o investiţie pe piaţa de...

Globalizarea sistemelor financiare. analiza proceselor de încurajare a dezvoltării financiare și în țările emergente

INTRODUCERE Motto al ultimelor doua decenii, termenul de globalizare are o diversitate de accepţiuni, ceea ce constituie o sursă de confuzie....

Gestiunea riscului de rată a dobânzii în bănci

INTRODUCERE Actualitatea temei. O caracteristică esențială a lumii contemporane este riscul,incertitudinea. Mediul economic, monetar, financiar-...

Acoperirea Riscului Ratei Dobânzii

Capitolul 1 Riscul ratei dobânzii şi cuantificarea sa 1.1 Definirea şi importanţa gestiunii sale Riscul ratei dobânzii (riscul de rată a dobânzii...

Acoperirea Riscului Ratei Dobânzii prin Intermediul Instrumentelor Financiare Derivate

CAP.1 RISCUL RATEI DOBÂNZII 1.1.Noţiuni generale despre risc Riscul este un factor fundamental al afacerilor, deoarece din nici o activitate nu...

Acoperirea riscului ratei dobânzii prin intermediul instrumentelor financiare derivate

Riscul ratei dobânzii este riscul diminuării venitului net aferent dobânzii şi ţine de eventualele pierderi reieşite din necorepunderea sumelor...

Floor - Contract forward ca instrument negociabil pe piața bancară - piața OTC - pentru garantarea unui nivel minim al dobânzii

Introducere Odata cu aparitia burselor, vânzatorii si cumparatorii aveau posibilitatea de a reduce nesiguranta preturilor printr-o vânzare forward...

Riscul ratei dobânzii

I. Definirea riscului bancar 1.1 Definirea riscului bancar: Riscul bancar poate fi definit ca un fenomen ce poate aparea pe intrgul parcurs al...

Ai nevoie de altceva?