Biodiversitatea pădurilor tropicale umede

Proiect
9/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 54 în total
Mărime: 179.71MB (arhivat)
Publicat de: Oana Platon
Puncte necesare: 10
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. cord. lect. Dr. Aniței Liliana Gabriela

Extras din proiect

Introducere

Sub denumirea de păduri tropicale se înțelege vegetația ce crește în zonele cu un climat tropical umed . Pădurile tropicale umede se mai numesc păduri pluviale , pluviatile , ombrofile sau păduri virgine. Condițiile de umiditate și temperatură de care dispun zonele ocupate de aceste păduri favorizează dezvoltarea unei vegetații luxuriante și extrem de diverse . Acestea sunt caracterizate prin prezența unor specii de copaci înalți . Coroanele acestora se juxtapun în așa fel încât se formează un fel de baldachin deasupra solului care nu permite trecerea razelor solare și mențin umiditatea . Termenul cel mai des folosit pentru a denumi acest biom este “jungla” , făcând referire la pădurile umede din zonele tropicale și subtropicale. Pădurile pluviale se dezvoltă în regiunile calde și cu bogată umiditate, cea mai largă extindere a acesteia fiind în America de Sud - Amazonia , America Centrală, Africa , Australia și Asia .

Fizionomia și structura pădurii tropicale este diferită de a celorlalte păduri și aceasta se explică prin marea diversitate floristică , concurența acerbă pentru lumină , ritmul de transformare a materiei prin activitatea nestăvilită a plantelor verzi ce se dezvoltă luxuriant în condiții optime.

Aceste păduri sunt caracterizate de vegetația bogată , de precipitații pe tot parcursul anului și de temperaturi relativ ridicate . Ocupă doar 7% din suprafața Terrei , însă , reprezintă cele mai diversificate ecosisteme biologice .

Acest tip de pădure este reprezentat în America de Sud de către Amazonia (bazinul fluviului Amazon) , unde este cunoscută sub denumirea de selva sau hylaeas . În Africa , acest tip de pădure ocupă suprafețe destul de mari în bazinul fluviului Zair ( Congo ) , pe țărmurile Guineei și ale Mozambicului , cu mici extinderi în insulele Madagascar . În Asia este răspândită în India , pe coastele sudice ale Indochinei , Peninsula Malaca , Malaysia, insulele Sonde , Sumatra , Jawa și Kalimantan . În Australia sunt prezente pe coastele nordice și în insula Noua Guinee.

Pădurile tropicale umede ocupau 55% din suprafața totală a pădurilor de pe glob , în anul 1986 și reprezentau pentru fitogeografi un teritoriu megaterm , cu ploi de vară , unde factorul limitat pentru vegetație este umiditatea .

Localizare

Pădurile tropicale umede se află între Tropicul Capricornului (23˚ lat. S) și Tropicul Racului (23˚lat. N) , localizate într-o bandă în jurul Pământului . Acestea se extind între cele două tropice , dar numai în arealele în care au suficientă umiditate pentru a se putea dezvolta . Drept urmare , repartiția pădurilor tropicale nu corespunde cu repartiția climatului ecuatorial .

Clima

Climatul este unul tropical umed caracterizat prin temperaturi medii foarte ridicate (30˚C) și prin precipitații abundente . Precipitațiile medii anuale oscilează între 2000 și 4000 mm pe an , ploile având o distribuție uniformă în timpul anului .

În America de Sud , clima pădurilor tropicale este caldă și umedă . Temperaturile medii variază între 19 și 25˚C în provincia Atlantica , 26˚C în provincia Amazoniană și între 23-30 ˚C în Pacific . Precipitațiile sunt bogate și oscilează între 2600 și 10000 mm pe an .

În pădurile tropical umede din Africa , clima este caracterizată de temperaturi medii anuale de 25˚C și de precipitații de peste 1500mm distribuite uniform pe parcursul unui an , cu cel mult 40 de zile fără ploi .

