Analiza Sectorului de Mmarketing la SC Betty Ice

Proiect
6/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2199
Mărime: 461.20KB (arhivat)
Publicat de: Flora Nistor
Puncte necesare: 8
A fost prezentat la marketing, Facultatea de Stiinte economice,sectia C.I.G

Extras din proiect

- Prezentare

Companie: S.C. Betty Ice S.R.L.

Domeniu de activitate: fabricarea inghetatei

Sigla:

Motto: “ Creata din pasiune,……….. pentru a naste pasiuni”

Cifra de afaceri: 17,5 mil euro

In prezent, fabrica poate produce zilnic aproximativ 100 de tone de inghetata. Planurile de dezvoltare prevad dublarea capacitatii prin constructia unei noi hale de productie in aceeasi locatie, din 2009, fabrica fiind gandita inca de la inceput pentru extindere. Unitatea de productie Betty Ice, construita intre 2003 si 2006, se intinde pe o suprafata de 6.500 de metri patrati si are peste 300 de angajati in perioada verii.

- Istoric

Totul a inceput in 1991 cand Vasile Armean, proprietarul companiei Betty Ice de astazi, intors din Austria in concediu cu ceva cunostinte despre cum lucreaza o gelaterie si masinile folosite, s-a gandit sa testeze piata din Romania. “M-am inteles cu patronul din Austria, care mi-a dat materii prime si o masina de inghetata pe credit, mi-am pregatit spatiul din timp si in august 1991 am inceput sa vand inghetata la cornet in statia de autobuz dintr-un cartier sucevean. Vindeam zilnic, fara oprire, si dormeam trei-patru ore pe noapte. Am facut cam 100 de de marci germane profit pe zi, astfel ca intr-o luna am castigat 3.000 de marci - mult la vremea respectiva. Puteam sa fac si mai multi bani, dar nu ma tineau puterile, nici masina nu producea mai mult."

A ales Suceava si nu Medias, orasul sau natal, pentru ca aici a gasit locul de desfacere. Cel care l-a ajutat, inchiriindu-i spatiu in conditii mai avantajoase, a fost seful de la fabrica de conserve Consuc din Suceava. Tot el l-a sprijinit si un an mai tarziu, cand Armenean s-a intors definitiv in tara pentru a pune businessul pe picioare. Primele investitii au fost acoperite printr-un credit de nevoi personale de circa 15.000 de euro, contractat in Austria. Dar inca de la inceput, afacerea a meritat toate eforturile. Prima masina de inghetata, luata pe credit de la furnizor, a reusit sa o plateasca din profit in cateva luni. "Ma ocupam direct de tot, in prima luna am fost doar eu, apoi am angajat un baiat si in urmatorul an am mai angajat trei persoane. Nu pot sa uit sutele alea de lei albastre, pe care trebuia sa le numar in fiecare seara si care ma disperau, pentru ca se numarau greu." Cu timpul, alti antreprenori locali au inceput sa ii faca concurenta, iar unii vindeau chiar vizavi de el. "Orice afacere care merge se copiaza", spune fondatorul Betty Ice. Oricum, dupa doi ani, antreprenorul a decis sa aleaga un alt model de business, convins ca acesta nu avea sa fie eficient pe termen lung. "Afacerea nu putea fi extinsa sub aceasta forma. Aveam nevoie de un model unitar de business, nu poti sa faci zece gelaterii si sa te astepti la acelasi rezultat de la fiecare. E aceeasi situatie ca si in cazul restaurantelor ? daca difera bucatarul si seful de locatie, deja nu mai poate fi vorba de acelasi restaurant. Cat eram eu acolo, mergea, dar nu se intampla peste tot la fel. Prin urmare, am decis sa trec pe industrial si acolo a fost o cu totul alta mancare de peste." In 1994, a infiintat societatea Betty & Cris, in care detinea o participatie de 55%. Denumirea acesteia a fost o combinatie intre numele primului copil al fondatorului, Betty, nascuta cam in aceeasi perioada cu firma, si Cris, numele unuia dintre cei doi parteneri pe care Armenean i-a cooptat in business. Pe vechea platforma a fabricii de conserve, asociatii au inchiriat un spatiu, unde au construit un laborator, "ca nu puteai sa il numesti fabrica". De la distributia in cofetarii, firma a trecut in scurt timp la magazine, apoi au inceput sa ambaleze inghetata in casolete, iar in 1996 au cumparat prima masina de distributie cu care au transportat inghetata in orasele apropiate.

