Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Management
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7071
Mărime: 160.83KB (arhivat)
Publicat de: Clarisa Dascalu
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Aurel Burciu
UNIVERSITATEA „STEFAN CEL MARE” SUCEAVA FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SI ADMINISTRATIE PUBLICA SPECIALIZARE ASISTENTA MANAGERIALA SI SECRETARIAT ANUL I ID

Cuprins

  1. 1. Organizare manageriala
  2. 2. Organizarea, ca functie manageriala
  3. 3. Organizarea procesuala a societatii comerciale
  4. 4. Studiu de caz

Extras din proiect

ORGANIZAREA MANAGERIALĂ

Prima etapa a procesului managerial, planificarea se defineste ca punerea în opera a deciziei adoptate. Ea permite managerului sa aleaga strategia si sa identifice caile de adoptat în vederea aplicarii ei. si dupa ce a fost elaborat planul de actiune, mai ramâne sa fie executat.

Organizarea, cea de a doua etapa a procesului managerial, are ca scop gruparea oamenilor, ierarhizarea sarcinilor si activitatilor si stabilirea legaturilor organiza¬torice necesare în vederea dirijarii tuturor eforturilor într-o singura directie si anume aceea de a atinge obiectivele pe care societatea comerciala si le-a fixat.

În actuala etapa de tranzitie la economia de piata, activitatea societatii comerciale este posibil sa se desfa¬soare eficient numai pe fondul unei organizari rationale, bazata pe principii, metode si teh¬nici fundamentate stiintific. Pe aceasta cale se asigura rigurozitatea cadrului organizatoric, singura sursa generatoare de coerenta actio¬nala, de disciplina si ordine functionala si se creeaza posibilitatea adaptarii societatii comerciale schimbarile ce se produc în per¬manenta în activitatea sa practica.

Organizarea, ca functie manageriala

Organizarea, ca functie manageriala reprezinta ansam¬blul actiu¬nilor întreprinse în vederea utilizarii cu maximum de eficienta a resurselor materiale, umane si financiare pe care le are la dispozitie societatea comerciala. Folosirea eficienta a acestor resurse necesita armonizarea lor, în care scop managerul este chemat sa asigure raporturi si proportii juste între toate categoriale de resurse, sa utilizeze structuri judicioase de organizare si un sistem informatio¬nal rational.

Structurile organizatorice la care ne referim trebuie sa fie elas¬tice, sa corespunda cât mai fidel nevoilor procesului de productie, sa fie suple, permitând adaptarea rapida si fara dificultati la schim¬barile complexe generate de revo¬lutia tehnico-stiintifica.

McGregor, C. Barmiaird. H.A. Simon, E. Bakke, R. Likert si alti teoreticieni ai organizarii întreprinderilor acorda o atentie deosebita problemelor structurii organizatorice. Ei sustin ca pentru a fi eficienta, organizarea trebuie sa se bazeze pe structuri dinamice, adaptate continuu la obiecti¬ve¬le întreprinderii si la oamenii care le realizeaza. Atin¬gerea acestei cerinte necesita din partea managerilor un efort continuu, bazat pe folosirea unor metode si tehnici de orga¬nizare moderne.

În definirea organizarii ca functie manageriala exista puncte de vedere diferite, uneori contradictorii. H. Fayol defineste organizarea în felul urmator: „a organiza între¬prin¬derea înseamna a o aprovizio¬na cu tot ce-i necesar pentru functionarea ei: materii prime, utilaj, bani, personal”. De aici rezulta ca Fayol trateaza organizarea în sensul practic al cuvântului.

Reprezentantii ciberneticii abordeaza organizarea ca un proces ce se desfasoara în afara procesului de condu¬ce¬re. Conducerea, scrie Trapeznikov, reprezinta „influenta¬rea de corectie asupra obiec¬tului, legat de modificarea proceselor materiale si energetice ale acestuia”. Dupa cum rezulta din citatul de mai sus, în conceptia ciberneticii atât sistemul condus cât si cel conducator se presupun ca finite, date cu o structura relativ stabila, mai mult sau mai putin rigida, pe scurt, aduse în starea de ordonare corespunzatoare programului.

