Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Finanțe
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 436
Mărime: 1.24MB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stroe Radu
Lucrarea contine analiza sistemului de asigurari sociale de sanatate din Norvegia. A fost prezentata in cadrul Sesiunii de Comunicari Stiintifice din ASE, la Finante.

Extras din proiect

Rezultatele unui studiu al Organizatiei Mondiale de Sănătate au arătat că sistemul public de sănătate din România s-a îmbunătăţit în ultimii ani, dar este încă slab după standardele europene şi accesul la servicii medicale este limitat în zonele rurale.

Sistemul românesc este finanţat de către Casa Natională de Asigurări pentru Sănătate, la care angajatorii şi angajaţii fac contribuţii obligatorii.

În 2007 cheltuielile cu asigurările de sănătate au fost egale cu 3,9% din produsul intern brut. În 2007 existau 2.2 medici şi 6.4 paturi de spital la 1.000 de persoane. Sistemul privat de sănătate s-a dezvoltat încet, dar acum este format din 22 de spitale private şi peste 240 de clinici.

Solutia problemelor din sistemul de sănătate din România se află în cunostintele dobândite din experienta altor tări, care au cunoscut esecul sistemelor centralizate si beneficiile diversificării serviciilor oferite consumatorilor.

Norvegia, un model al dezvoltării umane

Regatul Norvegiei este o ţară nordică în Europa de Nord care ocupă partea de vest a Peninsulei Scandinave , precum şi Jan Mayen şi Arctic arhipelagul Svalbard. Norvegia are o suprafaţă totală de 385,252 km patrati şi o populaţie de aproximativ 4.8 milioane de locuitori, cu o densitate de 13 loc/km2, ceea ce o face una dintre cele mai putin populate state din Europa. Capitala Norvegiei este Oslo, cu o populatie de 580229 locuitori.

Norvegia este o monarhie cu o formă parlamentară de guvernare. Există trei niveluri de guvernare independente - guvernele naţionale, consiliile judeţene şi municipalităţi.

Norvegia a devenit treptat una dintre cele mai bogate ţări din lume. După al Doilea Război Mondial, Norvegia a cunoscut o creştere economică rapidă, datorată în primele două decenii dezvoltării transportului şi industrializării maritime, şi de la începutul anilor 1970, exploatării marilor depozite de petrol şi gaze naturale care au fost descoperite în Marea Nordului şi Marea Norvegiei

Astăzi, Norvegia se numără printre cele mai bogate ţări din lume în valoare monetară, cu cel mai mare PIB pe cap de locuitor, 94.386 dolari. În comparaţie cu alte ţări europene, PIB-ul său este cu 43% peste media din UE. Cu toate acestea, cheltuielile de consum pentru gospodăriile casnice norvegiene sunt în jurul mediei celor pentru cele 15 ţări membre UE înainte de mai 2004. În ceea ce priveşte consumul personal (care include de exemplu, serviciile de sănătate şi educaţie), Norvegia este peste media europeană.

Norvegia este al saptelea cel mai mare exportator de petrol, şi industria de petrol generează aproximativ ¼ din PIB, estimat pentru 2010 la 451.830 miliarde de euro În urma crizei financiare din 2007-2010 , bancherii au considerat coroana norvegiană una dintre cele mai solide monede din lume.

Norvegia menţine un model de bunăstare scandinav cu sistemul universal de sănătate , învătămînt superior subventionat , precum şi sistem de securitate socială cuprinzător. În mod tradiţional, există o cooperare strânsă cu alte ţări nordice: Danemarca, Suedia, Finlanda şi Islanda şi o convenţie de securitate socială în rândul ţările nordice. Norvegia a ratificat un acord bilateral de securitate socială si cu Spaţiul Economic European (SEE), intrat în vigoare în 1994.

