Caracterizarea serviciilor juridice din România în cadrul SCA Zamfirescu Racoți Predoiu

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4620
Mărime: 28.78KB (arhivat)
Publicat de: Manole Feraru
Puncte necesare: 6
Academia De Studii Economice Facultatea De Marketing

Extras din proiect

I. Piata serviciilor juridice

Intr-un moment in care statul nu mai are ce sa vanda, cabinetele de avocatura din Romania isi concentreaza atentia asupra pietei de capital, finantarilor, a drepturilor de proprietate intelectuala, dar si a fuziunilor si achizitilor.

Piata de avocatura din Romania are o istorie de un deceniu. In anul 1995, a aparut asa-numita “lege a avocatilor”, prin care acestia puteau sa se organizeze in structuri profesionale. Atunci, s-au infiintat trei case de avocatura romanesti (Nestor Nestor, Popovici & Asociatii si Musat & Asociatii), aflate in momentul de fata in topul companiilor din domeniu. De atunci, piata consultantei legale a cunoscut o dezvoltare uimitoare, corpul profesional ce numara in 1990 numai 400 de avocati (in Bucuresti) extinzandu-se la aproximativ 7.000 de avocati in 2005. Astazi, sunt inregistrate aproximativ 100 de societati de avocati, iar locul avocatilor obisnuiti sa isi exercite profesia in mod individual a fost luat, in mare parte, de societati profesionale grupand zeci de avocati.

Piata locala de avocatura este estimata la peste 100 de milioane de euro, insa o mare parte din business este absorbit de un numar redus de firme, tinand cont ca trei dintre cei mai mari jucatori din piata au raportat venituri cumulate de peste 30 de milioane de euro in 2006, iar in urmatorii cinci ani de zile in Romania se va deschide o efereastra de oportunitatee, urmand ca piata sa creasca spre 300 - 400 de milioane de euro, valoare la care se va stabiliza.

Cererea de servicii juridice se afla intr-o continua crestere pe piata locala, in toate domeniile, mai ales ca UE este investitorul numarul unu in Romania, deoarece de pe urma finantarilor Uniunii Europene pot trai nenumarate firme mici si mijlocii.

Activitatile economice si cererea de servicii juridice vor creste dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, fapt ce va conduce la un ritm alert de dezvoltare a pietei avocaturii, apreciaza firmele de profil.

Valoarea pietei avocaturii de afaceri a fost estimata anul trecut la cel mult 100 mil. euro. In lipsa unor statistici oficiale, aprecierile individuale ale caselor de avocatura indica niveluri sensibil diferite, estimarile mergand de la un prag minim de 40 mil. euro pana la un maxim de 100 mil. euro.

Cresterea economica este un alt factor care antreneaza raporturi juridice si pune presiune pe avocati.

In ciuda cresterii serviciilor juridice din Romania, piata locala nu este foarte atractiva pentru marile case de avocatura, care aleg, in general, sa intre in parteneriate cu firmele locale pentru anumite proiecte. Pana in prezent, din marii jucatori internationali au deschis birouri in Romania doar britanicii de la Clifford Chance si Linklaters, numarul unu si doi in lume tinand cont de cifra de afaceri.

In acest an este asteptata o crestere a veniturilor din privatizari, proiecte de infrastructura si piata de capital, urmand ca mai multe companii, atat publice cat si private, sa fie listate.

Si in acest an piata de avocatura de business va continua sa creasca sustinut, sectorul de real estate fiind acum un generator important de venituri. De asemenea vor veni noi investitori interesati de Romania odata cu integrarea in UE, evolutiile din economie fiind mult mai previzibile acum.

Cresterea economica din ultimii ani, 7,5%-8% in 2006, si potentialul de dezvoltare mult mai mare decat cel din Ungaria sau Cehia au pus Romania pe harta investitorilor. Totusi, in ciuda faptului ca Romania este acum pe lista investitorilor straini, ritmul incet in care se misca autoritatile in unele proiecte mari, cum ar fi vanzarea Daewoo Craiova, proiectele de parteneriat public-privat (Esplanada, Casa Radio) sau constructia de autostrazi, ar putea duce la ratarea unor mari oportunitati.

Acum piata a devenit mult mai sensibila la tarifele practicate de avocati, datorita diversitatii ofertelor, avand in vedere ca sunt mai multe case plasate pe nivelul superior care pot oferi servicii de calitate.Tarifele avocatilor practicate pe piata de business pot varia intre 100 si 600 de euro pe ora.

In ultimul an, cresterea pietei romanesti a devenit interesanta, cel putin ca nivel de discutie, pentru mai multe firme globale de avocatura. In afara de Linklaters si Cliford Chance, numarul unu in lume, care s-a asociat anul trecut cu Badea Georgescu, o firma de talie mijlocie, alte nume mari internationale nu sunt prezente la Bucuresti.

Gheorghe Musat, Managing Partner la Musat & Asociatii, spune ca intre 1995 si 1998, a fost o perioada moarta din punctul de vedere al sosirii pe piata a firmelor de avocatura, si abia dupa 1998, lucrurile au inceput sa se invioreze. Musat crede ca abia de un an-doi piata a inceput sa se maturizeze.

Nestor crede ca piata romaneasca nu este suficient de matura si mare ca sa justifice crearea unor adevarate birouri locale ale marilor firme. "Din punct de vedere economic nu are sens. Eu cred ca piata ar trebui sa fie cuprinsa intre 300-400 de milioane de euro, ca sa justifice instalarea marilor nume. Cei care au venit pana acum nu au creat birouri adevarate, ci doar niste prezente. Tot ce s-a realizat pana acum s-a facut prin afilieri, nu prin achizitii. Toti am purtat discutii, dar nu am mers mai departe. Cu cat devii mai mare, cu atat scad sansele sa fii achizitionat", spune Nestor.

Pe de alta parte, el spune ca din punct de vedere al strategiei, al marketingului si al cresterii numarului de clienti globali care opereaza pe mai multe piete, exista posibilitatea ca anumite nume mari sa decida ca trebuie sa fie prezente la Bucuresti, chiar daca sumele castigate sunt mici.

Preview document

Caracterizarea serviciilor juridice din România în cadrul SCA Zamfirescu Racoți Predoiu - Pagina 1
Caracterizarea serviciilor juridice din România în cadrul SCA Zamfirescu Racoți Predoiu - Pagina 2
Caracterizarea serviciilor juridice din România în cadrul SCA Zamfirescu Racoți Predoiu - Pagina 3
Caracterizarea serviciilor juridice din România în cadrul SCA Zamfirescu Racoți Predoiu - Pagina 4
Caracterizarea serviciilor juridice din România în cadrul SCA Zamfirescu Racoți Predoiu - Pagina 5
Caracterizarea serviciilor juridice din România în cadrul SCA Zamfirescu Racoți Predoiu - Pagina 6
Caracterizarea serviciilor juridice din România în cadrul SCA Zamfirescu Racoți Predoiu - Pagina 7
Caracterizarea serviciilor juridice din România în cadrul SCA Zamfirescu Racoți Predoiu - Pagina 8
Caracterizarea serviciilor juridice din România în cadrul SCA Zamfirescu Racoți Predoiu - Pagina 9
Caracterizarea serviciilor juridice din România în cadrul SCA Zamfirescu Racoți Predoiu - Pagina 10
Caracterizarea serviciilor juridice din România în cadrul SCA Zamfirescu Racoți Predoiu - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Caracterizarea Serviciilor Juridice Din Romania in Cadrul SCA Zamfirescu Racoti Predoiu.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?