Un moment important din existenta companiei a fost anul 1998, cand Armenean a devenit singurul actionar al afacerii, dupa ce a rascumparat restul de actiuni de la ceilalti asociati. "Atunci aveam trei camioane. De acolo am plecat cu o alta dinamica, un alt nume, Betty Ice, si mi-am urmat conceptul 100%."

Traiectoria care a adus Betty Ice top pe piata de inghetata din Romania a fost marcata de rate anuale de crestere de 50% (2004-2007) si chiar 100% (2000-2004). In iarna lui 2006, Armean a cheltuit 4 milioane de euro, ceea ce duce valoarea totala a investitiilor la 32 de milioane de euro. Un singur echipament de productie l-a costat 2,5 milioane de euro, date fiind complexitatea tehnologiei implicate si standardele dure de igiena impuse. In prezent, compania detine cea mai performanta fabrica de inghetata din Europa si se lupta cu multinationala-gigant Nestle pentru primul loc in topul producatorilor de inghetata.

- Oportunitati si amenintari:

Mediul economic:

• Oportunitati:

- Cresterea puterii de cumparare a romanilor

- Cresterea cererii de inghetata

• Amenintari:

- Scumpirea produselor alimentare (painea si alimentele vor fi intotdeauna prioritare inghetatei)

- Intrarea pe piata a competitorilor straini

- Cresterea euro si a dobanzilor, fapt ce afecteaza bugetul populatiei si implicit cererea de inghetata

- Criza financiara, care pune greutati companiei in a se extinde pe piata externa

- Cresterea pretului materiilor prime

Mediul natural:

• Oportunitati:

- Piata potentiala de 22mil. de locuitori

- Reducerea sezonalitatii

- Sezon estival prelungit, vreme caniculara

• Amenintari:

- Vreme rece si ploioasa, iarna mai lunga

- Cresterea pretului utilitatilor

Mediul social:

• Oportunitati:

- Conform unui studiu facut de Daedalus Consulting romanii

tind sa se orientaze tot mai mult spre produsele de marca, Betty Ice fiind un brand foarte cunoscut

• Amenintari:

- Inghetata este perceputa de populatie mai mult ca un produs

sezonier decat ca un desert

- Conform aceluiasi studiu facut de Daedalus Consulting,

romanii sunt pe ultimul loc la consumul de inghetata

Mediul demografic:

• Oportunitati:

- Fabrica este amplasata langa granita cu Ucraina, fapt ce

usureaza distributia pt export in aceasta tara in cazul extinderii Betty Ice pe piata din Ucraina

Preview document

Analiza Sectorului de Mmarketing la SC Betty Ice - Pagina 1
Analiza Sectorului de Mmarketing la SC Betty Ice - Pagina 2
Analiza Sectorului de Mmarketing la SC Betty Ice - Pagina 3
Analiza Sectorului de Mmarketing la SC Betty Ice - Pagina 4
Analiza Sectorului de Mmarketing la SC Betty Ice - Pagina 5
Analiza Sectorului de Mmarketing la SC Betty Ice - Pagina 6
Analiza Sectorului de Mmarketing la SC Betty Ice - Pagina 7
Analiza Sectorului de Mmarketing la SC Betty Ice - Pagina 8
Analiza Sectorului de Mmarketing la SC Betty Ice - Pagina 9
Analiza Sectorului de Mmarketing la SC Betty Ice - Pagina 10
Analiza Sectorului de Mmarketing la SC Betty Ice - Pagina 11
Analiza Sectorului de Mmarketing la SC Betty Ice - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Betty Ice - proiect.doc
  • material pentru prezentare.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?