Organizarea ca functie manageriala, trebuie tratata ca forma specifica a practicii umane. Ea nu constituie un scop în sine, ci are întotdeauna un obiect, în functie de care capata un anumit continut. Concretizând la nivelul societatii comerciale organizarea poate fi privita ca determinare, enumerare si grupare a activitatilor necesare, ce se regasesc însumate într-un complex de masuri ce vizeaza rea¬lizarea obiectivului stabilit printr-o utilizare cât mai rationala si mai eficienta a resurselor materiale, financiare si umane ale societatii comerciale. Rezulta deci ca prin organizare se urmareste sa se creeze relatii organizatorice capabile, sa asigure integritatea sistemu¬lui condus. Aceste relatii trebuie sa fie, în acelasi timp, si eficace.

Dar nu numai atât. Prin organizare, managerul contureaza structura productiei, abordeaza înzestrarea tehnica si procesele tehnologice, selectioneaza personalul si organizeaza munca acestuia. si tot prin organizare se urmareste formarea sistemului conducator, capabil sa influenteze în mod corespunzator sistemul condus în vederea în¬deplinirii obiectivelor si sarcinilor stabilite, cu ajutorul unor metode si mijloace eficace.

Organizarea procesuala a societatii comerciale

Definire, importanta si componente

În functie de continut organizarea societatilor comerciale se divide in doua forme principale: organizarea procesuala si organi¬zarea structurala. In aceasta parte a lucrarii ne referim la organi¬zarea procesuala, pe care o vom trata prin prisma abordarii actionale a organizarii. Din acest punct de vedere organizarea este tratata în sens strict adica în sensul de a organiza. De fapt acesta este sensul frecvent întâlnit în management. În aceasta optica, organizarea este stabilirea unui sistem de activitati diferite si coordonate, cu implicarea de elemente umane, etice, de resurse naturale, financiare si materiale, în vederea solu¬tionarii unei probleme. Este necesar sa adaugam ca acest sistem trebuie sa fie atasat factorilor umani esentiali, cu accent pe satisfacerea nevoilor si dezvoltarea omului, si sa tina seama de interrelatii cu alte sisteme în cadrul unui sistem mai global si al mediului.

Preview document

Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 1
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 2
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 3
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 4
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 5
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 6
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 7
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 8
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 9
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 10
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 11
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 12
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 13
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 14
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 15
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 16
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 17
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 18
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 19
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 20
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 21
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 22
Organizarea managerială - studiu de caz pe firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Organizarea Manageriala - Studiu de Caz pe Firma SC Cushman and Wakefield Activ Consulting SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Organizarea managerială la SC Miruna Internațional Impex SRL

REZUMAT Lucrarea este structurată pe opt capitole după cum urmează: în primul capitol am prezentat conceptul de organizare, urmat de al doilea...

Caiet de practică - SC Dasi Premium Construct SRL

CAPITOLUL I DESCRIEREA FIRMEI LA CARE SE REALIZEAZĂ STAGIUL DE DOCUMENTARE PRACTICĂ 1.1. Prezentarea principalelor informaţii referitoare la...

Analiza Swot și Modelul Porter SC Prodlacta SA

1. Scurt istoric In anul 1900 ALFRED JENSEN, un comerciant danez care locuia la Brasov a cumparat imobilul aflat la numarul 33 pe Strada De...

Lideri versus Manageri

1. Introducere „Managerii ştiu ce trebuie să facă, liderii ştiu ce-i de făcut.” W. Bennis O componentă deosebit de importantă a resurselor umane...

Funcțiile managementului

1.Ce este managementul? Managementul este o știință care studiază procesele si relațiile de management din cadrul organizațiilor și mediul ambient...

Funcția de organizare

CAP 1. INTODUCERE Actiunile intreprinse de subiectul conducerii potrivit continutului stadiilor ciclului de conducere reprezintă functiile...

Proiect Management - SC Armony SRL

2.Descrierea firmei Societatea Armony.SRL, cu asociat unic, infiintata in anul 1996,cu adresa in strada Anastasiei Panu, Nr.56, Iasi,...

Planul managerial al firmei SC Cold Trans Distribution SRL

Obiectivul principal in cazul organizatiei Cold Trans Distribution este transportul de produse congelate. Sediul societatii este in Romania,...

Ai nevoie de altceva?