Analiza comparativă a calității - microcentrale termice

Proiect
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 2889
Mărime: 67.43KB (arhivat)
Puncte necesare: 9
merceologieAcademia de studii ECONOMICE Facultatea de MARKETING

Cuprins

  1. 1. CONCEPTUL DE CALITATE 3
  2. 2. PREZENTAREA PRODUSELOR 5
  3. 3. NOMENCLATORUL CARACTERISTICILOR DE CALITATE 5
  4. 4. CALCULUL INDICILOR DE CALITATE 10
  5. 5. CALCULUL INDICATORULUI COMPLEX AL CALITATII 15
  6. 6. OBSERVATII 17
  7. 7. GRAFICE 18

Extras din proiect

Conceptul general de ,, calitatate ’’ se utilizeaza în diverse domenii, printre care se afla si cel al productiei de marfuri si servicii. Sensurile acestui concept sunt de natura filozofica, tehnica, economica si sociala.

Calitatea, în sensul cel mai general este o categorie filozofica si exeprima însusirile esentiale ale unui obiect ( serviciu), care-l fac sa se distinga de toate celelate produse (servicii) similare, care au aceeasi destinatie, respective calitate .

Calitatea este strâns legata de notiunea de cantitate, între care exista interdependenta. Legatura reciproca dintre ele se exprima prin notiunea de ,,masura,, aceasta constituind limita cantitativa dincolo de care se schimba calitatea bunului (serviciului).

Plecând de la sensul filozofic al conceptului, se poate formula urmatoarea definitie,, calitatea produselor si serviciilor este conferita de sinteza pricipalelor proprietati (caracteristici), care exprima gradul de utilitate în satisfacerea nevoilor exprimate sau implicite ,, .

În literatura de specialitate au aparut multe definirii care mentionam Juran defineste calitatea drept ,, gradul de utilitate,, sau ,,aptitudinea la utilizare ,,Crosbz considera calitatea drept ,, conformitatea cu cerintele ,,sau în standardele ISO,, ansamblu de proprietati si caracteristici ale unui produs serviciu care îi confera acestuia aptitudinea de a satisface nevoile exprimate sau implicite ,, sau ,, Prin calitate se întelege totatlitatea cerintelor explicite si implicite ale unui produs serviciu, care asigura integral realizarea scopului în care a fost creat si comercializat ,, Continutul tehnic economic si social al conceptului de calitate rezulta din caracterul complex si dinamic al acestuia .

Din definitia calitatii rezulta ca un produs sau serviciu pentru a-si îndeplini misiunea pentru care a fost creat, deci ca sa aiba o anumita calitate un grad de utilitate, trebuie sa îndeplineasca un ,, complex ,,de conditii tehnico – functionale economice , psihosenzoriale, economice între care aceste grupe de caracteristici exista relatii de interdependenta de aceea evaluarea calitatii se face printr-o sinteza a principaleor caracteristici din fiecare grupa sau numai a unora dintre ele, în functie de destinatia produsului .

Proprietatile sunt toate însusirile specificate ale unui produs ( serviciu) necesar obtinerii lui pentru acoperirea unei nevoi si care confera produselor servciciilor o utilitate (valoare de întrebuintare) . Ele apar în documentatia tehnica ( standarde, norme, etc.) ca urmare a ,, traducerii ,, în termeni tehnici si economici a cerintelor de calitate formulate de consumatori, sau dupa omologarea produselor de catre specialistii în domeniu .

Numarul proprietatilor este relative mare, în functie de natura produsului acestea fiind necesare pentru fabricatia lui, între limitele de toleranta admise de documentatia tehnico – economica. Ele sunt prevazute în proiecte si prescrise în standarde si norme sub forma proprietatile fizice, chimice mecanice, organoleptice etc.

Datorita varietatii mari a sortimentelor de marfuri cu aceeasi destinatie în prectica economica se face apel la un numar restrâns de proprietati care confera produsului o anumita trasatura definitorie a gradului de utilitate pentru satisfacerea unei nevoi si care se numesc caracteristicile calitatii.

Deci caracteristicile calitatii sunt cele mai importante proprietati selectionate dupa aportul lor la stabilirea gradului de utilitatea a produsului, la un moment dat. Ele reprezinta prima treapta a sintezei pentru evaluarea corecta a calitatii. În ele se regasesc proprietati apropriate care exprima gradul de satisfactie al unui segment al nevoi. De exemplu caracteristicile estetice, organoleptice, tehnice, de disponibilitate, ergonomice, ecologice .

Parametrii reprezinta marimea, valoarea proprietatilor si caracteristicilor de calitate ale produselor . În cazul proprietatilor psihosenzoriale, marimea acestora se exprima prin notiuni atributive .

Indicii exprima valorile relative ale marimii unei proprietati, fata de cea prescrisa sau de referinta.

Indicatorii calitatii sunt expresiile cifrice sau notionale ale functiilor sau ale calitatii produselor sau serviciilor . Ei au o sfera de cuprindere mai mare, la nivelul unui produs sau al lotului de marfuri sau al productiei unei întreprinderi.

Preview document

Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 1
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 2
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 3
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 4
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 5
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 6
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 7
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 8
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 9
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 10
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 11
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 12
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 13
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 14
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 15
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 16
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 17
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 18
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 19
Analiza comparativă a calității - microcentrale termice - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa a Calitatii - Microcentrale Termice.doc

Alții au mai descărcat și

Dezvoltarea Serviciilor Comerciale la Nivelul Firmei

O privire de ansamblu asupra economiei mondiale a sfârsitului de secol permite evidentierea urmatoarelor tendinte: diversificarea si înnoirea...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?