Cuprins
- 1. Ce este o nanotehnologie?
- 2. Nanotehnologia, miracolul mileniului trei
- 3. Nanotehnologia: o soluţie pentru calculatoarele viitorului
- 3.1 Sfarsitul erei legii lui Moore
- 3.2 Nanotehnologie
- 3.3 Componente
- 3.4 Trasaturi
- 3.5 Hardware reconfigurabil
- 3.6 Nano-calculatoare
- 3.7 Concluzii
Extras din proiect
1. Ce este o nanotehnologie?
Nanotehnologia este fabricarea unui produs cu o mărime geometrică controlată în care cel puţin un component funcţional are o mărime a particulelor mai mică de 100 nanometrii.Aceasta permite utilizarea efectelor chimice, fizice sau biologice care nu se produc peste parametrul crucial de 100 nm.Se poate face o diferenţă între nanoparticule sub 100 nm în una, două sau trei dimensiuni şi nanostructuri construite într-o matriţă.
Datorită raportului mare suprafaţă per masă, materialele de dimensiuni nano au proprietăţi energetice speciale, proprietăţi care pot fi utilizate pentru o multitudine de efecte imposibil de atins cu produse convenţionale.Prin nanotehnologii s-a realizat o revoluţie în utilizarea şi formularea substanţelor organice insolubile. Se pot produce astfel nanodispersii ale unor substanţe cu solubilitate scăzută precum biocizi, substanţe fluorescente, produse farmaceutice, coloranţi, arome, produse agrochimice, creme de protecţie la acţiunea soarelui, polimeri, conservanţi, ingredienţi alimentari, substanţe tensioactive, pesticide, înălbitori, etc.
Nanodispersiile prezintă deseori performanţe superioare soluţiilor, emulsiilor şi dispersiilor convenţionale de particule (>1 micron). De asemenea, nanodispersiile
organice au un avantaj crucial faţă de nanoparticulele anorganice: ele nu sunt persistente în mediul înconjurător.
Tehnologiile nano au potenţialul de a reduce semnificativ cantitatea de solvenţi organici utilizaţi în diverse produse, de a extinde timpul de viaţă al ingredienţilor activi, de a accelera.
2. Nanotehnologia, miracolul mileniului trei
Cercetările în domeniul tehnologiilor la nivel atomic au fost finanţate cu două miliarde de dolari în 2007. Succesele obţinute au fost atat de uluitoare încat, în anul 2008, se vor aloca acestui domeniu peste 150 miliarde de dolari. Se apropie ziua în care soldaţii vor purta costume capabile să respingă efectul exploziilor, iar prin corpul nostru vor circula armate de anticorpi computerizaţi. Atunci vom avea haine care vor curăţa aerul pe care îl respirăm şi miliarde de roboţi cat firul de praf vor cotrobăi prin tot Sistemul Solar pentru noi. Toate aceste miracole vor fi opera nanotehnologiilor. Specialiştii acestui nou domeniu vorbesc despre munca lor cu multă seriozitate, dar invenţiile pe care le fac sunt atat de minunate, încat adeseori nu le sunt luate în seamă pentru că sună incredibil. Chiar cuvantul în sine, "nanotehnologie", are un aer exotic, ce sugerează inginerii neverosimile, greu de înţeles. Şi totuşi. Pentru că miracolele la nivel atomic vor reprezenta cea mai mare schimbare a acestui secol, subiectul merită să fie privit cu mai multă atenţie. Mic, dar cat de mic? Nanotehnologia este ştiinţa de a realiza obiecte lucrand la scara atomilor. Materia primă e alcătuită chiar din atomi şi, prin anumite metode, ei sunt "obligaţi" să formeze grupuri ce dau calităţi speciale materialelor. Apoi, realizand structuri mecanice din moleculele create se pot obţine nanoroboţi, capabili să execute anumite sarcini, conform unui program. Nanomaterialele au dimensiuni cuprinse între 0,1 şi 100 de nanometri. Cat de mic este un nanometru? Păi este un metru împărţit la un miliard. Această dimensiune este greu de imaginat. Dar dacă am mări nanometrul pană l-am face cat un varf de ac, atunci un metru ar deveni o mie de kilometri. Pentru comparaţie, o moleculă ADN are doi nanometri diametru, atomii au între 0,1 şi 0,2 nanometri, iar o celulă roşie din sange are un diametru de 7.000 de nanometri. Cum se lucrează cu atomii Deocamdată nu există o metodă unică de lucru. Fiecare savant îşi inventează propria lui nanotehnologie
Preview document
Conținut arhivă zip
- Nanotehnologia.docx