Drojdia de panificație

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 58 în total
Cuvinte : 21221
Mărime: 2.93MB (arhivat)
Publicat de: Ana N.
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Capitolul 1.TEHNOLOGIA DE FABRICATIE.

1.1. DOMENII DE UTILIZARE SI PROPRIETATILE DROJDIEI DE PANIFICATIE

Drojdiile reprezinta un grup taxonomic complex si heterogen de microorganisme monocelulare de tip eucariot care se inmultesc prin inmugurire (mitoza), ca forma generala de reproducere si in mod particular, prin ascospori formati pe cale asexuata si sexuat (in urma proceselor de conjugare intre celule).

Drojdiile se prezintă sub formă de celule care pot fi rotunde, ovoide, eliptice, alungite, cilindrice, sferice, etc., funcție de specie, vârstă și condiții de cultură.

În cadrul aceleași specii se pot întălni frecvent celule de forme diferite : celulele de drojdie sunt mai mari decat cele ale bacteriilor, fiind cuprinse ca diametru între 4-8 μm. Raportul între lungime și lățime este un element caracteristic pentru fiecare specie de drojdie. În anumite medii de cultură, de regulă în medii lichide, drojdiile se acoperă cu o pânză fragilă sau cu un voal tip gros sau subțire, funcție de specie. Pe medii solide drojdiile formează colonii de culoare, albicioasă, gălbuie, roșie, roz.

Drojdia de panificație (Saccharomyces cerevisiae) este un microorganism industrial produs în industria alimentară în cantități mari. În industria de panificație drojdia este utilizată drept afânător biologic și potențator de aromă la fabricarea pâinii. Drojdiile au jucat un rol foarte important în dezvoltarea biocatalizei în ultimii 30 de ani.

Mulți chimiști organicieni au încercat să obțină molecule chirale cu ajutorul drojdiilor. De aceea se poate afirma că biotransformările mediate de drojdii au avut un rol formativ extrem de important. Alături de numeroasele reacții de interes academic, drojdiile sunt utilizate, de asemenea, în procese tehnologice industriale.

Deși metabolismul drojdiei S. cerevisiae a fost unul din domeniile investigate intens, motiv pentru care producerea și reglarea enzimelor implicate în metabolismul carbohidraților în timpul creșterii și fermentației este relativ bine cunoscută, despre biotransformările substraturilor neconvenționale există foarte puține informații sistematice. Încercările de raționalizare și sistematizare a acestui tip de informații nu au fost încă încununate de succes datorită complexității interacțiunilor dintre aceste substraturi și celule.

Afânarea semifabricatelor se poate face pe cale mecanică, chimică și biologică. Cea mai importantă și practicată metodă de afânare o reprezintă afânarea biologică, ce se realizează prin fermentarea semifabricatelor cu ajutorul drojdiei de panificatie, care metabolizează zaharurile fermentescibile în condiții de inmulțire, respectiv 25 - 30°C temperatură, mediu apos, slab acid, aerat, cu o concentrație alcoolică de maximum 2%, cu formare de alcool etilic și bioxid de carbon.

Ca orice alt agent de afânare, și drojdia de panificație trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care, mai importante sunt:

- sa producă o cantitate cât mai mare de gaze raportat la masa respectivă;

- să nu imprime produsului finit gust, miros și culoare strâine;

- să nu fie toxică și să nu lase reziduu toxic în produs;

- viteza reacției să fie controlată;

- să-și păstreze indicii de calitate în condiții de păstrare prescrise și să fie avantajoasă din punct de vedere al prețului.

În industria de panificație drojdia se poate utiliza sub formă comprimată, lichidă sau uscată.

Drojdia de panificație se prepară din culturi tehnice pure de ciuperci unicelulare, din familia Saharomicetelor, care se inmulțesc prin inmugurire, mai rar prin sciziparitate și care formează ascospori.

