Analiza pieței mondiale automotive

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 5289
Mărime: 250.27KB (arhivat)
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Privire de ansamblu asupra pieţei produsului oferit
  2. 2.1. Modernizarea şi globalizarea industriei
  3. 2.2. Tendinţe globale ale pieţei
  4. 2.3. Contextul economic actual
  5. 2. Competitia
  6. 3.1. Mediul competiţional
  7. 3.2. Ameninţări şi oportunităţi
  8. 3. Piaţa produsului oferit
  9. 4.1. Cererea pentru produs, dimensiunea acesteia şi ponderea în cifra de afaceri
  10. 4.2. Evoluţia pieţei pe regiuni geografice
  11. 4.3. Evoluţia celor mai importanţi beneficiari/clienţi potenţiali
  12. 4. Evoluţia previzionată a pieţei

Extras din proiect

Analiza pieţei

Industria producţiei de automobile este considerată o industrie care se bazează atât pe forţa de muncă, cât şi pe capital. Cea mai mare parte a costurilor pentru producerea şi vânzarea automobilelor includ:

- Forţa de muncă: deşi utilajele mecanizate realizează mare parte dintre procesele de fabricaţie ale automobilelor, cu preponderenţă în domeniul concepţiei şi ingineriei automobilelor costurile cu forţa de muncă sunt semnificative.

- Materiale: toate piesele, începând cu cele din oţel şi aluminiu, tabloul de bord, scaunele, cauciucurile, etc. sunt procurate de la mai mulţi furnizori.

- Publicitate: în fiecare an, cei mai mulţi producători de automobile cheltuie miliarde de euro pe campanii publicitare, iar alte sume considerabile sunt alocate cercetării de piaţă, pentru a anticipa tendinţele şi preferinţele de consum.

Piaţa automobilelor nu este compusă numai din constructorii de autovehicule, un sector lucrativ important al pieţei fiind reprezentat de fabricanţii de piese şi componente. Domeniile majore ale fabricării de piese şi componente sunt următoarele:

- Fabricanţi de piese originale: Unii dintre marii constructori de automobile ai lumii fabrică în parte propriile piese şi componente, dar nu pot fabrica toate piesele şi componentele necesare construcţiei unui nou vehicul. Din acest motiv, companiile active în sectorul fabricării de piese şi componente pentru industria automobilelor produc o gamă largă a acestor piese şi componente, plecând de la mânerele uşilor până la scaune.

- Producţia şi distribuţia pieselor de schimb consumabile: acestea sunt piesele care sunt înlocuite după achiziţionarea unui automobil. Filtrele de aer, filtrele de ulei şi farurile sunt câteva exemple de produse din acest sector al industriei automobilelor.

- Fabricarea pieselor din cauciuc: aceasta include anvelope, furtune, curele, etc.

În prima dintre aceste categorii se înscrie şi compania X. Astfel, o analiză cantitativă a pieţei de desfacere pentru produsele X este similară cu analiza pieţei automobilelor, mai exact a producţiei mondiale de autovehicule. Din punctul de vedere al analizei structurale a pieţei, vom urmări principalii jucători din piaţă care furnizează constructorilor de automobile piese şi echipamente similare celor fabricate de X.

Privire de ansamblu asupra pieţei produsului oferit

Modernizarea şi globalizarea industriei

Industria modernă a automobilelor cuprinde astăzi principalii producători, şi anume Toyota, General Motors, Ford, Honda, Volkswagen, Daimler, Chrysler, care activează pe o piaţă globală şi competitivă. Este dovedit faptul că globalizarea industriei auto a fost accelerată semnificativ în ultima jumătate a deceniului 1990-2000 datorită construirii de importante facilităţi de producţie în multe regiuni ale globului şi a fuziunilor dintre giganţii industriei – constructori multinaţionali de automobile.

Specialiştii în domeniu afirmă că originea expansiunii comerţului din domeniul auto se află în transferul tehnologic al modelului de producţie în masă din S.U.A. către Europa de Vest şi Japonia, realizat de compania Ford Motors în urma Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial. Progresele industrializării au condus la creşterea substanţială a dezvoltării şi a producţiei pieţelor japoneze şi germane, în particular. Cea de-a doua tendinţă semnificativă în globalizarea industrială a fost exportul autoturismelor cu consum eficient de combustibil din Japonia către S.U.A., ca un rezultat al embargoului combustibilului din 1973-1974.

Extinderea comerţului global a condus la creşterea sistemelor de distribuţie mondiale, ceea ce a mărit la nivel global competiţia între constructorii de automobile. În special producătorii japonezi au instituit metode de producţie inovatoare, modificând modelul american de producţie şi utilizând tehnologia pentru a îmbunătăţi producţia şi a spori competitivitatea produsului.

