Metodologii SC Romcarbon SA

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 7908
Mărime: 106.35KB (arhivat)
Publicat de: Nicu Toader
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Verboncu Ana
academia de studii economice, facultatea de management

Extras din proiect

Caracteristici tipologice ale firmei

1.1. Scurt istoric

Societatea Comercială Drumuri şi Poduri SA Buzău (SCDP) este rezultatul reorganizării Regiei Autonome de Drumuri si Poduri la 29 mai 1998 conform Hotărârii Consiliului Judeţean nr. 15 / 1998, ca urmare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 30 /1997. Acţionar unic este Consiliul Judeţean Buzău.

Până la această dată, activităţile de administrare, construcţie şi de întreţinere a reţelei de drumuri şi poduri judeţene au fost asigurate prin următoarele forme organizatorice:

• 1968 - 1991, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, înfiinţată ca urmare a Reorganizării Administrativ - Teritoriale pe judeţe

• 1991 - septembrie 1994, Administraţia Judeţeană a Drumurilor şi

Podurilor, ca urmare a Legii 15 /1990

• septembrie 1994 - mai 1998, Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri, ca urmare a Hotărârii Consiliului Judeţean nr.14 / 30 septembrie 1994, adoptată pe baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 15 /1993

Practic, anul de naştere al "Judeţenei de Drumuri şi Poduri" poate fi considerat 1968. O mare parte din angajaţii actuali lucrează în firmă dinainte de 1989, iar unele utilaje datează chiar din acea perioadă.

1.2. Obiectul de activitate

SCDP are prevăzute în statut activităţile (în conformitate cu CAEN) menţionate anexa 1. în Regulamentul de Organizare şi Funcţionare aprobat prin Hotărârea nr. 8 /14 decembrie 1998 a Consiliului de Administraţie sunt consemnate la art. 4următoarele activităţi principale:

a) construcţii, reconstrucţii, modernizări drumuri, poduri şi autostrăzi;

b) reparaţii, întreţinere, extinderi, consolidări drumuri, poduri şi autostrăzi;

c) producţie industrială;

d) mixturi asfaltice;

e) beton de ciment;

t) produse de carieră şi balastieră;

g) reparaţii maşini şi utilaje proprii;

h) transport marfă şi persoane pentru activităţi proprii.

Menţionăm că, începând cu 1990, nou înfiinţata Regie Autonomă Administraţia Naţională a Drumurilor din România a preluat în totalitate atribuţiunile aferente drumurilor naţionale. Totodată, prin acţiunile de descentralizare a aparatului de stat (Hotărârea Guvernului 1348 / 2001 de atestare a domeniului public aparţinând (judeţelor, municipiilor, oraşelor şi comunelor) întreţinerea drumurilor comunale a intrat în responsabilitatea Consiliilor Locale, în administrarea Consiliilor Judeţene rămânând numai drumurile de interes judeţean. Ca urmare a acestor reorganizări, în prezent SCDP are în întreţinere 930 Km de drumuri judeţene şi 178 poduri pe raza judeţului Buzău.

Detalierea activităţilor SCDP se poate urmări pe anexa 2. Dintr-un alt punct de vedere, activităţile principale fac parte din categoria prestărilor de servicii (realizarea şi întreţinerea de drumuri, elemente de siguranţa circulaţiei, dar şi transport auto, întreţinere parc auto, analize şi avize de laborator) având la bază activităţi de producţie prin care se realizează materiale şi semifabricate necesare. Activitatea de producţie poate fi valorificată şi m mod direct prin vânzare.

1.3. Forma de organizare

SCDP este o societate pe acţiuni, cu acţionar unic şi cu capital integral de stat. Capitalul social este în valoare de 6.378 mil. lei, majorat în 2004 cu 3.318 mil.lei, valoarea terenurilor deţinute de societate.

În conformitate cu art. 18 din statut, societatea comercială pe acţiuni este administrată de către un consiliu de administraţie care, în perioada 1998 - 2004, a trecut prin următoarele forme de organizare, ca urmare a unor hotărâri ale Consiliului Judeţean :

• 7 administratori ( HCJ 15 / 1998)

• 2 administratori (HCJ 55/24 decembrie 1999) - Anton Laurenţia, Meşca Dumitru

• Administrator unic (HCJ 15/26 ianuarie 2001) - Mateeşescu loan - Caton

• Consiliu de Administraţie cu 3 membri (HCJ 23 / 29 martie 2001) - Mateeşescu loan-Caton, Baciu Gabriel, David Ştefan

• Consiliu de Administraţie cu 3 membri (HCJ 85/31 iulie 2003) – Pitiş Cornel, Lazăr Sorin, Carîp Marian

• Consiliu de Administraţie cu 3 membri (HCJ 76 / 13 septembrie 2004) -Rânciog Dan, Bădulescu Dorin, Scântei Radu - în funcţiune şi în prezent

Structura SCDP (sediu principal şi sedii secundare de activitate) a fost aprobată prin HCJ 70/31 iulie 2002 ) şi este dată în anexele 3 şi 3a. Societatea are dispersie teritorială, funcţionând în următoarele locaţii : Buzău, Râmnicu Sărat, Pogoanele, Vintilâ Vodă, Şeţu-Nehoiu, Berca, Bentu, Verneşti, Bâsceni, canton Breaza (anexa 4).

