Partea apărării în penal

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 11603
Mărime: 52.31KB (arhivat)
Publicat de: Romanenco M.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Sevcenco

Cuprins

  1. ÎNTRODUCERE 3
  2. CAPITOLUL I CONSIDERAŢIUNI GENERALE PRIVIND PARTEA APĂRĂRII ÎN PROCESUL PENAL 4
  3. 1.1 Noţiuni generale, clasificarea participanţilor în procesul penal 4
  4. 1.2 Principiile şi funcţiile procesuale ce asigură dreptul la apărare 8
  5. CAPITOLUL II STATULUL PROCESAUL AL SUBIECŢILOR DIN PARTEA APĂRĂRII ÎN PROCESUL PENAL 11
  6. 2.1. Bănuitul în procesul penal. Statutul procesual 11
  7. 2.2. Statut de învinuit, inculpat în procesul penal. 15
  8. 2.3. Statutul persoanei scoase de sub urmărire penală 19
  9. CAPITOLUL III REALIZAREA DREPTULUI LA APĂRARE – GARANŢIA PROPCESUAL PENAL 21
  10. 3.1. Participarea obligatorie a apărătorului 21
  11. 3.2. Admiterea, desemnarea şi înlocuirea apărătorului 25
  12. 3.3. Renunţarea la apărător şi înlăturarea apărătorului din procesul penal 26
  13. Concluzii 28
  14. Bibliografie 29

Extras din referat

Întroducere

Sarcinile de bază a jurisprudenţei pot fi realizate numai prin respectarea drepturilor şi intereselor legale ale omului. Neîncălcarea drepturilor personalităţii, combinarea armonioasă a intereselor personale şi obşteşti cu cele ale statului e o condiţie nestingherită a unui stat de drept.

Dintre multitudinea drepturilor ce le are omul un loc important îl are dreptul bănuitului, învinuitului, inculpatului şi condamnatului la apărare.

Acestui principiu i se atribuie un loc aparte în sistemul principiilor unui stat democratic. Înfăptuirea dreptului la apărare e nu numai o manifestare a democratismului, dar şi o condiţie necesară pentru realizarea eficientă a justiţiei. Respectarea garanţiilor procesuale a învinuitului în procesul penal în care lipsesc contradicţiile între interesele legale a persoanei şi cele ale statului asigură supremaţia legii şi dreptăţii în procesul înfăptuirii justiţiei.

În principiul asigurării învinuitului dreptul la apărare îşi găsesc reflectate umanismul şi democratismul justiţiei. Realizarea acestui principiu contribuie la înfăptuirea funcţiei educative a educaţiei. Apărarea de învinuire înaintată este un drept şi nu o obligaţie a învinuitului. El poate da sau nu explicaţii. Al poate să recunoască vina sau să o nege. Însă în orice caz statul este obligat sa-I asigure dreptul la apărare. De aceia una din cauzele greşelilor judecătoreşti este încălcarea dreptului învinuitului de ase apăra.

Practica arată ca stricta respectare a drepturilor învinuitului în procesul urmării penale şi dezbaterilor judiciare exclude posibilitatea nejustificată şi nelegală de acuzare, de folosire nejustificată a legii penale, de stabilire a unei pedepse nelegale.

Asigurarea reală a apărării este o garanţie a cercetării obiective complete şi multilaterale a probelor, este o condiţie necesară a aflării adevărului pe caz, a apărării drepturilor şi intereselor legale a persoanei, a emiterii unei sentinţe legale ţi întemeiate.

Dreptul învinuitului la apărare e strâns legat cu dreptul inviolabilităţii la apărare a persoanei care e declarat Сonstituţia Republicii Moldova, precum şi cu alte principii generale. Noi spunem “Noi spunem principiul asigurării dreptului la apărare” şi nu principiul dreptului la apărare deoarece aşa e corect.

Noi punem accentul pe cuvântul asigurare. Aceasta înseamnă că principiul dat nu se limitează doar la dreptul la apărare întărit de lege dar mai cuprinde şi măsuri ce asigură realizarea reală a dreptului învinuitului la apărare. Desigur e important de a întări minuţios şi detailat în lege drepturile învinuitului. Dar nu e mai puţin important de a reglementa prin lege schema garanţiilor procesuale ce asigură acest drept.

Aceasta schemă se bazează pe aceea că fiecărui drept ce i se acordă învinuitului, îi corespunde obligaţii a judecăţii, anchetatorului (organului de cercetare penală) şi procurorului de realiza şi respecta acest drept.

CAPITOLUL I CONSIDERAŢIUNI GENERALE PRIVIND PARTEA APĂRĂRII ÎN PROCESUL PENAL.

