Extras din proiect
1) Populatia
Cu o populație estimată la aproximativ 49.320.000 de locutiori, Republica Africa de Sud se clasează pe locul 26 pe mapamond, având o densitate a populaţiei de 36 de locuitori pe km².
2) Gaze naturale si petrolul
Deşi Africa de Sud nu deţine o industrie gazeiferă (neavând depozite de gaze naturale nici pe suprfaţa continentului, nici în teritoriul oceanic ocupat), ea este renumită pentru rafinăriile de petrol de la Cape si Durban, avănd cea mai mare capacitate de prelucrare de pe continentul negru. Africa de Sud are patru rafinării de petrol brut a căror capacitate combinată la începutul anului 2002 a fost de 468,547 de barili pe zi, al doilea ca mărime din Africa. Productia de petrol de pe platforma petrolieră oceanică Oribi a început în 1998. Producţia de petrol totală în 2001 a fost de 224,000 de barili pe zi.
În materie de cărbuni, Africa de Sud este una dintre cele mai mari producătoare de pe continent, producând numai cărbuni superiori. Cel mai important bazin carbonifer şi centru industrial de prelucrare a cărbunilor superiori se află în Transvaal (Withbank), asigurând cea mai mare parte a producţiei ţării. În 2000, Africa de Sud a fost printre primii exportatori mondiali de cărbune, cu o producţie estimată de 247.2 milioane tone şi exporturile de 77.1 milioane de tone.
3) Minereuri feroase şi neferoase
În afară de faptul că deține cvasimonopolul unor rezerve minerale (peste 4/5 din rezervele mondiale de mangan, 2/3 din cele de platină, peste 1/2 din cele de aur și crom) şi al producției în domeniu, Africa de Sud este unul dintre principalii producători mondiali de diamante, uraniu, minereu de fier, metale rare (titan, vanadiu, antimoniu ş.a.). În ceea ce priveşte industriile metalurgice şi siderurgice ale ţării, Africa de Sud produce aproximativ 23,4 milioane tone (în 2006) de minereu de fier extras, cu exploatări mai vechi în sudul ţării şi mai noi în nordul provinciei Transvaal (Pietersburg). Cantităţile extrase sunt folosite atât în industria proprie (9,3 milioane tone oţel, în 2006), cât şi pentru export (în Japonia, U.E., S.U.A.).
Industria prelucrătoare este foarte bine dezvoltată, fiind concentrată în trei mari regiuni industriale: Transvaal (minerit, metalurgie), suburbiile oraşelor Pretoria (metalurigie) şi Johannesburg (siderurgie).
4) Resurse energetice
Africa de Sud este al doilea producător de energie de pe continentul african, depăşit doar de către Algeria. Sursa principală de enegie electrică a ţării este produsă de către termocentrale (alimetate cu cărbuni) şi a reprezentat 75% din consumul de energie primară în 1998. O reţea de naţională de înaltă tensiune a fost înfiinţată în anii 1970. Generarea de energie electrică a totalizat 196.2 miliarde kWh în 2000, din care 92,6% au fost din combustibili fosili, 6,7% din energie nucleară, şi mai puţin de 1% din hidrocentrale şi din alte surse regenerabile.
Un program agresiv de electrificare a avut drept scop aducerea energiei electrice în 2,5 milioane de gospodării în perioada 1994-2000, şi a vrut să ridice procentul de gospodării cu electricitate de la 44% la 72%.
Resurse turistice in Africa
Turismul reprezinta ramura care se dezvolta cel mai repede in Africa,si in prezent una dintre cele mai profitabile investitii,observand o rata de crestere de 6% din ultimii 10 ani.Africa gazduieste 4,8% din totalul sosirilor de turisti,din lume,si 3,3% din totalul incasarilor,si totusi,chiar daca nu se situeaza in centrul pietei tursitice,acest procent modest din industria numarul 1 in lume are o importanta deosebita pentru continent.
Dinamica turismului global este in stransa legatura cu situatia tarilor dezvoltate,dar se bazeaza mai putin pe situatia de pe pietele financiare.
Desi alegerea tursitilor pentru destinatiile internationale este adesea nestatornica si trecatoare,un model clar a aparut pentru Africa:o treime din turisti se indreapta catre regiunile din Magreb,mai mult de o treime in Africa de Sud,aproape un sfert in Africa de Est,si restul sunt raspanditi asupra restului continentului,in special in partea vestica.
Africa este o destinatie turistica neobisnuita,atractiile sale fiind destul de diferite fata de cele din restul lumii.In primul si primul rand,Africa reprezinta un univers paralel,un continent unde conform perceptiilor populare si marturiile turistilor,istoria s-a oprit,si oamenii traiesc in vremuri imemoriale,urmandu-si vechile traditii.Satele lor de stuf sunt stabilite intr-o intindere fara margini de tufisuri,unde animale pe care noi le vedem doar la gardina zoologica,traiesc libere.Pe scurt,o viziune de salbaticie pura.
O total diferita viziune asupra Africii,este generata de mass-media:o regiune asaltata de catastrofe climatice si politice,razboaie si genocide,seceta si foamete.Aceasta parte trebuie sa fie sustinuta prin dezvoltare si ajutor de urgenta.Aceste doua viziune sunt partinitoare, contradictorii,daca nu,total gresite.
Africa,”salbatica si pura”,sau “in suferinta si dependenta”,coexista in viziunea vestica aproape fara sa se intersecteze,prima,un mit al turismului,a doua_una dintre intreventiile dezvoltarii.
Turism si dezvoltarea turismului
Pentru o lunga perioada de timp,turismul nu a fost o problema din punct de vedere al dezvoltarii.Pe o parte,acest fapt a fost vazut ca un exemplu al lipsei colonizarii,pe de alta parte,strict o chestiune de afaceri private.
Imaginea turistilor vestici bogati,plimandu-se pe campiile Africei,facand poze animalelor salbatice,in timp ce localnicii sufereau de foame pe marginea drumului,nu era incurajatoare,iar pentru cei care vizitau culturile indigene,notiunea de “zoo”,a fost usor inlocuita de aceea de “zoo uman”:vestici bogati,facand poze femeilor cu pieptul gol in fata colibelor de stuf.
Recent,asta s-a schimbat;pana la urma turismul s-a aratat a fi una dintre majorele surse de locuri de munca si venituri pentru localnici,dovedindu-se astfel ca exista potential de dezvoltare.
Deasemenea,toate tarile Africii vor sa dezvolte industria turismului,considerandu-l o binevenita sursa de venit,chiar daca unii au supraapreciat consistenta veniturilor viitoare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Resurse Turistice in Africa si Australia.doc