Extras din proiect
CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL
Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele
Numar de locuitori ( la recensamântul din 2002): 3267
Din care -barbati: 1521
-femei: 1746
Populatia pe grupe de vârsta: -copii (0-18 ani) 571
-adulti (18-60 ani) 2382
-batrâni (peste 60) 314
Ocupatia principala a locuitorilor comunei Lita este agricultura si cresterea animalelor, acestea fiind si principalele surse de venituri. Un procent relativ mic (aproximativ 20%) dintre adultii apti de munca sunt angajati. Unii dintre acestia lucreaza în industria chimica deoarece în orasul Turnu Magurele exista un combinat de îngrasaminte chimice, din care numai unele sectii mai functioneaza. Datorita cresterii alarmante a ratei somajului, în zona au luat fiinta mai multe fabrici de textile, ramuri ale unor trusturi internationale, ce au angajat mâna de lucru ieftina, în majoritate tineri pâna în 35 de ani. Aproximativ 10% din adultii pâna în 40 de ani lucreaza in strainatate.
Din punctul de vedere al veniturilor, acestea se situeaza la nivelurile mici si mijlocii rezultate din salarii, ajutoare de la rudele din strainatate, ajutoare de somaj, pensii, comert cu produse agrare si animaliere.
În ceea ce priveste educatia, în comuna sunt doua gradinite si doua scoli generale iar cele mai apropiate licee, scoli post-liceale si scoli de meserii se afla în Turnu Magurele. Populatia tânara, pâna în 40 de ani este absolventa de liceu sau cel mult de studii post liceale in proportie de aproximativ 70%. Procentul absolventilor de studii superioare este foarte mic (1-max.2%) . Educatia batrânilor este de 4 pâna la 7 clase.
În privinta accesului la informatie majoritatea locuintelor sunt dotate cu televizoare iar aproape jumatate dintre acestea au cablu tv. În comuna nu exista nici un punct de difuzare a presei scrise si nici publicatii locale, asadar principalele mijloace de informare în masa sunt radioul si televiziunea. Un lucru inedit in ceea ce priveste comunicarea este faptul ca retelele de telefonie mobila au cunoscut o dezvoltare mai accentuata fata de cea de telefonie fixa.
Luând în considerare studiul social realizat în România în 1996, în comuna Lita regasim urmatoarele categorii de oameni: nostalgicii sunt batrâni de peste 60 de ani, cu venituri mici, cauta siguranta si stabilitatea în religie. Traditionalistii sunt oameni între 40 si 60 de ani, multi dintre ei pierzându-si locul de munca din industrie se regasesc debusolati în contextul actual. Multi dintre cei sub 40 de ani pot fi încadrati la conducatori, principalul lor atribut fiind puterea de munca, acestia au initiative în dezvoltarea unor mici afaceri sau pleaca peste hotare în cautarea unui trai mai bun. Generatia tânara sau chiar foarte tânara (sub 20 de ani) produce „nou-venitii” deoarece multi cauta autorealizarea plecând în orasele mari la studii.
Având în vedere criteriile de segmentare a populatiei aratate mai sus si, mai ales, accesul oamenilor la informatie, voi arata în cele ce urmeaza, doua abordari diferite de promovare a produsului vopsea.
De ce am ales acest produs? Prin contact direct cu oamenii de acolo am observat ca ei folosesc vopseluri in cantitati mari, mai exact aproape toate suprafetele din lemn si metal sunt vopsite iar culorile alese sunt diversificate. De asemenea, procesul de vopsire se repeta aproape anual în majoritatea gospodariilor. Vopsirea gardurilor si a tâmplariei caselor s-a instituit aproape ca un obicei inclus în curetenia de Paste. Pentru o vizualizare mai concreta a cantitatilor necesare, mentionez ca fiecare curte are o deschidere la strada de aproximativ 20 de metri, suprafata fiecarui gard fiind de cel putin 20 m². Un alt detaliu de retinut este acela ca în perioada cureteniei de Paste se creaza un fel de competitie tacita între vecini pentru cea mai frumoasa si curata casa si gospodarie, în conditiile în care toate casele arata aproximativ la fel. În cazul în care întrebi pe cineva de ce îsi vopseste lemnaria vei primi probabil raspunsul: „Ca sa intru în rând cu lumea”. Asadar, când un consumator din comuna Lita cumpara o cutie de vopsea, putem considera ca acesta îsi satisface o nevoie sociala, de apartenenta la comunitate.
Principala modalitate de petrecere a timpului liber pentru copii, adultii peste 30 de ani, pentru batrâni dar si pentru mare parte dintre tineri este televizorul, de aceea ambele strategii au ca modalitate de promovare a produsului reclama tv.
În cele ce urmeaza voi încerca sa identific setul de atribute determinante care sa defineasca produsul pentru o pozitionare cât mai buna a acestuia pe segmentele de piata alese.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Campanie de Promovare a Vopselurilor in Mediul Rural.doc