În epoca de maturitate a fructelor, drojdiile se găsesc pe suprafața acestora. De asemenea, drojdiile trâiesc în pământ mult timp, acesta constituind de altfel, un rezervor natural.

Clasificarea generală a drojdiilor

Industria drojdiei de panificație este deosebit de utilă, mai ales în panificație și patiserie, dezvoltându-se în permanență, îndeosebi sub aspectul exterior. Astfel, drojdia se prezintă astăzi, în comerț, în mai multe forme diferite:

- drojdie comprimată (proaspătă);

- drojdie uscată activă (ADY);

- drojdie uscată protejată (PAPY);

- drojdie uscată instant.

Saccharomyces cerevisiae este o drojdie de fermentație superioară folosită la fabricarea alcoolului și la obținerea drojdiei de panificație. Din biomasa de celule obținută în mediul nutritiv și în condiții de aerare, prin procedee biotehnologice se pot obține enzime (invertază), vitamin.

Proprietățile organoleptice

Principalele proprietăți organoleptice pe care trebuie să le îndeplinească drojdia de panificație sunt următoarele: aspectul, consistența, coloarea, gustul, mirosul.

Proprietățile fizico-chimice

Cunoașterea compoziției chimice a drojdiei de panificație este importantă pentru stabilirea cantităților de substanțe nutritive necesare pentru multiplicarea drojdiei în diferite faze cât și modul lor de adăugare, în vederea obținerii de randamente maxime în drojdie și pentru înțelegerea proceselor care au loc în timpul păstrării drojdiei în calup.

Se apreciază că, aproximativ 94% din substanța uscată a drojdiei este alcătuită din principalele elemente: carbon, hidrogen, oxigen și azot, care sunt reprezentate de glucide (glicogen, gume, hemiceluloze), proteine, acizi nucleici, baze organice, lipide, substanțe minerale, vitamine și enzime. Conținutul în carbon al unei drojdii cu 27% s.u. este aproximativ 12,7% și servește ca bază pentru calculul necesarului de glucide pentru acumularea biomasei de drojdie .

Aproximativ 70% din azotul total al drojdiei este inclus în proteine , 8-10% în baze purinice, 4% în pirimidine, restul fiind format din produse solubile ca aminoacizi și nucleotide. Plecând de la conținutul în azot al drojdiei se stabilește necesarul de substanțe cu azot pentru corectarea melasei care este deficitară în azot.

Drojdia conține și cantități importante de vitamine, în special din grupul B. Substanțele minerale se găsesc fie în combinații anorganice sau intră în compoziția unor substanțe organice, aflându-se deci ca electroliți în soluție sau sub formă de complexe coloidale.

Bibliografie

1.http://www.scritub.com/geografie/ecologie/EPURAREA-APELOR19515171819.php Acesat in data de: 10.12.2018

2. Colecție de standarde de ramură pentru industria de morărit și Panificație, Ministerul Industriei Alimentare, centrala Industria de morărit și panificație, vol. I, București 1988.

3.https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/chimie-generala/fabricarea-drojdiei-de-panificatie-17797.html Acesat in data de: 11.12.2018

4.https://legislatiamuncii.manager.ro/a/10735/psi-norme-specifice-de-aparare-impotriva-incendiilor.html Accesat in data de: 11.12.2018

