Cuprins
- CAP. 1 CADRUL POLITICII MONETARE UNICE 1
- 1.1 OBIECTIVELE SI MISIUNILE SEBC 3
- 1.2 STRATEGIA DE POLITICA MONETARA 4
- CAP.2 INSTRUMENTELE DE POLITICA MONETARA ALE BCE 6
- 2.1.OPERATIUNILE DE OPEN MARKET 6
- 2.2 FACILITATILE PERMANENTE 8
- 2.3 REZERVELE BANCARE MINIME OBLIGATORII 9
- CAP. 3 ANALIZA POLITICII MONETARE UNICE 11
Extras din proiect
Cap. 1 Cadrul politicii monetare unice
La data de 7 februrie 1992, se semneaza Tratatul de la Maastricht, de catre tarile europene participante la Sistemul Monetar European II, care cuprindea prevederi de politica monetara si institutionalizarea acesteia. Sarcina acestor institutii era promovarea functionarii în bune conditii a sistemelor de plati în cadrul Uniunii Economice Monetare.
Hotarârile tratatului s-au materializat în Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC), care cuprinde Banca Central Europeana ( creata la 1 iunie 1998 ), cu sediul la Frankfurt, si Bancile Centrale Nationale ale statelor Uniunii Europene, care în prezent numara 25 de state ( de la 1 ianuarie 2007 numarul acestora va fi de 27 prin aderarea României si Bulgariei).
Nu toate tarile componente ale Uniunii Europene au aderat la o moneda unica europeana, astfel încât a fost necesara adoptarea unui nou termen care sa desemneze tarile ce utilizeaza moneda euro ( în prezent sunt 12 tari) – EUROSISTEM.
SEBC îsi exercita atributiile prin trei organe de decizie ale BCE: Consiliul Guvernatorilor, Consiul Director si Consiliul General. Structura si responsabilitatile Sistemului European al Bancilor Centrale sunt reprezentate sintetic în tabelul 1.
Tratatul de la Maastricht (art. 107), precum si statutul SEBC ( art.7) cuprind prevederi deosebit de importante în functionalitate politicii monetare, si anume independenta BCE si a bancilor centrale nationale. În aceasta directie, statutul definitoriu al BCE este fara echivoc, afirmând: “nici Banca Centrala Europeana, nici o alta o alta banca centrala europeana, nici vreun membru din organismele lor de conducere nu vor cauta sau primi instructiuni de la institutiile sau organismele Comunitatii, de la nici un guvern al unui stat membru sau de la vreun alt organism” . Cu alte cuvinte, Uniunii Europene, i se solicita prin tratat sa accepte politicile BCE, fara nici un fel de amestec, chiar si temporar.
BCE este considerata cea mai independenta banca centrala din lume, creata vreodata. Confirmarea acestei afirmatii este îndeplinita de respectarea tuturor prevederilor statuare.
Structura si sarcinile SEBC
Tabelul 1
Sursa: Cezar Banso, Nicolae Dardac, Integrare monetar – Bancara europeana, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2001, p65
1.1 Obiectivele si misiunile SEBC
Potrivit articolului 107 din Tratatul de la Maastricht, obiectivul fundamental al SEBC este mentinerea stabilitatii preturilor, singurul motor de crestere economica reala. Stabilitatea preturilor presupune o crestere anuala de sub 2% a Indicelui Armonizat al Preturilor de Consum din zona euro, deci rezulta ca BCE opereaza cu o tinta de tip banda, apreciindu-se ca obiectivul îndeplinit daca rata anuala a inflatiei se situeaza în intervalul 0-2%.În vederea realizarii acestui obiectiv, SEBC actioneaza în conformitate cu principiul economiei de piata deschisa în care concurenta este libera, favorizând alocarea eficienta a resurselor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Cadrul Politicii Monetare si Instrumentele BCE.doc