Date Generale despre Danone

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 13419
Mărime: 1.10MB (arhivat)
Publicat de: Cristinel Oroș
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1.Prezentarea firmei 1
  2. 1.1.Istoric 1
  3. 1.2.Produse 4
  4. 2.Piaţa firmei 9
  5. 2.1.Concurenţi 9
  6. 2.2.Clienţi 11
  7. 3.Micromediul şi macromediul 12
  8. 3.1.Micromediul 12
  9. 3.2.Macromediul 16
  10. 4.Analiza SWOT 18
  11. 4.1.Strengths (Puncte tari) 19
  12. 4.2. Weaknesses (Puncte slabe) 19
  13. 4.3. Opportunities (Oportunităţi) 20
  14. 4.4.Threats (Ameninţări) 20
  15. 5.Matricea BCG 20
  16. 6.Strategiile mixului de marketing 22
  17. 6.1.Strategii de produs 22
  18. 6.2.Strategii de preţ 24
  19. 6.3.Strategii de distribuţie 26
  20. 6.4.Strategii de promovare 27
  21. 7.Concluzii şi propuneri 29
  22. 7.1.Concluzii 29
  23. 7.2.Propuneri 29

Extras din proiect

1.Prezentarea firmei

1.1.Istoric

Povestea unei afaceri este în primul rând o poveste despre oameni. În spatele numelui Danone se află mii de bărbaţi şi femei – şi două persoane extraordinare : Daniel Carasso şi Antoine Riboud. Aceştia au fost întreprinzători pasionaţi şi vizionari care şi-au dedicat viaţa împlinirii visurilor lor. Visul lui Daniel a început în 1919 o dată cu vânzarea primului iaurt Danone. Acesta a avut chiar de la început ca obiectiv îmbunătăţirea stării de sănătate a oamenilor.

Interesat de lucrările lui Elie Metchnikoff (ex. „Câteva observaţii asupra iaurtului” în care explică beneficiile iaurtului şi ale culturii de Lactobacillus bulgaricus în tratarea tulburărilor intestinale) şi îngrozit de numărul mare de copii suferinzi de tulburări intestinale din anii ce au urmat Primului Război Mondial, Isaac Carasso decide să producă iaurt din culturile de la Institutul Pasteur. Carasso le lansează sub numele Danone, vânzând iaurturile în farmacii, cu recomandarea medicului.

Fiind în căutarea unui nume, Isaac Carasso se gândeşte imediat la „Danon”, numele de alint al fiului său Daniel, adaugă un „e” şi astfel se naşte marca Danone.

Primele iaurturi Danone au fost produse într-un atelier pe strada Calle de Los Angeles nr.1, nu departe de Las Ramblas, cel mai cunoscut bulevard din Barcelona. Încă de la început, forma paharelor Danone a fost deosebită. Primul dintr-o serie lungă este un pahar de porţelan decorat, cu baza maronie şi partea superioară albă, care constituia un fundal contrastant pentru numele Danone.

Daniel Carasso, care nu împlinise încă 20 de ani, decide să lanseze produsele Danone în Franţa. Societe Parisienne du Yoghourt, este înregistrată la 6 februarie 1929, cu Daniel Carasso drept director unic. Afacerea începe într-un magazin de 72 m2 la parterul unei clădiri din arondismentul 18 din Paris. Planul de afaceri al lui Carasso este definit în mod clar încă de la început : „Ideea mea era să depăşesc nivelul improvizaţiilor şi aproximării, cu o afacere mică, dar modernă. Pentru tatăl meu, iaurtul era un aliment sănătos care trebuia vândut prin intermediul farmaciilor. Eu am considerat că iaurtul trebuie să fie şi gustos, să atragă o gamă mai largă de clienţi şi am vrut să-l distribui prin intermediul magazinelor de lactate.”

Un slogan clasic. Roger – Louis Dupuy, fondatorul uneia din cele mai renumite agenţii publicitare franceze în 1926, inventează un slogan păstrat în memorie de milioane : „Delicieux et sain, Danone est le dessert des digestions heureuses” .

Primul iaurt cu fructe din lume (Dany) şi-a făcut apariţia pe piaţă cu un slogan care sublinia combinaţia perfectă dintre un aliment gustos şi beneficiile sale pentru sănătate („Joie du palais, sante du corps”).

