Tehnologia morăritului

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 4019
Mărime: 128.64KB (arhivat)
Publicat de: Alexandra O.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1.TEMA PROIECTULUI 1
  2. 2. PARTEA BIBLIOGRAFICĂ 2
  3. 2.1 Caracterizare materii prime 2
  4. 2.2 Compoziția chimică a bobului de porumb 4
  5. 2.3 Caracterizarea produselor finite 6
  6. 3. DIMENSIONAREA TEHNOLOGICĂ A UTILAJELOR DIN SECȚIA DE PREGĂTIRE PORUMBULUI PENTRU MĂCINIȘ 8
  7. 3.1 Calculul capacității de producție sectiei de pregatire a cerealelor pentru maciniș 8
  8. 3.2 Calculul pentru alegera utilajelor din secția de pregătire a porumbului pentru măciniș 9
  9. 4. DIMENSIONAREA TEHNOLOGICĂ A UTILAJELOR DIN SECȚIA DE MĂCINIȘ 14
  10. 4.1 Calculul necesarului de valțuri 14
  11. 4.2 Calculul necesar de site plane 17
  12. 4.3 Calculul necesar masinii de gris 19
  13. 5. DESCRIEREA FLUXULUI TEHNOLOGIC PENTRU SECȚIA DE MĂCINIȘ 20
  14. 6. BIBLIOGRAFIE: 21

Extras din proiect

1.TEMA PROIECTULUI

Să se proiecteze si sa se stabilească schema tehnica pentru o moara de porumb cu capacitatea de 87t/24h pentru mălai superior. Extractie 79%, masa hectolitrică porumbului fiind 70kg/hl.

2. PARTEA BIBLIOGRAFICĂ

2.1 Caracterizare materii prime

Porumbul este una dintre cele mai importante plante de cultura de pe planeta noastra.

Cultura porumbului ocupă locul trei dintre plantele agricole cultivate pe toate continentele. Fata de celelalte cereale, pe langa productia ridicata la hectar (pana la 5000 kg boabe la ha), porumbul prezintă o rezistentă sporită la seceta, la boli si intemperii.

Boabele de porumb se folosesc pe scară largă in alimentația omului, in industrie ca materie prima si in furajarea animalelor.

Faina de porumb obtinută din boabele de porumb, este folosită la prepararea unor produse alimentare cu valoare nutritivă ridicată. De asemenea, boabele de porumb se utilizeaza ca materie prima in industria alcoolului rafinat, a amidonului, a dextrinei si glucozei, a uleiurilor rafinate (din germeni de porumb). In producția mondială de grasimi vegetale comestibile, porumbul este folosit in proportie de 2%.

Din 100 kg boabe de porumb putem obtine urmatoarele produse: 77 kg faină, 63 kg amidon, 71 kg glucoză sau 44 l alcool rafinat, iar din embrionul de porumb rezulta 1,8-2,7 l ulei rafinat dietetic si 3,6 kg tarate folosite la furajarea animalelor.

Folosirea unor soiuri de porumb productive (hibrizi dubli) natura solului, condițiile agrotehnice, etc. duc la obținerea unor recolte sporite.

La noi in țara se cultiva doua soiuri si anume:

- porumb cu boabe mari (sticloase) care se caracterizează printr-un conținut mai mare de substante azotoase decat celelalte soiuri;

- porumb cu boabe fainoase, care are un conținut mare de amidon si mai scazut in substante azotoase. Aceste soiuri se preteaza pentru industrializare obtinandu-se alcool, amidon, glucoza si dextrina.

Caracteristici fizico - tehnologice ale porumbului

Aspectul general al masei de cereale este influentat de o serie de factori ca: gradul de vechime, modul de conservare, gradul de dezvoltare al boabelor, uniformitatea ca marime, continutul de impuritati.

Culoarea boabelor indica daca cerealele sunt vechi, au luciu sau sunt opace, daca cerealee au suferit degradari in timpul vegetatiei sau in timpul conervarii.

Marimea, forma si uniformitatea boabelor prezinta o deosebita importanta, deoarece in functie de acestea, morarul echipeaza si regleaza masinile de curatat si sortat, regleaza regimul de macinare mai ales la sroturile I, II si III.

Prospetimea poate fi considerata optim atata vreme cat n-au intervenit modificari esentiale in compozitia chimica si aspectul exterior si interior al boabelor, sub actiunea microorganismelor si daunatorilor specifici cerealelor.La stabilirea prospetimii, pe langa determinarea organoleptica culorii, aspectului, luciului, mirosului si gustului, se determina si aciditatea care este crescuta la cerealele vechi.

Taria si duritat reprezinta un indiciu privind modul in care cerealele rezista la transport, pregatire si macinare.

Taria indica in ce masura boabele se sparg intamplator in timpul miscarilor si cand sunt macinate. In functie de taria boabelor se apreciaza consumul de energie la macinare. Taria indica de asemenea cum trebuie alcatuita diagrama tehnologica de pregatire si macinis.

