Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 23354
Mărime: 1.03MB (arhivat)
Publicat de: Beniamin Trandafir
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cretu Angela
Proiect de an pe tema: Dezvoltarea carierei manageriale in cadrul S.A. "Moldtelecom", a fost prezentat in cadrul facultatii Stiinte Economice.

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. CAPITOLUL I. Semnificaţia şi conceptul carierei manageriale 6
  3. 1.1. Noţiuni generale privind cariera profesională. Cariera managerială 6
  4. 1.2. Etapele şi tipurile carierei manageriale 10
  5. 1.3. Planificarea şi dezvoltarea carierei manageriale 18
  6. CAPITOLUL II. Analiza situaţiei economico – financiare şi sociale a întreprinderii S.A. „Moldtelecom” 26
  7. 2.1. Caracteristica generală a întreprinderii 26
  8. 2.2. Analiza indicatorilor activităţii economice 34
  9. 2.3. Evaluarea situaţiei sociale 48
  10. CAPITOLUL III. Evoluţia carierei profesionale în cadrul S.A. „Moldtelecom” 51
  11. 3.1. Influenţa factorilor asupra carierei manageriale 51
  12. 3.2. Analiza SWOT a procesului de dezvoltare profesională a personalului în cadrul întreprinderii S.A. „Moldtelecom” 55
  13. 3.3. Politica şi tehnici de dezvoltare a carierei 57
  14. CAPITOLUL IV. Perfecţionarea dezvoltării carierei în cadrul S.A. „Moldtelecom” 63
  15. Concluzia 67
  16. Bibliografia 68

Extras din proiect

Introducere

Dezvoltarea resurselor umane este una din opţiunile strategice ale oricărei organizaţii interesate în creşterea sa. Capacitatea acesteia de a se adapta schimbărilor mediului, de a evolua, depinde în mare parte de modul în care organizaţia îşi alege angajaţii, îi pregăteşte, îi direcţionează judicios, ţinînd cont de aspiraţiile şi potenţialul lor.

Dinamica accentuată a transformărilor din mediul economic şi social impune un proces permanent de reconsiderare a cunoştinţelor şi abilităţilor individuale în raport cu cerinţele, mereu mai complexe, ale activităţilor desfăşurate în cadrul organizaţiei, iar menţinerea nivelului de competitivitate a firmelor, într-un spaţiu concurenţial, necesită o instituţionalizare a preocupărilor privind formarea şi perfecţionarea profesională continuă a angajaţilor.

Gestiunea carierelor sau dezvoltarea potenţialului uman al întreprinderii vizează atingerea celui mai bun echilibru între nevoile personalului, aşteptările cu privire la muncă în sine, potenţialul şi aspiraţiile acestuia. Punerea la punct a unui program de dezvoltare a resurselor umane trebuie să fie considerată drept o investiţie din partea întreprinderii, ale cărei rezultate viitoare vor putea fi măsurate în termenii creşterii productivităţii muncii, îmbunătăţirii climatului social, creşterii stabilităţii personalului, creşterii eficienţei muncii.

În condiţiile economiei concurenţiale, un rol deosebit are valorificarea potenţialului uman şi a celui managerial. Astfel, eficienţa activităţii întreprinderii depinde mult de activitatea managerilor de toate nivelurile ierarhice. Dacă acum circa două decenii economiştii din ţara noastră nu tratau problemele avansării în carieră ca fiind posibile de planificat şi gestionat, astăzi creşterea experienţei şi a concurenţei pe piaţa forţei de muncă pune pe primul plan instruirea continuă ca factor determinant, de rînd cu realizarea unor performanţe în activitatea profesională şi cariera managerială.

În procesul mai multor cercetări privind dezvoltarea carierei, s-a constatat că, la diferite etape ale carierei, pot să apară diferite limite, bariere şi obstacole. Acest fapt remarcă importanţa evitării sau a anihilării factorilor cu influenţă negativă în carieră. Ca urmare, cariera managerială poate fi tratată ca un proces controlabil, în mare parte, şi gestionabil.

Tendinţa întreprinderilor autohtone de a se impune pe piaţa internă şi externă actualizează o dată în plus necesitatea cercetărilor privind managementul carierei cadrelor de conducere, fapt ce remarcă actualitatea acestei teme abordate.

Actualitatea temei de cercetare. Cunoştinţele devin tot mai mult adevăratul capital al unei economii dezvoltate. Persoanele care, la începutul secolului XX, stăpîneau scrisul, cititul şi aritmetica erau considerate „ştiutoare de carte”. La începutul secolului XXI, persoanele ale căror cunoştinţe se limitează la nivelul menţionat sunt considerate „analfabete”. Unele ţări se dezvoltă din vînzarea resurselor naturale, epuizabile, printr-un grad mai mic sau mai mare de prelucrare sau valorificare. Alte ţări, printre care şi Republica Moldova, nu dispun de resurse naturale. Singura lor resursă este puterea minţii, capacitatea de invenţie a creierilor. O asemenea resursă este nelimitată, inepuizabilă, şi devine, pe zi ce trece, avuţia cea mai de preţ a fiecărui individ şi a fiecărei ţări. Schimbările mari din cadrul societăţii, generate de revoluţia informaţională şi inovaţia tehnică, dinamica demografică, precum şi de efectele globalizării economiei asupra pieţei muncii, au influenţat fundamental, în ultimele decenii, sistemele de instruire şi dezvoltare profesională. Ritmul rapid al schimbărilor din societate a imprimat anumite influenţe şi asupra evoluţiei întreprinderilor, fapt ce le-a determinat să-şi schimbe strategia de dezvoltare. Introducerea unor tehnologii avansate în procesul de producţie, precum şi implementarea unor metode progresiste de administrare în toate domeniile de activitate ale întreprinderilor au necesitat actualizarea permanentă a cunoştinţelor, dar şi însuşirea unor cunoştinţe noi şi a unor abilităţi din partea angajaţilor care să le permită îndeplinirea eficientă a sarcinilor şi obligaţiilor de muncă.

