Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 6193
Mărime: 42.62KB (arhivat)
Publicat de: Ora O.
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

1.Intro

Conceptul de intrare pe piata internationala: “o firma intra pe piata internationala atunci cand ea se angajeaza activ si pe termen lung cu produsele sale vechi sau noi pe una sau mai multe piete externe tinta, pe care inca nu are activitate intensa si obiective de piata.”

Atunci cand se ia hotararea de a intra pe piata internationala, managerii au de raspuns la intrebari din patru arii decizionale : Unde- (alegerea pietei), Cu ce- (alegerea produsului), Cum- (alegerea strategiei/formei de intrare), Cand- (alegerea punctelor temporal si a ritmului intrarii).

Aceasta lucrare isi propune sa raspunda la intrebarea “Cum?”, concentrandu-se asupra strategiilor si formelor de intrare.

2. Apple

Apple, Inc. (până în ianuarie 2007 Apple Computer, Inc.) este o companie din Silicon Valley, cu sediul în Cupertino, California avand ca obiect de activitate tehnologia computerelor. Cunoscuta mai ales pentru computerele Macintosh, Apple are o reputatie de inovatie in industria de inalta tehnologie.

Lansarea telefoanelor mobile iPhone a avut loc in Statele Unite pe data de 29 iunie 2007, fiind disponibil in magazinele Apple Store sau AT&T, ulterior produsul fiind disponibil pe intreg mapamondul. Revista “Time” a catalogat produsul drept Inventia Anului 2007. Pe 11 iulie 2008 a fost lansat modelul iPhone 3G cu viteza de transfer a datelor mai mare si cu GPS. Lansarea modelului iPhone 3GS (3G - Speed) a fost anuntata pe data de 8 iunie 2009, noul smart phone avand parametrii tehnici imbunatatiti, printre care camera video cu mai multi megapixeli si controlul vocal. Lansarea a avut loc pe 19 iunie 2009 in SUA, Canada si 6 tari europene; pe 26 iunie in Australia si Japonia si in iulie si august a fost lansat la nivel international.

2.1. Analiza de amenintari Porter

Apple concureaza ca producator in industria telefoanelor mobile. In aceasta industrie, SUA este responsabila pentru 21.4 bilioane de dolari profit, conform Data Monitor, 2008. Industria este asteptata sa creasca cu 7% anual, ceea ce duce profiturile asteptate la 30 de bilioane de dolari in 2011. Totusi, previziunile claseaza pietele din Europa si Zona Asia-Pacific ca piete si mai lucrative, cu 34.6 si respectiv 84.8 bilioane de dolari in 2011. In mod curent, SUA este responsabila doar pentru 20.6% din profiturile globale din aceasta piata.

O scurta analiza a 4 aspecte (consumatori, furnizori, noii veniti, substitute) va oferi atat o vedere de ansamblu a industriei cat si o pozitionare a companiei in cadrul acestei industrii.

a. Cumparatorii

Operatorii de retele si retailerii independenti sunt cumparatorii cei mai frecventi de telefoane mobile. Pentru acestia este important sa fie in posesia celor mai noi si la moda telefoane pentru a obtine cat mai mult de la consumatorii finali. Desi operatorii pot reduce performantele firmelor datorita contractelor, puterea lor de negociere este limitata. Mai exista si producatori integrati in procesul de vanzare care isi vand direct produsele consumatorilor finali, precum Motorola, ceea ce limiteaza si mai mult puterea de negociere a cumparatorilor.

b. Furnizorii

Ei sunt cei care asigura materiile prime necesare fabricarii unui telefon. Datorita gradului de specializare si tehnologie, producatorii depind de furnizori pentru piese de calitate. Astfel, furnizorii pot inhiba performanta producatorilor prin cresterea pretului componentelor sau scaderea calitatii. In mod curent, profitul generat din furnizarea pieselor necesare este mic comparativ cu profitul pe care il genereaza industria telefoanelor mobile, deoarece furnizorii nu s-au specializat doar pe asemenea piese, ei furnizand o multitudine de piese pentru diverse industrii. Totusi ei pot influenta contractele, deoarece ponderea acelor piese in totalul profitului inregistrat de ei nu este substantial.

c. Noi veniti

Amenintarea intrarii pe aceasta piata este relativ mica, cu exceptia companiilor care opereaza deja in industria electronica. Pentru alti competitori este prea costisitor sa stabileasca unitati de cercetare, dezvoltare si productie. Apple este un exemplu de companie din domeniul electrotehnic care a patruns pe piata telefoanelor mobile prin producerea iPhone-ului. Succesul companiei se datoreaza capacitatii de a produce un produs inovativ la costuri rezonabile, care nu ar fi putut fi realizat de o companie noua.

d. Substitute

Substitutele la telefoanele mobile includ retelele fixe si optiunile de comunicare cu voce via internet. Totusi, serviciile mobile incorporeaza o multitudine de servicii care determina utilizatorii sa nu le schimbe cu altele. Amenintarea industriei substitutelor este mica, deoarece companiile au stabilit bariere pentru produsele competitiei.

Concluzie: Rivalitatea in industria telefoniei mobile este relativ intensa datorita intrarii crescande pe pietele interne si internationale. Aceasta rivalitate, totusi, aduce noi tehnologii pe piata. Apple, de exemplu, a intrat pe aceasta piata cu un produs inovator, pe care alte firme au ajuns sa-l imite. In ciuda faptului ca iPhone a atras atentia unui numar mare de consumatori, Apple are un mare dejavantaj prin lipsa diversificarii produselor. Firmele mai mari cu o gama variata de produse vor castiga mai multi consumatori, in detrimentul unui anumit segment. Dar, deoarece cumparatorii de telefoane mobile, atat operatorii cat si consumatorii finali, doresc ultimele modele disponibile, iPhone-ul va continua sa fie cerut, cel putin pana la aparitia unui produs superior.

3. iPhone

iPhone poate fi descris ca o combinatie intre popularul player iPod si un smart-phone destinat navigarii pe web. Ceea ce a diferentiat telefonul de celelalte produse similare este ecranul touch-sensitive care permite atat apeluri, navigare prin muzica si scrierea de mesaje pe o tastatura virtuala. Tintind spre un consumator hingh-end, care este adesea si un consumator din zona business, iPhone-ul este dedicat unei piete substantiale si in crestere.

3.1. Beneficiile produsului

- Cel mai rapid iPhone - de aici si denumirea de iPhone 3GS(Speed); se afirma ca noua generatie e de 2 ori mai rapida decat cea anterioara: paginile de internet sunt afisate in cateva secunde, fisierele atasate la email-uri sunt pot fi vizualitate mai rapid, performanta este imbunatatita si grafica 3D actualizata.

Preview document

Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 1
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 2
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 3
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 4
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 5
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 6
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 7
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 8
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 9
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 10
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 11
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 12
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 13
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 14
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 15
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 16
Apple - strategii de pătrundere în Germania și India - comparație - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Apple - Strategii de Patrundere in Germania si India - Comparatie.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?