Sticlozitatea si fainozitatea boabelor sunt acelea care in sectiune transversala prezinta un aspect sidefat, translucid - cornos. La sectionare opun o mare rezistenta si prin macinare la moara se trasforma in prima faza ( sroturile I, II, III ) intr-o mai mare cantitate de grisuri mari si mijlocii si mai putine grisuri mici, dunsturi si faina. Porumbul sticlos e preferat la fabricarea malaiului de tip superior- extra. Boabele fainoase opun o mica rezistenta la sectionare, iar prin macinare se transforma la primele sroturi in grisuri mici, dunsturi si faina.

Maturizarea porumbului imediat dupa recoltare, bobul este incomplet maturizat, iar malaiul obtinut din astfel de porumb nu prezinta calitatile corespunzatoare.

Procesul de maturizare consta in aceea ca substantele solubile se transforma in substante insolubile: zaharul in amidon, aminoacizii in proteine, proteinele solubile in proteine insolubile. Totodata se elimina si apa. Se produc transformari si asupra grasimilor, substantelor minerale si vitaminelor.

Masa hectolitrica reprezinta greutatea exprimata in kilograme a unui volum de boabe egal cu 0,1 m3, echivalenta cu capacitatea de 100 l. Aceasta insusire este folosita la dimensionarea depozitelor si in special celulelor de siloz.

Masa relativa a 1000 de boabe. Prin aceasta se intelege greutatea a 1000 de boabe la umiditatea care o contin in momentul determinarii.

Masa absoluta reprezinta greutatea a 1000 de boabe raportata la substanta uscata.

Prin substanta uscata se intelege greutatea produsului ramasa dupa scaderea greutatii apei pe care o contine.

Bibliografie

1. Simona Man,2012, Îndrumător de proiect pentru tehnologia morăritului, Editura AcademicPres, Cluj-Napoca

2.Sevastița Muste,2010, Materii prime vegetale în industria alimentară, Ed.ACADEMICPRES ,Cluj-Napoca

Preview document

Tehnologia morăritului - Pagina 1
Tehnologia morăritului - Pagina 2
Tehnologia morăritului - Pagina 3
Tehnologia morăritului - Pagina 4
Tehnologia morăritului - Pagina 5
Tehnologia morăritului - Pagina 6
Tehnologia morăritului - Pagina 7
Tehnologia morăritului - Pagina 8
Tehnologia morăritului - Pagina 9
Tehnologia morăritului - Pagina 10
Tehnologia morăritului - Pagina 11
Tehnologia morăritului - Pagina 12
Tehnologia morăritului - Pagina 13
Tehnologia morăritului - Pagina 14
Tehnologia morăritului - Pagina 15
Tehnologia morăritului - Pagina 16
Tehnologia morăritului - Pagina 17
Tehnologia morăritului - Pagina 18
Tehnologia morăritului - Pagina 19
Tehnologia morăritului - Pagina 20
Tehnologia morăritului - Pagina 21
Tehnologia morăritului - Pagina 22
Tehnologia morăritului - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Tehnologia moraritului.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Tehnologia morăritului

descoperit că fructele unor plante sunt comestibile și au început să le cultive. Odată cu dezvoltarea produselor cerealiere se punea problema...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia morăritului

1. Scopul si obiectivele proiectului Să se proiecteze şi să se stabilească schema tehnologică pentru o moară de grâu cu capacitatea 160 t/ 24 h...

Tehnologia morăritului - schemă tehnică pentru o moară de porumb

1.Tema proiectului Sa se proiecteze si sa se stabileasca schema tehnica pentru o moara de porumb cu capacitatea de 40t/24h pentru malai extra,...

Tehnologia morăritului

1. TEMA SI OBIECTIVELE PROIECTULUI Sa se proiecteze si sa se stabileasca diagrama tehnologica pentru o moara de grau cu capacitatea de 35t/24h...

Tehnologia morăritului și panificației - pâine cu cartofi

1. Consideraţii generale Ca în majoritatea ramurilor industriale, şi în industria alimentară pentru prezentarea fluxurilor tehnologice se...

Tehnologia morăritului și a panificației

Să se proiecteze şi să se stabilească schema tehnică pentru o moară de grâu cu capacitatea de 110 t/24h pentru făină semi 24% şi făină neagră 56%,...

Tehnologia morăritului

1.Tema proiectului Să se proiecteze şi să se stabilească diagrama tehnologică pentru o moară de secară cu capacitatea de 35t/24h pentru făină albă...

Tehnologia Morăritului

- TEHNOLOGIA MORĂRITULUI Morăritul este cunoscut din cele mai vechi timpuri, fiind într-o evoluţie permanentă paralel cu dezvoltarea...

Tehnologia morăritului

1. Scurt istoric al activitatii de morarit Măcinarea cerealelor este una din cele mai vechi îndeletniciri, de-a lungul timpului, iar echipamentele...

Ai nevoie de altceva?