Cuprins
- Introducere.3
- CAPITOLUL I. CONSIDERAŢII GENERALE ŞI ASPECTE ISTORICE ALE FALSIFICĂRII BANILOR
- 1.1. Originea, evoluţia şi funcţiile banilor.8
- 1.1.1. Falsificarea banilor din cele mai vechi timpuri ale istoriei.11
- 1.1.2. Cea mai mare operaţiune de falsificare de monedă din istorie.13
- 1.1.3. Istoria falsurilor în Ţara românească şi Ţara Moldovei.16
- 1.2. Definirea cunceptului de fals.20
- CAPITOLUL II. ANALIZA JURIDICO PENALA A INFRACŢIUNEI PREVĂZUTĂ DE ART. 236 CP RM.
- 2.1. Obectul juridic al infracţiunei pevazută la art.236 CP RM.22
- 2.2. Latura obectivă infracţiunei pevazută la art.236 CP RM.34
- 2.3. Latura subectivă de infracţiunei pevazută la art.236 CP RM.48
- 2.4. Subectul infracţiunei pevazută la art.236 CP RM.50
- 2.5. Circumstanţele agravante ale infracţiunii prevăzute la art. 236 CP RM.53
- CAPITOLUL III. CONCEPTE, PROBLEMATICI ŞI MĂSURI PRIVIND PREVENIREA FALSIFICĂRII DE BANI ŞI VALORI MOBILIARE
- 3 .1. Consideraţiuni generale.57
- 3.1.1. Măsuri de prevenire predelictuală generale.58
- 3.1.2. Măsuri de prevenire predelictuală speciale.59
- 3 .2. Principalele măsuri de protecţie şi siguranţă a bancnotei.62
- Concluzii.65
- Bibliografie.69
Extras din licență
Introducere
Actualitatea temei investigate. În structura celor mai periculoase infracţiuni privind sistemul financiar-creditar, un loc aparte îl ocupă infracţiunile economice. În conformitate cu prevederile Constituţiei RM – art.130 “Sistemul financiar-creditar” moneda naţională a Republicii Moldova este - leul moldovenesc, a cărui drept exclusiv la emisia monetară aparţine Băncii Naţionale a Republicii Moldova.
Falsificarea mijloacelor băneşti şi a valorilor mobiliare reprezintă un tip de infracţiune „latentă” ce este caracteristică pentru ţările cu o economie de piaţă slabă.
Pe parcursul ultimilor ani numărul infracţiunilor de fabricare sau punere în circulaţie a banilor falşi sau a titlurilor de valoare false, le voi reprezenta în tabelul şi diagrama de mai jos .
Anii Infracţiunile înregistrate Transmise în judecată
2007 85 27
2008 177 30
2009 292 29
2010 376 18
2011 681 11
Aceste date n-e demonstrează că în ultimii ani infracţiunea de falsificarea a mijloacelor de plată se află în continuă creştere. Cu părere de rău gradul de descoperire şi de atragere la răspundere a infractorilor nu este în creştere, rămîn nedescoperite deoarece se află în categoria infracţiunilor greu de descoperit ca urmare a particularităţilor criminologice şi criminalistice. Trebuie de menţionat că falsurile sunt descoperite de multe ori cînd se află în circulaţie, adică după timp şi loc departe de de unde au fost fabricate.
În plus, situaţia se agravează datorită faptului modificării socio-demografică a persoanelor implicate în contrafacere. Deoarece anterior erau implicate personae ce aveau aptitudini de desenare s-au activau în domeniul poligrafieii, iar acum contingentul acestor infractori sunt şomeri s-au nici nu au tangenţe cu desenarea s-au poligrafia.
O altă problemă este faptul că la ora actuală se importă tehnică de copiere colorată foarte sofisticată, iar controlul asupra lor nu se realizează. La aceste aparate are accessul un cerc larg de personae, de ele se pot utiliza inclusive răufăcătorii.
Fabricarea în scopul punerii în circulaţie sau punerea în circulaţie a banilor sau a titlurilor de valoare false constituie tipul de infracţiune, care afecteză concomitent interesele, atit a cetăţenilor, persoanelor juridice cît şi a statului. Astfel, în rîndurile populaţiei scade încrederea în autoritatea organelor de ocrotire a normelor de drept.
O situaţie complicată este faptul că mulţi cetăţeni odată ce au făcut rost de un mijloc de plată fals, nu cunosc ce trebuie să facă cu ia şi încearcă prin orice modalitate să o transmită altei persoane astfel devenind subect al infracţiunei prevăzute la art. 236 CP RM.
În practică, există problema delimitării falsului de mijloace de plată de escrocherie.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Falsificarea Banilor.doc