Conceperea unui plan strategic de piață pentru firma RCS RDS

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2430
Mărime: 224.87KB (arhivat)
Publicat de: Abel Ștefanescu
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

Introducere

Prezentul studiu de caz urmărește etapele conceperii unui plan strategic de piață în cazul companiei RCS&RDS, acesta deținând poziția de lider la nivel național pe piața furnizării serviciilor de internet și televiziune prin cablu și satelit.

Studiul începe cu prezentarea companiei și a serviciilor oferite, după care urmărește mediul extern acesteia. În ceea ce privește micromediul companiei, studiul prezintă clienții și principalii competitori. De asemenea, se vor putea observa câțiva indicatori financiari, în timp ce analiza SWOT are menirea de a evidenția principalele puncte forte și slăbiciunile firmei. Macromediul este abordat din punct de vedere al influențelor factorilor demografici, economici, socio-culturali, dar și politico-legislativi și tehnologici. După cum se poate desprinde din acest studiu de caz, principalele obiective ale societății sunt creșterea cifrei de afaceri cu 20-30% față de anul 2010 prin pătrunderea pe noi segmente de piață, și anume zona rurală, și prin fidelizarea actualilor clienți. Ultima parte este formată din planul strategic elaborat pentru îndeplinirea obiectivelor, cheltuielile de realizare și rezultatele așteptate.

Prezentarea generală a companiei

Compania Romanian Cable Systems (RCS) a luat ființă în 1994, iar în aprilie 1998 este înființată compania Romanian Data Systems (RDS), specializată în transmisii de date și Internet. RCS a cunoscut o dezvoltare rapidă pe piața din România, primii pași concretizându-se prin achiziționarea mai multor rețele de comunicații din țară. Deja în anul 1996 se realizează consolidarea Grupului RCS, iar acesta începe să se extindă tot mai mult prin achiziții. În 2005 are loc unificarea celor două companii, RCS și RDS.

Cu o rețea de distribuție a serviciilor în peste 200 de puncte din țară și cu peste 5800 de angajați, RCS&RDS este de asemenea prezentă în Spania, Italia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Croația și Serbia. Firma RCS&RDS este singura din România care oferă pachete complete cu 4 servicii:

• Digi.net: conexiune broadband rezidențial sau business pe infrastructura cablu sau FTTB

• Digi.tel: rezidențial sau business VOIP pe infrastructura cablu sau FTTB

• Digi.tv: televiziune prin satelit sau prin cablu

• Digi.mobil: telefonie mobilă 3G și internet mobil.

Analiza macromediului companiei

Factorii demografici

Activitatea unei firme este influențată de mai mulți factori care provin din mediul extern. În ceea ce privește factorii demografici, se urmărește o segmentare a clientelei în funcție de numărul populației, de vârstă, de sex, de regiune geografică și de mulți alți factori.

Urmărind prognoza referitoare la evoluția populației României se poate observa că în viitor va exista un declin demografic.

Structura populației pe grupe de vârstă și sex (sursa: http://1.bp.blogspot.com/_fK48vvq3_Ro/TNsAbMtDjtI/AAAAAAAABWI/jubwJ05yNy0/s1600/romania%2Bpop%2B2010.jpg )

Urmărind misiunea companiei RCS&RDS, care dorește oferirea de servicii multiple de comunicații, se poate observa că se dorește o extindere a activității firmei în mai multe regiuni geografice. Desigur, numărul populației și vârsta acesteia își lasă vizibil amprenta, deoarece, în România în zonele rurale, media de vârstă este ridicată, iar nivelul educației este redus. Din această cauză, activitatea companiei se desfășoară în marile orașe ale țării.

Factorii socio-culturali

Factorii socio-culturali sunt foarte importanți în desfășurarea activității unei companii pe o anumită piață. Cultura unei națiunii, sau diferențele existente între regiuni în cadrul aceleași națiuni determină adoptarea diferitelor politici și strategii în funcție de segmentele de piață. De asemenea, valorile, tradițiile, nivelul educației pot stabilii luarea deciziei de penetrare a pieței.

În România, firma RCS&RDS este profund influențată de acești factori. Românii din zonele rurale sunt conservatori, iar nivelul educației este scăzut, din această cauză acest segment este limitat. Vârstnicii nu sunt interesați în toate serviciile oferite de companie pentru că nu au educația necesară în a percepe eficiența lor.

O parte a populației pot considera această nouă era a telecomunicațiilor irelevantă, o mare parte dintre aceștia fiind obișnuiți cu fostul regim comunist și cu lipsa unei tehnologii avansate. Acestea sunt doar câteva aspecte ale influenței factorilor socio-culturali. Desigur, în marile orașe unde populația este acaparată tot mai mult de evoluția tehnologică, cultura și valorile se schimbă, iar sectorul telecomunicațiilor poate beneficia de acest lucru.

Preview document

Conceperea unui plan strategic de piață pentru firma RCS RDS - Pagina 1
Conceperea unui plan strategic de piață pentru firma RCS RDS - Pagina 2
Conceperea unui plan strategic de piață pentru firma RCS RDS - Pagina 3
Conceperea unui plan strategic de piață pentru firma RCS RDS - Pagina 4
Conceperea unui plan strategic de piață pentru firma RCS RDS - Pagina 5
Conceperea unui plan strategic de piață pentru firma RCS RDS - Pagina 6
Conceperea unui plan strategic de piață pentru firma RCS RDS - Pagina 7
Conceperea unui plan strategic de piață pentru firma RCS RDS - Pagina 8
Conceperea unui plan strategic de piață pentru firma RCS RDS - Pagina 9
Conceperea unui plan strategic de piață pentru firma RCS RDS - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Conceperea unui Plan Strategic de Piata pentru Firma RCS RDS.doc

Alții au mai descărcat și

Marketing și Comunicare on-line

Introducere Lucrarea de faţă este o încercare de analiză a desfăşurării şi importanţei activităţii de marketing şi comunicare în domeniul on-line....

Marketing Strategic - SC RDS&RCS SA

I.PREZENTARE 1. Numele firmei: S.C. RCS & RDS S.A. 2. Codul unic de înregistrare: 5888716 3. Forma juridică de constituire: Societate pe...

Marketing Direct

CAP.1 Conceptul de marketing direct 1.1. Comunicarea directă – suport conceptual al marketingului direct Definiţiile date comunicării sunt foarte...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Intermedierea valorilor mobiliare - studiu de caz

CAPITOLUL 1 1.Valori mobiliare: Trei coordonate majore contureaza noțiunea de valori mobiliară: 1.valorile mobiliare sunt instrumente...

Ai nevoie de altceva?