1.2 Noţiuni generale, clasificarea participanţilor în procesul penal.

Prin participanţi în procesul penal se înţelege totalitatea organelor şi persoanelor care cooperează în cadrul procesului penal şi care prin calitatea şi rolul pe care îl au contribuie la realizarea scopului acestuia.

În sensul larg al noţiunii de participanţi în procesul penal sunt înglobaţi toţi subiecţii oficiali sau particulari, care, în mod efectiv, iau parte la activităţile ce se desfăşoară în procesul penal.

Fac parte din categoria participanţilor în acest sens: * organele judiciare;

* părţile;

* apărătorul;

* alte persoane.

În sensul restrâns al noţiunii de participanţi în procesul penal se cuprind:

* organele judecătoreşti;

* procurorul;

* organele de cercetare penală. Organele Judiciare.

Poziţia procesuală a instanţei de judecată. În faza de judecată, instanţa are poziţia de conducător al procesului penal, spre deosebire de urmărirea penală în care rolul de conducător era deţinut de procuror.

Instanţa îşi desfăşoară activitatea în complete de judecată, alcătuite numai din judecători, cu participarea grefierului, a procurorului de şedinţă a părţilor şi a celorlalte persoane (martori, experţi sau interpreţi) Atât procurorul care participă la şedinţa de judecată, cât şi părţile au o poziţie subordonată faţă de instanţă. Prin expresia “instanţă de judecată” ori simplu “instanţă” se are în vedere completul de judecată de la fiecare dintre instanţele judecătoreşti investite cu judecarea unei cauze, respectiv de prima instanţă, ori la apel sau recurs.

Stratificarea judecăţii în grade de jurisdicţie; etape ale judecăţii, cicluri şi staţii procesuale. Gradele de jurisdicţie sunt trepte pe care le poate parcurge o judecată până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti.

Conceptul de etapă de judecată are un înţeles mai larg decât cel de grad de jurisdicţie, codul de procedură penală referindu-se la două mari compartimente în care este divizată faza de judecată (judecata în primă instanţă şi judecata în căile de atac.)

Judecata în căile de atac poate fi o judecată în căile de atac ordinare (judecata în apel şi recurs) şi o judecată în căile de atac extraordinare (judecata în contestaţie în anulare, revizuire, recurs în anulare şi în interesul legii). Pornind de la aceste concepte, în literatura de specialitatea se vorbeşte şi de un ciclu ordinar şi altul extraordinar al judecăţii.

Primul cuprinde judecata în primă instanţă, apel şi recurs după caz.

Al doilea este declanşat de exercitarea unei căi extraordinare de atac împotriva unei hotărâri judecătoreşti definitive.

Bibliografie

Constituţia Republicii Moldova, 1994 art. 21

Codul de procedură penală nr. 122-XV din 14.03.2003, publicat în Monitorul Oficial al R.Moldova nr.104-110/447 din 07.06.2003

Boroi Al, Ungureanu Şt. G., Jidovu N., Măgureanu I. – Drept procesual penal, ed. All Beck, Bucureşti, 2001

Crişu Anastasiu – Drept procesual penal. Partea generală, Ed. C.H. Beck, Bucureşti, 2007

Convenţia cu privire la Drepturile Copilului. Aprobată prin Rezoluţia Adunării Generale a ONU nr. 44/25 din 29.11.1989. // Tratate internaţionale la care Republica Moldova este parte. Vol. I – Chişinău, 1998.

Dolea, Igor ş. a. Codul de procedură penală. Comentariu. Ch.: Ed. CARTIER, 2005.

Dolea I., Roman D., Rotaru V., Vîzdoagă T...., Drept procesual penal, Partea Generală, Vol. I, -Ed. a 2-a, rev. Şi adăug. – Ch.: Cartdidact, 2005, p. 202.

Didâc V., Şterbeţ V., Botezatu R., Roman D., Vîzdoagă T. Drept procesual penal. Conducerea şi efectuarea urmării penale de către procuror. − Chişinău: Elan Poligraf, 2008

Hotărîrea Plenului Curţii Supreme De Justiţie a Republicii Moldova Cu privire la practica aplicării legilor pentru asigurarea dreptului la apărare în procedură penală a bănuitului, învinuitului şi inculpatului nr.30 din 09.11.1998

Lege Nr.66 din 05.04.2012 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală al Republicii Moldova nr.122-XV din 14 martie 2003

Neagu Ion – Drept Procesual Penal. Partea generală. Tratat, Ed. Global Lex, Bucureşti 2006

