Audit intern al calității SC Aliment SRL

Proiect
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4002
Mărime: 53.86KB (arhivat)
Publicat de: Geta-Ofelia Giurgiu
Puncte necesare: 7
facultatea de ,,alimentatie si turism’’ dosttat an i gupa i promotia 2014

Cuprins

  1. l. Prezentarea societăţii
  2. 1.1. Statutul juridic şi prezentarea generală a societăţii
  3. 1.2. Misiunea firmei şi obiectivele acesteia
  4. 2. Precizarea obiectivelor generale ale auditului calităţii
  5. 2.1. Elemente de definire a auditului calităţii
  6. 2.2. Obiectivele generale ale auditului calităţii
  7. 3. Încadrarea tipului de audit în tipologia cunoscută
  8. 3.1. Tipuri de audituri ale calităţii
  9. 4. Organizarea activităţii de audit şi metodologia auditului
  10. 4.1. Metodologia auditului sistemelor calităţii
  11. 4.2. Stabilirea documentelor de lucru ale auditului sistemelor calităţii
  12. 5. Aspecte practice privind auditul
  13. Concluzii

Extras din proiect

1. Prezentarea societăţii

1.1 Prezentarea generală a societăţii

Date de identificare:

- Denumire: S.C. Aliment S.R.L.

- Sediul:localitatea Braşov, judeţul Braşov

- Cod Unic de Înregistrare: 5845723 din 20.03.2007

- Nr. de înmatriculare la Oficiul Registrului Comerţului: J04/650/2007

Obiectul de activitate (cod CAEN):

- 1581 Fabricarea pâinii / fabricarea produselor proaspete de patiserie - obiectul principal;

- 1561 Fabricarea produselor de morărit - obiect secundar.

SC Aliment SRL s-a înfiinţat în 2009 ca urmare a necesităţii crescânde de produse de panificaţie în oraşul Braşov şi împrejurimi. Activitatea a început într-o singură locaţie cu o producţie de câteva sute de pâini pe zi.

Urmând o dezvoltare continuă şi susţinută financiar şi managerial de administratorii firmei, s-au construit în următorii ani încă 4 fabrici de pâine. În mod absolut firesc a urmat în anul 2009 punerea în funcţiune a unei mori de grâu cu o capacitate de 100 tone în 24 de ore. După 2 ani această capacitate de producţie la faină de grâu s-a dovedit a fi insuficientă şi drept urmare s-a pus în funcţiune o nouă capacitate de morărit mai mare,de 300 de tone în 24 ore.

1.2. Misiunea firmei şi obiectivele acesteia

Calitatea şi Siguranţă produselor reprezintă "Cartea noastră de vizită" în faa clienţilor prin care societatea e hotărâtă să obţină excelentă.

Aceasta societatea se angajează să aplice şi să menţină Sistemul integrat de Management al Calităţii şi Siguranţei Alimentului, prin care vor fi create condiţiile satisfacerii cerinţelor clienţilor şi a cerinţelor legale şi de reglementare, acesta fiind ţelul principal al societăţii.

Conducerea SC ALIMENT are în vedere să asigure cadrul adecvat desfăşurării acţiunii de proiectare şi implementare a Sistemului de Management şi Siguranţei Alimentului şi să asigure îmbunătăţirea continuă a acestuia, fiind deschisă punerii în aplicare a celor mai bune idei venite din partea clienţilor şi din partea personalului propriu.

Totodată, fiecare angajat are ca obiectiv principal cunoaşterea, înţelegerea şi respectarea cu stricteţe a cerinţelor Sistemului de Management al Calităţii şi Siguranţei Alimentului, cât şi a normelor igienico-sanitare reglementate pentru că angajaţii să îşi poată realiza acest obiectiv.

Conducerea SC ALIMENT, va realiza anual instruirea cu forţe proprii şi dacă va fi nevoie se va angaja în contractarea unor instituţii specializate în vederea realizării instruirii şi conştientizării în rândul acestora a cerinţelor privind Calitatea şi Siguranţa Alimentului.

