Dosar de presă - Coca-Cola Company

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 39 în total
Cuvinte : 11446
Mărime: 417.26KB (arhivat)
Publicat de: Robert Onofrei
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Craciun Ovidiu

Extras din proiect

Coca-Cola este bautura racoritoare a lumii care este savurata de sute de milioane de ori pe zi de oamenii de pe tot Globul.

Coca-Cola reprezinta povestea unor momente speciale. Ea a devenit familiara si universala prin publicitatea unica facuta de domnul Candler si prin viziunea domnului Woodruff datorita careia a fost de ajuns sa intinzi mana ca sa poti obtine o Coca-Cola.

In decursul a peste un secol de schimbari si pasind intr-o noua era care promite si mai multe schimbari, Coca-Cola ramane un simbol fara varsta a bauturilor racoritoare de calitate.

Localizare geografica:

Compania detine in Romania, fabrici in Ploiesti, Timisoara si Vatra Dornei. In anul 2008, compania a inchis unitatea de productie de la Oradea, pentru eficientizarea activitatii. Managementul Coca-Cola a continuat planul de restructurare si eficientizare a businessului cu bauturi non-alcoolice din Romania prin inchiderea facilitatii de productie din Iasi, in anul 2009.

Suprafata detinuta:

o Fabrica din Ploiesti - Str. Ghe. Gr. Cantacuzino nr. 285 – Soseaua Ploiesti Targoviste – 120 229 mp

o Fabrica din Timisoara – Torontalului, DN 6, km. 6 – 105 400 mp

o Fabrica din Vatra Dornei – 63 800 mp

Statut juridic

Revolutiile din 1989 din Centrul si Estul Europei, care au precedat dizolvarea Uniunii Sovietice, au deschis noi posibiitati de intrecere a companiilor vestice. Sistemul de imbuteliere romesc este format din societati mixte intre parteneri imbuteliatori straini si locali. Coca-Cola a fost una dintre cele mai mari corporatii multinationale care si-a inceput activitatea in Romania, construind in 1991 prima sectie de imbuteliere a cunoscutelor produse Coca-Cola. Pe parcursul urmatorilor 4 ani, au mai fost construite alte 8 companii de imbuteliere in orasele: Timisoara, Oradea, Iasi, Bucuresti, Brasov, Constanta, Galati si Ploiesti, Coca-Cola devenind cel mai mare investitor in Romania.

In 1996, totalul capitalului investit de Compania Coca-Cola in Romania este de peste 300 milioane $, facand din Coca-Cola liderul investitorilor straini in Romania. Urmatorul mare investitor este firma Shell cu 45 milioane $.

In 1996, sistemul Coca-Cola, cuprinzand cele 8 fabrici de imbuteliere are un numar de peste 3500 angajati. Prezenta Coca-Cola a fost deosebit de importanta pentru inceputurile tranzitiei la economia de piata. Coca-Cola a deschis drumul companiilor multinationale in ceea ce priveste concesionare terenurilor in scopuri de afaceri. In plus Coca-Cola a fost hotarata sa gaseasca materii prime de calitate in Romania.

Constructia fabricii din Iasi a inceput in luna septembrie 1992, dupa planurile arhitectului grec Teodoros Niarhos. Leventis Grup este una din firmele care detine licenta de imbuteliere a produselor Coca-Cola in 7 tari din Europa si Africa. Constructia fabricii a fost terminata in luna mai 1993, incepand testarea liniilor si a calitatii produselor.

