Regiunea de Dezvoltare Galicia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Geografie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 9659
Mărime: 1.63MB (arhivat)
Publicat de: Sorana Pană
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Horga
Universitatea din Oradea Faculatea de Istorie-Geografie si Relatii Internationale Specializarea:Dezvoltare Regionala si Comunicare Institutionala in UE

Extras din proiect

1. Caracteristici socio-economice ale regiunii

Cu o populaţie de 39,2 milioane locuitori pe o suprafaţă de 506.000 km2, Spania are o structură regională eterogenă, fiind compusă din 17 comunităţi autonome, constituite pe baza Constituţiei din 1978, care se suprapun peste cele 50 provincii şi 8082 comune preexistente. Autonomia provinciilor şi a comunelor este garantată de Constituţie.

-Galicia se află în extremul nord-vestic, învecinându-se la nord cu Marea Cantabrică; la est cu comunităţile autonome Asturias, Castilia şi Leon (provinciile Leon şi Zamora); la sud cu Portugalia şi la vest cu Oceanul Atlantic.

-Are o suprafaţă de 29.575 km2 şi este formată din patru provincii: A Coruña, Lugo, Ourense şi Pontevedra.

-Clima este temperată.

ORGANIZARE POLITICĂ

-Galicia este o naţiune istorică, care s-a constituit în anul 1981 sub formă de Comunitate Autonomă în cadrul Statului spaniol.

-În Galicia există organe de conducere proprii la nivel guvernamental: Parlamentul,care are putere legislativă, şi Xunta de Galicia, care răspunde de elaborarea bugetului şi asigură conducerea Comunităţii.

-Capitala administrativă a Galiciei este Santiago de Compostela.

-Galicia are drapel, blazon şi imn proprii.

- Limba proprie a Comunităţii Autonome Galicia este limba galiciană. Limba galiciană şi limba spaniolă sunt limbile oficiale.

Populaţia

-Galicia are o populaţie de 2.772.533 locuitori, cu o densitate de 93,4 loc./km2.

- Populaţia se concentrează mai ales în zona de coastă, în special în provinciile A Coruña şi Pontevedra.

-Locuitorii Galiciei sunt denumiţi galegos (spaniolă "gallegos"). Imigraţia galiciană s-a dezvoltat mult spre America de Sud, în special în Brazilia şi Argentina, astfel că astăzi oricine care este blond şi deschis la culoarea pielii este numit "galego".

-Deşi Galicia a fost o comunitate cu tradiţie migratorie către alte ţări şi regiuni spaniole, în prezent primeşte imigranţi, precum şi emigranţi repatriaţi.

Piaţa Muncii

Serviciul Public de Ocupare al Forţei de Muncă este conceput pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor utilizatorilor şi pentru a face mai eficient programul de gestionare a forţei de muncă în întreaga Galicie.

Acordurile semnate cu reprezentanţii serviciilor sociale au facilitat aplicarea unor măsuri în scopul de a creşte nivelul ocupării forţei de muncă în Galicia, cu o investiţie de peste 838 milioane de euro între 1997 şi 2001. În acelaşi timp, aceste acorduri sunt concepute pentru a acoperi alte domenii importante, cum ar fi sănătatea şi igiena la locul de muncă, economice şi de promovare de afaceri, precum şi politicile de ajutor financiar.

Măsurile care vizează crearea de locuri de muncă pot fi împărţite în două categorii principale:

-Îmbunătăţirea şanselor de angajare. Formare, orientare şi măsuri de plasament care îmbunătăţesc posibilităţile şomerilor de a obţine un loc de muncă.

-Promovarea ocupării forţei de muncă. Angajarea de stimulente, auto-promovarea ocupării forţei de muncă prin programe de cooperare concepute pentru a avantaja crearea de noi locuri de muncă.

Obiectivul este de a îmbunătăţi nivelul stabilităţii locurilor de muncă din Galicia, prin aplicarea principiului egalităţii de şanse. Astfel, toate aceste măsuri afectează următoarele două elemente:

-Grupurile cu cele mai mari dificultăţi pentru intrarea pe piaţa forţei de muncă, în special tineri, femei, persoane cu handicap şi şomeri, pe termen lung.

