Cheltuieli Publice

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 18233
Mărime: 76.31KB (arhivat)
Publicat de: Paul Marin
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Sistemul cheltuielilor publice 3
  2. Continutul notiunii de cheltuiala publica 3
  3. Aprecierea economica si monetara a cheltuielilor publice 4
  4. Criterii de clasificare a cheltuielilor publice 5
  5. Structura cheltuielilor bugetare în România 10
  6. Analiza structurala si dinamica a cheltuielilor publice 12
  7. Analiza eficientei cheltuielilor publice 13
  8. Indicatorii care determina structura si dinamica cheltuielilor publice 16
  9. Caracteristicile principalelor cheltuieli publice 19
  10. Cheltuieli publice pentru actiuni social-culturale 19
  11. Cheltuielile publice pentru sanatate 23
  12. Cheltuieli pentru servicii publice generale, aparare, ordine publica si siguranta nationala 30
  13. Asigurarile sociale de stat 32
  14. Asigurarile sociale pentru sanatate 41
  15. Studiu de caz
  16. Bibliografie

Extras din proiect

Sistemul cheltuielilor publice

Continutul notiunii de cheltuiala publica

Intr-o viziune traditionala a finantelor publice, cheltuiala publica are o situatie paradoxala: pe de o parte, i se confera o importanta hotaratoare pornind de la ideea ca ceea ce primeaza sunt cheltuielile si apoi se cauta resurse necesare pentru acoperirea lor. Pe de alta parte insa, in viziunea traditionala asupra finantelor publice nu se regasesc preocupari privind natura cheltuielii publice si influenta acesteia in viata social-economica.

In conceptia moderna aupra finantelor publice, cheltuiala publica este cercetata si apreciata in primul rand prin prisma naturii sale; ceea ce conteaza nu este atat marimea ei, cat mai ales efectele pe care le induce in viata social-economica.

Finantele moderne delimiteaza notiunea de cheltuiala publica de notiunea de cheltuiala privata. Potrivit unei aprecieri pur juridice, diferenta dintre cheltuiala publica si cea privata este determinata de calitatea autorului. Astfel, toate cheltuielile pe care le face statul in calitate de stat-autoritate sunt cheltuieli publice. Toate celelalte cheltuieli facute in baza unui contract reprezinta cheltuieli private ale statului.

Componenţa funcţiei de repartiţie a finanţelor publice, cheltuielile publice reprezintă etapa următoare constituirii fondurilor publice şi se referă la distribuirea acestor resurse băneşti către diferite obiective sociale sau economice (reglementate de către programe guvernamentale).

Cheltuielile publice exprimă relaţii economico-sociale în formă bănească, care se manifestă între stat, pe de o parte, şi persoane fizice şi juridice, pe de altă parte, cu ocazia utilizării şi repartizării resurselor financiare ale statului, în scopul îndeplinirii funcţiilor acestuia.

Aceste cheltuieli vizează diverse plăţi pentru atingerea obiectivelor conforme politicii statului (servicii publice generale, acţiuni socio-culturale etc.). În funcţie de destinaţia lor, se poate vorbi despre cheltuieli publice (cheltuielile publice) care consuma definitiv o fracţiune a PIB (plătire curente de instituţiile publice) şi despre cheltuieli publice care reprezintă o avansare de PIB (exprimă contribuţia statului la producerea brută de capitol de natură materială sau nematerială).Cheltuielile publice au o natura eterogena.

Din perspectiva domeniului în care sunt realizate cheltuielile publice, putem afirma că acestea conţin în structura lor:

a) cheltuieli publice efectuate de administraţiile publice centrale de stat;

b)cheltuieli publice ale colectivităţilor locale;

c) cheltuieli publice finanţate din fondurile asigurărilor sociale de stat;

d) cheltuieli publice ale organismelor internaţionale.

Cheltuielile publice totale reprezintă suma cheltuielilor efectuate de tipurile diverse de administraţii publice.

