Eco-etichetarea - Managementul Mediului

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 2 fișiere: docx, pptx
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 2268
Mărime: 133.70KB (arhivat)
Publicat de: Faust Cristian
Puncte necesare: 8
UNIVERSITATEA „ŞTEFAN CEL MARE” SUCEAVA FACULTATEA DE ŞTIINŢE ECONOMICE ŞI ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ PROGRAMUL DE STUDII: ADMINISTRAREA AFACERILOR ANUL III, GRUPA III

Extras din proiect

Eco-Marketing

Piata este mai receptiva in prezent la impactul produselor asupra mediului mai mult decat a fost vreodata, iar aceasta tendinta se va accentua in anii urmatori. Exista numeroase alte motive pentru aceasta evolutie dintre care vom mentiona perspectiva extinderii Pietei Comune Europene in Romania si cresterea interesului pentru produse de calitate.

In opinia generala ecomarketingul (marketingul verde) se refera numai la promovarea si publicitatea produselor care au caracteristici ecologice. Termeni ca “Ozone Friendly”, “Recyclable” sau “Environmentally Friendly” fac ca multi consumatori sa asocieze aceste notiuni cu ecomarketingul.

Conceptul de ecomarketing are insa o arie mult mai larga, aplicandu-se atat pentru bunuri de consum, cat si pentru bunuri industriale si chiar servicii. Astfel, ecomarketingul inglobeaza termeni in limba engleza precum: “Green Marketing”, “Environmental Marketing”, “Ecological Marketing”.

Desi conceptul de ecomarketingul a aparut la sfarsitul anilor 1980, acesta a inceput sa capete importanta mult mai tarziu. Ecomarketingul se refera la toate acele activitati menite sa genereze si sa faciliteze orice schimburi destinate sa satisfaca nevoile umane, cu un impact minim asupra mediului.

Utilizarea etichetei ecologice reprezinta un instrument al ecomarketingului. Eticheta ecologica este un simbol grafic, insotit sau nu de un text descriptive aplicat pe produs, ambalaj intr-o brosura sau document informative ce insoteste produsul. Cu siguranta un produs cu eticheta ecologica va avea o valoare mai mare pe piata, deoarece ofera informatii cu privire la impactul pe care respectivul produs il are asupra mediului.

Stabilirea unui astfel de sistem de etichetare ecologica este destinat să ajute consumatorii să aleagă produsele care pot determina reducerea impactului asupra mediului oferindu-le informaţii privind caracteristicile de impact asupra mediului ale produselor etichetate ecologic.

Un alt instrument al politicii de mediu la nivel European a fost introdus prin Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 1980/2000 privind schema de acordare a etichetei ecologice care are ca obiect stabilirea unui sistem voluntar de acordare a etichetei ecologice, pentru promovarea produselor cu un impact minim asupra mediului pe parcursul întregului lor ciclu de viaţă şi care oferă consumatorilor informaţii precise, exacte şi stabilite pe bază ştiinţifică cu privire la impactul acestora asupra mediului.

Eticheta ecologică desemnează acele produse care determina reducerea impactului asupra mediului, în comparaţie cu alte produse din acelaşi grup de produse, fără a incalca cerintele legale aplicabile produselor la nivel naţional.

In afara deciziilor specifice referitoare la acordarea etichetei ecologice pentru aceste grupe de produse (de exemplu Decizia nr. 40/2000/EEC referitoare la stabilirea criteriilor de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru aparate frigorifice, Decizia nr. 45/2000/EEC referitoare la stabilirea criteriilor de acordare a etichetei ecologice comunitare pentru masini de spalat rufe de uz casnic, etc), exista si Decizia nr.728/2000/EEC referitoare la stabilirea tarifelor pentru solicitare si taxelor anuale pentru etichetare ecologica, unde sunt specificate tarifele aferente obtinerii etichetei ecologice.

