Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 8363
Mărime: 613.36KB (arhivat)
Publicat de: Emanuel-Mihai P.
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana-Lucia Ristea
Universitatea Valahia din Targoviste Facultatea de Stiinte Economice

Cuprins

  1. Capitolul I – Echipamentele comerciale. .pagina 3
  2. 1.1.Notiuni teoretice privind echipamentele comerciale.pagina 3
  3. 1.2. Funcţiile şi tipologia centrelor de distribuţie a mărfurilor .pagina 6
  4. 1.3.Tipuri de magazine.pagina 10
  5. Capitolul II . Real Hypermarket România SRL.pagina 10
  6. 2.1.Istoricul :.pagina 10
  7. 2.2.Amplasarea.pagina 11
  8. 2.3.Mediul demographic.pagina 11
  9. 2.4.Mediul economic.pagina 12
  10. 2.5.Designul Interior si Exterior.pagina 12
  11. 2.6.Tehnologia amenajarii.pagina 16
  12. 2.7.Gestionarea si randamentul suprafetelor de vanzare.pagina 17
  13. 2.8.Asortimentul de mărfuri.pagina 20
  14. 2.9.Etalarea mărfurilor.pagina 21
  15. 2.10.Echipamente Comerciale.pagina 22
  16. 2.11.Forta de vanzare.pagina 23
  17. 2.12.Politica de resurse umane a companiei.pagina 23

Extras din proiect

Capitolul I – Echipamentele comerciale.

1.1.Notiuni teoretice privind echipamentele comerciale :

Echipamentul commercial reprezinta o componenta functionala si estetica indispensabila unui magazine care include,alaturi de mobilier,numeroase utilaje ce deserves activitatii comerciale.

Rolul şi tipologia echipamentelor comerciale :

Echipamentele comerciale se afla in stransa interdependenta cu alte componente ale tehnologiei comerciale ca de exemplu designul, sisteme de amenajare interioară a unităţilor comerciale, modalităţi de etalare a produselor în spaţiul sălii de vânzare şi spaţiul de depozitare(stocare). Acestea deţin un rolesenţial în orientarea fluxurilor de circulaţie şi crearea unor puncte de atracţie îninteriorul magazinului.

Parte importantă a unităţii comerciale, cu rol funcţional şi estetic, echipamentul comercial cuprinde piesele de mobilier şi numeroase utilaje ce deservesc activitatea comercială inclusiv mijloacele de transport intern(ex: rafturi de toate felurile, formele şi mărimile, tonete, mese de lucru şi de prezentare, camere frigorifice, monoblocuri frigorifice de perete în cazul produselor alimentare, electrocasnice, lise, transpalete manuale şi electrice şi alte utilaje specifice).

Rolul deosebit al echipamentului comercial constă în următoarele:

Prezentarea produselor;

Expunerea unui stoc suficient şi reprezentativ de mărfuri;

Informarea consumatorilor prin funcţia sa de semnalizare şi publicitate la locul vânzării concentrată în special asupra noilor produse.

Reprezentând mijlocul principal prin care sunt prezentate mărfurile în sala de vânzare, echipamentul cu care sunt înzestrate spaţiile comerciale contribuie mult la declanşarea deciziei de cumpărare. Aproape 60% din această decizie se ia , în opinia unor specialişti, în sala de vânzare ca urmare a unei prezentări atractive a produselor.

Mobilierul commercial - poate fi executat din diferite materiale : lemn, plăci fibrolemnoase, aluminiu, oţel inox, sticlă, plăci aglomerate şi melaminat, care are avantajul de a se menţine uşor în condiţii igienice. Mobilierul metalic, specific depozitelor de mărfuri şi tipului de unităţi cash and carry, dar şi pentru expunerea unor mărfuri anume-stelaje, stendere, este realizat din semifabricate metalice- bare, ţevi, profile diverse- prin ambutisări sau sudură. Pentru finisarea lor se folosesc tehnici diferite precum emailările, cromarea, vopsirea . Mobilierul comercial din mase plastice sau mai ales din materiale combinate este foarte răspândit astăzi.

Pentru a fi funcţional şi a se adapta particularităţilor constructive ale diferitelor spaţii de vânzare, mobilierul comercial se realizează respectând următoarele cerinţe( caracteristici): modularitate (executarea unui modul dimensionat prin a cărui repetare pot fi obţinute dimensiunile necesare pentru fiecare suprafaţă de păstrare sau de expunere, cu distanţă de 1m între anexele montanţilor), tipizare( executarea mobilierului de serie mare în proces continuu ce asigură diminuarea costurilor şi timpului de execuţie), interşanjabilitate ( realizarea pieselor tipizate astfel încât să poată fi utilizate în componenţa unor tipuri de mobilier diferite destinate unor raioane şi categorii de mărfuri distincte), autoportanţa ( confecţionarea elementelor şi subansamblurilor din profile rezistente astfel încât să nu mai fie necesară utilizarea unor structuri de rezistenţă interioare).

În cadrul componentelor mobilierului interşanjabil cum sunt rafturile, stenderele, gondole etc.-un rol special revine diferitelor subansambluri produse în serie care pot fi : montanţi şi piese de rigidizare, console,piese auxiliare( diferite tipuri de suporţi pentru etalarea produselor, suporţi executaţi din sârmă şi piese speciale din tablă cromată). În condiţiile în care una dintre tendinţe în materie de mobilier comercial este creşterea interşanjabilităţii, este greu să ne oprim asupra dimensiunilor optime ale diferitelor clase de mobilier. Dar practica în domeniu foloseşte anumiţi parametrii apreciaţi ca optimi ai pieselor de mobilier.