Accesul consumatorului final la automobile a cunoscut de asemenea o evoluţie ascendentă. Datorită economiilor de scară, costul de producţie a fost eficientizat, iar automobilul a devenit din ce în ce mai accesibil. Astfel, în anul 2009 se află aproximativ 900 milioane de autoturisme şi vehicule comerciale uşoare/medii în circulaţie, dintre care 250 de milioane numai în Statele Unite ale Americii. Acest număr este estimat să atingă curând 1 miliard.

Tendinţe globale ale pieţei

Pornind de la examinarea pieţei auto mondiale, pot fi identificate mai multe tendinţe ale pieţei, acestea putând fi clasificate în funcţie de următorii factori:

- Dinamica pieţei globale – Cei mai mari constructori de automobile ai lumii continuă să investească în facilităţi de producţie în pieţe emergente pentru a reduce costurile de producţie. Aceste pieţe emergente includ America Latină, China, Malaezia precum şi alte pieţe din Asia de Sud-Est.

- Încheierea de alianţe la nivel mondial – Cei mai mari trei constructori americani de automobile (General Motors, Ford şi Chrysler) au fuzionat sau au încheiat parteneriate comerciale strategice cu constructori de automobile europeni sau japonezi. Unele fuziuni, cum este cea dintre Chrysler şi Daimler-Benz, au fost iniţiate de producătorul european ca parte a strategiei de întărire a poziţiei pe piaţa din S.U.A. În ansamblu, între producătorii de automobile ai lumii predomină tendinţa cuceririi de noi pieţe.

- Consolidarea industriei – Creşterea competiţiei globale între producătorii mondiali şi poziţionarea în pieţe străine a împărţit producătorii de automobile în trei categorii, prima categorie fiind reprezentată de General Motors, Ford, Toyota, Honda şi Volkswagen, în timp ce producătorii aflaţi în cele două categorii rămase încearcă să încheie parteneriate sau să fuzioneze cu producători din categorii inferioare, pentru a putea concura cu companiile din categoria întâi. Ca exemple regăsim următoarele:

- Fuziuni ale companiilor aflate în categoria I: Volkswagen-Lamborghini; BMW-Rolls Royce.

- Fuziuni ale companiilor aflate în categoria II: Chrysler-Mercedes Benz; Renault-Nissan-Fiat.

- Fuziuni ale companiilor aflate în categoria III: Mazda-Mitsubishi; Kia-Volvo.

Contextul economic actual

Recesiunea economică, pornită în S.U.A. către sfârşitul anului 2007, are un impact profund asupra industriei auto, ducând la o scădere dramatică a vânzărilor de automobile în 2008, când numărul de unităţi vândute este cu aproximativ 18% sub nivelul vânzărilor cantitative aferente anului 2007. Anul următor, în 2009, vânzările sunt şi mai scăzute, acest an dovedindu-se a fi cel mai nefavorabil industriei auto din ultimele decenii, când doi giganţi, General Motors şi Chrysler, intră în reorganizare sub protecţia statului, în timp ce un număr important de distribuitori autorizaţi, furnizori, fabricanţi de componente şi alte afaceri conexe domeniului auto intră de asemenea în reorganizare.

La începutul anului 2009, industria globală a automobilelor se afla în plină recesiune economică. Vânzările înregistrează scăderi substanţiale. Constructorilor de automobile le lipsesc lichidităţile, iar unii dintre aceştia, printre care şi Saab, intră în faliment. Companiile General Motors şi Chrysler primesc sprijin financiar în valoare totală de 17,4 miliarde USD, cu condiţia ca cele două companii să dezvolte planuri strategice pentru a se păstra pe linia de plutire. Aceste planuri includ concesiuni de la sindicatele muncitoreşti, scăderea numărului de angajaţi şi a unităţilor de producţie. În mai 2009, General Motors anunţă că va închide un număr de aproximativ 1,100 reprezentanţe de vânzare în perioada imediat următoare, însemnând că va păstra circa 3,600 de reprezentanţe pentru comercializarea Chevrolet, Cadillac, Buick şi a mărcilor General Motors. Compania se aşteaptă să elimine alte 470 de reprezentanţe comerciale odată cu vânzarea unităţilor Saab, Hummer şi Saturn, iar în iunie 2009 găseşte potenţiali cumpărători pentru aceste mărci. După cum este de aşteptat, compania General Motors intră în insolvenţă la mijlocul lui 2009 şi este prompt repusă pe linia de plutire printr-o masivă acţiune de salvare federală.

Preview document

Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 1
Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 2
Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 3
Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 4
Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 5
Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 6
Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 7
Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 8
Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 9
Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 10
Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 11
Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 12
Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 13
Analiza pieței mondiale automotive - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei Mondiale Automotive.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Ai nevoie de altceva?