Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 5906
Mărime: 216.66KB (arhivat)
Publicat de: Cedrin Stoian
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: BERBENTEA FLAVIUS
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI TIMISOARA FACULTATEA TEHNOLOGIA PRODUSELOR AGROALIMENTARE

Extras din proiect

TEHNOLOGIA FABRICARII MEZELURILOR

Sub denumirea de mezeluri, in sensul larg al cuvantului, se inteleg preparatele de carne, fabricate din carne tocata si condimentata introdusa intr-o membrana, naturala sau artificiala, si supuse unei prelucrari termice, putand fi folosite in alimentatie ca atare, fara alte prelucrari culinare.

In sens restrans, prin mezeluri se inteleg preparatele de carne prelucrate prin fierbere si afumare sau numai prin fierbere, cu o durata scurta de conservare. Preparatele cu o durata mai mare de conservare sunt denumite salamuri. In vorbirea obisnuita aceste doua denumiri au de multe ori acelasi sens.

Ca materie prima pentru mezeluri se foloseste, in cea mai mare masura, carne de vita, carne de porc, grasime de porc, ficat si subproduse bogate in gelatina (buze, urechi de porc, picioare etc.) iar uneori creierul, inima, splina, pulmonul, rumenul, stomacul de porc etc.

Dupa materia prima si dupa procesul tehnologic aplicat, mezelurile cuprind urmatoarele categorii de produse: salamuri fierte sau prospaturi, prelucrate din carne tocata fin sub forma de pasta, apoi afumate la cald, fierte si racite (parizer, polonez, crenvursti, frankfurter, safalade etc.), salamuri semiafumate, care pe langa carne tocata fin contin si carne tocata mai grosier si care sunt prelucrate prin afumare calda, fierbere si afumare rece (salam italian, rusesc, vanatoresc, cracauer etc.); salamuri de durata, fabricate din carne tocata fin sau grosier, fara adaos de pasta si care se prelucreaza prin afumare rece si uscare (salamul de iarna) sau numai prin uscare (ghiudenul).

Produsele care au ca materie prima de baza ficatul, poarta denumirea de lebarvurst, caltabosi etc., cele fabricate pe baza de sange se numesc sangerete sau blutvurst, iar cele fabricate pe baza de subproduse bogate in gelatina se numesc tobe.

Materia prima si substantele auxiliare folosite la prepararea mezelurilor

Materia prima

Materia prima o constituie carnea de la diferite specii de animale, grasimea cruda, subprodusele, sangele etc.

La produsele cu o conservabilitate limitata, la care se urmareste ca produsul finit sa fie suculent, se prefera o carne mai bogata initial in umiditate, furnizata de animalele mai tinere. La produsele de durata se prefera in general carne provenita de la animale adulte.

Indiferent de specia de la care provine, carnea trebuie sa fie sanatoasa, verificata de serviciul veterinar.

Carnea se aduce de la abator in diferite stari termice, dupa necesitati, si anume: calda, zvantata sau refrigerata; de asemenea poate fi folosita, in anumite proportii, si carnea congelata.

La primirea in fabrica carnea se receptioneaza cantitativ si calitativ si apoi, fie ca se supune imediat prelucrarii, fie ca se depoziteaza in frigorifer, dupa prescriptiile tehnologice.

Substantele auxiliare

Condimentele sunt substante de origine vegetala, lipsite de proprietati nutritive, care insa adaugate in alimente, in doze moderate, au prin gustul si mirosul lor placut o actiune stimulatoare asupra poftei de mancare, intensificand secretiile sucurilor digestive si activitatea miscarilor peristaltice ale intestinelor, imbunatatind astfel digestia si asimilarea substantelor alimentare.

In doza mari ele au asupra organismului o actiune iritanta, daunatoare.

Dintre condimente, unele au un gust picant, cu actiune in marirea secretiilor gastrice si intestinale, iar altele lucreaza in special asupra nervilor olfactivi intensificand secretia salivara.

Majoritatea condimentelor au atat o actiune picanta cat si o actiune aromatica.

Piperul este condimentul cu cea mai larga utilizare. De fapt sub denumirea de piper sunt cuprinse o serie de condimente cu gust specific picant, intepator, obtinute din uscarea fructelor unor plante tropicale, apartinand unor familii diferite. Dintre acestea importanta comerciala cea mai mare o au urmatoarele condimente: piperul negru, piperul alb, piperul de Cayenne si piperul de Jamaica.

Boiaua de ardei este condimentul obtinut prin macinarea ardeiului Capsicum anuum, din familia solanaceelor.

