Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării

Proiect
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4047
Mărime: 34.52KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Georgescu
Academia de Studii Economice Bucuresti

Cuprins

  1. Descrierea generala a pietei pag.3
  2. Descrierea principalilor concurenti(Unilever,Henkel,P&G) pag. 4
  3. Definirea scopului cercetarii pag.5
  4. Elaborarea obiectivelor cercetarii pag.5
  5. Elaborarea ipotezelor cercetarii pag.6
  6. Stabilirea metodei de esantionare pag.7
  7. Determinarea dimensiunii esantionului pag.8
  8. Modelul de chestionar utilizat pag.8
  9. Modelul fisei de observare pag.13
  10. Culegerea si prelucrarea datelor pag.14
  11. Confirmarea ipotezelor pag.17
  12. Avantaje si dezavantaje ale sondajului si observarii pag.19
  13. Bibliografie pag.19

Extras din proiect

A. Descrierea generala a pietei

Pe parcursul ultimilor ani, piata detergentilor de rufe a devenit una dintre categoriile cele mai mature din piata bunurilor de larg consum, atat din punct de vedere al gradului de penetrabilitate al produsului, cat si din perspectiva evolutiilor inregistrate. Dezvoltarea unor formule si tehnologii competitive, campaniile agresive de informare sustinute de marii jucatori, preocuparile privind identificarea solutiilor de protejare a mediului dau contur interesant segmentului, explicand fenomenele trecute si anticipand liniile de dezvoltare viitoare.

Segmentarea pietei detergentilor de rufe este o consecinta a nevoilor si criteriilor de cumparare ale indivizilor, astfel ca fiecare client alege un anumit furnizor de produse pe baza setului de competente distinctive care se armonizeaza cel mai bine cu nevoile lui.

Piata detergentilor de rufe a cunoscut o crestere continua in valoare, de aproximativ 15%-20% pe an, iar tendinta se va mentine si in perioada urmatoare.

In acest moment, consumul de detergenti de rufe se apropie de cel din alte tari europene. Daca in tari ca Austria si Germania consumul este de aproximativ 6kg de detergent pe cap de locuitor, in Romania ne apropiem, conform estimarilor noastre, de 4kg pe cap de locuitor, de 2 ori mai mult decat acum 8 ani"

Complexitatea pietei detergentilor, reprezentata de 7 mari branduri, Ariel, Tide, Persil, Omo,Rex, Bonux şi Dero, care cuprind o gama larga de produse de curatare, pornind de la detergentii pentru spalare la masina automata, pentru masina neautomata, pentru spalarea manuala, pana la detergentii pentru spălarea rufelor colorate şi pentru textile fine, determină o grupare clara a clientilor. Caile de segmentare a pietei detergentilor sunt rezultatul pretului fiecărui produs, nivelului de cheltuieli al clientului si al preferintelor pe care clientul si le-a făcut, de-a lungul timpului, fată de o anumită marca. Astfel, segmentând oferta, se remarcă o pondere mare a marcilor din sectorul economic (Dero, Fax, Rex), care se adreseaza persoanelor cu venituri mici, urmate de cele medii (Bonux, Omo). Detergentii premium (Ariel, Tide, Persil), care inregistreaza performante inferioare pe piata, se adreseaza gospodariilor cu venituri medii si ridicate.

Concurenta pe piata detergentilor de rufe este una ridicata, fiecare marca urmarind sa-şi promoveze imaginea si brandul in randul consumatorilor. Cel mai promovat detergent de rufe este Dero, apartinând producătorului Unilever, fiind urmat de Bonux, pozitionat ca si celalalt detergent in sectorul economic, dar situandu-se sub umbrela Procter&Gamble.

Unilever in Romania - o afacere puternica, in crestere continua

Unilever, una dintre cele mai importante companii de pe piata bunurilor de larg consum din Romania, este prezenta pe piata romaneasca din 1995. De atunci, Unilever a investit aproape 125 milioane euro, fiind unul dintre cei mai importanti investitori din Romania.

Portofoliul de marci pe care Unilever le comercializeaza pe cele doua mari piete pe care este prezent – produse de ingrijire casnica si personala, produse alimentare – include marci puternice precum Dero, Omo, Cif, Domestos, Coccolino, Dove, Rexona, Axe, Clear, Signal, Delma, Rama, Becel, Delikat, Knorr, Hellmann’s, Algida, Napoca, Lipton. Prin aceste marci, Unilever ii ajuta pe oameni sa se simta bine, sa arate bine si sa ia ce e mai bun din viata.

Unilever are o cota de piata de 31,5 % in Romania,fiind pe locul doi pe piata detergentilor dupa Procter& Gamble care este lider de piata.

Procter & Gamble este prezent in România din 1992, unde produce si comercializeaza produse de igiena si alimentare, detergenti si cosmetice, si are sediul principal pentru regiunea Balcani la Bucuresti. La nivel international, produsele P&G se regasesc in 140 de state.

. In 1995 trustul Procter & Gamble a cumparat o parte din fabrica de detergenti si inalbitori de la Timisoara, infiintind S.C. Detergenti S.A., firma de productie, care avea in februarie 2009 un număr de 850 de angajati. In 1996 in cadrul fabricii din Timișoara a inceput productia de detergenti. Prima marca produsa a fost Tide pentru spalare manuala. Ulterior productia s-a diversificat, producandu-se detergenti marca Ariel, Perlan Bonux(transformat pe parcurs in Bonux) si s-a inceput productia de detergenti pentru spalare automata. Tot în anul 1996 s-a inceput la Timisoara si productia de inalbitor marca Ace.

Procter &Gamble a avut in 2007 o cifra de afaceri de: 250 milioane euro.

Henkel România a fost infiintata in 1994 ca filiala a companiei Henkel Austria (devenita in 1998 Henkel Central Eastern Europe). Compania are în prezent 490 de angajati, iar portofoliul sau cuprinde peste 30 de marci, mii de produse, de la produse cosmetice, detergenti, adezivi comerciali şi profesionali pana la tehnologii. De la infiintarea sa in Romania, Henkel a lansat cu succes pe piata romaneasca un important numar de marci din portofoliul international de detergenti Henkel, precum : Persil, Pur, Rex, Perwoll, Silan, Perwoll, Clin, Bref , Somat.

Preview document

Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 1
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 2
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 3
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 4
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 5
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 6
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 7
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 8
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 9
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 10
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 11
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 12
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 13
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 14
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 15
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 16
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 17
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 18
Cercetarea pieței detergenților prin intermediul sondajului și al observării - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Cercetarea Pietei Detergentilor prin Intermediul Sondajului si al Observarii.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Comportamentui de Utilizare a Internetului

1.1. Scopul general al cercetarii Scopul cercetarii este analiza comportamentului de utilizare a Internetului în cazul categoriei de utilizatori...

Cercetarea Comportamentului de Cumpărare a Băuturilor Carbonate

CERCETAREA COMPORTAMENTULUI DE CUMPĂRARE A BĂUTURILOR CARBONATE SCOPUL CERCETĂRII Scopul cercetării de marketing, urmărit în aceast proiect, este...

Chestionar despre Vin

Capitolul A : -Introducere Vinul este o bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea completa sau partiala a mustului de struguri consumata atat...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Ai nevoie de altceva?