Analiza Factorilor care Influențează Numărul de Turiști Cazați la Hotelul Aura

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4514
Mărime: 125.67KB (arhivat)
Publicat de: Filip Cristian C.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Duguleana
Proiectul a fost prezentat in cadrul Universitatii Transilvania Brasov Facultatea de Stiinte Economice Specializarea Marketing.

Extras din proiect

Introducere

Turismul reprezintă călătoriile de plăcere, pentru recreere. Aceasta noțiune a fost extinsă în ultimii ani pentru a include orice călătorie în afara zonei în care cineva trăieşte sau munceşte, de la călătorii de o zi până la vacanţe în străinătate.

Din punct de vedere etimologic, cuvântul „turism” provine din termenul englez „tour” (călătorie), sau „to tour”, „to make a tour” (a călători, a face o călătorie), termen creat în Anglia, în jurul anilor 1700, pentru a desemna acţiunea de voiaj în Europa - în general şi în Franţa - în special. La rândul său, acest termen englez derivă din cuvântul francez „tour” (călătorie, plimbare, mişcare), fiind preluat de majoritatea limbilor europene cu sensul de călătorie de agrement. Termenul francez are rădăcini şi mai adânci, el derivă din cuvântul grecesc „tournos” şi, respectiv, din cel latin „turnus” şi înseamnă tot călătorie în circuit. Din termenul „turism” a derivat şi cel de „turist”, adică persoana care efectuează călătoria pentru plăcerea proprie.

România este una din ţarile europene cu unul din cele mai bogate potenţiale turistice. Însă în ciuda acestui potenţial imens al ţării noastre turismul este una din cele mai slab dezvoltate ramuri ale economiei naţionale. Acesta fiind şi unul din motivele principale pentru care numărul de turişti români care îşi petrec zilele de vacanţă în străinătate depăşeşte cu mult numărul de turişti sosiţi în România. Este bine cunoscut faptul că una dintre cele mai frecventate zone al ţarii noastre este Valea Prahovei. Aici sunt situate cele mai cunoscute staţiuni: Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal.

Predeal, cel mai înalt oraș din țară, este plasat pe culmea ce desparte Valea Prahovei de Valea Timișului, într-o depresiune bine adăpostită de masivele muntoase Bucegi, Baiu, Piatra Mare si Clăbucet. Stațiunea se gasește la o distanță de 142 km de București, pe DN1 la 25 km de Sinaia și la 25 km de Brașov. Este orașul romanesc situat la cea mai mare altitudine, între 1.030 si 1.110 metri. Stațiunea dispune de peste 5200 locuri de cazare, în hoteluri, vile, cabane și camping. Sunt disponibile 8 pârtii de ski cu grade diferite de dificultate, telescaun de la Clăbucet Sosire la Clăbucet Plecare, teleschi dublu la Clăbucet Sosire, baby-teleschiuri la Gârbova, Clăbucet Plecare, Orizont și Trei Brazi.

Amplasat în Predeal la numai 100 metri de Pârtia Clăbucet, Hotel “AURA” oferă potențialilor clienți confortul unui hotel de 4 stele. Hotelul AURA din Predeal este structurat astfel: 9 apartamente si 10 camere duble. Camerele dispun de Minibar, LCD, internet, telefon, terasă, toate camerele cu vedere la pârtia Clăbucet, băile cu cabine de duș. Apartamentele sunt dotate cu doua băi. Hotel AURA are în dotare un restaurant cu o capacitate de 70 locuri cu meniu tradițional și internațional, cu bar de zi ce oferă băuturi dintr-o gamă difersificată.

Deasemenea acest complex hotelier pune la dispoziția oamenilor de afaceri și companiilor o sală de conferințe echipata cu plasmă și video-proiector, cu o capacitate de 25 de locuri și o terasa spațioasa. Complexul AURA mai are în dotare: Jacuzzi, sală de fitness, masaj și saună.

În acest proiect se analizează factorii care pot influenţa numarul de turişti cazaţi la hotelul „AURA”. Printre cei mai importanţi factori se numără: numărul de turişti sosiţi în localitate, timpul liber, numărul de zile însorite și numărul de zile în care pârtia de schi a fost practicabilă.