În 1942 Daniel Carasso îşi lansează afacerea în America prin achiziţionarea afacerii unui mic producător de iaurturi greceşti din 156th Street din Bronx. Începutul este greu deoarece nu există o piaţă pentru iaurt. Acesta va explica mai târziu : „Populaţia nu avea nicio idee despre beneficiile iaurtului; pentru ei, nu era decât un alt produs lactat printre multe altele. Şi nu mai aveam susţinerea Institutului Pasteur ca în Franţa şi Spania. Începutul a fost foarte dificil.”. Pentru a depăşi aceste dificultăţi, Daniel Carasso se hotărăşte să apeleze la publicitate, susţinându-şi produsul cu un logo şi un slogan. De această dată, Daniel apelează la serviciile lui Raymond Loewy, un francez care locuia în SUA şi care avea reputaţia unuia dintre cei mai faimoşi designeri industriali ai momentului.

În 1958 Danone instalează în Franţa cea mai modernă linie de producţie din Europa fabricând 20000 de borcane zilnic. Iar în 1963 are loc fuziunea Danone cu Gervais (cea mai cunoscută marcă de brânzeturi din Franţa la acea vreme).

În 1967 are loc lansarea Danonino, primul produs dedicat copiilor, iar în 1970 are loc lansarea primului desert Danone sub denumirea de Danette.

În iunie 1973 Gervais – Danone şi BSN au format cel mai important grup alimentar din Franţa. În memoriile sale intitulate „Dernier de la classe”, Antoine Riboud povesteşte cum s-au întâmplat lucrurile : „De la primele noastre discuţii, l-am convins pe Daniel să viseze la lucruri măreţe, atunci când i-am mărturisit că produsele sale ar trebui să apară pe toate pieţele din lume cu numele lor original Danone. Mi-a împărtăşit viziunea, dar mi-a spus că la vârsta lui această sarcină îl speria prea tare. A cerut să mă vadă din nou şi mi-a comunicat imediat motivul pentru care m-a chemat – toţi prietenii săi îl sfătuiau să fuzioneze cu Nestle, însă, în calitate de spaniol care şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii trăind în Franţa, îşi dorea ca afacerea să rămână franceză. Era şansa mea! I-am propus imediat o fuziune cu BSN şi nu m-a refuzat.”.

În 1987 are loc lansarea iaurtului probiotic cu Bifidus, BIO (astăzi marca Danone Activia prezentă pe mai multe continente).

În 1991 are loc fondarea Institutelor Danone. Primele trei Institute Danone sunt înfiinţate simultan în Paris, Milano şi Bruxelles, având trei obiective : promovarea cercetării cu scopul de a extinde cunoaşterea, creearea unei structuri în care experţii în nutriţie şi sănătate din întreaga lume să poată lucra împreună, şi sensibilizarea profesioniştilor din domeniul sănătăţii şi a publicului larg cu privire la importanţa unei diete sănătoase.

În iunie 1994, la iniţiativa lui Antoine Riboud, BSN – Gervais – Danone îşi schimbă numele în Grupul Danone. În opinia acestuia, numele Danone „reprezintă o resursă nepreţuită, care înseamnă produse proaspete, naturale, nutriţie sănătoasă, calitate şi inovaţie, fiabilitate şi încredere. Logo-ul pe care l-am ales pentru noul nume ilustrează un băieţel care priveşte o stea. Simbolizează grija cu care părinţii îşi cresc copiii, oferindu-le în consecinţă o dietă sănătoasă. Steaua este mereu un simbol pozitiv – semnifică speranţa, calitatea, norocul, sau universalul, în funcţie de cultură. Este un punct de reper în navigaţie, şi o direcţie în viaţă : fiecare dintre noi îşi urmează propria stea.”.

În 1996 Grupul Danone deschide Danone România cu sediul în strada Soldat Nicolae Cânea numărul 140-160, sector 2, Bucureşti, prin achiziţionarea activelor unei foste fabrici de lactate. În acelaşi an Antoine Riboud se retrage din funcţia de CEO al Danone şi este succedat de fiul său Franck.

În 2000 bucurându-se de entuziasmul generat de Campionatul Mondial de Fotbal din 1998, Danone creează „Cupa Danone”, un campionat internaţional de fotbal pentru copii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani. Pe parcursul unui an, tineri din 40 de ţări concurează în cadrul unei atmosfere unice de toleranţă şi camaraderie. La final, 500 de copii din ţări şi culturi diferite se reunesc în jurul a patru valori comune : deschidere, accesibilitate, fair play şi plăcerea de a juca. Cupa Naţiunilor Danone oferă, deasemenea, speranţă pentru sute de copii bolnavi, toate câştigurile aduse fiind donate Asociaţiei Europene pentru Leucodistrofie, sponsorizată de marele jucător de fotbal Zinedine Zidane. De atunci şi până în prezent, evenimentul a împlinit visurile a peste 10 milioane de copii de pretutindeni.

