Internaționalizarea Firmei Kober

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4263
Mărime: 79.25KB (arhivat)
Publicat de: Damian Pavel
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ghia Adriana
Universitatea Transilvania Braşov

Extras din proiect

Cap I Piata vopselelor si Kober Romania

1.1. Piata de vopsele din Romania

Industria de producere a grundurilor, vopselelor si diluantilor a constituit unul dintre domeniile performante de activitate din Romania in ultimii ani, atrǎgand un volum apreciabil de investitii si reusind sa atinga un nivel tehnologic foarte apropiat de companiile din Comunitatea Europeanǎ.Industria romaneasca de pana in 1990 a fost formata din mari producǎtori ce acopereau 50-60% din piatǎ. Companiile rezultate prin privatizarea acestor unitati acopera in prezent un procent scǎzut, restul fiind ocupat de unitǎti de productie private deschise dupa 1990 si importatori.

Cea mai dinamica dezvoltare pe piata vopselelor din Romania s-a inregistrat in segmentul produselor decorative ce cuprinde produse peliculogene (chituri, grunduri, vopsele, emailuri, lacuri, diluanti) si in segmentul materiilor prime reprezentate de rasini sintetice necesare atat in procesul propriu de productie cat si pentru alti potentiali beneficiari.

In Romania, cererea de vopsele a crescut odatǎ cu dezvoltarea domeniului constructiilor private si industriale si a preocuparii tot mai ridicate a populatiei in reamenjarea si decorarea spatiilor de locuit si a obiectelor de mobilier.Vopselele sunt produse care se adreseazǎ consumatorilor casnici si industriali. Tendinta manifestatǎ in ultima perioada (1998, 1999) este cea a orientǎrii firmelor producǎtoare sau importatoare cǎtre consumatorii casnici, acestia reprezentand un segment de piatǎ cu un potential de consum in continuǎ crestere dar si concurenta este deosebit de puternicǎ in acest segment. Un avantaj al abordǎrii cu mai multǎ atentie al acestui segment de piatǎ este cel al recuperǎrii sigure si mult mai rapide a creantelor decat in segmentul consumatorilor industriali. Acest fapt explicǎ cresterea ponderii consumatorilor casnici la 67% in ultimii ani, fatǎ de 33% cat ii revine sectorului industrial.

Piata vopselelor a inceput sa se structureze treptat. In prezent, exista cativa mari producatori interni (atat straini cat si fostele fabrici de stat) dar si importatori renumiti.Piata vopselelor nu este fragmentata si are niste marci majore care sa polarizeze vanzarile. Din punct de vedere al cererii, in cazul vopselelor este important atat pretul cat si calitatea si ambalajul. In continuare, totusi piata va pune din ce in ce mai mult accent pe calitate, fiind dispusa in timp, chiar sa plateasca mai mult pentru a obtine un produs superior din punct de vedere al durabilitǎtii, al imaginii, al strǎlucirii. La randul lor, producatorii vor incerca sa ofere produse mai sofisticate care sa aduca un plus privind caracteristicile celorlalte categorii de vopsele (vopsele epoxidice, poliuretanice si alchidice pentru pardoseli; vopsea specialǎ pentru protectia si impermeabilizarea suprafetelor din beton la bazine de inot si piscine; vopsele epoxidice cu rezistentǎ la temperaturi de 150 grade Celsius, grunduri si vopsele epoxidice cu rezistentǎ la substante chimice corozive).

Schimbǎrile economice si politice care au marcat Europa Centralǎ si de Est in anii ’90 au creat piete competitive acolo unde anterior existau doar economii planificate. In timp consumatorii decid asupra marcii lider. Concurenta se da intre mǎrcile disponibile la producatorii locali: Köber, Policolor, Düfa, Conex si marcile de import.

Firmele depun eforturi considerabile pentru asigurarea unei pozitii clare in cadrul pietii pentru marcile lor, in vederea prevenirii confundarii marcilor proprii cu marcile concurente.

Principalele firme concurente prezente pe piata romaneasca sunt: Kober, Dufa, Fabryo, Policolor, Sayegh Conex si altele. Firmele de vopsele difera semnificativ in functie de capacitatea de a servi diferite segmente de piata. Topul primilor competitori pe segmentul de vopsele din tara noastra este dominat de firmele romanesti Kober si Fabryo. Marile firme sunt constiente ca nu doar preturile si produsele conteaza, ci si imaginea, de aceea ei lucreaza si investesc mult si in comunicare.

1.2.Kober Romania

Grupul KOBER este in prezent unul din cele mai dinamice grupuri industriale, cu capital integral romanesc, din Romania. Activitatea Grupului de firme KOBER este axata in principal pe productia de vopsele, lacuri, diluanti, cosmetice auto cat si pe producerea si desfacerea de piese si subansamble auto, detinind o pondere importanta din pietele produselor amintite.

Cand s-a lansat Aurel Köber in afacerea sa, in 1991, Romania avea deja producatori "grei" in domeniul culorilor. Numai ca el a venit cu ceva nou – portionarea cantitatilor de vopsea in recipiente cu diverse volume, pentru multiple utilizari, dupa nevoia fiecaruia, de la case pana la vapoare. Asa isi explica succesul s ceea ce exista azi – doua fabrici de vopsele, cu o productie de 180.000 tone pe an, o fabrica de centrale termice, o retea proprie de desfacere a produselor, exporturi in Europa si Asia si o cifra de afaceri, in 2009, care se calculeaza la nivelul mai multor zeci de milioane de euro.

Firma dispune de o modernã si eficienta bazã de productie, de un depozit de produse finite cu o suprafatã de 2300 mp, care se ridicã la standarde occidentale, de un compartiment propriu de cercetare-dezvoltare si de sedii moderne pentru birouri. Principalele domenii de activitate care fac obiectul produselor obtinute si comercializate de aceasta firmã s-au dezvoltat în jurul mãrcii KÖBER. În acest sens, înca de la începutul activitãtii, strategia societatii a fost aceea de a promova pe piatã produse de cea mai bunã calitate, încorporând o tehnologie modernã, un sistem de asigurare a calitãtii agrementat de organisme internationale si o bogatã experienta profesionalã.

Pentru realizarea acestui obiectiv, firma KÖBER a dezvoltat un parteneriat de duratã cu furnizori externi, având ca atu principal performanta produselor, a asigurat un nivel ridicat de instruire personalului angajat si, nu în ultimul rând, a urmarit alegerea acelor canale de distributie care sa mentina prestigiul mãrcii si sã ofere consumatorului final mai mult decât un produs - o imagine a calitatii.

Preview document

Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 1
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 2
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 3
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 4
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 5
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 6
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 7
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 8
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 9
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 10
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 11
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 12
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 13
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 14
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 15
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 16
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 17
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 18
Internaționalizarea Firmei Kober - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Internationalizare Firmei Kober.doc

Alții au mai descărcat și

Internaționalizarea brandului Dacia pe piața din Ungaria - marketing internațional

Internationalizarea brandului Dacia pe piata din Ungaria In contextul unei economii in plin trend ascendent, industria de automobile din Romania...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Internaționalizarea firmei Kober

INTRODUCERE In paginile ce urmeaza va prezentam strategia de internationalizare a firmei KOBER S.A. Iasi. Datorita cresterii cifrei de afaceri si...

Managementul tranzacțiilor comerciale internaționale - Compania Kober

1. Rezumat executiv In realizarea acestui proiect am hotărât să ne axam pe o firmă de pe piaţa românească, şi anume comapnia KOBER S.R.L. cu...

Ai nevoie de altceva?