Boiaua de ardei este folosita pe scara mare in industria carnii, la condimentarea slaninii, a salamurilor picante (babic, ghiuden), precum si a altor tipuri de preparate de carne, in proportie de 50-100 g la 100 kg compozitie. Boiaua este intrebuintata pe scara mare si in industria conservelor de carne. Se atrage atentia asupra necesitatii sterilizarii boielii, pentru a se evita eventualele rebuturi posibile.

Nucsoara este samanta coapta si uscata a fructului arborelui tropical Miristica fragans.

Nucsoara, datorita uleiului eteric pe care-l contine, are actiune antioxidanta.

Desi nucsoara este folosita de mai multe secole si este unul din condimentele cele mai apreciate, abia in 1959 s-a aflat ca ea contine o substanta foarte toxica, miristicina, care este un constituent normal al fractiunii volatile a uleiului eteric de muscat. Ingerata in doza de 5 g nucsoara produce manifestari toxice cu sari de depresie, soc, coma, acidoza.

Floarea de muscat sau macisul este invelisul semintelor de nucsoara si nu o floare in sensul botanic al cuvantului.

Cuisoarele sunt mugurii uscati ai arborelui Zambosa caryphyllata, Eugenia aromatica sau Caruphyllus aromaticus, ce face parte din familia myrtaceelor.

Produsele din comert cuprins tulpinitele mugurelui de circa 1 cm si mugurele propriu-zis de circa 3-4 mm inconjurat de 4 sepale, fara ca bobocul florii sa fie desfacut.

Scortisoara este coaja unor arbori facand parte din familia lauraceelor. In comert sunt cunoscute trei tipuri: scortisoara de Ceylon, scortisoara de China si scortisoara de Malabar sau scortisoara de lemn.

Coriandrul este fructul unei plante din familia umbeliferelor, denumita Coriandrum sativum, care isi are patria de origine in Asia, de unde s-a raspandit si in diferite tari ale Europei, putand fi considerat ca un condiment indigen, intrucat se cultiva si in tara noastra.

Coriandrul este un condiment folosit pe scara mare in industria preparatelor de carne de la noi. Astfel, la prospaturi (parizer, crenvursti), se utilizeaza in proportie de 50 g la 100 kg compozitie, la salamurile semiafumate de 20-50 g la 100 kg , iar la salamurile ieftine este condimentul de baza, folosindu-se pana la 100 g la 100 kg compozitie (salamul de vaca).

Preview document

Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 1
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 2
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 3
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 4
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 5
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 6
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 7
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 8
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 9
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 10
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 11
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 12
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 13
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 14
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 15
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 16
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 17
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 18
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 19
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 20
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 21
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 22
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 23
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 24
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 25
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 26
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 27
Tehnologie avansată modernă de procesare a cărnii - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Tehnologie Avansata Moderna de Procesare a Carnii.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Fabricare Lapte Praf

Memoriu justificativ Hrana constituie un factor indispensabil pentru om şi animale, deoarece asigură energia şi substanţele de baza necesare...

Globalizarea și Dezvoltarea Tehnologică a Lumii

Introducere Încercînd să facă o caracterizare a noii faze a globalizării privită într-o perspectivă istorică, un studiu al Organizaţiei de...

Sustenabilitate în sectorul cărnii

Introducere A fost aleasă această temă cu scopul înțelegerii, cunoașterii și acceptării termenului de sustenabilitate. Importanța acestui concept...

Instalații și echipamente pentru amenajarea unei bucătării montane de 12 camere

Cap. I. INTRODUCERE Bucataria reprezintă arta şi tehnica preparării alimentelor destinate consumului uman, ea poate cuprinde toate noţiunile...

Bucătăria

I. Introducere Bucătăria reprezintă arta şi tehnica preparării alimentelor destinate consumului uman. Pana nu demult, bucataria era considerata...

Tehnologia de Obținere a Parizerului Dietetic

Cap. I. Introducere Preparatele comune din carne sunt produse din Industria Alimentara care ofera consumatorilor alimente obtinute din carne...

Carnea de Bovine

Cap.1 CARNEA DE BOVINE. CONSIDERAŢII GENERALE 1.1 Generalităţi Asigurarea cu hrană în cantitate şi de calitate corespunzătoare nevoilor mereu...

Plan de Afaceri Chicken Land

A. DATA INTOCMIRII : 10.02.2007 B. DATE DE IDENTIFICARE A SOCIETATII 1.Numele firmei : SC CHICKEN LAND SRL 2.Sediul societatii :...

Ai nevoie de altceva?