Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 4943
Mărime: 187.98KB (arhivat)
Publicat de: Iuliana B.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rusu lacramioara

Extras din proiect

EVOLUŢIA ISTORICĂ

În zilele noastre, biosolubilizarea ocupă un loc din ce în ce mai important printre tehnologiile disponibile. Această situaţie nu este accidentală, ci o consecinţă a faptului că resursele minerale sunt amplasate îndeosebi în ţări în curs de dezvoltare, pentru care mineritul constituie una din principalele surse de venit. Pentru aceste ţări biosolubilizarea este o tehnică potrivită, prin simplitatea procedeului şi costurilor scăzute de capital, de investiţie şi exploatare.La început de mileniu trei se constată că în toate ţările lumii se manifestă o acută lipsă de materii prime, fapt ce conduce la o acerbă concurenţă politico-economică pentru acapararea reurselor disponibile. Biosolubilizarea a luat un avânt deosebit la scară industrială în aceste ţări, îndeosebi pentru mineritul cuprului şi aurului.

Biosolubilizarea are utilizări cu mult mai vechi, chiar dacă nu se cunoşteau cauzele ce conduceau la biosolubilizarea metalului. Astfel, una din primele utilizări ale procesului de biosolubilizare a cuprului este cea din insula Cipru. În anul 166 e.n., Gallen, un naturalist şi fizician, a prezentat operaţia de biosolubilizare a cuprului in situ. Apa de suprafaţă a putut percola prin roca permeabilă şi a putut fi colectată în amfore. În timpul procesului de percolare prin rocă, minereurile de cupru s-au dizolvat, astfel încât s-a înregistrat o creştere a concentraţiei CuSO4 în soluţie. Soluţia s-a evaporat apoi, până când CuSO4 s-a cristalizat.

Pliniu cel Bătrân (23-79 e.n.) a prezentat faptul că o practică similară pentru extracţia CuSO4 era utilizată în Spania. Înainte de inventarea electrolizei singura practică de a recupera cuprul din CuSO4 era prin cementare, un procedeu care-şi trage denumirea de la cuvântul spaniol cementarion, care înseamnă precipitare. Se presupune că cementarea cuprului era cunoscută în timpul lui Pliniu, dar nu s-a găsit nici o înregistrare scrisă a acestei aplicaţii comerciale.

Cementarea cuprului era cunoscută şi de către chinezi, după documentele împăratului chinez Lui-An (177-122 î.e.n.). Totuşi, chinezii au influenţat producerea comercială a cuprului, folosind procesul de cementare în secolul al X-lea. Uzina de cementare Tchiaugshan şi-a început lucrările în 1096, cu o producţie anuală de 190 t Cu.

În evul mediu, alchimistul Paracelsus (1493-1541) a prezentat cementarea cuprului ca o transmutare a lui Marte (fier) în Venus (cupru).

Leşierea în vrac a sulfurilor cuprifere la scară industrială a fost realizată la mina Rio Tinto, în Spania, în jurul anului 1752. Minereul a fost mărunţit şi aşezat pe un pat uşor înclinat, straturile de minereu alternând cu straturi de lemn. Odată ce s-a realizat construirea vracului, lemnul a fost aprins, rezultând prăjirea cuprului şi sulfurilor de fier, după care s-a vărsat apă în partea superioară a vracului. În timp ce apa percola prin vrac, cuprul şi fierul s-au dizolvat formând sulfat de cupru şi sulfat de fier. În 1888 această metodă de extracţie a fost interzisă prin lege, din cauza impactului negativ asupra mediului, cauzat de norii de SO2 formaţi. Procesul de leşiere în vrac fără prăjire a continuat la Rio Tinto cu succes, până în anii ’70. Motivele succesului erau necunoscute, dar se credea că acesta se datora unei calităţi obscure a minereului de la Rio Tinto şi climatului spaniol. Astăzi este bine ştiut că microorganismele de tipul Thiobacillus ferrooxidans au jucat un rol important în succesul operaţiilor de la Rio Tinto. Datorită interdicţiei, la vremea respectivă s-au multiplicat eforturile de perfecţionare a biosolubilizării, când s-a stabilit şi contribuţia bacteriilor la solubilizarea metalului, fapt confirmat atunci când Thiobacillus ferrooxidans a fost identificată în leşii. Tot atunci au început să fie stabiliţi şi factorii care afectează biosolubilizarea, cum ar fi: înălţimea grămezilor, mărimea particulelor, controlul temperaturii, spălarea iniţială cu acid sulfuric sau rezerva de apă necesară solubilizării. Deşi încă din 1880 a fost demonstrat faptul că solubilizarea metalului din resurse minerale se bazează pe oxidarea componentelor de sulf şi formarea H2SO4, numai în 1947 Thiobacillus ferrooxidans a fost identificată ca parte din comunitatea microbiană găsită în apele de mină (Le Roux 1970, Brierly 1982, Temple & Colmer 1951, Ivănuş 2005), iar din 1958 datează primul brevet care descrie un proces ciclic în care o soluţie de H2SO4 este folosită pentru extragerea metalului, regenerată prin aerare şi refolosită în următoarea etapă de solubilizare (Brierly 1982). Între 1950 şi 1980 biosolubilizarea a fost considerată în principal o tehnologie potrivită pentru recuperarea uraniului şi apoi a cuprului. Chile a dezvoltat un proiect multidisciplinar şi multinaţional despre biosolubilizarea bacteriană a minereurilor, considerat un adevărat reper tehnologic. Fondat de guvernul chilian şi de Programul de Dezvoltare a Naţiunilor Unite (F.D.N.U.), el a început în 1985 cu participarea oamenilor de ştiinţă şi a inginerilor de la universităţi, institute de cercetare şi companii miniere.

Activitatea desfăşurată a acoperit un spectru larg de subiecte, de la aspecte biologice de bază la operaţiuni privind cantităţi mici la nivel de pilot cu minereuri, contribuţia la cunoştinţele de bază aplicate în domeniu fiind recunoscută de F.D.N.U. (Zegara 1979).

Preview document

Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 1
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 2
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 3
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 4
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 5
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 6
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 7
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 8
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 9
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 10
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 11
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 12
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 13
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 14
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 15
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 16
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 17
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 18
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 19
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 20
Utilizarea Microorganismelor în Procesele de Biosolubilizare și Bioacumulare - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Utilizarea Microorganismelor in Procesele de Biosolubilizare si Bioacumulare.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Ai nevoie de altceva?