Istoricul companiei Coca-Cola

Produsul care a dat cel mai cunoscut gust s-a nascut in Atlanta, Georgia, la data de 8 mai 1886. Dr. John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs conform legendei siropul pentru Coca-Cola intr-un vas de arama pe un trepied, in curtea din spatele casei sale. A dus un borcan cu noul produs la farmacia Jacob`s de pe aceeasi strada, unde a fost testat, declarat „excelent” si pus in vanzare cu cinci centi paharul. In mod intentional ( sau in mod accidental, nu se cunoaste exact), noului sirop i-a fost adaugata apa carbonata pentru a produce o bautura care a devenit dintr-o data „Delicioasa si Racoritoare”. O tema ce continua sa se auda astazi oriunde se savureaza Coca-Cola. Considerand ca „cei doi C vor arata bine in reclame” Frank Robinson, partenerul si contabilul doctorului Pemberton, a sugerat numele si a scris in acest scris unic marca inregistrata „Coca-Cola”, ce este acum renumita. Primul anunt publicitar pentru „Coca-Cola”, a aparut curand in „The Atlanta Journal”. Aceasta invita cetatenii insetati sa incerce ‚noua si populara bautura carbonatata”. Pe copertinele magazinelor au aparut bannere pictate cu mana cu sugestia „Consumati, ce era adaugata pentru a informa trecatorii ca noua bautura era racoritoare. In timpul primului an vanzarile au atins, in medie, cifra modesta de noua portii pe zi. Dr. Pemberton nu si-a dat niciodata seama de potentialul bauturii pe care o crease. Treptat, a vandut parti ale afacerii sale diferitilor parteneri si chiar inainte de moartea sa, in 1888, si-a vandut actiunile ramase lui Asa G. Candler. Domnul Candler, un om de afaceri din Atlanta cu o mare intuitie in materie de afaceri, a continuat sa cumpere drepturi suplimentare si a obtinut controlul in totalitate al afacerii.

ERA CANDLER

La data de 1 mai 1889. Asa Candler a publicat o reclama de o pagina in „The Atlanta Journal” si si-a declarat firma sa (firma de vanzari en-gros si en-detail) ca singura proprietara a Coca-Cola „Delicios. Racoritor. Antrenant. Tonic”. Titlul exclusiv de proprietate, pe care domnul Candler l-a obtinut in 1891, a costat in total 2.300 $. Pana in anul 1892. flerul de comerciant al domnului Candler a impulsionat vanzarea de sirop Coca-Cola, facand-o sa sporeasca de aproape zece ori. Curand dupa aceasta si-a lichidat farmacia „Jacob`s” si si-a indreptat intreaga atentie spre bauturi racoritoare. Impreuna cu fratele sau John S. Candler, cu Frank Robinson, fostul partener al lui John Pemberton, si cu alti doi asociati, domnul Candler a format in Georgia o corporatie cu numele de „The Coca-Cola Company”. Capitalul initial a fost de 100.000$. Marca inregistrata „Coca-Cola”. Folosita pe piata din anul 1886, a fost inregistrata la Biroul de Inventii al Statelor Unite la data de 31 Ianuarie 1893 (inregistrarea a fost reinoita periodic). Crezand cu fermitate in publicitate, domnul Candler a dezvoltat eforturile depuse de doctorul Pemberton in domeniul marketing-ului, distribuind mii de cupoane pentru o sticla de Coca-Cola gratuita. A promovat continuu produsul, distribuind suveniruri, calendare, evantaie, ceasuri, urne si multe altele, toate cu marca inregistrata Coca-Cola. Afacerea a continuat sa se dezvolte si in anul 1894 s-a deschis in Dallas (Texas), prima fabrica de producere a siropului din afara orasului Atlanta. Altele s-au deschis la Chicago (Illinois) si la Los Angeles (California), in anul urmator. In 1895, la 3 ani dupa infiintarea companiei Coca-Cola, domnul Candler a anuntat in raportul sau anul catre actionari:”Coca-Cola se bea acum in fiecare stat si teritoriu din Statele Unite”. Pe masura ce a crescut cererea de Coca-Cola, „The Coca-Cola Company” si-a dezvoltat rapid capacitatea de productie. O cladire noua, ridicata in 1898 pe Edgewood Avenue la College Street (care mai tarziu a devenit „Coca-Cola Palace”), a fost primul sediu dedicat exclusiv productiei de sirop si conducerii afacerii. Domnul Candler a salutat noua structura cu trei etaje si a declarat-o „suficienta pentru toate necesitatile noastre de acum incolo”. Ea a devenit insa neincapatoare dupa numai un deceniu.

Preview document

Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 1
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 2
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 3
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 4
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 5
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 6
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 7
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 8
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 9
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 10
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 11
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 12
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 13
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 14
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 15
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 16
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 17
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 18
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 19
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 20
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 21
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 22
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 23
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 24
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 25
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 26
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 27
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 28
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 29
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 30
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 31
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 32
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 33
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 34
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 35
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 36
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 37
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 38
Dosar de presă - Coca-Cola Company - Pagina 39

Conținut arhivă zip

  • Dosar de Presa - Coca-Cola Company.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?