Cheltuielile publice totale consolidate cuprind: cheltuieli publice ale administraţiei publice centrale (finanţate de la bugetul de stat, din fondurile securităţii sociale şi fonduri speciale) plus cheltuieli publice ale subdiviziilor politice şi administrative intermediare plus cheltuieli publice ale autorităţilor supranaţionale.

Trebuie făcută o distincţie clară între cheltuielile publice şi cele bugetare, acestea din urmă fiind o subcategorie. Cheltuielile publice cuprind în sfera lor: cheltuieli bugetare, cheltuieli din fonduri cu destinaţie specială, cheltuieli extrabugetare şi cheltuieli efectuate din bugetul trezoreriei publice.

Daca sunt judecate dupa efectul lor in viata social-economica atunci aceste cheltuieli ar putea fi ordonate in trei grupe:

cheltuieli negative;

cheltuieli pozitive;

cheltuieli neutre.

Cheltuielile negative sunt un consum efectiv si definitiv de venit national si nu au un efect ulterior asupra viitorului PIB. Sunt reprezentate de cheltuielile cu intretinerea aparatului de stat, intretinerea si dotarea armatei, dobanzile platite la imprumuturile externe ale statului etc. Se mai numesc si cheltuieli reale.

Cheltuielile pozitive sunt cele realizate atat in domeniul economic cat si dintre cele realizate in domeniul social-cultural, si care au efecte mai indepartate sau mai apropiate asupra cresterii economice. Dintre cele din domeniul economic putem aminti: diverse investitii efectuate de stat, subventionarea anumitor activitati ale agentilor economici etc. In domeniul social-cultural cheltuielile pozitive sunt cele care, intr-un fel sau in altul, influenteaza cresterea economica viitoare , chiar daca efectele lor nu imbraca o forma materiala in viitorul imediat: cheltuielile pentru invatamant sau cele din domeniul sanatatii.

Cheltuielile neutre nu reprezinta un consum efectiv de PIB (Produs Intern Brut), dar nu au nici o influenta asupra cresterii ulterioare a acestuia. Aici regasim diferite cheltuieli sociale, dobanzile aferente datoriei publice interne etc.

Aprecierea economica si monetara a cheltuielilor publice

Cu toate ca cheltuielile publice pot fi considerate din punct de vedere economic ca fiind pozitive, negative sau neutre, se pune problema daca pot fi considerate total sau partial si ca productive sau rentabile.

Timp indelungat notiunile de productivitate si rentabilitate (eficienta) au fost asociate doar cheltuielilor din domeniul privat. In prezent datorita rolului extins al statului si cresterii apreciabile a cheltuielilor publice se pune tot mai insistent problema determinarii caracterului productiv sau neproductiv al diferitelor tipuri de cheltuieli si masurarea eficientei acestora.

Preview document

Cheltuieli Publice - Pagina 1
Cheltuieli Publice - Pagina 2
Cheltuieli Publice - Pagina 3
Cheltuieli Publice - Pagina 4
Cheltuieli Publice - Pagina 5
Cheltuieli Publice - Pagina 6
Cheltuieli Publice - Pagina 7
Cheltuieli Publice - Pagina 8
Cheltuieli Publice - Pagina 9
Cheltuieli Publice - Pagina 10
Cheltuieli Publice - Pagina 11
Cheltuieli Publice - Pagina 12
Cheltuieli Publice - Pagina 13
Cheltuieli Publice - Pagina 14
Cheltuieli Publice - Pagina 15
Cheltuieli Publice - Pagina 16
Cheltuieli Publice - Pagina 17
Cheltuieli Publice - Pagina 18
Cheltuieli Publice - Pagina 19
Cheltuieli Publice - Pagina 20
Cheltuieli Publice - Pagina 21
Cheltuieli Publice - Pagina 22
Cheltuieli Publice - Pagina 23
Cheltuieli Publice - Pagina 24
Cheltuieli Publice - Pagina 25
Cheltuieli Publice - Pagina 26
Cheltuieli Publice - Pagina 27
Cheltuieli Publice - Pagina 28
Cheltuieli Publice - Pagina 29
Cheltuieli Publice - Pagina 30
Cheltuieli Publice - Pagina 31
Cheltuieli Publice - Pagina 32
Cheltuieli Publice - Pagina 33
Cheltuieli Publice - Pagina 34
Cheltuieli Publice - Pagina 35
Cheltuieli Publice - Pagina 36
Cheltuieli Publice - Pagina 37
Cheltuieli Publice - Pagina 38
Cheltuieli Publice - Pagina 39
Cheltuieli Publice - Pagina 40
Cheltuieli Publice - Pagina 41
Cheltuieli Publice - Pagina 42
Cheltuieli Publice - Pagina 43
Cheltuieli Publice - Pagina 44
Cheltuieli Publice - Pagina 45
Cheltuieli Publice - Pagina 46
Cheltuieli Publice - Pagina 47