În 2002 Centrul Internaţional de Cercetare Daniel Carasso este redenumit Centrul de Cercetări Danone şi îşi mută sediul la Palaiseau, la sud de Paris. Locaţia devine inima programului de cercetare şi dezvoltare al Grupului, deservind filialele Danone din întreaga lume.

În 2006 Danone lansează Shoktidoi, un iaurt creat special pentru nevoile nutriţionale ale copiilor din Bangladesh.

În 2007 Danone achiziţionează Numico. Achiziţia Numico, transformă Danone în lider mondial de piaţă pe segmentul nutriţiei pentru copii şi al nutriţiei medicale. Produsele considerate alimente sănătoase însumează acum 100% din vânzările grupului, faţă de 39% în 1996.

În 2009 Danone sărbătoreşte 90 de ani de existenţă a mărcii fondate de Isaac Carasso în Barcelona în 1919.

Preview document

Date Generale despre Danone - Pagina 1
Date Generale despre Danone - Pagina 2
Date Generale despre Danone - Pagina 3
Date Generale despre Danone - Pagina 4
Date Generale despre Danone - Pagina 5
Date Generale despre Danone - Pagina 6
Date Generale despre Danone - Pagina 7
Date Generale despre Danone - Pagina 8
Date Generale despre Danone - Pagina 9
Date Generale despre Danone - Pagina 10
Date Generale despre Danone - Pagina 11
Date Generale despre Danone - Pagina 12
Date Generale despre Danone - Pagina 13
Date Generale despre Danone - Pagina 14
Date Generale despre Danone - Pagina 15
Date Generale despre Danone - Pagina 16
Date Generale despre Danone - Pagina 17
Date Generale despre Danone - Pagina 18
Date Generale despre Danone - Pagina 19
Date Generale despre Danone - Pagina 20
Date Generale despre Danone - Pagina 21
Date Generale despre Danone - Pagina 22
Date Generale despre Danone - Pagina 23
Date Generale despre Danone - Pagina 24
Date Generale despre Danone - Pagina 25
Date Generale despre Danone - Pagina 26
Date Generale despre Danone - Pagina 27
Date Generale despre Danone - Pagina 28
Date Generale despre Danone - Pagina 29
Date Generale despre Danone - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Date Generale despre Danone.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Analiza calității senzoriale a produsului iaurt - Danone și Napolact

INTRODUCERE Pentru realizarea acestui proiect, am ales pentru analiza calităţii senzoriale a unui produs, iaurtul, deoarece este unul dintre...

Analiza Iaurtului

Sumar Aceasta lucrare va prezenta situatia actuala a anumitor marci de iaurt pe piata romaneasca, de asemenea si atitudinea consumatorilor fata de...

Comunicarea în Situații de Criză

Introducere Astăzi, termenul de „criză” a intrat în vocabularul cotidian. El este folosit frecvent riscând să se demonetizeze datorită...

Evaluarea calității iaurtului

INTRODUCERE Am ales iaurtul ca obiect al acestei lucrări deoarece este un produs gustos, sănătos, perfect pentru diete şi necesar pentru o...

Piața iaurtului din România

1.1. Laptele in antichitate : Cele mai vechi informatii despre productia de lapte si prelucrarea laptelui se refera la laptele de vaca. Ele ar...

Modelare și Simulare - Danone

Prezentarea generală a firmei şi a produselor realizate Danone, lider mondial în domeniul produselor lactate proaspete, a intrat pe piaţa...

Procesul decizional de cumpărare - iaurtul

Scurt istoric: Iaurtul îsi are originea în Asia sau în Europa de est si a aparut ca raspuns la nevoia de a conserva laptele peste cele câteva ore...

Studiu de marketing vizând lansarea pe piața internă a României a unui produs din domeniul agroalimentar

1. PREZENTAREA OFERTANTULUI 1.1 Scurt istoric Povestea unei afaceri este în primul rând o poveste despre oameni. În spatele numelui Danone se...

Ai nevoie de altceva?