Analiza financiară - SC Vastex SA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 6619
Mărime: 93.52KB (arhivat)
Publicat de: Corneliu Șandor
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: S. Anton

Extras din proiect

1. DESCRIEREA FIRMEI ŞI A MEDIULUI DE AFACERI

Societatea VASTEX S.A. este cea mai mare fabrică de textile din judeţul Vaslui cu un capital social în valoare de 2639093 lei. Întreprinderea este localizată în oraşul Vaslui, pe strada Ştefan cel Marea, numărul 273.

Întreprinderea a fost fondată în anul 1972 ca o filatură de fire de bumbac iar 10 ani mai târziu a fost adăugată o nouă filatură, o ţesătorie şi un filaj chimic pentru ţesături. Prin hotărârea Guvernului României 1292/13.12.1990 din vechea întreprindere a fost constituită societatea VASTEX S.A, o societate cu capital integral de stat. În anul 2000 întreprinderea a fost supusă unui proces de privatizare în urma căruia din societate cu capital integral de stat a devenit societate cu capital privat integral.

În ceea ce priveşte activitatea de producţie, S.C. VASTEX S.A. este structurată pe următoarele secţii:

ü Ţesătorie cu o capacitate maximă de 250.000 ml/lună.

ü Finisaj chimic cu o capacitate de 250.00 ml/lună.

ü Confecţii cu o capacitate de 20 000 buc/lună.

În ceea ce priveşte producţia de ţesături, întreprinderea a hotărât ca 89% din producţie este destinată vânzării metraj iar 11% din producţia anuală este destină consumului propriu al secţiilor de confecţii ale societăţii.

Având în vedere standardele înalte pe care le respectă îndeaproape, societatea VASTEX S.A. a obţinut o recunoaştere semnificativă pe piaţa textilelor din Uniunea Europeană şi desfăşoară anual comerţ de sute de mii de lei cu ţări precum Germania, Franţa, Belgia şi Portugalia.

Având o politică orientată pe client şi mergând pe principiul că orice client trebuie servit în termenii de calitate ceruri, în anul 2000 societatea implementează un sistem de management al calităţii care îndeplineşte condiţiile standartului ISO 2001 : 9001.

Cu toate că societatea îşi desfăşoară activitatea în localitatea Vaslui, ea pune la dispoziţia consumatorului diferite depozite în mai multe oraşe din ţară, unde clienţii pot cumpăra marfă din stocurile existente sau pot emite diverse comenzi.

Pe de altă parte în ceea de priveşte industria de textile din România, putem preciza faptul că ţara noastră prezintă o tendinţă descendentă vizavi de ponderea industriei naţionale de textile şi confecţii pe piaţa mondială. Cu toate că ţara noastră prezintă o evoluţie descendentă pe piaţa mondială a acestei industrii, ea totuşi rămâne un reper destul de important pe piaţa est-europeană devansând ţări precum Bulgaria şi Ungaria. Un alt aspect care care îi conferă industriei textile din ţara noastră un avantaj uriaş este nivelul salarizării mult mai scăzut faţă de alte state europene.

Industria textilă a confecţiilor de îmbrăcăminte are în ţara noastră o tradiţie de peste 100 de ani. Acest tip de industrie s-a dezvoltat foarte mult între anii 1965 şi 1980 datorită utilajelor, instalaţiilor şi tehnologiilor nou apărute. Structura de producţie construită în anii ’70 – ’80 avea ca principal obiectiv satisfacerea nevoilor de pe piaţa internă iar surplusul de produse era exportat în special ţărilor CAER.

În prezent în industria textile din România activează aproximativ 5000 de microintreprinderi şi 3500 de întreprinderi mici şi mijlocii. În momentul de faţă principalii competitori ai societăţii VASTEX de pe piaţa naţională a acestei industrii sunt: Textila Oltul S.A., IasiTex S.A., UTT Timişoara, Texromed S.A. etc.

Având în vedere faptul că nu am găsit nişte praguri de referinţă a indicatorilor financiari pentru industria textilă, vom trage concluziile analizei noastre financiare pe baza pragurilor clasice stabilite de către statisticieni.

Pentru a putea analiza cu atenţie situaţia financiară a societăţii VASTEX S.A. am transformat bilanţul contabil al societăţii în bilanţ financiar.

Preview document

Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 1
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 2
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 3
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 4
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 5
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 6
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 7
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 8
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 9
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 10
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 11
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 12
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 13
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 14
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 15
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 16
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 17
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 18
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 19
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 20
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 21
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 22
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 23
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 24
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 25
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 26
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 27
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 28
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 29
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 30
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 31
Analiza financiară - SC Vastex SA - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Analiza Financiara - SC Vastex SA.docx

Te-ar putea interesa și

Activitatea de desfacere - vânzare a produselor la SC Vastex SA

Prin firma sau întreprindere desemnam un grup de persoane, organizate potrivit anumitor cerinte juridice, economice, tehnologice, care concep si...

Proiect de Dezvoltare la SC Marcos SRL

1..PREZENTAREA S.C. MARCOS S.A. 1.1. Date introductive S.C. MARCOS S.A. reprezintă una dintre societăţile textile de referinţă din ţara noastră,...

Reflectarea Aspectelor Financiare ale Guvernantei Corporatiste la Vastex SA Vaslui

CAPITOLUL I – CARACTERIZAREA MEDIULUI DE AFACERI ÎN CARE EVOLUEAZĂ VASTEX S.A. VASLUI 1.1. Date de identificare VASTEX SA VASLUI este una din...

Reproiectarea Sistemului de Management la SC Vastex SA

1. Prezentarea firmei Vastex Vaslui, este una din putinele filaturi si tesatorii care înca mai functioneaza în tara noastra. Firma a fost...

Calitatea Raportării Financiare în Contextul Conformității cu Cerințele IAS 2

Abstract: Financial statement must present straight the financial status, financial performance and the cash flows of a company. A straight...

Indicatori Economico-Financiari - SC Vastex SA

1. Prezentarea entitatii economice 1.1 . Istoric S.C. VASTEX S.A. este una din cele mai mari fabrici textile din Romania cu un capital social de...

Ai nevoie de altceva?