Extras din proiect
CAP.I CONFIGURAREA FALSIFICARII BANCNOTEI
Falsificarea banilor reprezinta un risc permanent pe care cetatenii nu il percep in masura in care ar trebui.
Printre falsificatorii romani se gasesc atat copii de scoala generala, unii dintre ei chiar premianti care folosesc imprimanta de acasa pentru a produce bani, dar si retele complicate care se intind in mai multe tari. Numerosi tineri au fost luati de val de performantele deosebite ale computerelor si imprimantelor existente pe piata. Un student la drept si-a platit taxa de facultate cu banii produsi cu ajutorul calculatorului si imprimantei unui prieten. La Craiova, anii trecuti au fost descoperiti sase elevi la varsta majoratului, organizati ca o retea de producere si plasare de lei falsi. Odata introduse bancnotele de plastic, falsificarea leilor a devenit neinteresanta. Introducerea banilor de plastic sau, cum li se spune in mod oficial, pe "suport polimer", a dus la reducerea bancnotelor false . Pentru a se apropia de cele reale, majoritatea acestor falsuri a fost imprimata pe hartie cerata.
Falsificarea de moneda metalica, moneda de hartie, titluri de credit public, cecuri, titluri de orice fel pentru efectuarea platilor, emise de institutia bancara ori de alte institutii de credit competente, sau falsificarea oricaror alte titluri ori valori asemanatoare se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi. Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza punerea in circulatie, in orice mod, a valorilor falsificate sau detinerea lor in vederea punerii in circulatie.
Falsificarea bancnotelor presupune modificarea elementelor caracteristice ale bancnotelor autentice ;modificandu-se o bancnota cu valoare mai mica pentru a se obtine o bancnota cu valoare mai mare.De obicei falsificarea se intalneste la bancnotele izolate sau la cantitati mici de bancnote.Pentru realizarea falsificarii nu este nevoie de tehnologie avansata, acest proces putandu-se realiza si individual.
Spre deosebire de falsificare,contrafacerea presupune folosirea unor tehnici performante si o calificare in domeniu , realizandu-se astfel un numar mare de bancnote contrafacute intr-un timp relativ scurt.
In limbajul de specialitate , falsificarea este un fals partial deoarece ea presupune modificarea unei bancnote autentice ,iar contrafacerea reprezinta un fals total,presupunand realizarea unei bancnote noi.
Primele contrafaceri de bancnote se realizau prin desenare si fotografiere – aceste metode nu mai pot fi folosite datorita elementelor de securitate ale bancnotelor.O buna falsificare se poate realiza prin tiparire sau cu ajutorul multiplicatoarelor color de ultima generatie.
Odata cu evolutia tehnologiei au evoluat si metodele de falsificare a banilor.Atunci cand tehnologia nu putea realiza un fals credibil ,aceasta era completata de mintea falsificatorilor - de exemplu contrafacerea unor bancnote de 5000 lei cu ajutorul unui copiator alb-negru si colorate cu tus si carioca.
Copiatorul color a rezolvat problema culorilor si nuantelor de culoare ale bancnotelor,astfel ca acesta a devenit principalul mijloc tehnic de contrafacere a acestora.Acest mijloc nu reuseste decat sa dea o imagine aproape perfecta a bancnotei,celelalte elemente de securitate neputand fi contrafacute.
Prin contrafacere se obtin bancnote cu acelasi prefix si aceeasi serie, falsificatorii orientandu-se spre bancnote cu cupiura mare si putere circulatorie ridicata(euro,dolar,lira).
Falsificatorii lucreaza in grup, iar cel care se ocupa de contrafacere nu realizeaza si plasarea bancnotelor; acestea sunt puse in circulatie in acelasi timp ,in locatii diferite.
Nu exista bancnote inimitabile ,dar emitentul poate sa realizeze elemente de siguranta din ce in ce mai greu de contrafacut.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Falsificarea Banilor.doc