Raport de pactica la SA Fertilitate

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 9910
Mărime: 104.02KB (arhivat)
Publicat de: Irinel Pop
Puncte necesare: 7
Ministerul Educatiei al Republicii Moldova Universitatea Tehnica din Moldova Facultatea : “Tehnologia si Managementul in Industria Alimentara” Specialitatea “Tehnologia si Organizarea in Alimentatia Publica”

Cuprins

  1. 1. Caracteristica generala a intreprinderi 3
  2. 2. Documentatia tehnologica 4
  3. 3. Meniul 5
  4. 3.1 Analiza meniului 5
  5. 3.2 Analiza specialitatilor intreprinderii 7
  6. 4. Program de lucru 7
  7. 5. Standartizarea si controlul calitatii productiei culinare 10
  8. 5.1 Factorii care determina calitatea productiei 10
  9. 5.2 Masuri de imbunatatire a calitatii productiei si serviciilor prestate 12
  10. 5.3 Controlul operativ al calitatii productiei culinare 12
  11. 5.4 Controlul calitatii productiei culinare de catra Laboratorul Alimentar tehnologic al Directiei de Comert si Alimentatie Publica 14
  12. 6. Igiena si sanitaria 15
  13. 6.1 Respectarea regimului sanitar la intreprindere 15
  14. 6.2 Respectarea regimului sanitar la procesele tehnologice 16
  15. 6.3 Respectarea regimului sanitar la procesele auxiliare 19
  16. 6.4 Igiena de personal 20
  17. 6.5 Materia prima ca sursa de contaminare 21
  18. 6.6 Formele de control igienico-sanitar 22
  19. 7. Tema individuala “Analiza sortimentului si tehnologiei de preparare a bucatelor din legume” 23
  20. Anexe 26
  21. Bibliografie: 33

Extras din proiect

1. Caracteristica generala a intreprinderi

Raportul dat este o reflectare scrisa bazat pe analiza cafenelei “Fertilitate” , amplasate pe str. Cosmonautilor 6, or. Cghisinau, ce a servit ca baza economica pentru practica de producere. Conform autorizatiei de functionare (Vezi in Anexe), aceasta este inregistrata drept : Cafenea de categoria a doua si nu are o specializare strict definite. Intreprinderea face parte din complexul S.A Fertilitatea-Chisinau“ si isi are drept scop prestarea serviciilor de alimentatie publica pentru angajatii intreprinderii si consumatorilor din regiune.

Volumul de desfacere exprima cantitatea de produse care se prevede pentru livrare-vanzare diferitilor clienti intr-o perioada de gestiune definita (an, semestru, trimestru, luna). Acest indicator se determina pe fiecare tip, sortiment sau varianta constructiva de produs si pe total productie, fizic si valoric, pornind de la raportul dintre cerere si oferta. Pentru unitatile de productie industriala, volumul desfacerilor reprezinta indicatorul de baza care defineste nivelul cifrei de afaceri al acestora.

In cafeaneaua “Fertilitate” volumul de desfacere se determina zilnic dupa volumul vinzarilor, iar la finele lunii se face un bilant pentru a evidentia dinamica curenta. Zilnic se comercializeaza productie in cantitate de 250 portii, ceea ce este echivalent cu 50 kg de preparate destinate consumului. Zilnic consumatorii isi procura prinzul care costa in mediu la 50 de lei. Numarul consumatorilor zilnic este aproximativ 200 de personae. Nu este deificil de stability ca zilnic se comercializeaza productie de 10000 lei, respective lunar 300000 lei. Deja valoare reala in numerar se calculeaza pentru fiecare grupa de preparate in parte la finele zile.

Conform “Certificatului de inregistrare oficiala pentru siguranta alimentelor” in intreprindere activeaza sapte angajati care sunt repartizati in diferite sfere. In sferele de producere sunt 4 bucatari, pentru fiecare sector cite unul, si respective doi lucratori pentru spalatoria de vesela din sala si cea din bucatarie. In sfera de administrare este doar un angajat cu functia de director. Numarul dat de personal este suficient pentru realizarea planului de producere si comercializarea productiei. Datorita graficului de activitate a intreprinderii, dupa producere unul din angajati se ocupa cu deservirea consumatorilor, pe cind ceilalti suplimenteaza dupa necesitate linia de distributie sau continua producerea preparatelor destinate pastrarii indelungate, precum sunt conservatiile pentru iarna.