Este cunoscut faptul că întreprinderile, pentru a deveni competitive, trebuie să investească nu numai în produse şi servicii de calitate, dar şi în elementul uman, care poate face produsele şi serviciile respective competitive, fapt care se întîmplă mai rar în cazul întreprinderilor din Republica Moldova. Problemei instruirii şi dezvoltării profesionale a personalului, întreprinderile din Republica Moldova acordă mai puţină atenţie sau este ignorată complet de către managementul superior al acestora. Majoritatea managerilor întreprinderilor, inclusiv cele din domeniul telecomunicaţiilor, nu înţeleg importanţa acestei activităţi, precum şi avantajele pe care le-ar putea obţine într-o perspectivă mai mare. În condiţiile dezvoltării unei societăţi bazate pe cunoaştere, managerii superiori ai întreprinderilor de telecomunicaţii din Republica Moldova trebuie să conştientizeze valoarea acestei probleme acordînd mai multă atenţie instruirii şi dezvoltării personalului.

Scopul principal al acestui proiect de specialitate l-a constituit obiectivul de a aborda esenţa noţiunii de carieră, precum şi importanţa de planificare şi dezvoltare a carierei în cadrul organizaţiilor interesate în creşterea şi dezvoltarea sa.

Însă sarcinile proiectului constau în identificarea posibilităţilor de perfecţionare, instruire şi dezvoltare profesională a personalului la nivelul unei întreprinderi de telecomunicaţii, ce i-ar permite o dezvoltare mai eficientă şi ar face-o mai competitivă în raport cu întreprinderile concurente atît din ţară, cît şi din străinătate.

Tema cercetării constituie procesul de planificare, gestiune şi dezvoltare a carierei manageriale.

Obiectul cercetării îl constituie întreprinderile mari din Republica Moldova, pe exemplul S.A. „Moldtelecom”.

De asemenea în cadrul acestui proiect se va desfăşura şi o analiză a situaţiei economico – financiare a întreprinderii cercetate, pe parcursul unei perioade de timp şi anume pe 3 ani. În analiza indicatorilor economici se va reflecta starea patrimonială a întreprinderii în decursul a 3 ani, modificările intervenite şi cauzele acestor modificări. Vor fi analizate sursele de finanţare a întreprinderii, ce joacă un rol major în desfăşurarea oricărei activităţi antreprenoriale. Nu se vor trece şi cu vederea analiza indicatorilor de lichiditate a întreprinderii analizate, care este destul de importantă atît pentru manageri, cît şi pentru potenţialii creditori, deoarece acest indicator reflectă capacitatea întreprinderii de a-şi achita datoriile. Însă cel mai important indicator la care îşi accentuează atenţia majoritatea proprietarilor este rentabilitatea care reflectă nivelul potenţialului venit, cîţi bănuţi vor fi cîştigaţi din investirea unui leu.

Preview document

Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 1
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 2
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 3
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 4
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 5
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 6
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 7
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 8
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 9
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 10
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 11
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 12
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 13
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 14
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 15
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 16
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 17
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 18
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 19
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 20
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 21
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 22
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 23
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 24
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 25
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 26
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 27
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 28
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 29
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 30
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 31
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 32
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 33
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 34
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 35
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 36
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 37
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 38
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 39
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 40
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 41
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 42
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 43
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 44
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 45
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 46
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 47
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 48
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 49
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 50
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 51
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 52
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 53
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 54
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 55
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 56
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 57
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 58
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 59
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 60
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 61
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 62
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 63
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 64
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 65
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 66
Dezvoltarea Carierei Manageriale în Cadrul SA Moldtelecom - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Carierei Manageriale in Cadrul SA Moldtelecom.doc

Alții au mai descărcat și

Cariera Profesională - Consideratii Teoretice

INTRODUCERE Primordial în Managementul Resurselor Umane este asigurarea şi dezvoltarea permanentă a potenţialului uman, astfel încât să se obţină...

Managementul Resurselor Umane

Introducere Tema proiectului este deosebit de complexă şi contemporană,conceptul de resurse umane nu este nou. P. Drucker în lucrarea sa “The...

Factori de Succes în Cariera Managerială

INTRODUCERE Omul, o dată recrutat, selecţionat şi angajat, intră într-o profesiune şi începe s-o practice efectiv. Numai că profesiunea nu este...

Recrutarea și selecția resurselor umane

Scopul general Scopul general al procesului de recrutare şi selecţie este acela de a obţine cu minimum de resurse financiare forţa de muncă...

Formarea și perfecționarea profesională la SC Continental SA

INTRODUCERE Perfecţionarea managementului, în general, şi a managementului resurselor umane, în special, se impune şi în practica economică...

Selecția resurselor umane la SC Praktiker SRL

Argument Resursele de muncă au un caracter profund economic, fiind legate de capacitatea omului de a munci, spre deosebire de resursele umane,...

Recrutarea, selecția și integrarea personalului

Introducere Managementul resurselor umane constă în ansamblul activităţilor orientate către asigurarea, dezvoltarea, motivarea şi menţinerea...

Raport la practică SA - Moldtelecom Cahul

1. Despre companie Moldtelecom este Operatorul Naţional de Telecomunicaţii din Republica Moldova cu servicii şi produse de cea mai înaltă...

Ai nevoie de altceva?