-Aspecte care, respectând libertatea de a angaja şi autonomia de negociere colectivă, poate creşte stabilitatea ocupării forţei de muncă

Măsurile aplicate sunt destinate de orienta decizia oamenilor de afaceri în vederea creării de locuri de muncă stabile şi angajarea grupurilor cu cele mai mari dificultăţi de muncă. Acestea sunt concepute pentru a influenţa, de asemenea, cei care caută locuri de muncă, încurajându-i să îşi îmbunătăţească calificările şi ajutându-i să caute locuri de muncă sau să deveni liberi-profesionişti. Un alt obiectiv a fost de a face piaţa forţei de muncă mai transparentă, facilitând ajustarea între cererea şi oferta ocupării forţei de muncă, în special prin mijloace de intermediere şi de extindere a forţei de muncă şi orientare profesională. În acest sens, munca , de asemenea, se realizează în favoarea mobilităţii geografice, garantarea accesului tuturor celor care doresc locuri de muncă pentru posturile vacante disponibile, indiferent de locul în care ei trăiesc. Acest lucru include prelucrarea tuturor posturile vacante în cadrul Comunităţii autonome, difuzarea celor din restul Spaniei şi a posturilor vacante, prin intermediul reţelei EURES, din ţările Uniunii Europene.

În ultimii ani a existat o tendinţă de scădere a numărului de şomeri în Galicia. Astfel, 214025 şomeri în 1997 a scăzut la 1487.300 în 2002, ceea ce reprezintă o rată a şomajului de 12,2%.

Acest lucru înseamnă că datele din 2002 nu sunt în întregime comparabile cu cea din anii precedenţi. Cu toate acestea, tendinţa observată, pe baza datelor ajustate Y coroborate cu datele furnizate de oficiile de şomaj, indică o scădere importantă a numărului de şomeri.

Populaţia activă, a înregistrat o evoluţie extrem de pozitivă în perioada 1998-2002. În timpul acestor ani, numărul de angajaţi a crescut la 1087780, care indică crearea de aproape 142000 noi locuri de muncă.

Crearea locurilor de muncă a urmat o tendinţă diferită în funcţie de fiecare sector, dar este evidenţiat pierderea locului de muncă cu care se confruntă sectorul primar în ultimii ani, ca urmare a unui proces de producţie intensivă de raţionalizare şi modernizare. Scăderea de aproape 46,220 lucrătorilor din sectorul primar încă din 1997 a fost compensată, cu toate acestea, prin crearea a mai mult de 187,180 noi locuri de muncă în alte sectoare. Accesul pe piaţa muncii în Galicia oferă posibilitatea de a avea acces direct la 50 de milioane de cetăţeni de origine portugheză şi spaniolă şi la puterea lor mare de cumpărare. Galicia, de asemenea, oferă un potenţial mare pentru accesul la pieţe noi, prin intermediul reţelei internationale de expatriaţi . Galicia oferă potenţialilor investitori un cadru industrial important situat într-un mediul natural incomparabil.

Preview document

Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 1
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 2
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 3
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 4
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 5
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 6
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 7
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 8
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 9
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 10
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 11
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 12
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 13
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 14
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 15
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 16
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 17
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 18
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 19
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 20
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 21
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 22
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 23
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 24
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 25
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 26
Regiunea de Dezvoltare Galicia - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Regiunea de Dezvoltare Galicia.doc

Te-ar putea interesa și

Mediul Cultural

1. INTRODUCERE Din perspectivă istorică, derularea afacerilor internaţioale prezintă caracteristici de continuitate, dar şi de specificitate...

Studiu Comparativ privind Dezvoltarea Turismului din Timisoara-Romania cu Cel din Sevilla-Spania

INTRODUCERE Turismul de factură religioasă apare în a II-a etapă a evoluţiei turismului, numită etapa pseudo-turistică, ce coincide perioadei...

Raport de șară - Spania

Capitolul I Prezentarea generală a ţării - Etimologie Reino de España, ( Regatul Spaniei ) Numele „Spania” este derivat din „Hispania”, numele...

Mediul de Marketing al Spaniei

Introducere Spania reprezintă pentru mulţi dintre noi un tărâm legendar, un loc în care soarele nu apune niciodată, un loc în care oamenii sunt...

Comerțul internațional al Spaniei

CAPITOLUL 1 SPANIA - DATE GENERALE 1.1 Așezare și organizare administrativă Spania se situează în sud-estul Europei în Peninsula Iberică din...

Analiza activității turistice din regiunea Galicia, Spania

I. Introducere Galicia si-a pastrat autonomia nu numai datorita amplasarii in marginea de nord-vest a Peninsulei Iberice.Mentinerea identitatii...

Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France

Introducere Dintotdeauna omul a simţit nevoia de a afla lucruri noi, de a ieşi din monotonia din viaţa de zi cu zi, dorinţă manifestată încă din...

Spania

Capitolul I Analiza situatie economice a Spaniei Regatul Spaniei (spaniolă Reino de España) sau Spania (spaniolă España) este o țară situată în...

Ai nevoie de altceva?