Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 4018
Mărime: 37.66KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” Facultatea de Geografie şi Geologie Turism şi Dezvoltare regională

Extras din proiect

Introducere

Dintotdeauna omul a simţit nevoia de a afla lucruri noi, de a ieşi din monotonia din viaţa de zi cu zi, dorinţă manifestată încă din cele mai vechi timpuri. Astfel oamenii au apelat la diverse mijloace pentru a scăpa de oboseală, de stres, considerând astfel că un concediu la mare, la munte sau în oricare altă zonă atractivă din punct de vedere turistic, este foarte important. În ziua de astăzi, tot mai multe persoane, indiferent de venitul de care dispun fac eforturi deosebite pentru a pleca într-o mică vacanţă în timpul liber.

Putem vorbi despre turism atunci când o anumită persoană părăseşte domiciliul pentru o perioadă de cel puţin 24 de ore, din diferite motive cum ar fi: agrement, călătorii de afaceri, din motive de sănătate etc.

“Turismul nu există fără turişti, doar prezenţa acestora permiţând identificarea unui loc turistic. Este motivul pentru care turismul este o activitate umană, fondată pe deplasarea în spaţiu a indivizilor. În aceasta constă diferenţa faţă de recreere (loisir în franceză) care nu necesită neapărat deplasarea. <A fi turist> şi cotidian de viaţă în favoarea altui loc, construit pentru şi de către turişti, consacrat exclusive odihnei. Turismul întreţine astfel raporturi privilegiate cu spaţiul, implicit cu geografia, care poate contribui cu elemente originale la analiza şi înţelegerea multiplelor faţade ale acestui fenomen.”

Orice turist îşi alege destinaţia în funcţie de preferinţele sale şi de aceea orice zonă declarată atractivă din punct de vedere turistic trebuie să ofere persoanelor care o vizitează anumite servicii. De satisfacerea turiştilor depinde şi succesul unei zone, a unui oraş sau orice localitate declarată o atracţie turistică. Mulţumirea turiştilor poate duce şi la promovarea unei zone, dacă aceasta nu este foarte bine promovată, deoarece în momentul în care anumite persoane vor fi mulţtumite de ceea ce au văzut, dar şi de serviciile oferite, vor transmite mulţumirea şi satisfacţia lor şi altora.

Atât regiunea Lazio din Italia, cât şi Île-de-France din Franţa dispun de un potential turistic nemaipomenit, toate obiectivele turistice oferite atrăgând turişti în aceste aceste două regiuni Ceea ce trebuie luat în considerare sunt serviciile oferite, pentru că aşa cum am mai spus acestea deţin un rol important în promovarea turismului pe lângă alţi factori precum relief, cultură etc.

II. Localizarea şi locul în ierarhia regională a ţărilor din care fac parte regiunile

Lazio este o regiune în Italia centrală, având capitala la Roma şi este important prin istoria, arta, arhitectura, cultura, arheologia şi cultura de care dispune. Provinciile regunii Lazio sunt : Frosinone, Latina, Rieti, Roma şi Viterbo.

Viterbo este situat la 100 de kilometri de la Roma, având o populaţie de 57.000 de locuitori. Viterbo este cunoscut ca "oraşul papilor", deoarece mulţi papi au avut aici reşedinţă de ţară, reşedinţe care încă se mai pot vedea şi în ziua de astăzi., fapt pentru care oraşul a devenit un centru important a consiliilor bisericeşti catolice. Centrul său istoric a fost conceput în Evul Mediu şi rămâne astăzi în stil medieval italian. În Viterbo se poate găsi Academia Artelor Fine şi Universitatea Tuscia.

Roma este situată pe malul fluviului Tibru, fiind un important centru turistic. O enclavă a Romei este şi statul Vatican, un teritoriu suveran al Sfântului Scaun situat într-un cartier roman. Este cel mai mic stat din lume, şi capitala singurei religii care are reprezentaţie în Naţiunile Unite.

Île-de-France este una dintre cele 26 regiuni ale Franţei cea mai populată regiunea a Franţei, având mai mulţi locuitori decât alte ţări europene ca Belgia, Grecia sau Suedia. Regiunea este puternic populată încă de pe vremea Imperiului Roman când exista oraşul galic şi ulterior roman Lutetia.

Paris este capitala regiunii ( dar şi a Franţei) şi cel mai mare oraş al Franţei, fiind situat in partea central-nordica a tarii, pe fluvial Sena , in aval de confluenta acestuia cu Marna. Oraşul este traversat de fluviul Sena, care împarte oraşul în două părţi - Malul Drept, în partea de nord a Parisului, şi Malul Stâng, în partea de sud.

Atât Lazio cât şi Île-de-France sunt două regiuni foarte dezvoltate, mai ales datorită faptului că cele două regiuni au drept centru chiar capitala ţărilor din care fac parte. Vorbind despre două oraşe europene foarte vizitate de turişti, se poate preciza că acestea sunt două destinaţii turistice importante, cea din franţa fiind oricum superioară regiunii italiene, deoarece Franţa se situeză în topul celor mai vizitate ţări din Europa şi din lume.

Regiunea Île-de-France este foarte populată, având în jur de 12 mil. de locuitori faţă de Lazio cu o populaţie de aproximativ 5.200.000 de locuitori, ambele tari ocupând o suprafaţă destul de mare .

Ambele regiuni sunt foarte importante, ele fiind cele mai importante din ţările din care fac parte.

Preview document

Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 1
Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 2
Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 3
Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 4
Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 5
Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 6
Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 7
Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 8
Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 9
Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 10
Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 11
Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 12
Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 13
Analiza comparativă între regiunea Lazio și ILE-de-France - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa intre Regiunea Lazio si Ile-de-France.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza comparativă a stațiunilor Brădet, România și Podebrady, Cehia

CAPITOLUL I CONSIDERATII GENERALE 1.1 Pozitie geografica Situat în partea central-sudică a României, judeţul Argeş, cu o suprafaţă de 682631 ha...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Hotelurile Hilton

Hilton Hhonors Worldwide : Razboiul loialitatii Hotelurile Hilton privesc cele mai frecvente programe ale oaspetilor ca cel mai important...

Turism Rural

1.Itroducere in TRChiar dacă o definiţie a turismului rural ar putea părea ca fiind foarte simplă – acea formă de turism practicată în spaţiile...

Ai nevoie de altceva?