De asemenea, acorda o atenţie deosebită tuturor furnizorilor cât şi beneficiarilor noştri în această relaţie, obligându-ne să le îndeplinească toate aşteptările la cel mai înalt nivel pentru satisfacţia deplină a ambelor părţi.

Produsele societăţii (de care se bucura o plajă mare de clienţi - cca 300 înregistraţi anual) au ca destinaţie finală piaţa internă şi vizează cu precădere judeţele limitrofe, respectiv zona Transilvaniei şi anume: Făgăraş, Şercaia, Codlea, Ghimbav, Săcele, s.a.

Pentru a creea condiţiile satisfacerii clienţilor şi a cerinţelor legale şi de reglementare, în cursul anului 2009 societatea a obţinut acreditarea HACCP şi ISO pentru cele 5 fabrici de pâine şi moară de grâu.

2. Precizarea obiectivelor generale ale auditului calităţii

2.1. Elemente de definire a auditului

Auditarea se caracterizează prin faptul că se bazează pe un număr de principii. Acestea fac din audit un instrument eficace şi de încredere în susţinerea politicilor managementului şi controalelor efectuate de management, care furnizează informaţii pe baza cărora o organizaţie poate acţiona pentru a-şi îmbunătăţi performanţa. Aderarea la aceste principii este o condiţie prealabilă pentru a furniza concluzii ale auditului care să fie relevante şi suficiente precum şi pentru a da posibilitatea ca auditorii care lucrează independent unul de altul să ajungă la concluzii similare, în circumstanţe similare.

În domeniul managementului calităţii, termenul de audit este utilizat în sensul de examinare a calităţii produselor, serviciilor, proceselor unei întreprinderi sau a sistemului calităţii în ansamblu.

Standardul ISO 8402 defineşte auditul calităţii ca reprezentând o examinare sistematică şi independentă, efectuată pentru a determina dacă activitafile şi rezultatele lor, referitoare la calitate, corespund dispoziţiilor prestabilite, dacă aceste dispoziţii sunt efectiv implementate şi corespunzătoare pentru relizarea obiectivelor. În prezent, aceasta definiţie este cea mai larg acceptată.

Auditurile calităţii reprezintă, prin urmare, examinări "sistematice" ale activităţilor şi rezultatele acestora, referitoare la calitate, fiind planificate şi programate în funcţie de natură şi importanţa activităţilor respective. Ele sunt, pe de altă parte, examinări "independente ", În sensul că trebuie conduse persoane care nu au responsabilităţi directe în domeniile auditate. Prin auditurile calităţii se evaluează:

- sistemul calităţii întreprinderii în ansamblu sau elemente ale acestuia;

- procesele întreprinderii;

- rezultatele proceselor (produse, servicu).

Această evaluare se realizează în raport cu "dispoziţiile prestabilite (standardele aplicabile, manualul calităţii, proceduri, instrucţiuni, specificaţii tehnice etc.), pentru a stabili în ce măsură ele sunt respectate.

Auditul calităţii nu se rezuma, însă, numai la stabilirea acestei corespondente, ci urmăreşte evaluarea eficacităţii dispoziţiilor în realizarea obiectivelor propuse în domeniul calităţii.

Pe baza rezultatelor auditului calităţii vor fi definite acţiunile corective necesare. Aceste acţiuni au în vedere identificarea şi eliminarea cauzelor neconformităţilor constatate, în scopul prevenirii repetării lor.

Acţiunile corective pot implica modificări în proceduri şi în sistemul calităţii, astfel încât să se asigure îmbunătăţire a calităţii în fiecare din etapele traiectoriei produsului.

Nu trebuie confundat auditul cu activităţile de supraveghere a calităţii, sau cu cele de inspecţie, care au ca scop tinerea sub control a unui proces, respectiv acceptarea unui anumit produs.

Eficacitatea auditurilor calităţii depinde foarte mult de competență şi experienţa auditorilor. Prin auditor (în domeniul calităţii) se înţelege o persoană care are calificarea necesară pentru a efectua audituri ale calităţii. El trebuie să fie autorizat pentru efectuarea unui anumit audit.