În pădurile tropical umede din Asia , precipitațiile anuale depășesc 2000mm anual .

În pădurile tropicale ale insulelor Indoneziene , temperaturile medii anuale frecventează peste 26˚C . Acestea indică un climat ecuatorial pe tot arealul arhipelagului . Precipitațiile oscilează între 1500 - 3500 mm pe an .

În pădurile tropical umede din Australia , climatul umed este prezent în regiunile estice de coastă și Insula Tasmania . Pe coasta nord-vestică , iernile sunt secetoase și verile umede .

Relieful

Relieful este unul variat , cu munți , podișuri , dealuri și câmpii ; ce aparțin inclusiv insulelor cuprinse în zona de influență a acestui biotop .

Întreaga Africa ocupă 22% din suprafața uscatului , fiind un continent foarte vast . Din totalul suprafeței Africii , doar 18% este ocupat de păduri .

Pe teritoriul Asiei , pădurea tropicală nu este foarte răspândită , fiind întâlnită doar în zona sudică .

În insulele Indoneziene , câmpiile au o pondere redusă , fiind în general dispuse pe țărmuri . Datorită condițiilor de relief și climă, pădurile ecuatoriale urcă pe munți până la 1000-1500m altitudine , apoi până la o altitudine de 3200-3500m se întinde pădurea tropicală alcătuită din stejari . În insulele mari se întâlnesc și păduri musonice , și pe suprafețe mai restrânse vegetație de savană .

În Australia , pădurea tropicală umedă ocupă țărmurile estice ale continentului și teritoriile restrânse din cele nordice .

Bibliografie

Lupașcu Angela - Biogeografie,Editura Fundației România de Mâine , București-2001

Mititelu Dumitru și Chifu Toader-Flora tropicală și subtropicală,Iași-1981

Târziu Dumitru-Pădurile tropicale umede, Editura Ceres, București-1983

https://lumeamare.ro/2011/12/12/padurea-tropicala-sau-1001-de-nuante-de-verde/

https://amikamoda.ru/ro/vlazhnye-lesa-avstralii-peremenno-vlazhnye-lesa-osobennosti.html

Conținut arhivă zip

  • Biodiversitatea padurilor tropicale umede.pptx

Te-ar putea interesa și

Provocările agriculturii ecologice

Motivatia promovarii metodelor de agricultura ecologica Ca o activitate curenta pe glob, agricultura reprezinta o amenintare la adresa...

Influența Schimbărilor Climatice Globale Asupra Mediului

Creşterea demografică pe Terra şi globalizarea activităţilor umane Încă de la apariţia sa pe Terra, Homo Sapiens a influenţat mediul natural în...

Modificări globale ale mediului - deșertificările și defrișările

Defrişările Defrişarea reprezintă tăierea unei păduri sau a unei părţi din pădure astfel suprafaţa forestieră poate deveni teren ras. Exemplu...

Influența creșterii populației asupra mediului înconjurător

INTRODUCERE Pământul este o planetă activă, dinamică, vie. Viața a transformat Pământul, iar Pământul continuă să întrețină viața. [1] Încă de la...

Anzii Centrali

Limite. Au cea mai mare întindere dintre toate subdiviziunile majore ale sistemului andin, atât în lungime cât si în latime (circa 650 km pe...

Biodiversitatea pădurilor tropicale umede

Introducere Am ales aceasta temă deoarece pădurile tropicale umede sunt după părerea mea cel mai important și bogat ecosistem al planetei. Ceea ce...

Biodiversitatea pădurilor tropicale umede

Definiție Pădurile tropicale umede sunt numite și păduri pluviale ecuatoriale( silvas, hilee=deșis) și ocupă zona ale cărei condiții de umiditate...

Pădurile topicale umede

Introducere Pădurile tropicale tropicale pot fi caracterizate în două cuvinte: fierbinte și umedă. Temperaturile medii lunare depășesc 18 ° C (64...

Ai nevoie de altceva?