Preview document

Partea apărării în penal - Pagina 1
Partea apărării în penal - Pagina 2
Partea apărării în penal - Pagina 3
Partea apărării în penal - Pagina 4
Partea apărării în penal - Pagina 5
Partea apărării în penal - Pagina 6
Partea apărării în penal - Pagina 7
Partea apărării în penal - Pagina 8
Partea apărării în penal - Pagina 9
Partea apărării în penal - Pagina 10
Partea apărării în penal - Pagina 11
Partea apărării în penal - Pagina 12
Partea apărării în penal - Pagina 13
Partea apărării în penal - Pagina 14
Partea apărării în penal - Pagina 15
Partea apărării în penal - Pagina 16
Partea apărării în penal - Pagina 17
Partea apărării în penal - Pagina 18
Partea apărării în penal - Pagina 19
Partea apărării în penal - Pagina 20
Partea apărării în penal - Pagina 21
Partea apărării în penal - Pagina 22
Partea apărării în penal - Pagina 23
Partea apărării în penal - Pagina 24
Partea apărării în penal - Pagina 25
Partea apărării în penal - Pagina 26
Partea apărării în penal - Pagina 27
Partea apărării în penal - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Partea Apararii in Penal.doc

Alții au mai descărcat și

Probele și mijloacele de probă în procesul penal

1.1. Notiunea si importanta mijloacelor de proba in procesul penal Procesul penal constituie un proces de cunoaştere, având ca finalitate aflarea...

Asigurarea dreptului la apărare în procesul penal

Dintre totalitatea drepturilor pe care le are omul cel mai important drept este dreptul la aparare in cazul in care devine invinuit, inculpat,...

Asigurarea Dreptului la Apărare ca Principiu în Procesul Penal

Introducere Sarcinile de bază a jurisprudenţei pot fi realizate numai prin respectarea drepturilor şi intereselor legale ale omului. Neîncălcarea...

Falsificarea Banilor

Introducere Actualitatea temei investigate. În structura celor mai periculoase infracţiuni privind sistemul financiar-creditar, un loc aparte îl...

Garantarea Dreptului la Apărare

Introducere Reprezentând o categorie juridică teoretică cu largi implicaţii practice, noţiunea de principiu fundamental al procesului penal s-a...

Dreptul de apărare - apărătorul, instrument al asistenței juridice

CAPITOLUL I. NOTIUNI INTRODUCTIVE. Sectiunea 1: Dreptul de aparare- drept fundamental al omului ( aparitie si evolutie) Dezvoltarea...

Asigurarea dreptului la apărare în procesul penal

CAPITOLUL I NOŢIUNEA,OBIECTUL ŞI CONŢINUTUL PRINCIPIULUI GARANTĂRII DREPTULUI LA APĂRARE Secţiunea 1 Scurt istoric privind dreptul la apărare...

Probele și Mijloacele de Probă în Procesul Penal

Capitolul I. Probele Secțiunea I. Probbațiunea în procesul penal și importanța sa Conceptul de probe și mijloace de probă. Potrivit art. 52 Cod...

Te-ar putea interesa și

Problemele realizării principiului contradictorialității și egalitățile armelor în procesul penal

INTRODUCERE Apărarea drepturilor şi libertăţilor omului este sarcina primordială a unui stat de drept şi misiunea unei guvernări bune. Astăzi,...

Elementele Constitutive ale Infracțiunii Contra Vieții

Ordinea de drept este una din măreţiile omului! Petre Ţuţea Omul este creatorul tuturor bunurilor materiale si spirituale din societate care,...

Rolul procurorului la exercitarea următorul penale

INTRODUCERE Actualitatea temei. Realizarea justiţiei penale în cazul săvîrşirii unor fapte penale este posibilă în urma înfăptuirii unei...

Investigarea criminalistică a infracțiunilor privind traficul de droguri

INTRODUCERE Numai în primele săptămâni ale anului 2007, în rezultatul accidentelor de circulaţie rutieră au decedat mai mult de 30 de persoane. La...

Dreptul de apărare - apărătorul, instrument al asistenței juridice

CAPITOLUL I. NOTIUNI INTRODUCTIVE. Sectiunea 1: Dreptul de aparare- drept fundamental al omului ( aparitie si evolutie) Dezvoltarea...

Aspecte Procesuale și Tactice a Participării Apărătorului în Probatoriul Penal

INTRODUCERE Apărarea drepturilor şi libertăţilor omului este sarcina primordială a unui stat de drept şi misiunea unei guvernări bune. Astăzi,...

Principiul garantării dreptului la apărare

Avand in vedere importanta acestui principiu in materie penala, garantarea lui, de regula, este prevazuta in majoritaea legislatiilor ca de altfel...

Problemele realizării principiului contradictorialității în procesul penal al Republicii Moldova

Introducere Problema consolidării legităţii în activitatea organelor de urmărire penală în lupta cu criminalitatea necesită perfecţionarea teoriei...

Ai nevoie de altceva?