Preview document

Drojdia de panificație - Pagina 1
Drojdia de panificație - Pagina 2
Drojdia de panificație - Pagina 3
Drojdia de panificație - Pagina 4
Drojdia de panificație - Pagina 5
Drojdia de panificație - Pagina 6
Drojdia de panificație - Pagina 7
Drojdia de panificație - Pagina 8
Drojdia de panificație - Pagina 9
Drojdia de panificație - Pagina 10
Drojdia de panificație - Pagina 11
Drojdia de panificație - Pagina 12
Drojdia de panificație - Pagina 13
Drojdia de panificație - Pagina 14
Drojdia de panificație - Pagina 15
Drojdia de panificație - Pagina 16
Drojdia de panificație - Pagina 17
Drojdia de panificație - Pagina 18
Drojdia de panificație - Pagina 19
Drojdia de panificație - Pagina 20
Drojdia de panificație - Pagina 21
Drojdia de panificație - Pagina 22
Drojdia de panificație - Pagina 23
Drojdia de panificație - Pagina 24
Drojdia de panificație - Pagina 25
Drojdia de panificație - Pagina 26
Drojdia de panificație - Pagina 27
Drojdia de panificație - Pagina 28
Drojdia de panificație - Pagina 29
Drojdia de panificație - Pagina 30
Drojdia de panificație - Pagina 31
Drojdia de panificație - Pagina 32
Drojdia de panificație - Pagina 33
Drojdia de panificație - Pagina 34
Drojdia de panificație - Pagina 35
Drojdia de panificație - Pagina 36
Drojdia de panificație - Pagina 37
Drojdia de panificație - Pagina 38
Drojdia de panificație - Pagina 39
Drojdia de panificație - Pagina 40
Drojdia de panificație - Pagina 41
Drojdia de panificație - Pagina 42
Drojdia de panificație - Pagina 43
Drojdia de panificație - Pagina 44
Drojdia de panificație - Pagina 45
Drojdia de panificație - Pagina 46
Drojdia de panificație - Pagina 47
Drojdia de panificație - Pagina 48
Drojdia de panificație - Pagina 49
Drojdia de panificație - Pagina 50
Drojdia de panificație - Pagina 51
Drojdia de panificație - Pagina 52
Drojdia de panificație - Pagina 53
Drojdia de panificație - Pagina 54
Drojdia de panificație - Pagina 55
Drojdia de panificație - Pagina 56
Drojdia de panificație - Pagina 57
Drojdia de panificație - Pagina 58

Conținut arhivă zip

  • Drojdia de panificatie.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Proiect Tehnologic - Cozonacul cu Mac

Capitolul I Tema proiectului Tema proiectului:Proiectarea procesului de fabricatie a produsului“cozonac cu mac”. Capitolul II Reteta de...

Bioreactoare

IMPORTANTA DROJDIEI DE PANIFICATIE Drojdia de panificatie reprezinta o biomasa de celule din genul Saccharomyces cerevisiae (drojdie de...

Tehnologia de fabricare a pâinii

II. DESCRIEREA PRODUSELOR DE PANIFICATIE .1. APRECIEREA CALITATII PRODUSELOR DE PANIFICATIE PRIN ANALIZA SENZORIALA SI ANALIZE FIZICO-CHIMICE...

Fabricarea Drojdiei de Panificație

CAPITOLUL 1 MEMORIU JUSTIFICATIV Industria fermentativa ocupa un loc important în industria alimentara si contribuie, prin procesele sale...

Elaborarea Strategiei de Aprovizionare Tehnico-Materiale

S.C. PANGRAN S.A. – Prezentare generală 1.1. Denumire, Sediu, Formă juridică, Durata, Capital social Denumirea societăţii este S.C. PANGRAN S.A....

Drojdia de panificație - gestionarea deșeurilor

1.Aspecte generale ale industriei fermentative Industria fermentativă ocupă un loc important în industria alimentară şi contribuie, prin procesele...

Să se proiecteze o secție pentru produse de franzelărie cu o capacitate de 20 tone în 24 ore

Memoriu justificativ Activitatea de obţinere a produselor de panificaţie, reprezintă una din cele mai vechi preocupări ale omului, şi totodată una...

SA se Obțină Drojdie 9000 Kg de Drojdie Coprimată de Panificație

Memoriu justificativ Saccharomyces cerevisiae este o specie de drojdie de inmugurire si mai este cunoscuta sub numele de drojdie de fermentatie...

Ai nevoie de altceva?