Cuprins
- 1. Generalitati privind produsul supus ambalarii
- 2. Justificarea alegerii materialului de ambalaj si a ambalarii
- 3. Descrierea proprietatilor materialului de ambalaj ales
- 4. Caracterizarea ambalajului
- 5. Prezentarea masinii de ambalat
- 6. Bibliografie
Extras din proiect
1. Generalitati privind produsul supus ambalarii
Iaurtul este considerat alimentul sănătos din familia lactatelor. Este considerat unul din alimentele care ajută la prelungirea vieţii. De obicei, iaurtul este corelat cu efectele sale benefice asupra organismului, iar mulţi îl consumă drept adjuvant al digestiei. Iaurtul acidofil ajută la redobândirea florei bacteriene normale a colonului, ceea ce duce la o digestie completă şi la o valorificare mai bună a alimentelor bogate în fibre.
Iaurtul nu e o “revelaţie” a secolului nostru. Cu mii de ani în urmă, el era bine cunoscut de unele popoare din Orientul Mijlociu şi constituia un aliment de bază. Efectele sale benefice în vindecarea diverselor boli intestinale l-au făcut repede cunoscut iar modul de producere a lui nu a mai putut rămâne secret.
Dar, deşi astăzi, 30% din populaţia globului consumă iaurt în mod regulat şi este un aliment foarte apreciat pentru gustul său, iaurtul avea un statut aparte la începutul secolului nostru - când era consumat doar la indicaţia medicilor! Secolul XX l-a transformat într-un aliment pentru consumul zilnic.
Pentru fabricarea iaurtului probiotic se utilizează lapte de capra, cu un conţinut de grăsime de 4,3%. Procedeul utilizat este cel de termostatare în vană, folosind o cultură mixtă de bacterii lactice.
Conform STAS 3665-80, principalele caracteristici ale iaurtului sunt următoarele:
Tabelul 1: Caracteristici organoleptice
CARACTERISTICI CONDIŢII DE ADMISIBILITATE
Aspect şi consistenţă Coagul de consistenţă slabă, fără bule de gaz
Culoarea Albă de lapte sau cu nuanţă slab gălbuie.
Miros şi gust Specific de iaurt, plăcut, acrişor, nu se admite gust şi miros străin (amar, rânced, de mucegai)
Tabelul 2: Caracteristici fizico-chimice
CARACTERISTICI CONDIŢII DE ADMISIBILITATE METODE DE VERIFICARE
Grăsime, %, min 2.8% STAS 3665-80
Aciditate, °T, max 140oT STAS 3665-80
Substanţa uscată totală %, 17-18% STAS 3665-80
Zer, %,max 5% STAS 3665-80
Substanţe proteice, %, min 3% STAS 6355-89
Tabelul 3: Caracteristici microbiologice
CARACTERISTICI CONDIŢII DE ADMISIBILITATE METODE DE VERIFICARE
Bacterii probiotice, min 107 ufc/ml STAS 3665-80
Bacterii coliforme 5 bacterii/ml STAS 3665-80
Germeni patogeni lipsă STAS 3665-80
2. Justificarea alegerii materialului de ambalaj si a ambalarii
Tipul de ambalaj ales pentru ambalarea iaurtului il reprezinta paharele din polipropilena (PP) cu capacitatea de 125g, închise prin termosudare cu capace din folie de aluminiu.
Polipropilena este un material de ambalaj rezistent care asigura indeplinirea tuturor functiilor unui ambalaj: contine produsul, asigura protectie si conservare iaurtului, asigura confort si include si functia de comunicare si marketing.
Protectia chimică este materializată prin alegerea adecvată a materialului din care este confecţionat ambalajul sau prin protecţia produsului faţă de eventualele reacţii ce pot avea loc la suprafaţa de contact a produsului cu aerul, vaporii de apă, praf etc.;
Protectia microbiologică este materializată prin realizarea etanşeităţii perfecte;
Protectia biologică presupune protecţia produsului de insecte, rozătoare utilizându-se ambalaje confecţionate din sticlă, carton, lemn, materiale textile;
Protectia mecanică presupune alegerea materialului care sa protejeze produsul în timpul transportului, depozitării şi desfacerii.
Protecţia faţă de lumina şi radiaţiile UV presupune utilizarea unor materiale care să asigure o protecţie optimă a produselor.
Paharele din polipropilena asigura confort, uşureaza etapele de manipulare, desfacere, depozitare şi distribuire a produselor alimentare.
Functia de comunicare si marketing este importanta pentru prezentarea si desfacerea produsului. Ambalajul este o interfata intre producator si consumator. Producatorul urmareste prin intermediul ambalajului sa furnizeze informatii prin care sa determine consumatorul sa achizitioneze produsul.
3. Descrierea proprietatilor materialului de ambalaj ales
Polipropilena - este un polimer al propilenei, utilizată la obţinerea ambalajelor pentru diferite produse alimentare.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Alegerea Ambalajului pentru Iaurt din Lapte de Capra.doc