Oficial orele de deservire a cafenelei “Fertilitate” se considera intervalul de la orele 12.00 pina la orele 15.00. In aceasta perioada consumatorii formeaza rind dea lungul linei de deservire. Forma de deservire utilizata la aceatsa UAP este autodeservirea cu alegerea libera a preparatelor si achitarea ulterioara la casa. Sala de deservire dispune de 38 de locuri. Numarul redus ala acestora se justifica prin spatial redus al salii, dar nu prezinta o problema reala. Consumatii avind pauze de masa scurte isi savureaza preparatele in circa 30 de minute. Astfel cele 38 de locuri in sala , se completeaza de circa

2,5 - 4 ori, ceea ce si determina numarul de consumatori egal cu 100-150 de personae in mediu. Desigur aceste date nu sunt axiomale. La inceput de saptamina numarul acestora poate ajunge si pina al 250, iar spre week-end numarul este practic injumatatit.

Conform analizei zilnice a fost stability ca in intervalul de deservire 12.00-15.00, sala se umple in doua etape. Prima etapa se considera la orele 12.00 , cind este cel mare numar de consumatori. Etapa data poate dura pina al orele 13.30 sau chiar pina la 14.00. Etapa a doua , de la 14.00 si pina la 15.00 se considera o etapa pasiva , si numarul consumatorilor este mai mic.

Contingentul Consumatorilor este variat, datorita amplasarii specific a localului. Marea majoritatea a consumatorilor totusi o alcatuiesc angajatii de la Ministerul Finantelor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si a Constructiilor, , angajatii Moldova Agroidbank, si nu in ultimul rind sunt angajatii firmei propriu-zise. Mai rari sunt studentii de la Academia de Studii Economice din Moldova si angajatii de la Procuratura Generala. Printre consumatorii renumiti ce au vizitat localul de nenumarate ori, se evidentiaza si al 4-lea presedinte al Republicii Moldova Nicolaie Timofti, cind acesta era judecator,, apoi membru si chiar presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

2. Documentatia tehnologica

Orice activitate si proces tehnologic in alimentatia publica se realizeaza in baza unor acte normative, fise tehnologice, etc. Documentarea tehnologica este un element esential la verificarea corectitudinii executarii proceselor de producere. Posibil cel mai bine cunoscuta sursa documentara sunt retetarele, care la moment sunt in sortiment redus, dar bine oformate, fiid revizuite si reeditate la anumite perioade. Recetare se considera eficiente eoarece incorporeaza in sine un sir larg de nuante tehnologice necesare unui bun specialist, precum specificul preparatelor din punct de vedere a prepararii, tratarii termice, servirii, substituirii materiilor prime, cantitatile de pierderi admisibile la diferite procese, si nu cel mai putin important, variatia cantitatii de materie prima in dependenta de tipul unitatii de alimentatie publica.

La proiectare unei intreprinderi, apare momentul cind trebuie stabilite sortimentul de bucate pe care acestea le va oferi consumatorilor. Si aici deja se apeleaza la recetar, in care avem recetele ordonate si calculate. Pentru a le putea utiliza la rindul lor, aceastea trebuie oformate ca fise tehnologice, care sunt revizuite de directorul intreprinderii, tehnolog si contabil. Deoarece pe baza acestor fise se vor stabili necesarul de materie prima si pretul preparatelor finite. In cafeneaua “Fertilitate”, toate fisele tehnologice sunt scrise in 2 exemplare. Un exemplar este in sectie, pe perete. Acesta serveste drept suport teoretic pentru practicanti, cadrele noi angajate sau comisia de control. Iar celalalt exemplar se stocheaza intr-o mapa , aflata in cabinetul directorului.

Corespunderea retetarelor cu tipul si specializarea intreprinderii este inedita. Acestea au fost selectate inca la etapa de proiectare a intreprinderii, deoarece pe baza lor s-a format intreg meniul.

Fisele tehnologice au un model relativ strict de oformare, care trebuie respectat. In cafeneaua “Fertilitate”, fisele sunt oformate cu anumirte incalcari. Daca acestea ar fi revizuite mai minutios, s-ar observa ca ele nu au inregistrate sursa recetei si prezente semnatura : sefului de productie, inginerului tehnolog, si a contabilului sau directului. Pe cit este de corecta activitatea intreprindereii cu asemenea incalcare, ramine de revizuit.

Preview document

Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 1
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 2
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 3
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 4
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 5
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 6
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 7
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 8
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 9
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 10
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 11
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 12
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 13
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 14
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 15
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 16
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 17
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 18
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 19
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 20
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 21
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 22
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 23
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 24
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 25
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 26
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 27
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 28
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 29
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 30
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 31
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 32
Raport de pactica la SA Fertilitate - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Raport de pactica la SA Fertilitate.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Practică managerială la Restaurantul Vila Nouă

Argument Alimentatia este una dintre nevoile fundamentale ale vietii. Prin organizarea rationala, pe baze stintifice, alimentatia publica...

Ai nevoie de altceva?