Prezentăm mai jos câteva dimensiuni ale pieselor de mobilier comercial des întâlnite în practică:

Mese de ambalare, pentru case de marcat: lungime 0,8-1,1 m, înălţime 0,9-1m , folosite în magazinele cu autoservire gen supermarketuri

Tonete folosite pentruprezentarea de produse de mici dimensiuni( cărţi, mercerie, ţesături, galanterie) , lungime 0,8-1m, înălţime 0,9-1,15

Suporţi pentru confecţii ( stendere), lungime 8 m, înălţime 1,5 m

Podiumuri pentru expunere tematică a mărfurilor, cu manechine, coşuleţe pline cu produse , lungime 1m, lăţime 1m.

Prin caracteristicile sale tehnice, funcţionale, ergonomice şi estetice( de design) , echipamentul comercial trebuie să răspundă următoarelor cerinţe:

• Să aibă capacitatea atingerii obiectivului respectiv etalarea unei cantităţi corespunzătoare de marfă, prezentarea atractivă

• Să ţină seama de profilul magazinului, forma de vânzare şi tipul mărfurilor comercializate

• Să se încadreze în ansamblul amenajării interioare a magazinului, să fie coerent cu celelalte atribute ale unităţii

• Să fie dimensionat în funcţie de mărimea mărfurilor şi ambalajelor, fiind recomandat mobilierul modular pretabil mai multor scopuri

• Să fie rezistent şi fiabil, să permită totodată montarea sa facilă, timpul consumat pentru reamenajarea raioanelor fiind substanţial diminuat

• Să asigure utilizarea intensivă a spaţiului comercial, facilitând prezentarea pe liniar dat a cât mai multă marfă respectând facingul categoriei. Se recomandă un coeficient de ocupare a suprafeţei de vânzare cu mobilier de 25-35%, acesta crescând corespunzător în cazul depozitelor.

• Să aibă drept trăsătură o anumită discreţie, în sensul că obiectul comercializării e marfa şi nu mobilierul.

• Să stimuleze cumpărătorii în alegerea(achiziţia) produselor, respectiv să permită etalarea unui sortiment diversificat, într-un mod atractiv. În acest caz sunt valorizate caracteristicile sale funcţionale, estetice şi de influenţare psihologică în actul cumpărării.

• Să fie dotat, când este cazul, cu sistem propriu de iluminare, să asigure condiţii ergonomice de lucru.

 Se cunosc mai multe tipuri de echipament(mobilier) comercial, folosind o serie de criterii:

1. Astfel,în funcţie de rolul deţinut în cadrul sălii de vânzare avem:

- mobilier destinat cu precădere sălii de vânzare şi diferenţiat în funcţie de profilul unităţii;

- utilaje şi materiale indispensabile procesului de vânzare( ex: utilaje de bază precum calculator, aparate pentru probă, aparate de măsură, stand de probă, becuri şi baterii;

utilaje suplimentare precum aparate şi maşini pentru călcat, retuş, festonat, brodat, ţesături, covoare etc; utilaje specifice sectoarelor de activitate sau raioanelor : în sectorul alimentar întâlnim vitrine frigorifice, maşini de tăiat, cântare electronice, aparate de preambalat şi ambalat, case de marcat;

- materiale de mici dimensiuni folosite la prezentarea şi desfacerea mărfurilor: metru din lemn sau pânză, calapoade pentru încălţăminte, inele de dimensionat pălării, suporţi pentru etichetele de preţ etc.

- mobilier tehnologic, ca de pildă cel folosit în unităţi de alimentaţie publică sau raioane alimentare care necesită piese specifice de mobilier: etajere, butuc de tranşat carne, mese de lucru.

- mijloace de transport intern(palete, electrocare, cărucioare şi boxpaleţi pe rotile, transpalete, electrostivuitoare, containere)

Bibliografie

Marketing-Crestomatie de termini si concepte-Ana-Lucia Ristea (coordonator),Valeriu Ioan Franc,Ion Stegaroiu,Dorina Tanasescu; Editura Expert,Anul 2001,pagina 147.[Dictionnaire commercial,1979,p. 153].

Marketing-Crestomatie de termini si concepte-Ana-Lucia Ristea (coordonator),Valeriu Ioan Franc,Ion Stegaroiu,Dorina Tanasescu; Editura Expert,Anul 2001,pagina 147.[Dictionnaire commercial,1979,p. 154].

M. Vişean, Tehnologii comerciale, Editura ASE, Bucureşti, 2004;

Brindasu D.P.,Cernusca D.,2001,p.191.

http://www.bizcity.ro/stiri/investitii-de-27-mil-euro-pentru-primul-hypermarket-non-stop.html?id=34281#

http://www.scribd.com/doc/46546274/Distributie-Si-Merchandising

http://www.scribd.com/doc/30449989/8/ECHIPAMENTELE-COMERCIALE

Preview document

Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 1
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 2
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 3
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 4
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 5
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 6
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 7
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 8
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 9
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 10
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 11
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 12
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 13
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 14
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 15
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 16
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 17
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 18
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 19
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 20
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 21
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 22
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 23
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 24
Contribuții privind îmbunătățirea folosirii echipamentului comercial în cazul marilor lanțuri de distribuție - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Contributii Privind Imbunatatirea Folosirii Echipamentului Comercial in Cazul Marilor Lanturi de Distributie.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?