Mecanismul Financiar al României

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 11429
Mărime: 36.03KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radu Stroe
Proiect prezentat in cadrul ASE, la disciplina Finante publice

Extras din proiect

1. FINANTE PUBLICE – CONCEPT, CONTINUT, FUNCTII

1.1. Conceptul de finante publice

1.1.1. Concept

Finantele publice constituie o componenta importanta a vietii social-economice a fieccrei tari, iar impactul lor asupra economiei nationale are conotatii atât in proportiile (dimensiunile) si distribuirile Produsului Intern Brut (P.I.B.), cât si in modul concret de realizare a acestui proces.

Existenta finantelor publice este indisolubil legatã de existenta statului care are de indeplinit functii si sarcini importante in ce priveste organizarea si conducerea activitatii economico-sociale nationale, apararea independentei si suveranitatea tarii.

In procesul procurarii si repartizarii resurselor financiare necesare statului pentru a-si indeplinii functiile si sarcinile sale, se formeaza anumite relatii sociale, de natura economica, si exprima modul de repartizare a unei parti din P.I.B. intre diverse categorii sociale.

Prin urmare, finantele reprezinta relatiile aparute in procesul de asigurare si repartizare a fondurilor necesare statului exprimate in forma baneasca (valorica). Aceste relatii se concretizeaza in transferuri banesti de la agenti economici, institutii si persoane fizice la bugetul statului, de la bugetul de stat catre agentii economici, intre institutii si chiar in interiorul unor structuri economice, cu prilejul formarii sau utilizarii diferitelor fonduri. De aceea, exista o deosebire clara intre finantele publice si cele particulare, astfel:

finantele publice sunt asociate cu resursele, cheltuielile, imprumuturile, datoria statului, unitatile administrativ-teritoriale si altor institutii de drept public;

finantele private cuprind resursele, cheltuielile, imprumuturile, creantele de incasat si obligatiile de plata ale agentilor economici, bancilor, societatilor de asigurare private.

1.1.2. Evolutia finantelor publice

In vorbirea curenta, ca si in literatura de specialitate, se utilizeaza diverse expresii care fac parte din familia cuvântului finante, in sensuri apropiate sau diferite, dupa caz: finante, finante publice, finante private s.a.

Cuvântul finante provine de la latinescul finare, care inseamna, in sens general, a termina, a incheia si in sens restrâns, a aranja o afacere, a termina un diferend prin mijlocirea banului, o actiune judecatoreasca sau o hotarâre a justitiei in legatura cu o plata de bani.

In secolele XIII-XIV s-au folosit expresiile finantio, financias si financia pecuniria, cu sensul de plata in bani. In secolul al XV-lea, in Franta, se foloseau expresiile hommes de finances si financiers (pentru denumirea arendasilor de impozite si a persoanelor care incasau impozitele regelui), finance (suma de bani, venit al statului), financies (pentru denumirea intregului patrimoniu al statului).

In Germania, in secolele XV-XVII, se utilizau termenii finanz (care insemna plata in bani), finanzer (care desemna pe camatar).

In tara noastra, inca din secolul al XIX-lea s-a folosit notiunea de fisc, care denumea organul financiar ce incasa impozitele, taxele, amenzile etc.

Cu timpul, termenul finante a capatat un sens foarte larg, incluzând bugetul statului, creditul, operatiile bancare si de bursa, relatiile cambiale s.a.

Conceptiile specialistilor privind finantele sunt diferite. Astfel, finantele sunt considerate ca fiind, dupa caz:

fonduri banesti la dispozitia statului;

bani si bunuri utilizate pentru functionarea institutiilor publice;

mijloace de interventie a statului in economie (impozite, imprumuturi, alocatii bugetare, subventii si alte pârghii sau instrumente cu ajutorul carora statul intervine in viata economica);

ansamblul activitatii desfasurate de sectorul public al economiei;

relatii sociale, de natura economica, care apar in procesul constituirii si repartizarii fondurilor publice etc.

Toate conceptiile privind finantele demonstreaza ca cei care le-au promovat au pus accentul pe un anumit aspect al finantelor, considerat semnificativ, concludent, pentru caracterizarea acestora.

In realitate, intre resursele banesti prelevate la dispozitia statului in vederea satisfacerii nevoilor sociale, modalitatile concrete prin care se procura si se distribuie aceste resurse, instrumentele prin care statul intervine in viata economica, metodele de gestionarea resurselor financiare publice si formele juridice pe care le imbraca toate acestea, exista legaturi strânse.

1.2. Continutul economic al finantelor publice

Pentru satisfacerea nevoilor generale ale societatii este necesara constituirea unor importante fonduri banesti aflate la dispozitia autoritatilor publice. Mobilizarea resurselor banesti la dispozitia statului are loc pe seama P.I.B. sau a venitului national (V.N.) prin transfer de resurse si implicit de putere de cumparare, de la persoane fizice si juridice la dispozitia organelor administratiei de stat, centrale si locale. De la aceste fonduri se efectueaza transferuri de putere de cumparare catre diversi beneficiari – persoane fizice si juridice.