2. Modelul regresiei simple

Astfel în acest proiect se va construi un model econometric în care vor fi introduşi aceşti factori pentru a se vedea dacă influenţa acestori factori este semnificativă pentru numărul de turişti cazaţi în acest hotel. Datele folosite pentru construcţia modelului sunt culese din baza de date proprie a hotelului şi din baza de date a serviciului de evidenţă a populaţiei.

Primul model constituit este acela în care se verifică dacă numărul de turişti sosiţi în localitate influenţează numărul de turişti cazaţi la hotelul Aura. Acest model este cel al regresiei simple şi are următoarea formă:

Ntt = a + a Tt +

unde:

Ntt = numărul de turişti cazaţi în ziua t;

Tt = numărul de turişti sosiţi în localitate în ziua t;

a , a = parametrii modelului;

eroarea de specificare.

Folosind metoda celor mai mici pătrate pentru estimarea parametrilor modelului, s-au obținut urmatoarele rezultate:

(2.88) (15.10)

0.89

n = 30

(.) = raţia Student

În continuare a fost extrasă din tabela legii de distribuție Student valoarea corespunzătoare unui prag de semnificație de 5%, un numar de observări de 30 și 1 factor de influență rezultând T teoretic = 2.05. Astfel, comparând valorile calculate cu valorile lui T teoretic, se poate garanta cu o probabilitate de 95% că Tt are o influență semnificativă asupra variabilei de explicat Ntt.

Aplicând testul Fisher pentru a determina dacă modelul este semnificativ global obținem F calculat ca având valoarea de 2.04 iar F teoretic (Ft) = 228.03

Conform acestui test variabila introdusă în model influenţează în mod semnificativ numărul de turişti cazaţi și modelul este global semnificativ.

• Detectarea Heteroscedasticitații:

Rezultatele obţinute în urma aplicarii testului Goldfeld - Quandt indică faptul că valoarea calculată este mai mică decât valoarea teoretică . Drept urmare putem afirma cu o probabilitate de 95% că heteroscedasticitatea nu este prezentă în acest model.

3. Modelul regresiei simple multiple

Pentru ca variaţia numărului de turişti cazaţi la Hotel ‘‘AURA’’ dealungul lunii decembrie 2008, să fie explicată cât mai bine, se va construi un model în care se va introduce pe lângă T şi celelalte variabile. Astfel modelul nou construit va arata astfel:

Nt = +

unde :

Ntt = numărul de turişti cazaţi în ziua t;

Tt = numărul de turişti sosiţi în localitate în ziua t;

Zt = ziua săptămânii (lucrătoare sau nelucrătoare);

Vt = starea vremii în ziua t;

SPt = variabila Dummy asociata stării pârtiei de ski în ziua t;

a , a , a , a , a = parametrii modelului;

eroarea de specificare.

Preview document

Analiza Factorilor care Influențează Numărul de Turiști Cazați la Hotelul Aura - Pagina 1
Analiza Factorilor care Influențează Numărul de Turiști Cazați la Hotelul Aura - Pagina 2
Analiza Factorilor care Influențează Numărul de Turiști Cazați la Hotelul Aura - Pagina 3
Analiza Factorilor care Influențează Numărul de Turiști Cazați la Hotelul Aura - Pagina 4
Analiza Factorilor care Influențează Numărul de Turiști Cazați la Hotelul Aura - Pagina 5
Analiza Factorilor care Influențează Numărul de Turiști Cazați la Hotelul Aura - Pagina 6
Analiza Factorilor care Influențează Numărul de Turiști Cazați la Hotelul Aura - Pagina 7
Analiza Factorilor care Influențează Numărul de Turiști Cazați la Hotelul Aura - Pagina 8
Analiza Factorilor care Influențează Numărul de Turiști Cazați la Hotelul Aura - Pagina 9
Analiza Factorilor care Influențează Numărul de Turiști Cazați la Hotelul Aura - Pagina 10
Analiza Factorilor care Influențează Numărul de Turiști Cazați la Hotelul Aura - Pagina 11
Analiza Factorilor care Influențează Numărul de Turiști Cazați la Hotelul Aura - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Analiza Factorilor care Influenteaza Numarul de Turisti Cazati la Hotelul Aura.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?