2.2. Obiectivele generale ale auditului calităţii

Auditul calităţii poate fi efectuat în următoarele scopuri principale:

- evaluarea conformităţii proceselor şi rezultatelor acestor procese (produse, servicii) cu un anumit standard sau cu un alt document normativ;

- evaluarea conformităţii unor elemente ale sistemului calităţii, sau a sistemului în ansamblu, cu cerinfele specificate;

- evaluarea eficacităţii sistemului calităţii mtreprinderii privind realizarea obiectivelor stabilite;

- identificarea punctelor critice, surse ale deficientelor, în desfăşurarea activităţilor din întreprindere;

- iniţierea măsurilor corective şi de îmbunătăţire necesare, privind procesele şi rezultatele acestor procese (produse, servicii);

- urmărirea aplicării măsurilor corective şi de îmbunătăţire stabilite.

Preview document

Audit intern al calității SC Aliment SRL - Pagina 1
Audit intern al calității SC Aliment SRL - Pagina 2
Audit intern al calității SC Aliment SRL - Pagina 3
Audit intern al calității SC Aliment SRL - Pagina 4
Audit intern al calității SC Aliment SRL - Pagina 5
Audit intern al calității SC Aliment SRL - Pagina 6
Audit intern al calității SC Aliment SRL - Pagina 7
Audit intern al calității SC Aliment SRL - Pagina 8
Audit intern al calității SC Aliment SRL - Pagina 9
Audit intern al calității SC Aliment SRL - Pagina 10
Audit intern al calității SC Aliment SRL - Pagina 11
Audit intern al calității SC Aliment SRL - Pagina 12
Audit intern al calității SC Aliment SRL - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Audit Intern al Calitatii SC Aliment SRL.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Auditul calității la SC ALCOVIN SRL , fabrică de obținere a vinurilor

Prezentarea fabricii S.C. ALCOVIN S.R.L. SC Alcovin SRL s-a înființat în anul 2002, având ca obiect principal de activitate producerea vinurilor,...

Audit Intern

Noţiuni Tehnice privind derularea unui Audit Intern. Planificarea activităţilor Auditorul şef stabileşte modul de derulare al auditului prin...

Auditul calității berii la SC Bergenbier SA

1. INTRODUCERE 1.1. Scurt istoric audit intern Activitatea de audit intern este relativ nouă, date semnificative privind organizarea şi...

Auditul Procesului de Fabricare a Salamului de Sibiu

S-a realizat auditul calitatii pentru proces in cadrul firmei S.C SALONTA S.R.L la fabricarea salamului de Sibiu. Zonele auditate in aceasta...

Te-ar putea interesa și

Proiect practică în panificație - SC Dolly SRL

1. Definirea societăţii sau secţiei. Obiectul de activitate. Capacitatea de producţie. Profil. Firma SC Dolly SRL s-a constituit în conformitate...

Analiza sistemului integrat de management la organizația SC Safir SRL

Introducere Majoritatea producătorilor şi nu numai doresc să obţină calitate şi pentru acest lucru depun eforturi considerabile pentru a atinge...

Descrierea sistemului de management al siguranței alimentului în cadrul SC Paine la Larisa SRL

Capitolul 1. Caracterizarea sistemului de management al siguranței alimentului Stilul de viaţă al timpurilor noastre este foarte diferit de cel...

Controlul calității la întreprindere Rusnac-Moldaqua SRL

INTRODUCERE Controlul calităţii reprezintă o funcţiune managerială prin care se verifică dacă standardele privind serviciile, materialele,...

Procesul de vânzare - Supreme Chocolat

SC SUPREME CHOCOLAT SRL este membra a SUPREME GROUP, constienta fiind ca responsabilitatile fata de calitatea, siguranta produselor, protectia...

Managementul Calității Serviciilor

1.1 Calitatea  defininitii, concept general Definitii Calitatea: este ansamblul de proprietati si caracteristici ale unui produs / serviciu...

Ai nevoie de altceva?