Deciziile Regulamentului nr. 1980/2000/EEC stabilesc criteriile specifice pentru etichetarea ecologica a urmatoarelor grupe de produse:

1. Masini de spalat vase

2. Aparate frigorifice

3. Masini de spalat rufe

4. Detergenti pentru vase

5. Detergenti pentru rufe

6. Lacuri si vopsele pentru uz gospodaresc

7. Vopsele de interior si lacuri

8. Produse textile

9. Incaltaminte

10. Lenjerie de pat si camasi 11. Becuri cu o singura terminatie

12. Becuri cu doua terminatii

13. Hartie pentru copiere

14. Hartie pentru servetele

15. Amelioratori pentru sol

16. Hartie de toaleta

17. Role de hartie pentru bucatarie

18. Computere personale

19. Computere portabile

20. Saltele de pat

Eticheta ecologica europeana este voluntara si permite consumatorilor sa identifice cu usurinta produsele cu impact redus asupra mediului. Produsele care au acest logo garanteaza publicului respectarea criteriilor ecologice, ce au fost testate de o terta parte.

Comisia Europeana a introdus aceasta schema in anul 1992 in sprijinul consumatorilor din statele membre ale UE, ca si in Norvegia, Islanda, Elvetia si Liechtenstein pentru a recunoaste produsele ce nu afecteaza mediul inconjurator, denumite generic produse cu eticheta ecologica (sau ecoetichetate).

Obiectivul general al politicii Comunitatii Europene referitor la protectia mediului si afacerilor este un pas catre o dezvoltare durabila. Schema de ecoetichetare a Uniunii Europene (in noua Reglementare (EC) Nr 1980/2000) este acum parte a abordarii mai largi asupra Integrated Product Policy (IPP) prin noul Program de Actiune.

Eticheta ecologica a Uniunii Europene se bazeaza pe promovarea imaginii unor produse ecologice nealimentare in toata Europa.

Preview document

Eco-etichetarea - Managementul Mediului - Pagina 1
Eco-etichetarea - Managementul Mediului - Pagina 2
Eco-etichetarea - Managementul Mediului - Pagina 3
Eco-etichetarea - Managementul Mediului - Pagina 4
Eco-etichetarea - Managementul Mediului - Pagina 5
Eco-etichetarea - Managementul Mediului - Pagina 6
Eco-etichetarea - Managementul Mediului - Pagina 7
Eco-etichetarea - Managementul Mediului - Pagina 8
Eco-etichetarea - Managementul Mediului - Pagina 9
Eco-etichetarea - Managementul Mediului - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Eco-etichetarea - Managementul Mediului.docx
  • Eco-etichetarea - Managementul Mediului.pptx

Te-ar putea interesa și

Alimente Ecologice

ARGUMENT Neîncrederea din ce în ce mai mare a consumatorilor în alimentele convenţionale, acutizată de recentele crize ale dioxinei,...

Acțiuni întreprinse pe plan mondial pentru realizarea echilibrului ecologic și al unei dezvoltări durabile

CAPITOLUL I: Ce este stiinta mediului - Probleme - solutii. PRINCIPII ECOLOGICE 1. STRUCTURA ECOSISTEMELOR. Ecologia ca ramura sinbiologica de...

Markeingul tradițional și ecomarketingul

INTRODUCERE Pentru a-şi atinge obiectivele de ecomarketing, întreprinderea trebuie să combine diversele alternative strategice potenţiale,...

Sisteme de Management de Mediu

1. INTRODUCERE Ce este un SMM ? Existã numeroase mijloace de Sisteme de Management de Mediu care pot fi aplicate în functie de marimea si...

Delta Dunării - diversitatea potențialului turistic

Rezumat Am ales această temă pentru lucrarea mea de disertație deoarece reușete să împletească aspectul teoretic cu cel practic, și anume îmi dă...

Eco-Etichetarea

Eco-etichetarea sau etichetarea ecologicå reprezintå o formå de declaratie pozitivå care identificå un anumit produs sau serviciu ca fiind mai...

Implementarea Etichetei Ecologice MMEE Hotel Alpin

CAPITOLUL 1 CONCEPTE ŞI CONSIDERAŢII TEORETICE 1.1 Turismul Turismul este ansamblul relaţiilor şi fenomenelor ce rezultă din deplasarea şi...

Licitația Electronică

LICITATIA ELECTRONICA Noua lege a achizitiilor publice a României Introducere România si-a aliniat legislatia referitoare la achizitiile...

Ai nevoie de altceva?