S-a clasat pe locul cel mai înalt dintre toate ţările în dezvoltarea umană 2001 - 2007, şi apoi din nou în 2009, cu un Indice al Dezvoltării Umane de 0.971. A fost evaluată, de asemenea, drept cea mai paşnică ţară din lume într-un sondaj realizat în 2007 de către Global Peace Index

Rata de dependenţă (cei în vârstă de 65 + / 20-64) pentru Norvegia a fost 25.7 în 2000, şi este de aşteptat să crească la 42.9 până în 2040. Desi acestea se situează sub valoarea de 46, media europeană asteptată pentru anul 2040, populatia îmbătrînită este una dintre problemele societătii actuale.

Norvegia este extrem de bine evaluată cu privire la egalitatea de gen. În cadrul educaţiei, pe piaţa forţei de muncă şi în viaţa politică, Norvegia se numără printre acele ţări în care femeile se bucură de foarte mare libertate în comparaţie cu bărbaţii. În studiile Naţiunilor Unite, măsurînd indicii pentru egalitatea între femei şi bărbaţi, Indicele Dezvoltării de Gen (GDI) si măsurarea emancipării de gen (GEM), Norvegia a fost nominalizată drept natiunea cu cea mai mare egalitate de gen (PNUD 2001; CEE-ONU 2000).

Deşi a respins propunerea de a deveni membru al Uniunii Europene în două referendumuri, Norvegia menţine legături strânse cu Uniunea şi statele sale membre, precum şi cu Statele Unite Norvegia rămane una dintre cei mai mari contribuabili financiari ai ONU, şi participă cu forţe ONU în misiuni internaţionale, în special în Afganistan, Kosovo, şi Sudan. Este membru fondator al ONU, NATO, Consiliul Europei, precum şi Consiliul Nordic, şi este membru al Spaţiului Economic European SEE, OMC şi OCDE.

Nivelul înalt de dezvoltare a fost atins prin interesul crescut pentru respectarea drepturilor omului, îmbunătătirea conditiilor de trai si cresterea sperantei de viată, precum si procuparea continuă pentru inovatie si evolutie. Fără să fi beneficiat de investitii în sistemul de sănătate publică si fără un program organizat de reforme în domeniul asigurărilor sociale, Norvegia nu ar fi cunoscut acest nivel urias de dezvoltare.

Preview document

Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 1
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 2
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 3
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 4
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 5
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 6
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 7
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 8
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 9
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 10
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 11
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 12
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 13
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 14
Norvegia - Regatul Asigurărilor Sociale de Sănătate - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Norvegia - Regatul Asigurarilor Sociale de Sanatate.doc

Alții au mai descărcat și

Politici și Practici Fiscale

I. Utilizarea impozitului ca instrument Cea mai mare parte a resurselor publice sunt prelevari obligatorii si de aceea se impune definirea...

Analiza Impozitului pe Profit

Propuneri privind cotele de impozit pe profit Nu se pot încheia aceste scurte consideratii asupra cotei de impunere, fara a fi exprimata opinia...

Moneda în România

Infiintarea bancii nationale a romaniei (1880) Banca Nationala a Romaniei este prima institutie de emisiune a statului roman independent....

Te-ar putea interesa și

Mutații în Dinamica și Structura Cheltuielilor Publice

Capitolul 1 Structura cheltuielilor publice şi indicatori specifici analizei cheltuielilor publice 1.1 Conţinutul economic al cheltuielilor...

Cheltuielile Publice cu Sănătatea

INTRODUCERE Materialul de faţă analizează serviciile de sănătate din România, subliniind semnificaţia pe care calitatea, echitatea şi...

Tehnica Operațiunilor de Turism, Circuit Turistic Norvegia

Capitolul 1: Alegerea tipului de program turistic international 1.1. Titlul sau denumirea produsului turistic international Pentru circuit am...

Sisteme și instituții de asigurări sociale

TEMA 1 DOBANDIREA CALITATII DE ASIGURAT Asiguratii sunt persoane fizice care contribuie la constituirea fondului de finantare a sistem public de...

Ai nevoie de altceva?