Sediul principal se află în municipiul Buzău, str. Independenţei nr.35.

Patrimoniul SCDP cuprinde terenuri, clădiri şi utilaje cu excepţia perimetrelor de exploatare a pietrei de râu (concesionate de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale) şi a anumitor categorii de utilaje (concesionate de la Consiliul Judeţean - vezi şi capitolul următor).

Organigrama şi ştatul de funcţiuni ale SCDP au fost aprobate prin Hotărârea nr. 1 /27 februarie 2004 a Consiliului de Administraţie şi sunt prezentate în anexa 5.

Menţionăm că, prin HCJ 15/26 ianuarie 2001, s-a aprobat de către Consiliul Judeţean privatizarea SCDP prin vânzarea pachetului de acţiuni deţinut de Consiliul Judeţean Buzău la societate, conform prevederilor legale în vigoare.

1.4. Relatii cu mediul extern

a. Generalităţi

Climatul economic general reflectă un mediu permisiv pentru dezvoltarea

afacerilor în diverse ramuri ale economiei naţionale. Creşterea economică are o

incidenţă indirectă asupra pieţei drumurilor prin faptul că drumurile reprezintă un domeniu strategic administrat de stat şi trebuiesc satisfăcute simultan cerinţele de siguranţă a circulaţiei, nevoile economiei (pentru transportul de mărfuri) şi creşterea gradului de confort şi satisfacţie ale contribuabililor.

Pe latura cererii, piaţa este în creştere pentru că nevoile de dezvoltare a

infrastructurii sunt din ce în ce mai mari, atât ca efect al dinamicii economiei, cât şi din perspectiva aderării la UE. Din aceste considerente, pe lângă bugetele proprii ale consiliilor locale şi judeţene, pentru piaţa drumurilor au fost iniţiate programe de finanţare naţională şi internaţională destinate special dezvoltării, modernizării şi întreţinerii acestui sector.

Pe latura ofertei, datorită specificului aparte al domeniului, se constată că

există o relativă stabilizare a tipurilor de servicii oferite. Referitor la utilajele pentru executarea acestor lucrări, se constată apariţia unor tipuri modernizate, cu

microprocesor încorporat, ca de ex.: staţie de emulsie asistată de calculator, finisor asfalt, buldoexcavator, multifuncţional Unimog, cilindri vibrofinisori ş.a. Aceste echipamente asigură execuţia simultană a mai multor tipuri de lucrări, reducând la minimum timpul de operare.

Preview document

Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 1
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 2
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 3
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 4
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 5
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 6
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 7
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 8
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 9
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 10
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 11
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 12
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 13
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 14
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 15
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 16
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 17
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 18
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 19
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 20
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 21
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 22
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 23
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 24
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 25
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 26
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 27
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 28
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 29
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 30
Metodologii SC Romcarbon SA - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Metodologii SC Romcarbon SA.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza SC Romcarbon SA

Capitolul 1 PREZENTARE GENERALĂ A S.C. ROMCARBON S.A. BUZĂU Scurt istoric al societăţii comerciale Societatea comercială ROMCARBON Buzău,...

Reproiectarea sistemului de management la SC Romcarbon SA Buzău

Introducere Perioada de peste opt ani de tranziţie la modelul economiei de piaţă pe care a străbătut-o economia românească, permite efectuarea...

Analiza stării economico-financiare la Salprest Rampă SRL

INTRODUCERE Analiza economico-financiara este o necesitate stringenta, iar prin metodele și tehnicile utilizate duce la stabilirea unui diagnostic...

Reflectarea Aspectelor Financiare ale Guvernantei Corporatiste la SC Romcarbon SA

I. Caracterizarea mediului de afaceri 1.2 Date de identificare S.C Romcarbon S.A a fost înfiinţată în 1952 la Buzău, iniţial cu denumirea de...

Structura surselor de finanțare a societății Romcarbon SA

Capitolul I PREZENTARE GENERALĂ A S.C. ROMCARBON S.A. BUZĂU 1.1. Scurt istoric al societatii comerciale S.C. Romcarbon S.A. a luat fiinta in anul...

Ai nevoie de altceva?