Prin urmare, au loc fluxuri de resurse banesti in dublu sens – catre si de la fondurile publice – ceea ce genereaza anumite relatii sociale intre participantii la acest proces.

Relatiile sociale aparute in procesul mobilizarii si repartizarii fondurilor de resurse banesti din economie sunt relatiile economice, exprimate in forma baneasca (valorica), adica relatii financiare. Trebuie precizat ca nu toate relatiile banesti care apar in procesul repartitiei si circulatiei P.I.B. sunt, concomitent si relatii financiare. Sfera finantelor este mai ingusta decât cea a relatiilor banesti si cuprinde numai relatiile banesti care exprima un transfer de valoare, nu si pe cele care reflecta o schimbare a formelor valorii.

In legatura cu transferul de valoare care genereaza relatii financiare, se impun câteva precizari:

transferul de valoare are caracterul de transfer de putere de cumparare (aparitia relatiilor este determinata de transferul de valoare, in forma baneasca, de la persoane juridice si/sau fizice la fondurile ce se constituie in economie sau de la aceste fonduri la persoanele juridice sau fizice beneficiare);

de regula, transferul de valoare se efectueazã fara contraprestatie directa (de pilda, nici un agent economic care a varsat la bugetul de stat o suma de bani cu titlul de impozit pe profit nu are dreptul sa solicite statului nici rambursarea acestuia si nici o alta prestatie de valoare egala; totodata, finantarea de la buget a anumitor cheltuieli publice nu are nici o legatura directa cu varsamintele efectuate de beneficiarii alocatiilor bugetare);

transferul de valoare la si de la fondurile constituite in economie se realizeaza, doar partial, in conditii de rambursabilitate (caracter rambursabil au, de pilda, garantiile depuse de administratorii si cenzorii societatilor comerciale, de persoanele care gestioneaza bani sau alte valori publice, sumele de bani varsate in contul imprumuturilor contractuale de stat etc.).

Preview document

Mecanismul Financiar al României - Pagina 1
Mecanismul Financiar al României - Pagina 2
Mecanismul Financiar al României - Pagina 3
Mecanismul Financiar al României - Pagina 4
Mecanismul Financiar al României - Pagina 5
Mecanismul Financiar al României - Pagina 6
Mecanismul Financiar al României - Pagina 7
Mecanismul Financiar al României - Pagina 8
Mecanismul Financiar al României - Pagina 9
Mecanismul Financiar al României - Pagina 10
Mecanismul Financiar al României - Pagina 11
Mecanismul Financiar al României - Pagina 12
Mecanismul Financiar al României - Pagina 13
Mecanismul Financiar al României - Pagina 14
Mecanismul Financiar al României - Pagina 15
Mecanismul Financiar al României - Pagina 16
Mecanismul Financiar al României - Pagina 17
Mecanismul Financiar al României - Pagina 18
Mecanismul Financiar al României - Pagina 19
Mecanismul Financiar al României - Pagina 20
Mecanismul Financiar al României - Pagina 21
Mecanismul Financiar al României - Pagina 22
Mecanismul Financiar al României - Pagina 23
Mecanismul Financiar al României - Pagina 24
Mecanismul Financiar al României - Pagina 25
Mecanismul Financiar al României - Pagina 26
Mecanismul Financiar al României - Pagina 27
Mecanismul Financiar al României - Pagina 28
Mecanismul Financiar al României - Pagina 29
Mecanismul Financiar al României - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Mecanismul Financiar al Romaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Managementul Financiar al Unităților Agricole

INTRODUCERE Actualitatea si gradul de studiere a temei investigate. Tranzitia la economia de piata a generat în Republica Moldova elemente mai...

Sisteme de Plăți în România și Impactul Lor în Contextul Integrării Europene

Capitolul 1. Consideraţii privind mecanismul plăţilor în România 1.1. Caracteristici ale mecanismului plăţilor în România în perioada de după 1990...

Proiect practică - Primăria Slobozia

Prezentarea oraşului Slobozia Scurt istoric: Cercetările arheologice au dus la descoperiri ce confirmă existenţa unor aşezări umane în perimetrul...

Apariția și dezvoltarea pieței valutare în România

1.1 APARITIA SI DEZVOLTAREA PIETEI VALUTARE IN PLAN INTERNATIONAL In societatea contemporana, volumul zilnic de schimburi valutare tranzactionat...

POR axa 5 în regiunea centru

Introducere Prin această lucrare, am urmărit să analizez o problemă de actualitate in domeniul turismului romanesc şi anume cea a Programului...

Uniunea Monetară Europeană

1. Politica monetară Este încă foarte răspândită ideea că banii reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente de care dispun factorii de...

Structura și dinamica cheltuielilor publice din Bugetul Local al Municipiului Iași

1. Structura cheltuielilor publice din bugetul local - criterii şi componente (conform clasificaţiei bugetare) Un element esențial în formularea...

Politici monetare în țările central și est europene

Politica monetara reprezinta unul din instrumentele politicii economice, prin intermediul careia se actioneaza asupra cererii si ofertei de moneda...

Ai nevoie de altceva?