Monografia Sistemului Bancar din Irlanda

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5670
Mărime: 261.37KB (arhivat)
Publicat de: George Oros
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Sistemul bancar din Irlanda
  2. 1.1. Istoric 3
  3. 1.2. Tipuri de instituții 4
  4. 1.3. Factori de influență 6
  5. 1.4. Tendințe in activitatea sisitemului bancar Irlandez 7
  6. 2. Prezentarea băncii centrale din sistemul bancar al Irlandei
  7. 2.1. Scurt istoric 8
  8. 2.2. Funcții și obiective 9
  9. 2.3. Sistemul bancar irlandez în perioada de criză 10
  10. 2.4. Caracteristici definitorii 13
  11. 3. Bănci reprezentative din sistemul bancar Irlandez
  12. Allied Irish Banks
  13. 3.1.1 Scurt istoric 12
  14. 3.1.3 Oferta de produse și servicii 13
  15. 3.1.4. Indicatori de apreciere 14
  16. Anglo Irish Bank
  17. 3.2.1 Scurt istoric 15
  18. 3.2.2 Oferta de produse si servicii 15
  19. 3.2.3 Rezultate financiare 15
  20. 4. Bibliografie 18

Extras din proiect

1.Sistemul bancar din Irlanda

1.1.Istoricul sistemului bancar din Irlanda

Sucursala bancară irlandeză a apărut în anul 1820, o dată cu înființarea primelor bănci pe acțiuni. Structura de bază a băncilor irlandeze a rămas neschimbată din ultima parte a secolului al 19-lea până în anii 1960. Urmând apoi un val de fuziuni și achiziții care au reprezentat un proces prin care sistemul bancar irlandez a căutat economii de scară și de consolidare pentru a face față cu amenințarea de preluări externe și concurența sporită din străinătate. Această perioadă de consolidare a redus numărul de bănci de compensare de la opt la patru.

Structura de bază a băncilor irlandeze a rămas neschimbată din ultima parte a secolului al 19-lea până în anii 1960. Urmând apoi un val de fuziuni și achiziții care au reprezentat un proces prin care sistemul bancar irlandez a căutat economii de scară și de consolidare pentru a face față cu amenințarea de preluări externe și concurența sporită din străinătate. Această perioadă de consolidare a redus numărul de bănci de compensare de la opt la patru.

O data cu aderarea Irlandei la Uniunea Europeana in anul 1973, i s-au marit posibilitățile de a își diversifica partenerii comerciali, Marea Britanie rămânând în continuare principalul partener economic şi comercial. Între anii 1960 şi 1970 un număr mare de bănci din America de Nord şi Europa au intrat pe piaţa irlandeză, concurenţă tot mai mare de non-retail. În anii 1970, cele 4 bănci de compensare au dominat în Irlanda; concurenţa a fost limitată, iar ratele dobânzilor au fost stabilite prin acordul băncilor. Concurenţa dintre acestea a crescut în anii 1980 prin încheierea acordului de rată a dobânzii şi, prin concurenţa sporită ulterior de la alte instituţii.

Creșterea economică a ajuns la o medie de 10% pe an între 1995 și 2000, din cauza procesului Tigrului Celtic. Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) a crescut în perioada 1996-2000 cu o rata medie de 9,2% anual.

În prezent Irlanda este a treia cea mai bogată țară din Europa și a patra cea mai bogată din lume(cu un PIB de aproximativ $40,000 pe cap de locuitor). Economia este caracterizată de o forță de muncă foarte educată și de o rată foarte înaltă de investiție străină. Irlanda are un sistem bancar foarte bine dezvoltat, cu experienţă în gestionarea cerinţelor companiilor străine. Sectorul bancar este licenţiat şi reglementat de către Banca Centrală a Irlandei.

Există aproximativ 100 de bănci in Irlanda,cum ar fi: băncile autohtone, băncile străine, etc. Cele mai multe dintre ele sunt situate în jurul zonei Dublin.

Sectorul bancar reprezintă o contribuţie majoră in economia irlandeză. În 1998, băncile au cheltuit mai mult de 1.8 miliarde lire sterline IR ( 2.3 miliarde € ) în economie, plătind peste 640 milioane lire sterline IR ( 813 milioane € ) la bugetul public în taxe. Sectorul bancar este unul dintre cei mai mari angajatori din stat, oferind peste 30.000 de locuri de muncă. În anul 1998 s-a estimat că această contribuție a băncilor în economia irlandeză a reprezentat 3,5% din PIB.

Băncile de retail din Irlanda sunt dominate de principalele bănci de compensare, care sunt exemple ale modelului "bancar universal". Aceste bănci oferă o gamă completă de servicii financiare, bazată pe accesibilitate la nivel național cuprinzătoare și de integrare a furnizării de servicii în toate sectoarele (mici și mari, de afaceri și de personal, etc). Acest lucru contrastează cu multe țări în care există încă o segmentare puternică în sectorul bancar între băncile de retail și en-gros. În Irlanda, un număr semnificativ de bănci mici și societățile de construcții concurează de asemenea cu marile bănci pentru clienții de retail. Economia irlandeză este mică și foarte deschisă. Valoarea bunurilor și serviciilor comercializate la nivel internațional în 2011 a fost echivalentul a 188% din PIB, care s-a ridicat la 159 de miliarde € pentru anul respectiv. Față de anul 2000, aceasta reprezintă o creștere a importanței bunurilor comercializate pe plan internațional de 3,5 %. Între 2000 și 2007, creșterea medie anuală a PIB-ului real și real PIB a fost de 5,8 % și 5,2 %( Figura 1). Între 2008 și 2011 PIB-ul real a scăzut cu 4,8 %, în timp ce PIB-ul real a scăzut cu 9,5 % (Figura 1)

Preview document

Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 1
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 2
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 3
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 4
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 5
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 6
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 7
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 8
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 9
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 10
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 11
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 12
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 13
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 14
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 15
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 16
Monografia Sistemului Bancar din Irlanda - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Monografia Sistemului Bancar din Irlanda.docx

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Monografia sistemului bancar irlandez

Capitolul I Descrierea sistemului bancar din Irlanda 1.1.Istoricul Sistemului bancar din Irlanda Odată cu înființarea primelor bănci pe acțiuni,...

Monografia Sistemului Bancar din Irlanda

1.Sistemul bancar din Irlanda 1.1.Istoricul sistemului bancar din Irlanda Sucursala bancară irlandeză a apărut în anul 1820, odată cu înființarea...

Ai nevoie de altceva?