Conținut arhivă zip

  • Cheltuieli Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Cheltuielile Publice

Capitolul 1: Sistemul cheltuielilor publice 1.1. Conţinutul cheltuielilor publice Cheltuielile publice exprimă relaţii economico-sociale în formă...

Analiza Cheltuielilor Publice și a Eficienței acestora Studii Comparative

1. INTRODUCERE Dezbaterile economice cu privire la marimea si rolul cuvenit statului este universala, de la Adam Smith încoace. Cu toate acestea,...

Surse de Finanțare a Activităților Instituțiilor Publice

I SURSE DE FINANŢARE A ACTIVITĂŢILOR INSTITUȚIILOR PUBLICE În vederea realizării sarcinilor şi funcţiilor ce-i revin, statul trebuie să organizeze...

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Gestiunea financiară a colectivităților locale

CAPITOLUL 1 BUGETUL PUBLIC SI INSTITUTIILE PUBLICE 1.1. Consideraţii generale privind bugetul public Bugetul public este un act juridic, prin...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Cheltuieli privind Serviciile Publice din Bugetele Locale

1.Noțiunea de cheltuieli, din bugetele locale, privind serviciile publice În doctrina de specialitate și în reglementările actuale, noțiunea de...

Te-ar putea interesa și

Mutații în Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice

Capitolul 1 Structura cheltuielilor publice şi indicatori specifici analizei cheltuielilor publice 1.1 Conţinutul economic al cheltuielilor...

Studiu de Caz Privind Cheltuielile Publice în România

Introducere Prin cheltuielile publice statul acordă necesităţile publice de bunuri şi servicii considerate prioritare în fiecare perioadă....

Studiu de caz comparativ privind nivelul, structura și dinamica cheltuielilor publice (bugetare) în România și Polonia

Capitolul 1. Cadrul conceptual și metodologic 1.1. Conceptul de cheltuială publică si structura cheltuielilor publice conform clasificației...

Dinamica Cheltuielilor Publice în România și Factori de Influență asupra Acesteia

CAP 1: Indicatori privind cheltuielile publice In analiza cheltuielilor publice se tine cont de o serie de indicatori. Acesti indicatori determina...

Studiu de caz comparativ privind dimensiunea și structura cheltuielilor publice în România și Bulgaria în perioada 2000-2004

CAPITOLUL I- CADRUL CONCEPTUAL AL ANALIZEI CHELTUIELILOR PUBLICE 1.1. Notiunea de cheltuieli publice Notiunea de cheltuiala publica s-a conturat...

Studiu de caz comparativ privind nivelul, structura și dinamica cheltuielilor publice (bugetare) în România și Franța

CAPITOTLUL I: CADRUL CONCEPTUAL ȘI METODOLOGIC 1.1.Definirea și clasificarea cheltuielilor publice bugetare Cheltuielile publice reprezintă o...

Analiza cheltuielilor publice

Argument ... pag. 3 Capitolul I: Prezentarea cheltuielilor publice ... pag. 4 I.1 Definiție și trăsături ... pag. 4 I.2 Indicatorii...

Studiu de caz comparativ privind dimensiunile și structura cheltuielilor publice (bugetare) în România și în Suedia

I. Cadrul conceptual și metodologic I.I. Conceptul de cheltuială publică Noțiunea de cheltuilă publică s-a evidențiat pe fundalul apariției și...

Ai nevoie de altceva?